to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:20 | 15.10.2018

Κοινωνία

Οικογενειακές επανενώσεις: Αναχώρησαν οι πρώτοι πρόσφυγες με προορισμό τη Γερμανία

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη πτήση τσάρτερ από Ελλάδα προς Γερμανία στο πλαίσιο της συμφωνίας για τις οικογενειακές επανενώσεις.


177 πρόσφυγες αναχώρησαν σήμερα πρωί με ειδική πτήση τσάρτερ από την Ελλάδα με προορισμό την Γερμανία όπου θα ενωθούν με τις οικογένειές τους. Αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες πτήσεις μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς από το ελληνικό υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ως το τέλος του 2018 η Γερμανία θα δεχθεί περίπου 2.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα στο πλαίσιο της οικογενειακής επανένωσης. Ακόμη, προστίθενται εκείνοι που θα δεχθεί από τις νέες αιτήσεις για οικογενειακή επανένωση. 

Οι δευτερογενείς μετακινήσεις προσφύγων γίνονται στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας που τέθηκε σε εφαρμογή από την πρώτη Σεπτεμβρίου. 

Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο  Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, "το νόημα αυτής της συμφωνίας ήταν να ισχύσει μέχρι να έρθει ο κανονισμός «Δουβλίνο 4», να δοθεί δηλαδή ένα σήμα, ιδιαίτερα ανάμεσα στις χώρες πρώτης υποδοχής και στις χώρες προορισμού. Είναι το πολιτικό σήμα ότι υπάρχουν πολιτικές λύσεις, ότι μπορούμε στην Ευρώπη με το διάλογο και τον αμοιβαίο συμβιβασμό, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, να βρίσκουμε λύσεις".

Πρόσφατα, ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσωπώντας την Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Ολομέλειαςτης Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, ανέδειξε με την παρέμβασή του τη σημασία που έχει η διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης για το προσφυγικό ζήτημα.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο βουλευτής τόνισε ότι «η έννοια της Οικογενειακής Ενότητας αποτελεί γενική αρχή που απορρέει από τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες καθώς και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Όσον αφορά στα κράτη μέλη της Ε.Ε., ο Κανονισμός του Δουβλίνου προβλέπει ότι η αξιολόγηση και η ολοκλήρωση της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης πρέπει να γίνεται εντός της αυστηρής προθεσμίας των 6 μηνών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη τείνουν να θέτουν περιορισμούς και εμπόδια στη διαδικασία και τον αριθμό των προσώπων που δέχονται».

Β.Γ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)