to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:46 | 08.11.2018

Κοινωνία

Οικογένεια Ζακ Κωστόπουλου: Η αστυνομία δεν ακολούθησε τις νόμιμες διαδικασίες

Το ζήτημα των σοβαρότατων ελλείψεων που έχουν διαπιστωθεί στο επίπεδο της αστυνομικής έρευνας στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου έθεσε στην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή.


Ρεπορτάζ: Γεωργία Ανάγνου - Στο Κόκκινο

Σε υπόμνημα που κατέθεσε μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων της, η οικογένεια Κωστόπουλου σημειώνει ότι η αστυνομική έρευνα υπολείπεται σε τέτοιο βαθμό «που να παρουσιάζεται σημαντική απόκλιση από τις νόμιμες διαδικασίες διερεύνησης των συνθηκών του εγκλήματος και την κατανομή και απόδοση των ευθυνών στους εμπλεκόμενους δράστες».

Στο υπόμνημα σημειώνονται -με το αίτημα να ληφθούν υπόψη κατά τη διερεύνηση των πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών των αστυνομικών οργάνων- τα εξής:


-Δεν διασφαλίστηκε ο χώρος μετά τον θάνατο του Ζαχαρία Κωστόπουλου προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι συνήθεις εγκληματολογικές έρευνες

-Δεν περισυνελέγησαν πειστήρια σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν αυτή τη διαδικασία από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό

-Δεν κατασχέθηκε το σύνολο του βιντεοληπτικού υλικού από τις κάμερες των παρακείμενων καταστημάτων και δημοσίων Υπηρεσιών

-Δεν έγινε αυτοψία στο χώρο του κοσμηματοπωλείου του κατηγορούμενου Σπυρίδωνος Δημόπουλου, αλλά ο τόπος του εγκλήματος εγκαταλείφθηκε πλήρως με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να τον καθαρίσει εξαφανίζοντας οριστικά κρίσιμα ενδεχομένως στοιχεία για την απόδοση των ευθυνών, ενώ δεν ελέγχθηκε αν στο εν λόγω κατάστημα λειτουργούσε κάμερα ασφαλείας.

-Δεν ελέγχθηκε η πόρτα ασφαλείας του καταστήματος και ο μηχανισμός της προκειμένου να διακριβωθούν οι συνθήκες αποκλεισμού του Ζ. Κωστόπουλου στο κατάστημα

-Από το πενιχρό βιντεοληπτικό υλικό που κατασχέθηκε αλλά και από αυτό που δημοσιεύτηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν έγινε καμία προσπάθεια ταυτοποίησης των εικονιζόμενων προσώπων

-Δεν αναζητήθηκαν αυτόπτες μάρτυρες από τις αστυνομικές αρχές προκειμένου να προσέλθουν να καταθέσουν στην ανάκριση, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες στο σημείο, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι εργαζόμενοι στην περιοχή

-Οι μόνες εργαστηριακές έρευνες που έγιναν έχουν ως επίκεντρο τον θανόντα και όχι τους κατηγορούμενους -ανάλυση βιολογικού υλικού θανόντος και σχετική έκθεση, διερεύνηση τηλεφωνικών κλήσεων από το τηλέφωνο του Ζαχαρία Κωστόπουλου, αντί για λήψη βιολογικού υλικού από τους κατηγορούμενους και άρση απορρήτου για τις τηλεφωνικές συνδέσεις τους, κάτι που έχουν ζητήσει οι δικηγόροι της οικογένειας από τον κ.Ανακριτή

Στο υπόμνημα προς την κ.Γεροβασίλη οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της οικογένειας σημειώνουν ακόμη ότι λαμβάνονται μαρτυρικές καταθέσεις από τις αστυνομικές αρχές που δεν διαβιβάζονται στην ανάκριση.

Πέραν των παραπάνω επισημάνσεων, η οικογένεια ζητά να ενημερωθεί για την Ε.Δ.Ε που -όπως αναφέρεται στο υπόμνημα- υποθέτει ότι διεξάγεται, καθώς και ποια υπηρεσιακά μέτρα πρόκειται να ληφθούν κατά των αστυνομικών οργάνων για τον απαράδεκτο και βίαιο τρόπο σύλληψης του ημιθανούς Ζαχαρία Κωστόπουλου.

Κλείνοντας, η οικογένεια του 33χρονου Ζακ αναφέρει ότι προσβλέπει στη δέσμευση της κ.Γεροβασίλη για την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών του φρικτού θανάτου του και την χωρίς ενδοιασμούς απόδοση των ορθών πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Ότι η ΕΛ.ΑΣ. συνειδητά δεν συνδράμει την έρευνα για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου είχε καταγγείλει η δικηγόρος της οικογένειας Άννυ Παπαρρούσου, μιλώντας στο Κόκκινο και την Τζούλυ Τσίγκα.

«Μέσα σε 20' οι αστυνομικοί είχαν φύγει» είχε δηλώσει μιλώντας στο Κόκκινο ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κέμμος, που έφτασε στην Γλάδστωνος λίγο μετά το συμβάν και κατέγραψε τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου να καθαρίζει το μαγαζί του.   

Ν.Κωστόπουλος: Να διερευνηθούν οι ευθύνες και του ΕΚΑΒ

Να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες σε σχέση με το πώς το ΕΚΑΒ αντιμετώπισε το περιστατικό, ζήτησε εκτός των άλλων, ο αδερφός του Ζακ, Νίκος Κωστόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, με αφορμή την κατάθεση του υπομνήματος προς την κ.Γεροβασίλη.

Ο 105,5 Στο Κόκκινο είχε φέρει στη δημοσιότητα το δελτίο του ασθενοφόρου που παρέλαβε τον Ζακ Κωστόπουλο από την Γλάδστωνος το οποίο αναφέρει ότι ο 33χρονος ακτιβιστής ήταν χωρίς αναπνοή και με απώλεια συνείδησης, ενώ κατά τη μεταφορά στο νοσοκομείο δεν του χορηγήθηκε οξυγόνο. Το πλήρωμα μετέφερε τον Ζακ χειροδεμένο στον Ευαγγελισμό, επικαλούμενο αδυναμία να αφαιρέσει τις πλαστικές χειροπέδες τα πρώτα κρίσιμα λεπτά. Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών είχε χαρακτηρίσει το γεγονός με ανακοίνωσή της ως «περιύβριση νεκρού». 

Ρεπορτάζ του Popagandα έφερε πρόσφατα στη δημοσιότητα τις δύο καταθέσεις του διασώστη του ΕΚΑΒ που περιέθαλψε τον Ζακ Κωστόπουλο -η πρώτη την ημέρα της δολοφονίας στην Αστυνομία, η δεύτερη ενώπιον του ανακριτή- αναδεικνύοντας τις αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε και οι οποίες ξεκινούν από το πώς ενημερώθηκε για το περιστατικό. 

Συνάντηση Γεροβασίλη με ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις

Συνάντηση με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη είχαν την προηγούμενη εβδομάδα και εκπρόσωποι ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανσή της και την απόδοση δικαίου.

Οι οργανώσεις έθεσαν προς την Υπουργό τις ανησυχίες τους για τις καθυστερήσεις που έχουν διαπιστωθεί στην διερεύνηση της υπόθεσης από πλευράς αστυνομικών αρχών και για τα αναπάντητα ερωτήματα που παραμένουν, καθώς έχει συμπληρωθεί ενάμισης μήνας από το δολοφονικό λιντσάρισμα του 33χρονου ακτιβιστή. Έθεσαν επίσης το θέμα των δηλώσεων εκπροσώπων της Αστυνομίας -θυμόμαστε τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Δημοσθένη Πάκου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη να δηλώνει «Αυτή είναι η πρακτική. Σε όποιον αρέσει»!- δηλώσεις που όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων δημιουργούν εύλογο αίσθημα συγκάλυψης.

Με αναλυτικό υπόμνημά τους οι οργανώσεις κατέθεσαν και προτάσεις νομοθετικών ρυθμίσεων ώστε το θεσμικό πλαίσιο διερεύνησης και απόδοσης δικαιοσύνης σε υποθέσεις όπως αυτή να είναι εναρμονισμένο με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές και πρότυπα.

Από την πλευρά της, η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο θα πράξει ό,τι είναι θεσμικά απαραίτητο και συμφώνησε να εξεταστούν οι προτάσεις των οργανώσεων στην κατεύθυνση το θεσμικό πλαίσιο να γίνει πιο αποτελεσματικό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)