to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:48 | 24.04.2019

Κοινωνία

Οικογένεια από το Ιράκ βρίσκει δουλειά και ανεξαρτησία στο νησί της Κω

Ο 39χρονος Ιρακινός πρόσφυγας, Hemen Jaff, επεξεργάζεται σχολαστικά τη λέιζερ μηχανή κοπής που χειρίζεται καθημερινά σε τεχνική εταιρεία στο νησί της Κω.


 Κάνει την απαραίτητη προσαρμογή, ώστε να σχεδιαστούν οι συσκευασίες, μέσω των οποίων θα τυποποιηθούν προϊόντα όπως ντόπιο κρασί και λάδι. Η σύζυγός του, Sharaban, 30 ετών, η οποία επίσης βοηθά στην επιχείρηση, κεντά στη ραπτομηχανή ένα γατάκι σε ένα παιδικό μπλουζάκι. Η 5χρονη κόρη τους, Beta Jaff, που γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια του χώρου, τραγουδά ανέμελα το «φεγγαράκι μου λαμπρό» σε άπταιστα αγγλικά.

Η οικογένεια Jaff βρήκε δουλειά στην εταιρεία μόλις τρεις μήνες αφού έφτασε στο νησί με μια ξεχαρβαλωμένη βάρκα αναζητώντας άσυλο τον Ιούνιο του 2018. Στην Ελλάδα οι αιτούντες άσυλο έχουν νόμιμα εργασιακά δικαιώματα, αν βέβαια καταφέρουν και βρουν δουλειά, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά για τους νεοαφιχθέντες.

Ο Hemen, ο οποίος ήταν πολιτικός μηχανικός στο Ιράκ, ξεκίνησε να ψάχνει για δουλειά από την πρώτη στιγμή που έφτασε με την οικογένειά του στην Κω. Ήθελε να μπορεί ο ίδιος να τους προσφέρει τα προς το ζην και όχι να εξαρτάται αποκλειστικά από τη βοήθεια των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

«Περιπλανιόμουν στους δρόμους του νησιού ψάχνοντας για δουλειά. Κάποια στιγμή άκουσα θόρυβο μηχανημάτων. Μπήκα στην εταιρεία και είπα στον ιδιοκτήτη ότι μπορώ να κάνω οτιδήποτε, από το να καθαρίζω πλακάκια έως και να χειρίζομαι αυτά τα μηχανήματα. Τ’ αφεντικό μου πίστεψε σ’ εμένα και με προσέλαβε», λέει ο Hemen. Σε πολύ λίγο χρόνο ξεκίνησε και η Sharaban να βοηθάει και να εκπαιδεύεται στα μηχανήματα. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης της εταιρείας θέλει να την προσλάβει από τον Μάιο του 2019.

DSC01170_fnl

Ο Hemen έχει πλέον μάθει να χειρίζεται άνετα τη λέιζερ μηχανή κοπής στην τεχνική εταιρεία όπου εργάζεται στην Κω. @ UNHCR/Anthi Pazianou

DSC01230

Η Sharaban ετοιμάζει καφέ στο μικρό διαμέρισμα που νοικιάζει η οικογένεια στην Κω. @ UNHCR/Anthi Pazianou

AP_20190318_110327

Η Sharaban κεντά στη ραπτομηχανή ένα γατάκι σε ένα παιδικό μπλουζάκι. @ UNHCR/Anthi Pazianou

20190318_155104

Ο Hemen, η Sharaban και η μικρή Beta αισθάνονται πλέον ασφαλείς και ευτυχισμένοι στο νησί της Κω. @UNHCR/Anthi Pazianou

SN_IMG_1913

Ο Hemen, μαζί με την κόρη του, Beta, στο διαμέρισμα που νοικιάζουν στην Κω. @ UNHCR/Stella Nanou

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Αρχικά η οικογένεια Jaff διέμενε σε ένα κοντέινερ στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Πυλί. Λίγο αργότερα, η μη κυβερνητική οργάνωση ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Υποστήριξη Νέων, εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες, φιλοξένησε την οικογένεια σε διαμέρισμα στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA, που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τους 1.000 αιτούντες άσυλο στην Κω, περίπου 190, οι πλέον ευάλωτοι, μένουν σε διαμερίσματα. Το πρόγραμμα ESTIA παρέχει περισσότερες από 25.000 θέσεις φιλοξενίας σε όλη τη χώρα και αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Ύπατης Αρμοστείας για ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής της Ελλάδας.

Με τον πρώτο του μισθό, ο Hemen βρήκε να νοικιάσει δικό του σπίτι και επέστρεψε το κλειδί του διαμερίσματος του ESTIA στους κοινωνικούς λειτουργούς της ΑΡΣΙΣ παραδίδοντας τον χώρο πεντακάθαρο. «Αφού βρήκα δουλειά και εξασφάλισα τα προς το ζην, θεώρησα ότι δεν ήταν σωστό να εξακολουθώ να επωφελούμαι από τη φιλοξενία σε διαμέρισμα, στο οποίο θα μπορούσε να μείνει μια άλλη οικογένεια με μεγαλύτερη ανάγκη», λέει ο Hemen. «Είχε φτάσει η ώρα να γίνουμε ανεξάρτητοι».

Μέχρι πέρυσι την άνοιξη, η κουρδική αυτή οικογένεια ζούσε σε αυτό που η ίδια αποκαλεί «μεγάλο σπίτι» στο Ιράκ, μέσα στις ανέσεις και την πολυτέλεια. Σήμερα, η οικογένειας Jaff νοικιάζει ένα μικρό δυάρι. Αλλά δεν τους πειράζει. «Σήμερα ελέγχουμε τη ζωή μας και αυτό είναι πιο σημαντικό», λέει η Sharaban. Η μικρή Beta συμπληρώνει ότι το παλιό τους σπίτι «ήταν μεγάλο, αλλά βαρετό».

Στο Ιράκ, ο Hemen έγινε μέσα σε λίγα χρόνια πετυχημένος στον κλάδο του μέσα από τη δουλειά του ως πολιτικός μηχανικός. Παντρεύτηκαν με τη Sharaban το 2012 και ζούσαν ευτυχισμένοι. Μέχρι που στοχοποιήθηκαν από εξτρεμιστές και αναγκάστηκαν το 2018 να τραπούν σε φυγή.

«Κρυφτήκαμε σε διάφορες πόλεις, αλλά δεν μπορούσαμε να ζούμε κυνηγημένοι για πάντα. Αποφασίσαμε λοιπόν να βρούμε καταφύγιο σε ένα ασφαλές μέρος», εξηγεί ο Hemen.

Αφού εγκατέλειψαν το Ιράκ και έφτασαν στην Τουρκία, πλήρωσαν διακινητές για να τους μεταφέρουν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης. Το ταξίδι με τη βάρκα από το Μπόντρουμ έως την ακτή της Κω το βράδυ εκείνο στις αρχές Ιούνη του 2018 διήρκησε λιγότερο από μία ώρα, αλλά ήταν τρομακτικό.

«Δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ στη ζωή μας θάλασσα», λέει ο Hemen. Η μικρή Beta έλεγε στον πατέρα της ότι φοβόταν κι εκείνος την έσφιγγε στην αγκαλιά του. «Της είπα να κλείσει τα μάτια της και ευτυχώς αποκοιμήθηκε».

Ασφαλής πλέον στην Κω, η Beta προετοιμάζεται ενθουσιασμένη για το νηπιαγωγείο που ξεκινά τον προσεχή Σεπτέμβριο. Προς το παρόν ασχολείται με το τραγούδι και το χορό και εστιάζει στη βελτίωση των αγγλικών της, τα οποία ήδη γνωρίζει πολύ καλά με τη βοήθεια ενός φορητού υπολογιστή που της παραχώρησε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, όπου δουλεύουν οι γονείς της. Έχει εξάλλου κληρονομήσει την έφεση στις γλώσσες από τον πατέρα της -ο οποίος μιλά πέντε- και ανυπομονεί να μάθει ελληνικά και να γνωρίσει νέους φίλους.

Παθιασμένος με τα οικονομικά, ο Hemen, στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται αποκλειστικά με τα νέα του χρηματιστηρίου. Η σύζυγός του ονειρεύεται κάποια στιγμή να ανοίξει το δικό της γυμναστήριο στην Κω ενώ θα βλέπει την κόρη τους, Beta, να μεγαλώνει ευτυχισμένη, ελεύθερη και ασφαλής.

«Παλιά έλεγα ότι αν πάρεις ένα δέντρο από την πατρίδα σου και το φυτέψεις αλλού, δεν θα φυτρώσει. Άλλαξα γνώμη. Το δέντρο μου είναι γερό και μεγαλώνει στην Κω και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό», λέει ο Hemen.

tags: Ιράκ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)