to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:39 | 21.02.2013

Διεθνή

Oικείες εμπειρίες: Παλαιστίνιος σκηνοθέτης, υποψήφιος για Οσκαρ, κρατήθηκε σε αεροδρόμιο των ΗΠΑ

Το θέμα ανέδειξε έντονα ο αμερικανός σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ: Ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης, υποψήφιος για Όσκαρ ντοκιμαντέρ, Εμάντ Μπουρνάτ τέθηκε υπό κράτηση κατά την άφιξή του στο Λος Άντζελες, την Τετάρτη. Το φιλμ του, 5 Broken Cameras, αφορά τον αγώνα των κατοίκων του χωριού Μπιλάιν να μη χάσουν τη γη τους από την ισραηλινή κατοχή.



Το τρέιλερ της ταιναίας (αγγλικοί υπότιτλοι)


Η εταιρεία παραγωγής του ντοκιμαντέρ, 5 Broken Cameras επιβεβαίωσε ότι o συν-σκηνοθέτης Εμάντ Μπουρνάτ κρατήθηκε και ανακρίθηκε μαζί με την οικογένειά του την Τρίτη το βράδυ και ακολούθως αφέθηκε ελεύθερος.


Ο Μουρ σκηνοθέτης του περίφημου ντοκιμαντέρ Fahrenheit 9/11 και βραβευμένος με Όσκαρ για το Bowling for Columbine, είπε ότι ο Μπουρνάτ απελευθερώθηκε μετά από 90λεπτη κράτηση.

"Προφανώς οι αξιωματικοί του τμήματος Μετανάστευσης δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς ένας Παλαιστίνιος θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για Όσκαρ. Ο Εμάντ, η σύζυγός του και ο 8χρονος γιος τους τοποθετήθηκαν σε ένα χώρο αναμονής και τους είπαν ότι δεν έχουν την κατάλληλη πρόσκληση για να παρακολουθήσουν το Όσκαρ" έγραψε ο Μουρ στο Twitter.

5 BROKEN CAMERAS

η αφίσα της ταινίας


"Κάλεσα τους υπεύθυνους της Ακαδημίας και αυτοί τους δικηγόρους. Είπα στον Εμάντ να δώσει στους αστυνομικούς τον αριθμό τηλεφώνου μου και να πει το όνομά μου. Μετά από 90 λεπτά, αποφάσισαν να τον απελευθερώσουν όπως και την οικογένειά του . Και του είπα ότι θα μπορούσε να μείνει στο Λος Άντζελες να πάμε στα Όσκαρ. Τον καλωσόρισα στην Αμερική".

Όπως ανέφερε ο Μουρ ο Μπουρνάτ του είπε ότι όλο αυτό ήταν μια οικεία εμπειρία "Δεν είναι τίποτα εγώ έχω συνηθίσει .... Όταν ζω υπό κατοχή, χωρίς δικαιώματα, αυτό είναι ένα καθημερινό φαινόμενο". Ο Μπουρνάτ είναι ο πρώτος Παλαιστίνιος που προτάθηκε για Όσκαρ. Η ταινία του παρουσιάζει την αντίσταση ενός παλαιστινιακού χωριού στους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη.

(πηγή: news247.gr)





2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)