to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οικ. Πράσινοι: Απαράδεκτη η διάταξη για κρατικές επιδοτήσεις εξορύξεων στο νέο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο

"Κλιματική αλλαγή και κυκλική οικονομία δεν φαίνεται να απασχολούν τη νέα κυβέρνηση", αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι.


Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Απόλυτα δικαιολογημένες είναι οι έντονες αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει σχετικά με το νέο, υπό διαβούλευση, αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η υπαγωγή σε καθεστώς κρατικής επιδότησης ποικίλων δραστηριοτήτων με ανυπολόγιστο αποτύπωμα σε περιβαλλοντικό επίπεδο, όπως εξορύξεων υδρογονανθράκων και χρυσού. Πιο συγκεκριμένα, ενώ σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται ανακατανομή των δημοσιονομικών πόρων από περιβαλλοντικά επιζήμιες οικονομικές δραστηριότητες προς τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών, παρόλα αυτά το νέο νομοσχέδιο φαίνεται να ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Τα νέα μέτρα προωθούν δραστηριότητες που συνεισφέρουν στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της χώρας και θέτουν σε αμφισβήτηση την απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας. Με βάση τα σύγχρονα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρότυπα κρίνεται αναγκαία η χρηματοδότηση καινοτόμων δραστηριοτήτων και κλάδων που συνεισφέρουν στην τόνωση της κυκλικής οικονομίας, με ταυτόχρονη μέριμνα για την προστασία του φυσικού κεφαλαίου της χώρας.

Ο συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: Πάγιο διαχρονικό αίτημα των Οικολόγων πράσινων είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου προς μία βιώσιμη οικονομία μηδενικού άνθρακα και μηδενικών αποβλήτων. Η λογική του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου φαίνεται να κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, πριμοδοτώντας οικονομικές δραστηριότητες καταστροφικές για το περιβάλλον και συμβάλλοντας περαιτέρω στην κλιματική αλλαγή, κρατώντας παράλληλα την Ελληνική Οικονομία μακριά από τις νέες βιώσιμες καινοτόμες προοπτικές που παρουσιάζει η κυκλική οικονομία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)