to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 22.09.2020

Κοινωνία

ΟΙΕΛΕ: Υγειονομική βόμβα, εργασιακός μεσαίωνας στα φροντιστήρια

Πετυχημένη κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας και ραντεβού την Παρασκευή 25/9, με τη γ.γ. Άννα Στρατινάκη


Με δυναμική κινητοποίηση σήμερα το πρωί, Τρίτη 22/9, έξω από το υπουργείο Εργασίας, στην οποία μετείχαν δεκάδες εκπαιδευτικοί, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης κατά της πανδημίας, η ΟΙΕΛΕ ανέδειξε την τραγική κατάσταση, που επικρατεί στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών, όπου επικρατεί η απόλυτη εργοδοτική αυθαιρεσία.

Τα αρμόδια υπουργεία Παιδείας και Εργασίας μήνες τώρα «κρύβονται», καλύπτοντας πλήρως την εργοδοτική αυθαιρεσία, που όχι μόνο παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα χιλιάδων εκπαιδευτικών, αλλά δημιουργεί και σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο χώρο, ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα της ΟΙΕΛΕ, Γιώργου Χριστόπουλου:

«Ο χώρος των φροντιστηρίων και των ξένων γλωσσών είναι μακράν ο πιο παραβατικός χώρος σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία φτάνει σχεδόν το 50%. Πάνω από 50.000 άνθρωποι εργάζονται με ‘’μαύρες’’ ή υποδηλωμένες αποδοχές. Τώρα, με την πανδημία είναι συνωστισμένοι δεκάδες μαθητές σε αίθουσες – σπιρτόκουτα, μαζί με τους εκπαιδευτικούς. Δεν υπάρχει καμία πρόνοια, καμία εποπτεία ούτε από το υπουργείο Παιδείας, ούτε από το υπουργείο Εργασίας, ούτε από τους αρμόδιους φορείς. Η Επιθεώρηση Εργασίας είναι στην κυριολεξία διαλυμένη. Όπου και να έχουμε πάει για καταγγελίες δεν υπάρχει κανείς.

Είναι εντελώς ανεξέλεγκτοι με τις πλάτες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας οι εργοδότες στους χώρους αυτούς, ενώ η φοροδιαφυγή τους ματώνει τα δημόσια ταμεία. Οι όροι εργασίας είναι αδιανόητοι, είναι άθλιοι, είναι τριτοκοσμικοί. Πρόκειται για εκπαιδευτικούς, πρόκειται για επιστήμονες, για το πιο χαμηλά αμειβόμενο προσωπικό σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Και ταυτόχρονα υπάρχει και το θέμα της περίφημης εποχικότητας.

Με εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας εσκεμμένα έβαλε ότι τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών είναι δήθεν εποχικές επιχειρήσεις και έτσι απολύθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι άδικα και παράνομα. Και πάλι δεν άνοιξε μύτη. Ζητήσαμε λοιπόν από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, κυρία Στρατινάκη ένα ραντεβού. Δεν μας δεχόταν εδώ και τρεις μήνες. Τελικά σήμερα, μετά την κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί το ραντεβού την Παρασκευή στις 12.30 μ.μ., για να θέσουμε όλα αυτά τα ζητήματα».              

Ενδεικτικά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ, αναδεικνύοντας την ακραία παραβατικότητα στο χώρο των φροντιστηρίων και τωνκέντρων ξένων γλωσσών:

«Η κατάσταση, σύμφωνα με καταγγελίες πολλών συναδέλφων, έχει εκτραχυνθεί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στους χώρους αυτούς οι εργοδότες επιβάλλουν:

  • Την καταγραφή των διαδικτυακών μαθημάτων για ‘’μελλοντική χρήση’’.

  • Την διδακτική ώρα 60 λεπτών, παραβιάζοντας ωμά τη νόμιμη διάρκεια της διδακτικής ώρας που είναι 45 λεπτά. (Διευκρινίζουμε εδώ ότι ορίζοντας τη διδακτική ώρα ως 60λεπτη, οι «πονηροί» ιδιοκτήτες μειώνουν κατά 25% τις αποδοχές των εκπαιδευτικών, καθώς «κερδίζουν» 15 διδακτικά λεπτά για τα οποία δεν καταβάλουν αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές.

  • Την υπερωριακή απασχόληση για τηλεκπαίδευση εκτός διδακτικού ωραρίου. για παραγωγή λογισμικού κ.λπ. χωρίς επιπλέον αμοιβή.

  • Τον συνωστισμό μαθητών σε εξαιρετικά μικρές αίθουσες.

  • Την υποχρέωση για εργασία στους χώρους αυτούς εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

  • Γίνεται φανερό ότι στην περίοδο επέλασης του κορωνοϊού, ένας χώρος στον οποίο συναθροίζονται τα απογεύματα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, εργαζόμενοι και γονείς, αποτελούν υγειονομικές βόμβες για τη δημόσια υγεία. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση και τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας κωφεύουν».

tags: ΟΙΕΛΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)