to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 19.09.2014

Κοινωνία

ΟΙΕΛΕ: Συγκλονιστική καταγγελία γονέα παράβαση της νομιμότητας σε ιδιωτικό σχολείο

Γονέας πληροφορήθηκε ότι σε ιδιωτικό σχολείο παραχαράσσεται το ωρολόγιο πρόγραμμα με την πλήρη κατάργηση των μαθημάτων Γενικής Παιδείας (Β’ Λυκείου), ώστε οι μαθητές να διδάσκονται μόνο τα μαθήματα κατεύθυνσης


Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) και οι καταγγελίες του γονέα:

Συγκλονιστική καταγγελία γονέα επιβεβαιώνει τα δικά μας δημοσιεύματα για εκτεταμένη ανομία (ανέλεγκτο και παράνομο προσωπικό, παραχάραξη βαθμολογιών και ενδοσχολικών εξετάσεων) σε ιδιωτικά σχολεία. Η διαπίστωση ότι κινδυνεύει ακόμη και η νομιμότητα των Πανελλαδικών Εξετάσεων θορύβησε γονείς, κυρίως μαθητών δημοσίων σχολείων που έχουν επικοινωνήσει με e-mails και τηλεφωνικά μαζί μας για να εκφράσουν την έντονη ανησυχία τους για τις συνθήκες ανισότητας που δημιουργούνται ανάμεσα στους μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων. Κάποιοι από αυτούς κατάθεσαν καταγγελίες για πιθανές παραβιάσεις της νομοθεσίας από ορισμένα ιδιωτικά σχολεία. Ζητούν, δε, με επιμονή από την Ομοσπονδία μας να συνεχίσει να προσπαθεί να αποκατασταθεί η νομιμότητα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και απαιτούν από την πολιτεία συστηματικούς και αυστηρούς ελέγχους στη λειτουργία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, ώστε να προστατευτούν οι μαθητές των οποίων οι γονείς δεν έχουν την δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Χαρακτηριστική των ηλεκτρονικών επιστολών που λαμβάνουμε τις τελευταίες ημέρες είναι η καταγγελία γονέα, ο οποίος πληροφορήθηκε ότι σε ιδιωτικό σχολείο παραχαράσσεται  το ωρολόγιο πρόγραμμα με την πλήρη κατάργηση των μαθημάτων Γενικής Παιδείας (Β’ Λυκείου), ώστε οι μαθητές να διδάσκονται μόνο τα μαθήματα κατεύθυνσης. (Είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί ότι μαθητές που διδάσκονται αποκλειστικά και μόνο μαθήματα κατεύθυνσης – σαν να βρίσκονται δηλαδή σε φροντιστήριο – αποκτούν πολύ μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των μαθητών των σχολείων που, ακολουθώντας το ωρολόγιο πρόγραμμα που προβλέπεται από το ΥΠΑΙΘ, διδάσκονται όλα τα μαθήματα). Στην επιστολή αυτή προς την ΟΙΕΛΕ ο γονιός, αφού εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την νόθευση των σχολικών διαδικασιών στο ιδιωτικό σχολείο, αναρωτιέται εύλογα για ποιο λόγο η πολιτεία δεν προβαίνει σε συστηματικούς ελέγχους, ώστε να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον και η ισονομία ανάμεσα στους μαθητές.

Την ίδια αγωνία και τις ίδιες ακριβώς απορίες που εκφράζουν οι γονείς των μαθητών των δημόσιων σχολείων, έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη και η Ομοσπονδία μας με πλήθος ερωτημάτων και καταγγελιών προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και τους εποπτικούς θεσμούς της πολιτείας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινώνεται δραματικά μέρα με τη μέρα. Η γνωμοδότηση 266/2014 του ΝΣΚ που η Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης είχε ζητήσει από το ΝΣΚ προκειμένου να αποσαφηνιστούν κρίσιμα ζητήματα στη λειτουργία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, αν και έχει παρέλθει 1,5 μήνας από την έκδοσή της, δεν έχουμε νεότερα από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Η ΟΙΕΛΕ, διαπιστώνοντας ότι η ιδιωτική εκπαίδευση δεν μπορεί πλέον να λειτουργεί ως χώρος παροχής συνταγματικά κατοχυρωμένη δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, προχωρεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της την Τρίτη, 23/9, όπου θα ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις για τις επόμενες νομικές και πολιτικές κινήσεις της Ομοσπονδίας σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο το επόμενο διάστημα.

Όπως έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη η Ομοσπονδία μας δεν πρόκειται να επιτρέψει  τη λειτουργία ιδιωτικών σχολείων με παράνομο προσωπικό που νοθεύουν το ευαίσθητο κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης.

  • Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα να χωριστούν τα νόμιμα από τα παράνομα ιδιωτικά σχολεία;
  • Μήπως ήρθε η ώρα να μάθει η ελληνική κοινωνία ποια ιδιωτικά σχολεία δικαιούνται να παρέχουν ισότιμους τίτλους με αυτά των δημοσίων και ποια όχι;

 

Αποσπάσματα από τις συγκλονιστικές επιστολές του γονέα στην ΟΙΕΛΕ.

Sent: Sunday, September 14, 2014 11:15 PM
To: [email protected]
Subject: [Website feedback] Αθεμιτη λειτουργια ιδιωτικων σχολειων


 

Ειμαι γονιός μαθητή της Β λυκείου που

πηγαίνει σε δημόσιο σχολείο. Φετος με το συστημα του νεου λυκείου, μαθητες που ειχαν τη δυνατοτητα πηγαν σε ιδιωτικά. Απο γονιο που εγραψε το παιδι του σε ιδιωτικό έμαθα ότι οι μαθητες της Β λυκειου που θα φοιτήσουν σε αυτο θα είναι διαρκώς χωρισμένοι σε τμηματα με βαση την κατευθυνση που επελεξαν και δεν θα διδαχτουν καθολου τα μαθηματα γενικης παιδειας. Για παραδειγμα οι μαθητες της θετικης κατευθυνσης δεν θα ασχοληθουν με τα αρχαία ή τα θρησκευτικά και στις ώρες τους θα κάνουν πχ μαθηματικα. Γεννώνται επομενως τα εξης

ερωτηματικα: Θα εφαρμοζεται αλλο

προγραμμα απο αυτο που δηλώνεται; Τα

παιδια αυτά πως θα εξεταστούν στα

μαθήματα που δεν θα ασχοληθούν; Μήπως θα τους δινουν  απο πριν τα θεματα και θα τα "βοηθουν" με αυτα της τραπεζας θεματων; Οι καθηγητες που υποτιθεται οτι θα τα διδασκουν τι θα δηλωνουν, πως θα βαθμολογουν και πως θα αμοιβονται; Για το ιδιο σχολειο ακουσα οτι περυσι οι μαθητες της α λυκειου ηταν πολυ χαλαροι και ανετοι στη διαρκεια των εξετασεων με την τραπεζα θεματων. Παρακαλω πολυ να γινει παρεμβαση απο μερους σας προς τους αρμοδιους αποδεκτες προκειμενου να διασφαλιστεί η εποπτεία των σχολείων αυτων και να μη λειτουργουν αθεμιτα σε  βαρος των ανταγωνιστών τους οι οποιοι πιθανως να αναγκαστουν να εφαρμοσουν παρομοιες πρακτικες και κυρίως των παιδιων που παλευουν στο δημοσιο σχολειο και δεν μπορουν να αγορασουν βαθμους.

Μετά από απάντηση της Ομοσπονδίας ο γονέας επανήλθε με την ακόλουθη επιστολή

Sent: Thursday, September 18, 2014 4:15 PM
To: OIELE
Subject: Σχετ: [Website feedback] Αθεμιτη λειτουργια ιδιωτικων σχολειων


 

Ευχαριστώ για την απάντηση στο μήνυμά μου και συγχαρητήρια για την προσπάθεια και τις παρεμβάσεις σας. Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να αναφέρω το όνομα του σχολείου. Θα αναφέρω μόνο ότι η ομοσπονδία σας ασχολήθηκε πολύ πρόσφατα με συγκεκριμένες πρακτικές του σχολείου αυτού. Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι, αντί ο κάθε πολίτης να βρίσκεται στη δύσκολη θέση να κάνει καταγγελίες, θα έπρεπε η πολιτεία  με τους μηχανισμούς της να φροντίσει για την εφαρμογή των νόμων προκειμένου να εξασφαλιστεί η νομιμότητα και η αξιοκρατία οπως έχει υποχρέωση για τους πολίτες της. Διότι ακόμη και να καταγγελθει το συγκεριμένο σχολείο, το διπλανό του μπορεί να συνεχίζει ανενόχλητο παρόμοια συμπεριφορά.

Στα πλαίσια αυτά είναι ουσιώδες να θεσπιστούν τακτικές και συστηματικές επιθεωρήσεις ενώ για τις εξετάσεις, απο τη στιγμή που το αποτέλεσμά τους είναι άμεσα συνυφασμένο με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επιβάλλεται να διασφαλιστεί το αδιάβλητο με μέτρα εποπτείας των εξετάσεων και διασφάλισης της αντικειμενικής βαθμολόγησης. Θα μπορούσαν για παράδειγμα να διεξάγονται οι εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του λυκείου με κάποιες απο τις δικλείδες των πανελληνίων. Στην κατεύθυνση αυτή είναι μείζονος σημασίας η δράση των συλλόγων σας για την οποία θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου και να σας παρακαλέσω να συνεχίσετε προκειμένου να προστατεύσετε τα παιδιά μας και τους συναδέλφους σας που αναγκάζονται να εξασκήσουν το λειτούργημά τους σε ένα τέτοιο νοσηρό πλαίσιο. Ευχαριστώ..


 

Η καταγγελία εστάλη στον Υπουργό Παιδείας και στην ΟΛΜΕ.

 
tags: ΟΙΕΛΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)