to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:48 | 03.07.2014

Κοινωνία

ΟΙΕΛΕ: Πογκρόμ εκδικητικών απολύσεων σε ιδιωτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα

«Ορισμένοι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων δεν έχασαν χρόνο και ξεκίνησαν να εφαρμόζουν τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις Αρβανιτόπουλου για την ιδιωτική εκπαίδευση που προβλέπουν αθρόες, χωρίς αιτιολόγηση και χωρίς καμιά διαδικασία αξιολόγησης απολύσεις εκπαιδευτικών»


Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ):

«Ο εφιάλτης είναι εδώ. Ορισμένοι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων δεν έχασαν χρόνο και ξεκίνησαν να εφαρμόζουν τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις Αρβανιτόπουλου για την ιδιωτική εκπαίδευση που προβλέπουν αθρόες, χωρίς αιτιολόγηση και χωρίς καμιά διαδικασία αξιολόγησης απολύσεις εκπαιδευτικών. 

Τις τελευταίες ώρες έχουν φθάσει στα γραφεία της Ομοσπονδίας από όλη την Ελλάδα πολλές καταγγελίες για περιπτώσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών που απολύονται εκδικητικά, διότι είτε αρνήθηκαν να δεχτούν βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους,  είτε είχαν στο παρελθόν διεκδικήσει την εφαρμογή της νομοθεσίας από τις ιδιοκτησίες των σχολείων τους. Σε κάποια σχολεία οι απολύσεις έχουν μαζικό χαρακτήρα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους με τους «ενοχλητικούς» και να μειώσουν δραματικά το εργασιακό κόστος. Ένα τέτοιο ακραίο παράδειγμα αντιεκπαιδευτικής και ενάντια σε κάθε ηθικό κώδικα πρακτικής είναι το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο «Θεοδωρόπουλου» στα Χανιά που απολύει όλους τους εκπαιδευτικούς του και τους ξαναπροσλαμβάνει το Σεπτέμβριο (ώστε να μην τους πληρώσει το καλοκαίρι και να χάσουν κρίσιμους μήνες από την προϋπηρεσία, άρα και τη βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη). Η απαράδεκτη αυτή πρακτική του σχολείου λαμβάνει χώρα παρά τις εντατικές  προσπάθειες του Δ/ντή Εκπ/σης Π.Ε. Χανίων  να τηρηθεί η νομοθεσία, γεγονός που αποδεικνύει το βαθμό απορρύθμισης της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της εξασθένησης της κρατικής εποπτείας στα ιδιωτικά σχολεία μετά τις ρυθμίσεις Αρβανιτόπουλου.  Είναι φανερό ότι οι παρενέργειες από τα νομοθετικά «δώρα» Αρβανιτόπουλου προς τους σχολάρχες είναι οδυνηρές για εκατοντάδες συναδέλφους μας, ενώ οι επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο από τις πιθανές αλλοιώσεις βαθμολογιών, τίτλων σπουδών και παραχαράξεις ενδοσχολικών διαδικασιών, ελέω απειλών για απόλυση, ή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, θα είναι ανυπολόγιστες. 

Η ΟΙΕΛΕ δεν προτίθεται να παρακολουθήσει αμέτοχη το πογκρόμ που στήνουν ορισμένοι σχολάρχες. Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, πολιτικές και νομικές. Ως πρώτη αντίδραση η Ομοσπονδία απέστειλε σήμερα σε όλες τις Δ/νσεις ΔΕ έγγραφο με το οποίο ζητά ενημέρωση για απολύσεις και παραιτήσεις που κατατέθηκαν σ’ αυτές. Απέστειλε, επίσης, έγγραφο προς τη Δ/νση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης για την περίπτωση των Εκπαιδευτηρίων «Θεοδωρόπουλου», το οποίο κοινοποιήθηκε στην πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)