to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:52 | 21.12.2012

left.gr

Κοινωνία

ΟΙΕΛΕ: Οι κουκουλοφόροι της τρόικα και οι κονδυλοφόροι τους

Ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας)


Εδώ και τρία χρόνια περίπου έχει γιγαντωθεί στη χώρα μας η απόπειρα εργοδοτικών συμφερόντων που επιχειρούν, εκμεταλλευόμενα το θετικό υπέρ των δυνάμεων της αγοράς πολιτικό κλίμα, να κονιορτοποιήσουν το εργατικό δίκαιο και να ισοπεδώσουν μισθούς και δικαιώματα. Για να πετύχουν το στόχο τους, κάποια από τα εργοδοτικά σωματεία έφτασαν στο σημείο να συνεργαστούν με τους υπαλλήλους των δανειστών  κερδίζοντας επάξια από τον ημερήσιο τύπο το παρατσούκλι «κουκουλοφόροι της τρόικα». Στους εργοδοτικούς φορείς που, προκειμένου να διατηρήσουν αλώβητα την κερδοφορία τους, συνεργάστηκαν πίσω από την πλάτη των κοινωνικών φορέων με εκπροσώπους του ΔΝΤ και της ΕΕ συμπεριλαμβάνεται και ο ΣΙΕΙΕ, ο Σύνδεσμος των ιδρυτών ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, που με συνεχή διαβήματα στην τρόικα πίεζε (και εξακολουθεί να πιέζει) για πλήρη απόσυρση της κρατικής εποπτείας από την ιδιωτική εκπαίδευση, για διάλυση των εργασιακών σχέσεων, για συμπίεση των αποδοχών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και – εσχάτως – για την απελευθέρωση των διδάκτρων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΙΕΙΕ, ως «λαγός» των υπολοίπων, το Σεπτέμβριο του 2011 ήταν το πρώτο εργοδοτικό σωματείο που επιτέθηκε εγγράφως στην Εργατική Εστία, την οποία κατεδάφισε λίγους μήνες αργότερα το Μνημόνιο.Στην προσπάθειά τους αυτοί οι εργοδοτικοί φορείς έχουν επιστρατεύσει τμήμα των ΜΜΕ, προκειμένου να διοχετεύσουν την προπαγάνδα τους στην κοινωνία, αφενός μεν για να διαμορφώσουν συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού, αφετέρου δε για να πείσουν ότι οι μισθωτοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αποτελούν ένα είδος «προνομιούχων». Με τον εύσχημο αυτό τρόπο απενοχοποιούνται οι πραγματικοί προνομιούχοι, οι μεγαλοεργοδότες, οι εθνικοί εργολάβοι, οι μεγαλοφοροφυγάδες και οι ραντιέρηδες - τραπεζίτες. Οι εκπρόσωποι των σχολαρχών έχουν θέσει στην υπηρεσία τους δικούς τους κονδυλοφόρους, οι οποίοι αναπαράγουν τη γραμμή τους. Εις εξ αυτών ο δημοσιογράφος Nεκτάριος Νώτης, με συχνή αρθρογραφία για οικονομικά θέματα σε διάφορα, ηλεκτρονικά κυρίως μέσα (news.gr, 24hr.gr, capital.gr).


Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος ξεκίνησε την πολεμική του εναντίον της ΟΙΕΛΕ και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών πριν από έναν χρόνο περίπου, στις 15/12/2011 με άρθρο του στο site 24hr.gr, με τίτλο «Η σοβιετική μας οικονομία στον ιδιωτικό τομέα» (http://www.24h.gr/section/apopseis/i-sobietiki-mas-oikonomia-ston-idioti...), με το οποίο καλούσε το κράτος να περικόψει κατά 20-40% τους μισθούς των ιδιωτικών εκπαιδευτικών για να …καταπολεμηθεί η κρατικοδίαιτη νοοτροπία. Στο πρώτο αυτό άρθρο ο κ. Νώτης, προς τιμήν του, παραδέχεται ότι αναπαράγει κείμενο «φίλου του, ιδιοκτήτη ιδιωτικού σχολείου», προφανώς εκτιμώντας ότι τη μικρή αυτή λεπτομέρεια θα ξεχνούσαν οι αναγνώστες μέχρι την επόμενη επίθεση. Το άρθρο αυτό είχε δεύτερο τμήμα (1/2/2012, http://www.inews.gr/196/i-sovietiki-mas-oikonomia-ston-idiotiko-tomea-pa...) στο οποίο ο κ. Νώτης καλεί το κράτος να συντρίψει τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που αντιστέκονται στη μείωση των μισθών τους και επιτίθεται σε θεσμούς (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), αλλά και στο θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων αναπαράγοντας με ακρίβεια τη φρασεολογία και επιχειρηματολογία των ιδιοκτητών. Οποιοσδήποτε κάνει τον κόπο να ανατρέξει στις ανακοινώσεις του ΣΙΕΙΕ της περιόδου Δεκεμβρίου 2011-Φεβρουαρίου 2012 θα νίωσει οργή και έκπληξη για τον τρόπο με το οποίο η δημοσιογραφία μετατρέπεται σε εργοδοτική διαφημιστική καταχώρηση. Είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα άρθρα του κ. Νώτη φιλοξενήθηκαν στην ιστοσελίδα των σχολαρχών;


Η επίθεσή του εναντίον της ΟΙΕΛΕ και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών συνεχίστηκε με τρίτο άρθρο στις 9/5/2012 (http://www.24h.gr/section/apopseis/otan-i-logiki-kai-oi-thesmoi-leitourgoun), λίγες ημέρες μετά την έκδοση της γνωμοδότηση του Υπουργού Παιδείας – Σχολάρχη Γ. Μπαμπινιώτη για μείωση των αποδοχών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που χάριζε 32 εκατομμύρια ευρώ στους σχολάρχες και αφαιρούσε 30 εκατομμύρια ευρώ από τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και 20 εκατομμύρια από τα ασφαλιστικά ταμεία. Είχε, μάλιστα, το θράσος να γράψει στο άρθρο του πως οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί πρόθυμα αποδέχονται τη μείωση των μισθών τους για να «μειωθούν τα δίδακτρα» (αυτά που οι σχολάρχες κατόρθωσαν προ ημερών να απελευθερώσουν!)

Όμως με το τελευταίο του άρθρο ο κ. Νώτης υπερέβη κάθε όριο. Δημοσίευσε προχθές (http://www.24h.gr/node/68952) άκρως προκλητικό και συκοφαντικό άρθρο, στο οποίο τονίζει πως «από τον κρατικό προϋπολογισμό χρηματοδοτούνται συνδικαλιστές», αναφερόμενος σε λογαριασμό που ιδρύθηκε το 1977 για να εξυπηρετηθούν τα ιδιωτικά σχολεία, ώστε με ιδιωτικούς πόρους να μπορούν να πληρώνονται νόμιμες άδειες εκπαιδευτικών (στην πλειονότητά τους άδειες μητρότητας) οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώνονταν εξ΄ ολοκλήρου από τους ιδιοκτήτες. Το άρθρο αυτό έρχεται λίγες ημέρες μετά από την δημοσίευση άρθρου αναλόγου περιεχομένου στον ιστότοπο των σχολαρχών. Στόχος δεν είναι άλλος από την εξόντωση της ΟΙΕΛΕ, μέσω της ηθικής σπίλωσης των μελών της, καθώς η σταυροφορία της Ομοσπονδίας για την ανάδειξη των παρανομιών στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης (πλαστοί τίτλοι σπουδών, χαλκευμένες βαθμολογίες, αλλοίωση ωρολόγιων προγραμμάτων, μαύρη εργασία, φοροδιαφυγή) έχει εξοργίσει τους σχολάρχες που θέλουν να λειτουργούν ως κράτος εν κράτει και να μετατρέψουν τα σχολεία τους σε εκπαιδευτικά super markets.  


Με λίγα λόγια ο εν λόγω δημοσιογράφος, εφαρμόζοντας την τακτική «αναπαράγω με ακόμη πιο επιθετικό τρόπο τις ανακοινώσεις του ΣΙΕΙΕ μετά την έκδοσή τους» λειτουργεί ξεκάθαρα ως φερέφωνο των σχολαρχών και το δήθεν «πρωτογενές» ρεπορτάζ του δεν είναι τίποτε περισσότερο από αντιγραφή εγγράφων που του πασάρουν οι φίλοι του στον ΣΙΕΙΕ. Μετά από χθεσινή προειδοποίηση της ΟΙΕΛΕ να δημοσιεύσει απαντητική επιστολή (http://www.oiele.gr/apantisi-tis-oiele-se-sykofantiko-kateythynomeno-apo...) με τα επιχειρήματα της Ομοσπονδίας, ο κ. Νώτης την ανάρτησε διαστρεβλώνοντας στο σχολιασμό τους τις θέσεις μας και αποκρύπτοντας ευφυώς όσα έθιγαν τους «πάτρονές» του.

Η ΟΙΕΛΕ δεν θα αφήσει έτσι την απίστευτη εκστρατεία λάσπης που εξαπέλυσε ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος εναντίον της και εναντίον ολόκληρου του κλάδου μας. Θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να αποκατασταθεί η αλήθεια και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι παραχαράκτες της. Θα τον καταγγείλει, δε, στην ΕΣΗΕΑ ως άνθρωπο που έχει αλλοιώσει το λειτούργημά του, λειτουργώντας ως εκτελεστής ιδιωτικών συμφερόντων. Τον παραδίδει, τέλος, στην κρίση της κοινωνίας ως έναν εκ των εκπροσώπων του κλάδου του που στη πιο κρίσιμη και δραματική περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας τάχθηκε στην υπηρεσία αυτών που έχουν ως στόχο να τη διαλύσουν, ώστε οι λίγοι και εκλεκτοί να συνεχίζουν άφοβα το φαγοπότι. Τους λίγους, ευτυχώς, εκπροσώπους της δημοσιογραφικής κοινότητας που φόρεσαν το μανδύα του κουκουλοφόρου η ιστορία θα τους κρίνει με την ίδια σφοδρότητα που έκρινε τις κατά παραγγελία γραφίδες σκοτεινών καθεστώτων άλλων εποχών.
2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)