to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

15:56 | 08.04.2020

Κοινωνία

ΟΙΕΛΕ: Η απόφαση στήριξης των εκπαιδευτικών αποτελεί κόλαφο για τον υπουργό Ανάπτυξης

Κόλαφο προς τα «πειρατικά» ιδιωτικά σχολεία που την κρίσιμη αυτή συγκυρία επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν δημόσια ταμεία, γονείς και εργαζόμενους, αλλά και προς ελάχιστα πολιτικά πρόσωπα, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, που συντάχτηκαν με τους «πειρατές» της εκπαίδευσης, χαρακτηρίζει με ανακοίνωση της η ΟΙΕΛΕ την ΚΥΑ του υπ. Παιδείας


Η ΚΥΑ αναμενόταν από την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς υπήρχαν καταγγελίες από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) για αυθαιρεσίες από πλευράς ορισμένων σχολαρχών, οι οποίοι ήθελαν να συνεχίσουν τη λειτουργία των σχολείων τους και τη μερική απασχόληση των εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενταχθοιύν στα μέτρα προστασίας, παρά το γεγονός ότι έχουν καταρρεύσει τα έσοδα τους.

Οπως ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας, η ΚΥΑ που εκδόθηκε σήμερα προβλέπει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις και για τους εργαζομένους και τη σχέση εργασίας τους με την επιχείρηση, απαγορεύοντας τις απολύσεις από 18/3 και έπειτα, καθώς επίσης και την αναπροσαρμογή διδάκτρων. Χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κατηγορώντας τον ότι «τρέφει μίσος» για τους σχολάρχες και ότι η ΟΙΕΛΕ είναι «ο μόνος κλάδος» που καλεί τους εκπαιδευτικούς-μέλη της να μην ενταχθούν στα μέτρα στήριξης.

Συνοπτικά, με βάση την ΚΥΑ:

 1. Δεν αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας των εκπαιδευτικών που έχουν λάβει διοριστήριο. Οι εκπαιδευτικοί παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία (τηλε-εκπαίδευση) και οι αποδοχές τους καταβάλλονται κανονικά από τους εργοδότες τους
 2. Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν λάβει διοριστήριο μπορούν να παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως (τηλε-εκπαίδευση/τηλε-κατάρτιση) και σε αυτήν την περίπτωση οι συμβάσεις εργασίας τους δεν αναστέλλονται και οι αποδοχές τους καταβάλλονται από τους εργοδότες τους.
 3. Οι συμβάσεις εργασίας εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία που δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω δύο κατηγορίες, τελούν σε αναστολή για το χρονικό διάστημα από 15/3/2020 έως και 30/4/2020 και οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των λοιπών μέτρων στήριξης (φορολογικά, ασφαλιστικά, μείωση μισθώματος κύριας κατοικίας).
 4. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρούσας απόφασης είναι δικαιούχοι των μέτρων στήριξης (φορολογικά, ασφαλιστικά, μείωση μισθώματος επαγγελματικής μίσθωσης).
 5. Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρούσας απόφασης δεν προβαίνουν καθόλου στην παροχή εξ αποστάσεως διδασκαλίας/κατάρτισης, τότε αναστέλλονται οι συμβάσεις του συνόλου του προσωπικού όλων των κατηγοριών
 6. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες από 18/3/2020, ημερομηνία δημοσιοποίησης του μέτρου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ έχει ως εξής:

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση δικαιώνει την πλειονότητα των νόμιμα λειτουργούντων ιδιωτικών σχολείων, των γονέων και των θέσεων που η ΟΙΕΛΕ εξέφρασε από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης. Αποτελεί, δε, κόλαφο για τα λίγα «πειρατικά» ιδιωτικά σχολεία που την κρίσιμη αυτή συγκυρία επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν δημόσια ταμεία, γονείς και εργαζόμενους, αλλά και τα ελάχιστα πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Υπουργός Ανάπτυξης, που συντάχτηκαν με τους «πειρατές» της εκπαίδευσης. Οι ευχαριστίες εκατοντάδων εκπαιδευτικών που ήδη καταφθάνουν στην ΟΙΕΛΕ είναι η καλύτερη απάντηση στον εν λόγω κύριο, ο οποίος χθες με θράσος έλεγε πως η Ομοσπονδία στρέφεται κατά του κλάδου της.


Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ


Βάσει, λοιπόν, της απόφασης, για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς ισχύουν τα ακόλουθα:


Οι εκπαιδευτικοί με διοριστήριο του Υπουργείου Παιδείας δεν εντάσσονται στην Εργάνη και λαμβάνουν το μισθό τους. Εξαιρούνται της ρύθμισης οι εκπαιδευτικοί των εκπαιδευτηρίων που δεν παρέχουν καθόλου τηλεκπαίδευση. Στα σχολεία αυτής της κατηγορίας δεν υπάρχει και η υποχρέωση καταβολής διδάκτρων εκ μέρους των γονέων (οι γονείς μπορούν να απαιτήσουν επιστροφή διδάκτρων για το τμήμα της προσωρινής απαγόρευσης, αν έχουν προκαταβάλει τα δίδακτρα για το διάστημα από το κλείσιμο των σχολείων και μετά).


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Της αναστολής συμβάσεων σε σχολεία που δεν παρέχουν εξ αποστάσεως διδασκαλία εξαιρούνται οι Διευθυντές Σχολείων/Προϊστάμενοι Νηπιαγωγείων που, βάσει εγκυκλίου που εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Παιδείας, συνεχίζουν να παρέχουν συγκεκριμένες διοικητικές υπηρεσίες.
Οι εκπαιδευτικοί σε Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Κέντρα Ξένων Γλωσσών και ιδιωτικά ΙΕΚ, καθώς και εκπαιδευτικοί που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε ιδιωτικά σχολεία αλλά δεν έχουν διοριστήριο λαμβάνουν κανονικά το μισθό τους, όταν παρέχουν υπηρεσίες εξ αποστάσεως (τηλεκπαίδευση/τηλεκατάρτιση).  Σε περίπτωση μη παροχής εξ αποστάσεως υπηρεσιών, εντάσσονται στο μηχανισμό στήριξης εργαζόμενων στην Εργάνη.
Απαγορεύεται η καταγγελία σύμβασης των εκπαιδευτικών (και κάθε άλλου εργαζόμενου) σε κάθε ιδιωτική εκπαιδευτική δομή (ιδιωτικό σχολείο, φροντιστήριο, κέντρο ξένων γλωσσών και ιδιωτικό ΙΕΚ) καθ’ όλη τη διάρκεια της προσωρινής απαγόρευσης με ημερομηνία έναρξης την 18η Μαρτίου.
SOS: Επειδή είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν και πάλι πειρατές ιδιοκτήτες σχολείων, φροντιστηρίων, ΚΞΓ που θα ισχυριστούν ότι δεν παρέχουν υπηρεσίες για να αναστείλουν συμβάσεις, αν και εισπράττουν δίδακτρα από ανυποψίαστους γονείς, καλούμε τους συναδέλφους να καταγγέλλουν ανώνυμα στο mail της ΟΙΕΛΕ ([email protected]), ή στη σελίδα μας στο facebook.
Δίδακτρα: Οι γονείς δεν υποχρεώνονται στην καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που δεν παρέχονται (μεταφορά, σίτιση, απογευματινές δραστηριότητες). Εναπόκειται σε γονείς και σχολεία τυχόν αναπροσαρμογή του ύψους των διδάκτρων. Σημειώνουμε και πάλι ότι σε περίπτωση που δεν καταβάλλονται καθόλου εξ αποστάσεως υπηρεσίες, οι γονείς δεν υποχρεώνονται στην καταβολή διδάκτρων και μπορούν να ζητήσουν επιστροφή του χρηματικού ποσού για την περίοδο από το κλείσιμο των σχολείων και μετά.


ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Συνάδελφοι έχουν ξεκινήσει τη διατύπωση ερωτημάτων σε σχέση με την ΚΥΑ που εκδόθηκε. Το κομμάτι αυτό της ανακοίνωσης θα ανανεώνεται διαρκώς, εάν υπάρχει ερώτημα που αφορά μεγάλο αριθμό συναδέλφων. Ομαδοποιώντας, λοιπόν, τα ερωτήματα και σε συνεργασία με το νομικό μας επιτελείο, απαντούμε:
1. Τι συμβαίνει με τους εκπαιδευτικούς που ήδη έχουν ενταχθεί στην Εργάνη, ενώ θα πρέπει (βάσει της ΚΥΑ) να λάβουν το μισθό τους και να μην ανασταλεί η σύμβασή τους;
Υπάρχει η δυνατότητα ανάκλησης της ένταξης στην Εργάνη, οπότε οι συνάδελφοι ας μην ανησυχούν. Η διαδικασία περιγράφεται στην Α.Π.: οικ.14676/253/7-4-2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας. Σε περίπτωση παράνομης μη ανάκλησης εκ μέρους του εργοδότη, παρακαλούμε να προβείτε σε καταγγελία στην Ομοσπονδία μας.

2. Είμαι ιδιωτικός εκπαιδευτικός και δεν κάνω τηλεδιδασκαλία, αλλά παρέχω υπηρεσίες ασύγχρονης διδασκαλίας κάποιες φορές την εβδομάδα. Τι γίνεται με τη σύμβασή μου;
Η Υπουργική Απόφαση διευκρινίζει με σαφήνεια ότι αναστολή συμβάσεων εκπαιδευτικών μπορεί να γίνει, εάν η εκπαιδευτική μονάδα δεν παρέχει καθόλου υπηρεσίες εξ αποστάσεως. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι κάθε μονάδας να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες διαδικτυακής εκπαίδευσης, ωστόσο οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αμειφθούν κανονικά.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΟΙΕΛΕ: ΑΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ


Ένα κρίσιμο ζήτημα που δεν έχουν αντιμετωπίσει τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας είναι αυτό των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με περισσότερους από έναν εργοδότες. Εκατοντάδες συνάδελφοι που εργάζονται κυρίως σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών και σε Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έχουν πολλαπλούς εργοδότες, δεν μπορούν να υπαχθούν στο μηχανισμό στήριξης της Εργάνης, εάν έστω και ένας εργοδότης εμφανίζεται ενεργός. Έτσι λοιπόν οι εκπαιδευτικοί δεν δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ, την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα αυτών έχει στον ενεργό αυτό εργοδότη λιγότερες από 5 ώρες την εβδομάδα. Οι συνάδελφοί μας αυτοί, λόγω της συγκεκριμένης ιδιαιτερότητας, θα υποχρεωθούν αυτή τη δύσκολη περίοδο σε εξαθλίωση με μηνιαίες αμοιβές που μετά βίας φθάνουν το τριψήφιο νούμερο. Ακόμη πιο ακραίο είναι το φαινόμενο των εκπαιδευτικών που μία από τις συμβάσεις αυτές είναι σύμβαση έργου, αυτή εμφανίζεται ενεργή, αλλά οι εκπαιδευτικοί δεν πληρώνονται καθόλου (χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συναδέλφων στη Σιβιτανίδειο Σχολή, σε ωδεία κ.λπ.)
Με παρέμβασή μας προς τη Γενική Γραμματεία Εργασίας έχουμε ζητήσει να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη επίλυση της ακραίας αυτής αδικίας κατά της πολυμελούς αυτής ομάδας ιδιωτικών εκπαιδευτικών και αναμένουμε σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)