to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:46 | 12.09.2013

Διεθνή

ΟΗΕ: Στα σκουπίδια καταλήγει το 1/3 της τροφής παγκοσμίως

Η σπατάλη άνω του ενός δισεκατομμυρίου τόνων τροφίμων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο στοιχίζει σχεδόν 750 δισεκατομμύρια δολάρια, κατήγγειλε σήμερα από τη Ρώμη, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.


«Η μαζική σπατάλη τροφίμων είναι τεράστιας σημασίας για τη διατροφική ασφάλεια και την ασφάλεια γενικότερα. Εάν μειώσουμε τις απώλειες και τις σπατάλες, θα περιορίσουμε τις πιέσεις στην παραγωγή τροφίμων», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του FAO, Ζοζέ Γκραζιάνου ντα Σίλβα, παρουσιάζοντας την έκθεση του Οργανισμού για το εν λόγω θέμα.

Αυτή η «τρομακτική» σπατάλη προκαλεί επίσης «σοβαρή ζημιά στο περιβάλλον», σημείωσε ο Ζοζέ Γκραζιάνου ντα Σίλβα.

Για παράδειγμα, κάθε χρόνο, σπαταλιέται όγκος νερού ίσος με τα ύδατα του ποταμού Βόλγα για να παραχθούν τρόφιμα τα οποία δεν πρόκειται να καταναλωθούν και εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα 3,3 γιγατόνοι αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Συνολικά, 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλώνται κάθε χρόνο και το 30% των καλλιεργήσιμων γαιών παράγει τρόφιμα που δεν θα καταναλωθούν.

Μόνο στην «εκβιομηχανισμένη Ασία», την περιοχή που περιλαμβάνει την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, κατά μέσο όρο σπαταλώνται κάθε χρόνο περίπου 200 κιλά λαχανικών και δημητριακών ανά κάτοικο. Από τα 80 κιλά δημητριακών που σπαταλώνται ανά κάτοικο σε ετήσια βάση, το μεγαλύτερο μέρος είναι ρύζι, μια καλλιέργεια που έχει "σοβαρές επιπτώσεις" στο περιβάλλον καθώς ευθύνεται για ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

«Το άμεσο οικονομικό κόστος από τη σπατάλη γεωργικών προϊόντων -αν εξαιρέσουμε τα ψάρια και τα θαλασσινά- ανέρχεται στα 750 δισ. δολάρια ετησίως» τονίζεται στην έκθεση του FAO.

Ο Άχιμ Στάινερ, διευθυντής του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (PNUE), χαρακτήρισε «εντυπωσιακό φαινόμενο» τη σπατάλη τροφίμων, το κόστος της οποίας για το περιβάλλον θα επωμιστούν «τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Άλλοι τομείς που ζημιώνουν ιδιαίτερα το περιβάλλον είναι η βιομηχανία παραγωγής κρέατος της Βόρειας και της Λατινικής Αμερικής, όπως και η σπατάλη φρούτων στην Ασία, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Πηγή: ethnos.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)