to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:48 | 28.07.2015

Διεθνή

ΟΗΕ: «Παγώνουν» τα προγράμματα αρωγής στον τομέα της υγείας στο Ιράκ

Την αναστολή, ελλείψει κονδυλίων, των προγραμμάτων αρωγής στον τομέα υγείας, που αφορούν εκατομμύρια ανθρώπους στο Ιράκ, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.


Μισό εκατομμύριο παιδιά δεν θα εμβολιαστούν, γεγονός που δημιουργεί φόβους για ξέσπασμα επιδημίας ιλαράς ή επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας (Φωτογραφία: Reuters)

Σε ανακοίνωσή του, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι «184 υπηρεσίες υγείας πρώτης ανάγκης ανεστάλησαν λόγω, της έλλειψης κεφαλαίων για ανθρωπιστικές δραστηριότητες».

«Πάνω από το 80% των προγραμμάτων υγείας με την υποστήριξη ανθρωπιστικών εταίρων μας έχουν προς το παρόν ανασταλεί και αυτό πλήττει άμεσα ένα εκατομμύριο ανθρώπους» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

«Τη στιγμή που οι πολίτες στο Ιράκ μάς χρειάζονται περισσότερο, τους εγκαταλείπουμε» δήλωσε η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στη χώρα, Λιζ Γκραντ.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η έλλειψη χρηματοδότησης σημαίνει ότι μισό εκατομμύριο παιδιά δεν θα εμβολιαστούν, κάτι που εγείρει τον κίνδυνο να ξεσπάσει επιδημία ιλαράς ή να επανεμφανιστεί η πολιομυελίτιδα.

Η οικονομική κατάσταση είχε ήδη αναγκάσει τον ΟΗΕ να μειώσει τις μερίδες τροφίμων που διανέμει σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Επιπλέον, περίπου το ένα τρίτο των προγραμμάτων για την υδροδότηση, την αποχέτευση και την υγιεινή έχει ανασταλεί ενώ πολλά ακόμη προγράμματα θα έχουν την ίδια τύχη στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μια ακόμη συνέπεια της έλλειψης κεφαλαίων είναι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ότι κινδυνεύουν να ανασταλούν τα προγράμματα βοήθειας προς τις γυναίκες και τα κορίτσια που είναι θύματα σεξουαλικής βίας.

Ο ΟΗΕ είχε απευθύνει την 4η Ιουνίου έκκληση για τη συγκέντρωση ενός ποσού ύψους μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στο Ιράκ. Μέχρι σήμερα, όμως, μόλις το 15% των κεφαλαίων αυτών έχει συγκεντρωθεί. Σύμφωνα με την Λιζ Γκραντ, ως τα τέλη του 2015, περίπου 10 εκατ. άνθρωποι ενδέχεται να έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)