to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΟΗΕ: Νέο ρεκόρ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2020

Η ετήσια αναφορά της μετεωρολογικής υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα της Γης καταδεικνύει πως οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και νιτρικού οξέος ξεπέρασαν τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου πριν το 1750, περίοδος-ορόσημο για την εκκίνηση της προβληματικής σχέσης του ανθρώπου με τη φύση


Σύμφωνα με σημερινές αναφορές του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου έσπασαν κάθε ρεκόρ την περασμένη χρονιά, συσσωρευόμενα σε ρυθμούς υψηλότερους από τον ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, παρά τις όποιες προσωρινές κάμψεις του φαινομένου της τάξεως του 5.6% ως αποτέλεσμα των lockdown στη διάρκεια της πανδημίας.

Η ετήσια αναφορά της μετεωρολογικής υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα της Γης καταδεικνύει πως οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και νιτρικού οξέος ξεπέρασαν τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου πριν το 1750, περίοδος-ορόσημο για την εκκίνηση της προβληματικής σχέσης του ανθρώπου με τη φύση.

Συγκεκριμένα, ο παγκόσμιος μέσος όρος των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα έφτασε τα 413.2 σωματίδια ανά εκατομμύριο τον περασμένο χρόνο. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα ποσοστά αυτά μπορούν να προκαλέσουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις για την καθημερινότητα μας, κατ' επέκταση την υγεία μας.

Η δημοσίευση της αναφοράς έγινε λίγες μέρες πριν τη σύνοδο του ΟΗΕ στη Γλασκόβη σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Όπως υποστηρίζουν πολλοί περιβαλλοντικοί ακτιβιστές, θεσμοθέτες και επιστήμονες, η εν λόγω σύνοδος, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 31 Οκτώβρη-12 Νοέμβρη, σηματοδοτεί μια σημαντική ευκαιρία για σταθερές δεσμεύσεις στους στόχους που έχουν οριστεί από την χαρακτηριστική σύνοδο του Παρισίου του 2015.

"Οι υπάρχοντες ρυθμοί με τους οποίους αυξάνονται οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου θα συντελέσουν σε δραματική αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1.5 με 2 βαθμούς °C μέχρι το τέλος του αιώνα", σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Πέτερι Τάλας. Και αυτό, συγκριτικά με την μέση θερμοκρασία στην προ βιομηχανικής επανάστασης εποχή.

Οι πληροφορίες της αναφοράς του Οργανισμού προέκυψαν από ένα συντονισμένο δορυφορικό δίκτυο που εποπτεύει την ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου που εγκλωβίζεται στην ατμόσφαιρα.

Οι ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα οφείλονται κατά κύριο λόγο στην καύση ορυκτών καυσίμων όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ή από την παραγωγή τσιμέντου και ευθύνονται περίπου για τα 2/3 της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)