to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:53 | 11.11.2015

Διεθνή

ΟΗΕ: Η βία στο Μπουρούντι μπορεί να κλιμακωθεί σε γενοκτονία

Η πολιτική βία στο Μπουρούντι απειλεί να εξελιχθεί σε μια εθνοτική ή περιφερειακή σύγκρουση, ενώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είναι σε ακόμη πιο αδύναμη θέση για να την αντιμετωπίσει από αυτή που ήταν στην Ρουάντα κατά την γενοκτονία του 1994, προειδοποίησε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου ο Σκοτ Κάμπελ, επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κεντρική και Δυτική Αφρική.



Η υποψηφιότητα του προέδρου Πιερ Ενκουρουνζίζα για τρίτη θητεία στην προεδρία της χώρας, η οποία σύμφωνα με τους επικριτές του αντίκειται τόσο στις διατάξεις του Συντάγματος του Μπουρούντι όσο και στη συμφωνία η οποία είχε συναφθεί στην Αρούσα για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, οδήγησε από τον Απρίλιο το Μπουρούντι σε μια κρίση η οποία ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 252 ανθρώπων, ενώ 200.000 αναγκάστηκαν να διαφύγουν σε γειτονικές χώρες. 

Τρία ακόμη πτώματα, με δεμένα τα χέρια, εντοπίστηκαν την Τρίτη, ανέφερε ο Κάμπελ.

Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προειδοποίησε πως η βία στο Μπουρούντι κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μαζικά εγκλήματα θηριωδίας, η κυβέρνηση της μικρής αφρικανικής χώρας της περιοχής των Μεγάλων Λιμνών όμως υποστήριξε πως η χώρα δεν «βρίσκεται στις φλόγες», τονίζοντας πως θα εργαστεί για να κατευνάσει τους φόβους για μια επικείμενη γενοκτονία.

Ο Κάμπελ τόνισε ότι ενώ η πρόσφατη έξαρση βίας μέχρι τώρα έχει πολιτικό χαρακτήρα, ο λόγος που έχει χρησιμοποιήσει ο Ενκουρουνζίζα και ο πρόεδρος της Γερουσίας παραπέμπει σε αυτόν που χρησιμοποιήθηκε στην Ρουάντα πριν από τη διάπραξη της γενοκτονίας, με τον πρόεδρο του Μπουρούντι να καλεί τους υποστηρικτές να «πιάσουν δουλειά», παρότρυνση που στην Ρουάντα σήμαινε «οργάνωση μαζικών δολοφονιών».

«Το ΣΑ αναζητά τρόπους γρήγορης αντίδρασης και αν υπάρχει η ανάγκη να επέμβει δυναμικά με την παράταξη στρατευμάτων για προληπτικούς λόγους», πρόσθεσε ο Κάμπελ, αλλά όπως τόνισε τα Ηνωμένα Έθνη, χωρίς πολιτική ή ειρηνευτική παρουσία στο Μπουρούντι, βρίσκονται σε πιο αδύναμη θέση για να δώσουν μια απάντηση στα ανησυχητικά σημάδια βίας στη χώρα, από ό,τι ήταν στην Ρουάντα.

Ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, Τόμας Περιέλο, εξέφρασε σήμερα με ανακοίνωση του τις έντονες ανησυχίες της Ουάσιγκτον για την επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης στο Μπουρούντι.

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής των πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως «το Μπουρούντι βρίσκεται σε μια βαθιά πολιτική κρίση με τα κρούσματα βίας να κλιμακώνονται ραγδαία... υπονομεύονται η σταθερότητα και η ειρηνική συνύπαρξη των εθνοτήτων στην χώρα».

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν και ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για την αποτροπή της γενοκτονίας Αντάμα Ντιένγκ από κοινού προειδοποίησαν το ΣΑ ότι το Μπουρούντι μπορεί να βρεθεί ενώπιον μιας καταστροφής.

Ο πρόεδρος Πολ Καγκάμε της γειτονικής Ρουάντας, μιας χώρας με παρόμοια εθνοτική σύνθεση, όπου το 1994 περίπου 800.000 άνθρωποι – οι περισσότεροι Τούτσι και μετριοπαθείς Χούτου – σφαγιάστηκαν, απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση του Μπουρούντι να αποφύγει την εθνοτική σύγκρουση. Η κυβέρνηση του Μπουρούντι, (85% Χούτου, 14% Τούτσι), χαρακτήρισε τα σχόλια του Καγκάμε «ανάρμοστα και άδικα».

«Το Μπουρούντι δεν βρίσκεται στις φλόγες, υπάρχουν συγκεκριμένες εγκληματικές ενέργειες που διαπράττονται για να προσελκύσουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, αλλά βρίσκονται υπό έλεγχο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Μπουρούντι Αλέν Νιαμιτουέ στο ΣΑ. 

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους συμμάχους της... δεν υπάρχει φόβος για γενοκτονία», πρόσθεσε.

Περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η προθεσμία της 7ης Νοεμβρίου που έχει θέσει ο πρόεδρος Ενκουρουνζίζα για την παράδοση του παράνομου οπλισμού μπορεί να προκαλέσει αιματοχυσία μεγάλης κλίμακας. Ο πρόεδρος έχει διαμηνύσει πως όσοι δεν παραδώσουν τα όπλα θα αντιμετωπιστούν ως εγκληματίες.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μετά τις αναφορές ότι «αρκετοί άνθρωποι, ανάμεσα τους και ένας αστυνομικός, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποχρεωτικού αφοπλισμού».

Ο Μπαν καταδίκασε εξάλλου την επίθεση του Σαββάτου σε ένα μπαρ στην πρωτεύουσα Μπουζουμπούρα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 9 ανθρώποι, ανάμεσα τους κι ένα μέλος του προσωπικού του ΟΗΕ, απαιτώντας να διεξαχθεί πλήρης έρευνα για την υπόθεση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)