to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:09 | 12.09.2018

Διεθνή

ΟΗΕ: Επαίσχυντα αντίποινα εις βάρος ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 38 χώρες

Τα Ηνωμένα Έθνη κατέταξαν σήμερα 38 χώρες σε μια λίστα των "επαίσχυντων" χωρών, στις οποίες περιλαμβάνονται η Κίνα και η Ρωσία, και οι οποίες έχουν προβεί σε αντίποινα ή εκφοβισμό (με δολοφονίες, βασανισμούς και αυθαίρετες συλλήψεις) εις βάρος ανθρώπων που συνεργάζονται με τον ΟΗΕ στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Στην ετήσια έκθεση του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες περιλαμβάνονται και κατηγορίες για κακομεταχείριση, παρακολουθήσεις, ποινικοποίηση και εκστρατείες δημόσιας διαπόμπευσης που στοχεύουν τόσο στα θύματα όσο και στους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Ο κόσμος το οφείλει στους γενναίους εκείνους ανθρώπους που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, που έχουν ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για παροχή πληροφοριών και για συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να διασφαλιστεί ότι το δικαίωμά τους για συμμετοχή γίνεται σεβαστό", έγραψε ο Γκουτέρες.

"Το να τιμωρούνται άνθρωποι επειδή συνεργάζονται με τα Ηνωμένα Έθνη είναι μια επαίσχυντη πρακτική την οποία θα πρέπει ο καθένας να προσπαθήσει περισσότερο για να σταματήσει".

Από τις 38 αυτές χώρες, στις 29 έχουν καταγραφεί νέα περιστατικά και στις 19 εξακολουθούν να υφίστανται παλαιότερα περιστατικά.

Τα νέα περιστατικά έχουν καταγραφεί σε: Μπαχρέιν, Καμερούν, Κίνα, Κολομβία, Κούβα, ΛΔ Κονγκό, Τζιμπουτί, Αίγυπτο, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Ονδούρα, Ουγγαρία, Ινδία, Ισραήλ, Κιργιστάν, Μαλδίβες, Μαλί, Μαρόκο, Μιανμάρ, Φιλιππίνες, Ρωσική Ομοσπονδία, Ρουάντα, Σαουδική Αραβία, Νότιο Σουδάν, Ταϊλάνη, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Τουρκία, Τουρκμενιστάν και Βενεζουέλα.

Οι κυβερνήσεις συχνά κατηγορούν για τρομοκρατία ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή τους κατηγορούν ότι συνεργάζονται με ξένες οντότητες ή αμαυρώνουν την φήμη του κράτους ή την ασφάλειά του, αναφέρει η έκθεση.

"Υπάρχει μια ενοχλητική τάση στη χρήση επιχειρημάτων περί εθνικής ασφαλείας και στις στρατηγικές αντιτρομοκρατίας από τα κράτη προκειμένου να δικαιολογήσουν την παρεμπόδιση της πρόσβασης στα Ηνωμένα Έθνη σε κοινότητες και σε οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών", σημειώνει η έκθεση.

Οι γυναίκες που συνεργάζονται με τα Ηνωμένα Έθνη κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν απειλές για βιασμό και ότι υπέστησαν διαδικτυακά εκστρατείες κατασυκοφάντησης και το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών συνάντησε πολλές φορές ανθρώπους που φοβούνταν πολύ να μιλήσουν, ακόμη και αν οι συνομιλίες πραγματοποιούνταν στα κεντρικά του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και τη Γενεύη.

Ο βοηθός Γ.Γ. του ΟΗΕ, αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Άντριου Γκίλμουρ, ο οποίος θα παρουσιάσει την έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την ερχόμενη εβδομάδα, ανέφερε σε ανακοίνωση ότι τα περιστατικά που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι η κορυφή του παγόβουνου.

"Επίσης παρατηρούμε όλο και συχνότερα να χρησιμοποιούνται νομικά, πολιτικά και διοικητικά εμπόδια για να φιμώνεται και να εκφοβίζεται η κοινωνία των πολιτών".

Ορισμένες από τις χώρες που βρίσκονται στη λίστα είναι σήμερα μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο τον περασμένο χρόνο υιοθέτησε ένα ψήφισμα που επαναβεβαιώνει ότι όλοι οι άνθρωποι--είτε ως μονάδες είτε σε συνεργασία με άλλους--έχουν δικαίωμα στην ανεμπόδιστη επικοινωνία με τα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)