to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Οι ζωές μας έχουν αξία»: Η διαδήλωση στη ΓΑΔΑ για την αστυνομική βία στον Ζακ Κωστόπουλο, με τον φακό του Left (βίντεο - φωτογραφίες)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι έξω από τη ΓΑΔΑ, μετά το κάλεσμα που απηύθυναν 12 οργανώσεις από τον χώρο τον ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης, ζητώντας την απονομή δικαιοσύνης για τη δολοφονία του Ζακ και την τιμωρία όλων των ενόχων


(φωτογραφίες - βίντεο για το Left.gr: Κωστής Λιερός)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, μετά το κάλεσμα της πρωτοβουλίας για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου Justice For Zak/Zackie και 11 ακόμα οργανώσεων από τον χώρο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, των δικαιωμάτων στην υγεία και των πολιτικών δικαιωμάτων, με σημείο προσυγκέντρωσης τη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας.

Αφορμή για το κάλεσμα αποτέλεσε το γεγονός ότι όπως δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία του πορίσματος των ιατροδικαστών, ο Ζακ Κωστόπουλος δεν δέχτηκε την υπέρμετρη αστυνομική βία, που εμφανίζεται στα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, «αντιστεκόμενος» - όπως σχετικά είχαν δηλώσει στις αναφορές τους οι παρόντες αστυνομικοί. Αντιθέτως, η βίαιη αυτή συμπεριφορά κατευθύνθηκε προς το μέρος του την ώρα που κατέληγε, λόγω ανακοπής που υπέστη ως απότέλεσμα των θανατηφόρων χτυπημάτων που είχε δεχθεί, μεταξύ άλλων σημείων, στο κεφάλι.

Η οικογένεια, οι φίλοι αλλά και το κίνημα αλληλεγγύης για την απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση, ως εκ τούτου αναδυκνύουν την πτυχή της ουσιαστικής συμμετοχής των αστυνομικών στη δολοφονία του 33χρονου Ζακ, με το να μην επιτρέψουν με τη στάση τους να πραγματοποιηθεί διαδικασία ανάνηψης, όπως προβλέπεται σε παρόμοια περιστατικά.

Χαρακτηριστική στιγμή της κινητοποίησης αποτέλεσε η εναπόθεση παππουτσιών στο πλατύσκαλο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εν λόγω στάση της Αστυνομίας. Υπενθυμίζεται πως μέχρι και τη στιγμή που ο Ζακ χάνει τις αισθήσεις του, όπως φαίνεται και στα σχετικά βίντεο, φορούσε ακόμα τα παππούτσια του. Αργότερα όμως, όλες οι εικόνες των φωτορεπορτάζ, δείχνουν το ένα από τα παππούτσια, να έχει φύγει και να έχει παραμείνει στον τόπο του εγκλήματος.

«Δεν ξεχνάμε και δεν σιωπάμε» αναφώνησαν τα μεγάφωνα της πορείας, λίγο πριν την αποχώρηση του κόσμου και την κατεύθυνση προς το σημείο της δολοφονίας. Η παρουσία της αστυνομίας καθόλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας ήταν διακριτική.

Η πορεία κατέληξε στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος, κοντά στην Ομόνοια, σημείο δολοφονίας του Ζακ, όπου πέρα από τους συμβολικότητα, υπήρξε παρέμβαση απευθυνόμενη προς μάρτυρες που, ενδεχομένως από φόβο, δεν έχουν ακόμα δώσει κατάθεση. «Αν είσαι μάρτυρας δεν είσαι μόνος σου» ήταν το μήνυμα της παρέμβασης.


Δείτε το σχετικό φωτορεπορτάζ του Left.gr το οποίο βρέθηκε εκει:

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν με πορεία από το σημείο της προσυγκέντρωσης προς τη ΓΑΔΑ και κεντρικό σύνθημα «οργή και θλίψει, η Zackie θα μας λείψει». 

Οι διαδηλωτές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βίαια συμπεριφορά των αστυνομικών στο αναίσθητο σώμα του Ζακ Κωστόπουλου, γεγονός που όπως φαίνεται και στα βίντεο, κατέληξε στο να βγει και να παραμείνει στον τόπο του εγκλήματος το παπούτσι του Ζακ,  προχώρησαν στην εναπόθεση πληθώρας παπουτσιών στο πλατύσκαλο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Βρείτε περισσότερες φωτογραφίες στο σχετικό άλμπουμ στη σελίδα του Left.gr:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε απολογία ενώπιον ανακριτή καλούνται οι αστυνομικοί που καταγράφηκαν στα βίντεο της δολοφονίας του Ζακ

Η πορεία κατέληξε στο σημείο της δολοφονίας του Ζακ, στην οδό Γλάδστωνος

(Φωτογραφίες από τους αλληλέγγυους και τις αλληλέγγυες, στο διαδίκτυο)

Παρακολουθήστε τη συζήτηση και τα νέα σχετικά με τη διαμαρτυρία στο αντίστοιχο event στο Facebook.

Βασικό σημείο της διαμαρτυρίας αποτελεί η στάση των αστυνομικών που ήταν παρόντες στο περιστατικό και η υπέρμετρη βαρβαρότητα με την οποία μεταχειρίστηκαν το ανύμπορο και αιμόφυρτο σώμα του Ζακ. Η παραδειγματική τιμωρία των ενστόλων «που ακύρωσαν με τις πρακτικές τους οποιαδήποτε προσπάθεια ανάνηψης θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί», καθώς και το τέλος της αστυνομικής βίας, ειδικά απέναντι σε πιο αδύναμους πολίτες, βρίσκονται στο κέντρο των αιτημάτων.

Τέλος, το κάλεσμα κάνει έντονη αναφορά στο κλίμα κοινωνικής βαρβαρότητας που επικρατεί σε κύκλους της κοινωνίας και το οποίο φροντίζουν να σιγοντάρουν τα ΜΜΕ, εντείνοντας έτσι τον καθημερινό κίνδυνο για τις γυναίκες, τα ΛΟΑΤΚΙ υποκείμενα, τους πρόσφυγες, τους αντιφασίστες, τις μετανάστριες, τους ανθρώπους με αναπηρία, τους ψυχικά ασθενείς, τους κρατούμενοι και τους αποφυλακισμένους, τους χρήστες και τους απεξαρτημένους, τους ανρθώπους που ζουν με HIV, τους φτωχούς και τους αστέγους κοκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διαβάστε ολόκληρο το κάλεσμα των οργανώσεων και των πρωτοβουλιών:

«Στις 21 Σεπτεμβρίου, στο κέντρο της Αθήνας, μέρα μεσημέρι και σε δημόσια θέα δολοφονήθηκε βάναυσα ο Ζακ Κωστόπουλος. Ιδιοκτήτες με στοιχεία καθημερινού φασισμού και αστυνομικοί συνέπραξαν στον άγριο θάνατο του μπροστά σε δεκάδες βλέμματα κοινωνικής απάθειας. Η Αστυνομία, αφού ρίχτηκε με βαρβαρότητα στο ανήμπορο και αιμόφυρτο σώμα του Ζακ, τον συνέλαβε και του έδεσε τα χέρια λίγο πριν ξεψυχήσει, ακυρώνοντας έτσι οποιαδήποτε προσπάθεια ανάνηψης θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Στη συνέχεια έφυγε αφήνοντας τον ιδιοκτήτη να σκουπίσει επιδεικτικά τα αίματα και ενδεχομένως να καταστρέψει πολύτιμα στοιχεία της υπόθεσης. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια πρωτοφανής επιχείρηση συγκάλυψης της δολοφονίας και σπίλωσης του θύματος.

Μέσα από την πάγια τακτική ανυπόστατων διαρροών προς τον Τύπο, η Αστυνομία έγραψε το σενάριο «του επίδοξου ληστή με το μαχαίρι που αυτοτραυματίστηκε» και πολλά Μίντια δέχτηκαν πρόθυμα να αναπαράγουν ψέματα και μυθοπλασίες, χαϊδεύοντας τα πιο ταπεινά αντανακλαστικά του κοινωνικού σώματος. Όταν κατέρρευσαν όλα τα σενάρια με την πίεση του κινήματος, η Αστυνομία απλώς αρνήθηκε να επιτελέσει το καθήκον της, δηλαδή να ερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δολοφονήθηκε ο Ζακ, ώστε να εντοπιστούν όλοι οι υπεύθυνοι. Δε συνεργάζεται με τον ανακριτή, δεν αναζητά μάρτυρες, δε συλλέγει οπτικοακουστικό υλικό και σπέρνει κλίμα φόβου στην περιοχή.

Η δολοφονία του Ζακ δεν ήταν μεμονωμένο γεγονός. Ήταν η οριακή έκφανση της κοινωνικής βαρβαρότητας, του θεσμικού ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αστυνομία συμμετέχει η συγκαλύπτει ένα έγκλημα. Ως μηχανισμός καταστολής ενσαρκώνει σε απόλυτο βαθμό τα χαρακτηριστικά της επιθετικής και τοξικής αρρενωπότητας, που στρέφει τις μπότες της και τα γκλοπ της στα σώματα που δεν ταυτίζονται με τη νόρμα. Από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου με τις σφαίρες του Κορκονέα μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά μπροστά στους αστυνομικούς, από τους ξυλοδαρμούς προσφύγων στα αστυνομικά τμήματα μέχρι την αδικαίωτη μνήμη του Νίκου Σακελλίων, από τις ζαρντινιέρες μέχρι τις βίαιες προσαγωγές τρανς γυναικών, η Αστυνομία αναλαμβάνει να ταξινομήσει τα σώματα μας σε σώματα δίχως σημασία και τις ζωές μας ως ανάξιες να βιωθούν.

Σε ανοιχτή συνεργασία ή εξοργιστική ανοχή απέναντι στα φασιστικά πογκρόμ και τα «τάγματα εφόδου» προσβάλλουν, απαξιώνουν, ξυλοκοπούν, δολοφονούν και μετά «καθαρίζουν» τις ευθύνες τους. Διαμορφώνουν για ολ@ μας για δυστοπική συνθήκη σεξισμού, ομοφοβίας, τρανσφοβίας, τοξικοφοβίας, ρατσισμού. Χτίζουν κάθε μέρα το υπόβαθρο του κοινωνικού εκφασισμού, φτιάχνουν μονοδιάστατες και απροσπέλαστες πόλεις. Κάνουν τις ζωές μας ευάλωτες. Και βέβαια, η Αστυνομία δεν είναι ακέφαλη. Έχει ηγεσία, φυσική και πολιτική. Η εκάστοτε κυβέρνηση, όπως και η σημερινή κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει και δεν παίρνουν καμία απόφαση να το αποτρέψουν.

Όλες και όλοι εμείς, οι γυναίκες, τα ΛΟΑΤΚΙ υποκείμενα, οι πρόσφυγες, οι αντιφασίστες, οι μετανάστριες, οι άνθρωποι με αναπηρία, οι ψυχικά ασθενείς, οι κρατούμενοι και οι αποφυλακισμένοι, οι χρήστριες και οι απεξαρτημένοι, οι άνθρωποι που ζουν με HIV, οι φτωχές και οι άστεγοι λέμε ότι φτάνει πια. Η Zackie Oh ήταν φίλη μας, αδερφή μας και συντρόφισσα. Στις κηλίδες του δικού της αίματος τσαλαπατιέται η αξιοπρέπεια όλων μας, στο πεταμένο της παπούτσι συμβολίζεται η παραβίαση των χώρων μας και των εαυτών μας.

Από το πένθος μας, φτιάχνουμε τα υλικά της αντίστασης και του αγώνα μας. Απαιτούμε την απονομή δικαιοσύνης για τη δολοφονία του Ζακ με την τιμωρία όλων των ενόχων. Απαιτούμε το σεβασμό της ύπαρξης μας. Θέλουμε κοινωνίες που θα μας χωράνε όλ@ και θα αφήνουν απ’ έξω τη ματσίλα και το μίσος σας.

Οι ζωές μας έχουν αξία».

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΓΑΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Σημείο προσυγκέντρωσης: 12:00, Αλεξάνδρας και Κηφισίας

Καλούν οι συλλογικότητες:

Πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie

ΟΛΚΕ

Colour Youth

Θετική Φωνή

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο

Πολύχρωμο Σχολείο

Proud Seniors Greece (ομάδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ 50+)

Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης — LGBTQI+ Employment Support Group

Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity

Ένωση Αφρικανών Γυναικών

Υπερήφανοι Γονείς

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)