to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι υποσχέσεις έμειναν υποσχέσεις

Μια επίσκεψη που λίγο-πολύ αντιμετώπισε τους Χιώτες ως παρίες


Πολλές φορές έχω αναφερθεί, στην πολιτική επιλογή της ΝΔ για  επικοινωνιακά σώου, εντυπωσιασμό  και «φαίνεσθε», πολύ περισσότερο από το να κάνει έργο, να νοιάζεται για τους πολίτες και να υλοποιεί αυτά που αποδεδειγμένα, ψευδός έταζε προεκλογικά.
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη στην Χίο του Υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Βουλευτή Χίου Κ. Μηταράκη. Μια επίσκεψη που λίγο-πολύ αντιμετώπισε τους Χιώτες ως παρίες τάζοντας  τους έμπρακτη στήριξη μέσω δωρεάς, πολύ συμπάθεια και καλά λόγια. Περισσότερο όμως, ήταν  μια ευκαιρία για φωτογραφήσεις και δηλώσεις για να θολώσουν τα νερά και να ξεχαστούν τα πεπραγμένα Κ. Μηταράκη στην Χίο. Συνήθης τακτική της ΝΔ, θαρρείς και οι πολίτες είναι ανόητοι και έχουν πάθει αμνησία . Μια επίσκεψη που με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα αντιμετωπίζονταν από τα ΜΜΕ με άλλους τίτλους, σήμερα αντιμετωπίζεται ως άλλη μια επιτυχία της κυβέρνησης, στιγμιότυπα  με χιουμοράκι και γελάκια και επίσης, στην καλύτερη περίπτωση θα είχαν κλείσει οι δρόμοι όσο αφορά τους περιοίκους της ΒΙΑΛ. Δεν ακούσαμε κουβέντα από  τα προεκλογικά ταξίματα για κλείσιμο της ΒΙΑΛ και  για την πολυδιαφημιζόμενη αποσυμφόρηση. Σήμερα, το σενάριο άλλαξε και οι πολίτες που αντιμετωπίζονται από τον Υπουργό ως χειραγωγούμενες μαριονέτες ας αρκεστούν σε φιλοφρονήσεις και καθρεφτάκια.  Επιπλέον,  ο Υπουργός τους  παροτρύνει να είναι περήφανοι γιατί από τον Μάρτιο και μετά δεν υπάρχουν μεταναστευτικές ροές, λόγω της φύλαξης των συνόρων που μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ , μπορεί να κάνει. Αυτό είναι ένα επιχείρημα που ακούμε σε όλες τις δηλώσεις, «κολλάει παντού». Από την άλλη, ακόμη και με μηδενικές ροές για τις οποίες  τόσο επιχαίρει ,κατάφερε να διπλασιάσει τον αριθμό των ανθρώπων που διαβιώνουν σε πανάθλιες συνθήκες και με παντελή έλλειψη υγειονομικής προστασίας στην ΒΙΑΛ.
Είναι απλό, κατανοητό και δεν χρήζει άλλης ερμηνείας, δεν υπήρχε ποτέ κανένα σχέδιο, δεν έγινε ποτέ καμία  αποσυμφόρηση. Αυτό που θυμόμαστε καλά, ότι έγινε είναι τα ΜΑΤ που έφερε στην Χίο ο Υπουργός , το ξύλο , τους ψευτοτσαμπουκάδες, το αποφασίζουμε και διατάζομεν, την αλαζονεία, την κυβερνητική ανεπάρκεια.
Το συμπέρασμα, όλων των τελευταίων δηλώσεων-επισκέψεων, είναι να γίνει κατανοητό από όλους ότι το βάρος του προσφυγικού-μεταναστευτικού θα τον σηκώσουν τα νησιά μας και όλα τα προηγούμενα λεχθέντα-υποσχέσεις, ήταν για τα ψηψαλάκια και την εξουσία. Εδώ στα νησιά μας, θα στηθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο φυλακές αθώων ψυχών που θα ονομάζονται ανάλογα με το ακροατήριο κλειστές ή ελεγχόμενες και καμία πραγματική μέριμνα δεν υπήρχε ποτέ για μεταφορά στην ενδοχώρα ,γιατί το πολιτικό κόστος και η εσωκομματική γκρίνια στην ΝΔ δεν το επιτρέπει.
Το θέμα που εγείρει,  όμως ερωτηματικά είναι και η στάση των κατοίκων, θυμάμαι την οργή που έδειχναν επί ΣΥΡΙΖΑ, τα μετρήματα των διαμενόντων στην ΒΙΑΛ και τις δηλώσεις αν ξέφευγε λίγο ο αριθμός. Παρατηρώ σήμερα με την φρικτή κατάσταση που επικρατεί στην ΒΙΑΛ εν μέσω πανδημίας και με ότι συνεπάγεται αυτό  για την υγεία των προσφύγων-μεταναστών, των εργαζομένων αλλά και όλης  της Χιακής κοινωνίας, να αντιδρούν επιεικώς χλιαρά και υπενθυμίζω την δημιουργία άλλων δύο δομών στο νησί.
Από το «θα φύγουν όλοι» και θα κλείσει η ΒΙΑΛ, στην επέκταση της, την δημιουργία άλλων δύο δομών και την μονιμοποίηση της εγκατάστασης των προσφύγων-μεταναστών στα νησιά.
Αλλά ξέχασα, άλλαξε η κυβέρνηση  ο «κακός» ΣΥΡΙΖΑ έφυγε. Οπότε όλα σχεδόν καλά!!
* Η Ευαγγελία Μανιτσούδη έιναι εκπαιδευτικός, μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)