to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:29 | 09.03.2016

Διεθνή

Οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας θα συναντηθούν στο Παρίσι για την αποτίμηση της εφαρμογής της εκεχειρίας στη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι και οι ομόλογοί του της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας θα συναντηθούν την Κυριακή στο Παρίσι για τη Συρία πριν από την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Μαρκ Ερό - Οι πέντε υπουργοί θα εξετάσουν την κατάσταση της εκεχειρίας που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 27 Δεκεμβρίου και, "αν όλα προχωρούν, όπως ευχόμαστε, (...) θα ενθαρρύνουν την αντιπολίτευση να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών", δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών σε δημοσιογράφους στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Κάιρο - ΟΗΕ: Η εκεχειρία στη Συρία και οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν έχουν ημερομηνία λήξης


Οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν επίσης από τους Αμερικανούς, οι οποίοι προώθησαν τη συμφωνία εκεχειρίας μαζί με τους Ρώσους, "να εμπλακούν πιο ενεργά με τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία", πρόσθεσε ο Ζαν-Μαρκ Ερό.

Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένουν να λάβουν διασφαλίσεις πως τα ρωσικά πλήγματα, που συνεχίζονται, έχουν αποκλειστικό στόχο τις τζιχαντιστικές οργανώσεις Μέτωπο Αλ-Νόσρα (παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) και Ισλαμικό Κράτος και όχι την μετριοπαθή αντιπολίτευση. "Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση", υπογράμμισε ο Ερό.

Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προσέλθει στη Γενεύη για τις ειρηνευτικές συνομιλίες που προβλέπεται να επαναληφθούν στις 14 Μαρτίου, σύμφωνα με τη Δαμασκό. Η αντιπολίτευση, που θεωρεί προτεραιότητα τη δημιουργία μιας μεταβατικής αρχής στην οποία δεν θα έχει ρόλο ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα παραστεί στις συνομιλίες.

Ο Τζον Κέρι, ο Ζαν-Μαρκ Ερό, ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο Φίλιπ Χάμοντ και ο Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι θα συζητήσουν επίσης την κατάσταση στη Λιβύη, στην Υεμένη και στην Ουκρανία, διευκρίνισε ο γάλλος υπουργός.

ΟΗΕ: Η εκεχειρία στη Συρία και οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν έχουν ημερομηνία λήξης

Η κατάπαυση του πυρός στη Συρία, όπως και οι ειρηνευτικές συνομιλίες, δεν έχουν ημερομηνία λήξης, τόνισε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το συριακό Στάφαν Ντε Μιστούρα.

Ο τελευταίος ξεκαθάρισε ότι η εκεχειρία δεν χρειάζεται ειδική ανανέωση μετά από δύο εβδομάδες.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες αρχίζουν τη Δευτέρα στη Γενεύη και οι τρεις άξονές τους θα είναι η μορφή διακυβέρνησης, εκλογές σε ορίζοντα 18 μηνών και ένα νέο σύνταγμα για την αραβική χώρα.

Στις 24 Μαρτίου, θα υπάρξει διακοπή των συνομιλιών, οι οποίες λίγες ημέρες μετά θα συνεχιστούν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)