to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:48 | 09.09.2016

Διεθνή

Οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ αναζητούν λύση στη συριακή κρίση σε συνάντηση στη Γενεύη

Με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις, αγεφύρωτες μέχρι στιγμής, διαφορές τους σχετικά με τον πόλεμο στη Συρία και θα καταλήξουν τουλάχιστον σε μια συμφωνία εκεχειρίας, Ρώσοι και Αμερικανοί συναντώνται από το πρωί στη Γενεύη, την ίδια ώρα που οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος προελαύνουν στο Χαλέπι, όπου πολιορκούν τους αντάρτες.


Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, ξεκίνησαν το πρωί ένα νέο γύρο συνομιλιών, μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες των προηγούμενων, τους τελευταίους μήνες. Όμως έχουν στη διάθεσή τους μόνο λίγες ώρες καθώς και οι δύο θα επιστρέψουν το βράδυ στις χώρες τους.

Μια επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών αυτών θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά όχι μονο όσον αφορά την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και για την επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας, τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, ο οποίος βρίσκεται στη Γενεύη.

Μόσχα και Ουάσινγκτον επιδιώκουν να ξαναθέσουν σε εφαρμογή το ειρηνευτικό σχέδιο που υιοθετήθηκε στα τέλη του 2015 από τη διεθνή κοινότητα. Αυτός ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει μια βιώσιμη, επαληθεύσιμη εκεχειρία, την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και την εφαρμογή μιας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης. Όμως η συμφωνία δεν επιλύει το κρίσιμο θέμα του τι ρόλο θα παίξει στο μέλλον ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, ο σύμμαχος της Ρωσίας που η Δύση επιθυμεί την αποχώρησή του.

Ο Κέρι, που τις τελευταίες δύο ημέρες εμφανιζόταν διστακτικός απέναντι σε μια συνάντηση με τον Λαβρόφ, έφτασε νωρίς το πρωί σε ένα ξενοδοχείο στην όχθη της λίμνης Λεμάν για να ξεκινήσει τις συνομιλίες του με τον Ρώσο ομόλογό του. Νωρίτερα, στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Ελβετία, οι σύμβουλοι που τον συνοδεύουν διαβεβαίωσαν ότι ο Κέρι δεν θα έκανε αυτό το ταξίδι αν δεν πίστευε ότι υπάρχει μια πιθανότητα να επιτευχθεί πραγματικά πρόοδος. Προειδοποίησαν ωστόσο ταυτόχρονα ότι τίποτα δεν εγγυάται μια τελική συμφωνία.

Επί του πεδίου, οι αντάρτες έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση στο Χαλέπι, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τη ρωσική πολεμική αεροπορία, πολιορκούν τις ανατολικές συνοικίες της πόλης.

Σκληρό πλήγμα για τους ισλαμιστές αντάρτες ήταν και ο θάνατος του Άμπου Όμαρ Σαρακέμπ, του διοικητή του "Στρατού της Κατάκτησης" ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση στο Χαλέπι, όπως ανακοίνωσε το Μέτωπο Φάταχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ Νόσρα).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)