to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:02 | 10.05.2017

Διεθνή

Οι υπερασπιστές της λιτότητας στη Γερμανία απορρίπτουν τις προτάσεις Μακρόν για την ΕΕ

Λίγο μετά την εκλογή του νέου Γάλλου Προέδρου, οι προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν για την ΕΕ απορρίπτονται από τους εκπροσώπους της αυστηρής πολιτικής λιτότητας στη Γερμανία.


Ο Εμανουέλ Μακρόν τάσσσεται υπέρ της δημιουργίας θέσης υπουργού Οικονομικών, ενός κοινού δημοσιονομικού προϋπολογισμού και έκδοσης ευρωομολόγων. Εν τούτοις ο επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Μπούντεστακ, ο χριστιανοδημοκράτης Γκίντερ Κρίχμπαουμ, απέρριψε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, την «κοινοτικοποίηση των χρεών». «Ούτε η Ευρωζώνη, ούτε η Γαλλία έχουν ανάγκη από χρέη», ανέφερε με νόημα στην ίδια εφημερίδα ο χριστιανοδημοκράτης (CDU), υφυπουργός Οικονομικών, Γενς Σπαν, ενώ ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε δηκτικά ότι «η Γαλλία δεν μπορεί να λύσει τα προβήματά της ζώντας με δανεικά».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), τον χριστιανοδημοκράτη Μάνφρεντ Βέμπερ, «ο Μακρόν μπορεί να ζητήσει μεταρρυθμίσεις από την Ευρώπη όταν έχει αποδείξει ότι η δική του χώρα κάνει μεταρρυθμίσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Rheinische Post. Επέμεινε, δε, στην αναγκαιότητα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, την απορρύθμιση της αγοράς και τη μείωση των δημοσίων δαπανών.

Ούτε εκατοστό από τη σημερινή γραμμή της ΕΕ δεν απέκλινε και ο επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων, επίσης χριστιανοδημοκράτης, Γκίντερ Ετινγκερ, λέγοντας ότι δεν θεωρεί «ιδίατερα καλή» την ιδέα ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Η Κομισιόν παρακολουθεί την εξέλιξη του προϋπολογισμού. Το Eurogroup αποφασίζει για την οικονομική βοήθεια και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) τη χρηματοδοτεί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουμε κάτι σε αυτήν την αρχιτεκτονική», σημείωσε ο κ. Έτινγκερ στην εφημερίδα της Χαϊδελβέργης «Rhein-Neckar-Zeitung».

«Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η αρνητική στάση της γερμανικής κυβέρνησης για τα ευρωομόλογα εξακολουθεί να υφίσταται», δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικου Επιμελητηρίου (DIHK), Έρικ Σβάιτσερ, απέρρριψε αμέσως κάθε σκέψη για κοινό προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη και την έκδοση ευρωομολόγων: «Θα αποδυνάμωνε τη Γερμανία και την Ευρώπη, διότι οι επενδυτές και οι αποταμιευτές θα έχαναν την εμπιστοσύνη τους στο ευρώ», τόνισε στη Rheinische Post.

Στη σχετική συζήτηση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού Χρισταινοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών δεν υπάρχει, όμως, απόλυτη σύμπνοια. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επισήμανε: «Πρέπει, επιτέλους, να σταματήσουμε να δείχνουμε μονίμως με το δάκτυλο τους Γάλλους, να μη συμμετέχουμε και να τους αναγκάζουμε να επαιτούν για κάθε χιλιοστό πολιτικής». Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τάχθηκε υπέρ ενός κοινού προϋπολογισμού και διάθεσης περισσότερων χρημάτων για την ανάπτυξη και την καινοτομία. «Πρέπει να σταματήσουμε να παριστάνουμε ότι είμαστε τα υποζύγια της Ευρωπαϊκής Ενωσης», πρόσθεσε, αφού οι Γερμανοί είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)