to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι Βρυξέλλες ανακαλύπτουν τα Δυτικά Βαλκάνια

Το τελευταίο διάστημα, η διεύρυνση της Ε.Ε. προς τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί τη νέα "μεγάλη ιδέα” των Βρυξελλών και η πρόταση για τη δημιουργία μιας "Ευρώπης των 33”, με το μεγαλύτερο κύμα νέων εντάξεων μετά το 2004, προβάλλει ως το έμπρακτο ξεπέρασμα της "διευρυνσιακής κόπωσης” των "27"


Όταν ο Jean Claude Juncker ξεκίνησε το 2014 τη θητεία του ως επικεφαλής της Κομισιόν η διαπίστωσή του ήταν όταν δεν θα υπάρξει διεύρυνση της Ε.Ε. στο προβλέψιμο μέλλον. Και όμως: το κείμενο στρατηγικής για τα Δυτικά Βαλκάνια που πρόκειται να εκδώσει σήμερα Τρίτη η Κομισιόν, αναμένεται να κάνει λόγο για ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στην Ε.Ε. περί το 2025 – εάν οι ίδιες οι υποψήφιες χώρες πληρούν τις προϋποθέσεις. Ομοίως οι προσδοκίες της πΓΔΜ να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Σύνοδο Κορυφής του Μαϊου είναι όλο και πιο έντονες, δεδομένης της ανάγκης να επιστρατευτεί και το "καρότο” στην διαπραγμάτευση σχετικά με το όνομα της χώρας.

Το τελευταίο διάστημα, η διεύρυνση της Ε.Ε. προς τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί τη νέα "μεγάλη ιδέα” των Βρυξελλών και η πρόταση για τη δημιουργία μιας "Ευρώπης των 33”, με το μεγαλύτερο κύμα νέων εντάξεων μετά το 2004, προβάλλει ως το έμπρακτο ξεπέρασμα της "διευρυνσιακής κόπωσης” των "27”.
Οι ευφυολόγοι κάνουν λόγο για Braccession: δηλ. για άνοιγμα ενός νέου γύρου διεύρυνσης, σε αναπλήρωση του Brexit.

Ο δε Jean Claude Juncker πρόκειται στα τέλη του μηνός να πραγματοποιήσει στην περιοχή μια περιοδεία που ήδη αποκαλείται "γεωπολιτική”.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν πρόκειται από τις 26 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου να επισκεφθεί το Βελιγράδι, την Ποντγκόριτσα, την Πρίστινα, το Σεράγεβο, τα Σκόπια και τα Τίρανα, καταλήγοντας στην Σόφια η οποία και ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία το τρέχον εξάμηνο.

"Η γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας, της Κίνας και της Τουρκίας στην περιοχή ενισχύεται και είναι πολύ σημαντικό και η επιρροή της Ε.Ε. να διατηρηθεί και να μείνει κυρίαρχη” ανέφερε χαρακτηριστικά κοινοτική πηγή μιλώντας στοEUobserver.com ενόψει της βαλκανικής περιοδείας Juncker.

Ωστόσο, η περιοχή βαρύνεται με πολλές αντιπαραθέσεις, οι οποίες και θα πρέπει μέχρι το 2025, σύμφωνα με την ίδια πηγή,να έχουν επιλυθεί. Ήδη οι συνοριακές διαφορές μεταξύ της Κροατίας και της Σλοβενίας, που αποτελούν μέλη της Ε.Ε., συνιστούν έναν κακό προηγούμενο, απέναντι στο οποίο οι Βρυξέλλες δεν έχουν κανένα νομικό όπλο. Πόσω μάλλον, όταν μιλάμε για ζητήματα όπως η μη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία - αλλά και χώρες της Ε.Ε. όπως η Ισπανία.

Μάλιστα η Μαδρίτη προκατέλαβε την Κομισιόν αποστέλλοντας έγγραφο στο οποίο αντιτίθεται ακόμη και στον όρο WB6 ("Οι Έξι των Δυτικών Βαλκανίων”), θεωρώντας ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν πρέπει να ομαδοποιείται με τα λοιπά, καθολικά αναγνωρισμένα, κράτη. Πάντως στους κοινοτικούς κύκλους επικρατεί η εκτίμηση ότι η Μαδρίτη θα άρει τις αντιρρήσεις της, εκτός και αν το καταλανικό ζήτημα, που υπαγορεύει εν προκειμένω τη στάση της, αναζωπυρωθεί. Από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. που δεν αναγνωρίζουν την μονομερή ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου το 2008 (Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Σλοβακία), ξεχωρίζει η τοποθέτηση ελληνικής διπλωματικής πηγής στο Euobserver.com που παραπέμπει στην "Ατζέντα της Θεσσαλονίκης” του 2007, όπου κάθε αλλαγή στη σύνθεση των συναντήσεων Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων υπακούει στην αρχή της πλειοψηφίας.

Το ισπανικό έγγραφο κάνει επίσης λόγο για την ανάγκη, "παρά τις παρούσες συνθήκες”, να μην απομονωθεί η Τουρκία, η οποία αποτελεί την παλαιότερη υποψήφια προς ένταξη χώρα και στρατηγικό εταίρο της Ε.Ε. Ωστόσο, αποτελεί κοινό μυστικό ότι η βιασύνη με την οποία οι Βρυξέλλες ανακάλυψαν εκ νέου τα Δυτικά Βαλκάνια δεν αφορά μόνο τα νεοψυχροπολεμικά σενάρια της διείσδυσης της Ρωσίας ή της Κίνας στην περιοχή, αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Τουρκία, η οποία ασκεί δραστήρια πολιτική, οικονομιλή και κοινωνική διπλωματία στην περιοχή.

Αρκεί και μόνο να αναλογισθεί κανείς τη σπουδή του Tayyip Erdogan να παρεμβληθεί εμπρηστικά στις διαπραγματεύσεις Αθηνών-Σκοπίων (λέγοντας ότι "η Τουρκία θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της "Μακεδονίας”, επειδή η Ελλάδα είναι λάθος”) ή το γεγονός ότι στις 29 Ιανουαρίου προήδρευσε τριμερούς συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη με τους ηγέτες της ΣερβίαςAleksandar Vucic και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Bakir Izetbegovic.

Πάντως το συμβολικό ορόσημο του 2025 δεν ενθουσιάζει τους πάντες: μάλιστα η Handelsbatt υποστηρίζει ότι το Βερολίνο είναι πολύ επιφυλακτικό στην ιδέα της διεύρυνσης και οδεύει προς σύγκρουση με την Κομισιόν.

Άλλοι πάλι, θεωρούν ότι το "δαχτυλίδι” που έδωσε ο αρμόδιος επίτροπος Johannes Hahn στο Βελιγράδι, υποστηρίζοντας ότι η πρόταξη της σερβικής ένταξης θα δημιουργήσει συνθήκες ευγενούς άμιλας μεταξύ των λοιπών βαλκανικών κρατών, μάλλον σε περισσότερες εντάσεις οδηγεί, παρά σε σταθεροποίηση.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)