to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:43 | 21.04.2021

Πολιτική

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την συμπλήρωση 54 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου

«Χρέος και ευθύνη όλων μας να ενισχύσουμε την δημοκρατία», σημειώνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με αφορμή την συμπλήρωση 54 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου


Με αφορμή τη συμπλήρωση 54  χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ο βουλευτής Κέρκυρας και Αν. Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Αυλωνίτης, προέβη στην εξής δήλωση:

«Μαύρη επέτειος.

54 χρόνια μετά την 21 Απριλίου 1967 και τα όσα τραγικά υπέστη η Δημοκρατία, ο Ελληνισμός, η κοινωνία και ο πολιτισμός μας, ο αγώνας ανάδειξης των πραγματικών τους διαστάσεων για τη νεότερη ελληνική ιστορία, συνεχίζεται.

Ο δημόσιος βίος της Ελλάδας μπήκε στο γύψο και σε καθεστώς επιτήρησης μέσα από μια αντισυνταγματική εκτροπή που ακρωτηρίασε τα κυριαρχικά δικαιώματα της κοινωνίας μας και τη δημοκρατική αυτονομία διακυβέρνησης της χώρας μας.

Η μαύρη επέτειος της επταετούς δικτατορίας ενεργοποιεί την εθνική μας συλλογική μνήμη ως παράγοντας δημοκρατικής ομοιογένειας κι αφύπνισης, που συμπαρασύρει τα σύγχρονα διακυβεύματα της ζωής μας.

Το μήνυμα κάθε επετειακής μνήμης αυτοεκπληρώνεται, όταν απαλλάσσεται από μικροπολιτικές αντεγκλήσεις, όταν δεν εξαντλείται σε αποσπασματικές αναγνώσεις και στερεοτυπικές απεικονίσεις.

Η Ελλάδα της μειωμένης ελευθερίας και της περιορισμένης έκφρασης απαιτεί έναν αποφασιστικό πολιτικό αναστοχασμό και μια λυτρωτική αναζήτηση που θα εκμηδενίζει και θα αναπληρώνει το κενό του ιστορικού χρόνου, σημαντικά ευρύτερου της επταετούς χούντας και των πολυσύνθετων απολήξεών της.

Η πληγή που προκλήθηκε στο σώμα της χώρας μας και στη ψυχή του λαού μας από τη Δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 παραμένει σε συλλογικό, ιστορικό και πολιτισμικό επίπεδο ακόμα, ανοιχτή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Διαρκής επαγρύπνηση, ευαισθησία και ενσυναίσθηση για την θωράκιση της Δημοκρατίας

Γιώργος Παπαηλιού: «21η  Απριλίου: Ημέρα μνήμης, περισυλλογής, αναστοχασμού και επαγρύπνησης»

Τις δεκαετίες του ΄50, ΄60 και ΄70, η παρουσία της Σοβιετικής Ένωσης,  ο ψυχρός πόλεμος και η επιδίωξη του κυρίαρχου δυτικού «συστήματος», με κύριο εκφραστή τις ΗΠΑ,  να ελέγχουν «ανυπάκουες» για τα συμφέροντά του περιοχές και χώρες οδηγούσαν  στην  επιβολή «ανάπηρων» δημοκρατιών  ή ακόμη και δικτατορικών καθεστώτων, όπως συνέβη στη χώρα μας με τη  χούντα των συνταγματαρχών.

Για το λαό μας, η επέτειος του απριλιανού πραξικοπήματος είναι ημέρα  μνήμης, περισυλλογής, αναστοχασμού και επαγρύπνησης. Μνήμης για όσους υπέστησαν τις συνέπειες της χουντικής βαρβαρότητας, περισυλλογής για τις καταστροφικές συνέπειες της δικτατορίας, αναστοχασμού και επαγρύπνησης, συλλογικά και ατομικά, για τη δημοκρατία που δεν είναι ούτε δεδομένη ούτε άτρωτη.

Σήμερα, η  παγκοσμιοποίηση, η τεχνολογία και οι αλλαγές που αυτές  έχουν επιφέρει στο συσχετισμό δυνάμεων,  στον τρόπο ζωής, στη νοοτροπία, στην ψυχολογία και εντέλει στην προσέγγιση των πραγμάτων, έχουν μεταβάλλει τις μεθοδεύσεις αλλοίωσης του δημοκρατικού πολιτεύματος, των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων.

Οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της οπισθοδρόμησης, προκειμένου να ενισχύσουν τα «μεγάλα και ισχυρά» συμφέροντα που εκπροσωπούν, επιχειρούν να χειραγωγήσουν τους λαούς και να μετατρέψουν τις κρίσεις, όπως την εν εξελίξει κρίση  της πανδημίας, σε ευκαιρίες. Μεθοδεύουν την οικοδόμηση «καθεστώτων» περιορισμένης  δημοκρατίας, με την αφυδάτωση ή και τον   στραγγαλισμό των δημοκρατικών ελευθεριών, των ατομικών και των κοινωνικών δικαιωμάτων και τον αποκλεισμό ιδεών, απόψεων και δράσεων  που δεν είναι συμβατές με την κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη αντίληψη. 

Οι κοινωνικές δυνάμεις της παραγωγικής δημιουργίας, της εργασίας, της νεολαίας και οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις που τις εκφράζουν, έχουν χρέος  να αντιταχθούν στην  προώθηση ανάδειξης και εφαρμογής των αντιλήψεων και δράσεων του νεοφιλελευθερισμού και της οπισθοδρόμησης.

Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε, ότι η ακροδεξιά και οι παραφυάδες της , που παραπέμπουν  ανοιχτά στην παράδοση και τις πρακτικές της χουντικής περιόδου και άλλων περιόδων βαρβαρότητας, είναι παρούσες και καραδοκούν. 

Είναι χρέος και ευθύνη όλων μας, να προασπίσουμε και να  ενισχύσουμε τη δημοκρατία,  εμπλουτίζοντάς την, ώστε να είναι και «ανοιχτή» και «ελεύθερη» και «συμμετοχική» και «κοινωνική».

Το μήνυμα του Κ. Μπάρκα

Η συμπλήρωση πενήντα τεσσάρων ετών από την τραγωδία της 21ης Απριλίου 1967, που ήταν το αποκορύφωμα της καλλιέργειας του μίσους και της θεσμικής εκτροπής του μετεμφυλιακού κράτους, συμπίπτει με την πολύπλευρη παγκόσμια κρίση που έφερε η πανδημία. Κρίση που δοκιμάζει κατεστημένες λογικές και επαναφέρει, ως προϋπόθεση της οποιασδήποτε μορφής ανάπτυξης, την ανάγκη ενίσχυσης της συλλογικής ταυτότητας, ώστε τα επιτεύγματα να διοχετεύονται με ισότιμους όρους στο σύνολο της κοινωνίας. Η επίγνωση του τι μπορεί να προκαλέσουν οι διαφόρων ειδών μειοψηφίες, είτε με τη δύναμη των όπλων, είτε με διαφόρων ειδών εξωθεσμικές ή παραθεσμικές παρεμβάσεις, συνιστά προϋπόθεση για την εκ νέου ισχυροποίηση της δημοκρατικής έκφρασης και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Μόνο μέσα από ένα υψηλό επίπεδο κοινωνικής αλληλεγγύης μπορεί να ξεπεραστούν οι διαφόρων ειδών κρίσεις, συμβάλλοντας όχι απλώς στη θεσμική κατοχύρωση της δημοκρατικής λειτουργίας στην κοινωνία, αλλά στην εμβάθυνση και στη διαρκή υπεράσπισή της.​

Αλ. Μεϊκόπουλος: Με ενότητα και σύμπνοια να διασφαλίσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς

54 χρόνια πέρασαν από το πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών που έφερε στην πατρίδα μας μια επταετία ακροδεξιάς φασιστικής ιδεολογίας, με κατάργηση των στοιχειωδών ελευθεριών, εξορίες, φυλακές, βασανιστήρια, λογοκρισία, δολοφονική επέμβαση στο Πολυτεχνείο, καταστροφή και ξεπούλημα της παραγωγικής βάσης της χώρας και στο τέλος εθνική προδοσία με κατάληξη στην Κυπριακή τραγωδία. 7 σκοτεινά χρόνια που έβαλαν τη χώρα μας στον «γύψο», σε έναν πνευματικό και πολιτιστικό «μεσαίωνα».

Η απριλιανή δικτατορία ήρθε ως συνέπεια της κρίσης των θεσμών εκείνης της εποχής. Και είναι αυτό που πρέπει να θυμόμαστε. Ο καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί, οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε διαρκώς έμπρακτα και αδιάλειπτα τη Δημοκρατία με την προσωπική μας στάση ζωής. Ο ελληνικός λαός με τους αγώνες και τη μακραίωνη ιστορία του έχει ήδη αποδείξει ότι γνωρίζει αυτή την αναγκαιότητα  και δε δίστασε να γίνει ασπίδα προστασίας των δημοκρατικών και κοινωνικών κατακτήσεων πολεμώντας τα μορφώματα που επιδιώκουν την κατάλυσή τους. Ο φασισμός και η ακροδεξιά ιδεολογία δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας.

54 χρόνια μετά δικαιούμαστε να νιώθουμε υπερήφανοι. Τιμούμε τις θυσίες των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα, αγωνιζόμενοι παράλληλα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων. Στο χέρι μας είναι, κρατώντας ζωντανή την ιστορική μας μνήμη, να μην ξεθωριάσει ως σύνθημα του παρελθόντος το «Ποτέ πια φασισμός».

Με ενότητα και σύμπνοια μπορούμε να διασφαλίσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς και την ελευθερία μας ως ιστορική και δημοκρατική επιταγή για να οχυρώσουμε το παρόν και να διασφαλίσουμε το μέλλον μας.

Γιώτα Πούλου: Η υπεράσπιση της δημοκρατίας απαιτεί επαγρύπνηση και τον διαρκή αγώνα όλων μας

Όπως τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ:

«54 χρόνια μετά την κατάλυση της Ελευθερίας στην πατρίδα μας, η υγειονομική και η οικονομική κρίση δοκιμάζουν τις αντοχές της Δημοκρατίας. Η υπεράσπισή της απαιτεί επαγρύπνηση και τον διαρκή αγώνα όλων μας!

Δεν ξεχνάμε ότι το πολίτευμα καταλύθηκε για να ανακοπεί η δημοκρατική πορεία της χώρας και ο «κίνδυνος» της συμμετοχής της Αριστεράς στις πολιτικές εξελίξεις. Απόψεις που ακούγονται και σήμερα και πρέπει να απομονωθούν από όλο τον Δημοκρατικό κόσμο.

Οφείλουμε να θυμόμαστε ποιοι ήταν οι αυτουργοί και τα κίνητρα της Δικτατορίας και να μην ξεχνάμε όσους έχασαν τη ζωή τους, αντιστάθηκαν και βασανίστηκαν!»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)