to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:08 | 03.12.2023

Πολιτική

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπων με Αναπηρίες

«Στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία για την ισότιμη πρόσβαση τους στα δημόσια κοινωνικά αγαθά»


Διονύσης Καλαματιανός: Συμπερίληψη και κοινωνική ενσωμάτωση στην πράξη

Ο Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός, βουλευτής Ηλείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει στο μήνυμά του:

«Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναφέρει στο προοίμιό της, πως «η αναγνώριση της αξιοπρέπειας, που είναι σύμφυτη σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, καθώς και των ίσων και αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων τους αποτελεί το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο.»

Προϋπόθεση για την εκπλήρωση της παραπάνω θέσης, είναι η άνευ όρων ισότιμη και πλήρης συμμετοχή σε κάθε πτυχή της δημόσιας και της κοινωνικής ζωής, ειδικότερα: στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην υγεία, στην ανεξάρτητη διαβίωση, στη στέγαση, στην πληροφορία και στα ψηφιακά εργαλεία, στον αθλητισμό, στη ψυχαγωγία και στα πολιτικά δρώμενα. Προκύπτει, λοιπόν, η ανάγκη για ένα ισχυρό κράτος με ποιοτική δημόσια παιδεία, άρτιες δομές υγείας, σύγχρονες υποδομές, δημόσια κοινωνική ασφάλιση και ενισχυμένη κοινωνική πρόνοια, που θα εγγυάται ως θεματοφύλακας την επίτευξη αυτού του  -κομβικής σημασίας- στόχου.

H Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ είναι ημέρα ευαισθητοποίησης και εντόνου προβληματισμού. Είναι ημέρα βαθιάς σκέψης και περισυλλογής, για να γίνει η Ελλάδα, μια χώρα που θα προασπίζει τα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών της, την ισότητα, την κοινωνική αξιοπρέπεια και συνοχή. Ένας ανοιχτός χώρος συμπερίληψης και σεβασμού της διαφορετικότητας και της μοναδικότητας, καθεμιάς και καθενός από εμάς.

Αυτό θα επιτευχθεί μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο για ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ, εξασφαλίζοντας την κοινωνική ενσωμάτωση. Να δημιουργήσουμε και να αναπτύξουμε εκείνες τις δομές και υποδομές που θα διασφαλίζουν την προσβασιμότητα παντού. Να εντείνουμε τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, που καταπολεμούν στερεότυπα και προκαταλήψεις. Παράλληλα με όλα αυτά, χρειάζεται να εστιάσουμε στην οικονομική κρίση και να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, που σήμερα μαστίζει και φτωχοποιεί την ελληνική κοινωνία. Όλα αυτά αποτελούν βασικούς πυλώνες καταπολέμησης των ανισοτήτων και της περιθωριοποίησης και ωθούν στη δόμηση ενός περιβάλλοντος ισότητας και  αλληλεγγύης.

Τα Άτομα με Αναπηρία δεν είναι αντικείμενα οίκτου, ούτε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είναι πολίτες με ίσα δικαιώματα και αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, με σπουδαίες δυνατότητες, δεξιότητες και προοπτικές. Απαιτούν σεβασμό και ίση μεταχείριση. Δυστυχώς, όμως, πολλοί συμπολίτες μας ακόμα και σήμερα βιώνουν αποκλεισμούς και διακρίσεις στην κοινωνική ζωή. 

Χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη, για μια κοινωνία πραγματικής συμπερίληψης, με καλύτερη ποιότητα ζωής. Θέτουμε, λοιπόν, ως βασική προτεραιότητα μια ζωή με υγεία, αξιοπρέπεια και ευημερία και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για ένα κοινωνικό μοντέλο δίχως εκπτώσεις, αποκλεισμούς και ανισότητες».

Στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, που διοργάνωσε το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού και ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ «Στοργή», παρευρέθηκε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, όπου παρακολούθησε την εκδήλωση και συνομίλησε με γονείς και εκπαιδευτικούς.

«Οι άνθρωποι με αναπηρία στην Ελλάδα αποτελούν το 10% του πληθυσμού. Αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινωνικά καταπιεσμένη ομάδα έχοντας υποστεί διακρίσεις, αποκλεισμό από την ισότιμη εκπαίδευση, εργασία, συμμετοχή στα κοινά, και αποξένωση.
Δεν πρέπει να θυμόμαστε τα άτομα με αναπηρία μόνο μία μέρα το χρόνο. Η ημέρα αυτή πέρα από ημέρα ευαισθητοποίησης, είναι, συνάμα, ημέρα απολογισμού του τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα. Τα άτομα με αναπηρία πλήττονται ιδιαίτερα από την ακρίβεια και αγωνιούν για τα βασικά. Για άλλη μια χρονιά, η ταλαιπωρία των ΚΕΠΑ δεν μειώθηκε, ενώ η βελτίωση της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης προχωρά αργά» επεσήμανε ο Αλ. Μεϊκόπουλος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού τονίζοντας ότι οι συνεχείς δράσεις και πρωτοβουλίες του αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία της σοβαρής δουλειάς που γίνεται στα Ειδικά Σχολεία. Πρόσθεσε ότι ως κοινωνία, ως χώρα έχουμε μόνο να κερδίσουμε από την ουσιαστική ένταξη των ατόμων με αναπηρία εστιάζοντας, όχι στην αναπηρία, αλλά στις ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητές τους.

Κατέληξε ότι βρίσκεται στο πλευρό των αναπήρων για την προώθηση και διεκδίκηση των αιτημάτων τους, αλλά και πολιτικών που θα βελτιώσουν ουσιαστικά και έμπρακτα τη θέση των αναπήρων στη χώρα.

Κ. Νοτοπούλου: Και σήμερα και κάθε μέρα Μαζί με τους συνανθρώπους μας με αναπηρία

Στο μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Κ. Νοτοπούλου, τονίζει:

«Και σήμερα και κάθε μέρα Μαζί με τους συνανθρώπους μας με αναπηρία, δίνουμε τον αγώνα για μια κοινωνία που θα παρέχονται ίσες ευκαιρίες διαβίωσης και συμμετοχής για όλους

​Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία μας δίνει μια επιπλέον αφορμή για ευαισθητοποίηση και στήριξη στον καθημερινό αγώνα των ανθρώπων με αναπηρία.

Μας υπενθυμίζει την υποχρέωση που έχουμε όλοι, να δώσουμε Μαζί τον αγώνα για την ανατροπή των πολιτικών επιλογών που κάνουν τους συνανθρώπους μας με αναπηρία «αόρατους».

Να άρουμε τις ανισότητες που βιώνουν και να διασφαλίσουμε αξιοπρεπή και ανεξάρτητη διαβίωση.

Ίσες ευκαιρίες. Να κινητοποιηθούμε υπέρ των δικαιωμάτων τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δυστυχώς, αντιμετωπίζει τα προβλήματα που βιώνουν οι άνθρωποι με αναπηρίες, με επικοινωνιακούς όρους.

Παρά τις μεγαλοστομίες της, η αλήθεια είναι πως οι δαπάνες στην Ελλάδα για τα Άτομα με Αναπηρία είναι περίπου οι μισές σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης (1,1% του ΑΕΠ έναντι 2% του ευρωπαϊκού Μέσου Όρου).

Για το 2024 μάλιστα, τα προνοιακά επιδόματα και η στήριξη στους ανθρώπους με αναπηρίες είναι μειωμένα.

Το πρόγραμμα για τον προσωπικό βοηθό πρέπει να επεκταθεί και αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα ώστε να καλύπτει όλους τους συνανθρώπους μας με αναπηρία που το έχουν ανάγκη.

Τα 1250 άτομα που έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο περίπου 15%  έως 18% των συνανθρώπων μας που έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα κινητικό, νοητικό, αισθητηριακό, πνευματικό ή ψυχικό.

Η αναγκαιότητα του προσωπικού βοηθού για την ανεξάρτητη διαβίωση και τη συμπερίληψη των συμπολιτών μας στην κοινότητα είναι επιτακτική.

Ζούμε σε πόλεις που όχι μόνο δεν είναι προσβάσιμες, σε κοινωνίες που όχι μόνο δεν είναι συμπεριληπτικές αλλά είναι εχθρικές προς τους ανθρώπους με αναπηρία αλλά και τις οικογένειές τους, τους φροντιστές τους.

Είναι κρίσιμο, οι συμπολίτες μας με αναπηρία να μπορούν να ενταχθούν ισότιμα στη ζωή και τον κοινωνικό ιστό.

Βιώνουν μια κατάσταση που διαρκώς επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές εφάρμοσε συγκεκριμένες πολιτικές στήριξης των αναπήρων, με κυρίαρχη την αποφυγή μείωσης συντάξεων και κατάργησης επιδομάτων αναπηρίας που απαιτούσαν εν μέσω μνημονίων οι θεσμοί, ζητώντας την αξιολόγηση της αναπηρίας με βάση τη λειτουργικότητα. Συγχρόνως συγκέντρωσε και χορηγούσε όλα τα επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ σε μηνιαία βάση.

Να εστιάσουμε πραγματικά την προσοχή μας στους ανθρώπους με αναπηρία και να αναλογιστούμε αν κάνουμε για εκείνους όσα οφείλουμε.

Όχι μόνο όσον αφορά στις ανάγκες τους, αλλά κυρίως στις δυνατότητες και τα δικαιώματά τους.

Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για ισότητα στις ευκαιρίες, προσβασιμότητα, σεβασμό της έμφυτης αξιοπρέπειας, απαγόρευση των διακρίσεων κάθε μορφής.

Μαζί να συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα για μια κοινωνία που θα παρέχονται ίσες ευκαιρίες διαβίωσης και συμμετοχής για όλους».

Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: «Ζούμε όλοι κάτω απ’ τον ίδιο ουρανό»

«Στην Ελλάδα, παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν ακόμη σημαντικά προβλήματα, είτε πρακτικά είτε θεσμικά, στους χώρους εργασίας, στην παιδεία και την υγεία», σημειώνει ο βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος

Ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος τονίζει συγκεκριμένα:

«Σε έναν κόσμο που οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται και το νεοφιλελεύθερο «δόγμα» περί ατομικής ευθύνης υπονομεύει περαιτέρω τις μεγάλες κατακτήσεις του μεταπολεμικού κοινωνικού κράτους δικαίου, η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπων με Αναπηρίες, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 3η Δεκεμβρίου, μας υπενθυμίζει το χρέος μας ως κοινωνία για μια συμπεριληπτική και κοινωνική θεώρηση των θεμάτων αναπηρίας.

Στην ΕΕ ένας στους έξι πολίτες και παγκοσμίως ένα δις άνθρωποι, δηλαδή πάνω από το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι άτομα με αναπηρία. Στην Ελλάδα, παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν ακόμη σημαντικά προβλήματα, είτε πρακτικά είτε θεσμικά, στους χώρους εργασίας, στην παιδεία και την υγεία.

Στεκόμαστε στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία για την ισότιμη πρόσβαση τους στα δημόσια κοινωνικά αγαθά με γνώμονα τα απαράγραπτα ανθρώπινα δικαιώματα και με σκοπό την ευημερία και την αξιοπρεπή διαβίωση, σε έναν κόσμο που μας συμπεριλαμβάνει όλους ισότιμα χωρίς κοινωνικό αποκλεισμό και ρατσισμό. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε όλοι κάτω απ’ τον ίδιο ουρανό».

Γιώτα Πούλου:  Η συμπερίληψη καθορίζει τον σύγχρονο πολιτισμό

Η Γιώτα Πούλου, βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εσωτερικών ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ​ τονίζει στο μήνυμά της:

«Η 3η Δεκεμβρίου έχει οριστεί Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία με στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας, την κατανόηση και την αποδοχή των Ανθρώπων με Αναπηρία.

Είναι μία ημέρα που καλούμαστε ως κοινωνία να αξιολογήσουμε την πρόοδό μας στα θέματα της ισότιμης και ποιοτικής πρόσβασης των Αναπήρων στα κοινωνικά αγαθά, τις υπηρεσίες, την εργασία, την υγεία, τη ψυχαγωγία, την ενημέρωση και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Παρότι που το 10% του πληθυσμού στη χώρα μας είναι ανάπηροι βρισκόμαστε πολύ πίσω από τους διεθνείς στοχους.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Αναπήρων πρέπει να συμπεριλαμβάνει  τη  βελτίωση της καθημερινότητάς τους και την άρση κάθε ανισότητας και κοινωνικού αποκλεισμού!».

Κ. Μάλαμα : Ενώνουμε τη φωνή μας με το αναπηρικό κίνημα, διεκδικώντας μια καλύτερη καθημερινότητα

Η Κ. Μάλαμα τονίζει:

«Η Παγκόσμια Ημέρα για τα άτομα με αναπηρία μας καλεί, όπως κάθε χρόνο, σε απολογισμό δράσης, ως προς το στόχο της βελτίωσης της ζωής των συνανθρώπων μας με αναπηρία. Η ημέρα δεν ενδείκνυται για πανηγυρικούς απολογισμούς, τα προβλήματα παραμένουν και πολλαπλασιάζονται, ενώ όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας με αναπηρία κι οι οικογένειες τους αγωνιούν για τα βασικά, την ώρα που η γραφειοκρατία κι ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από βασικές πρόνοιες, όπως η υγεία κι η παιδεία, εντείνεται. Για άλλη μια χρονιά, η ταλαιπωρία των ΚΕΠΑ δεν μειώθηκε, η ποιότητα ζωής δεν βελτιώθηκε κι η θέση των συνανθρώπων μας με αναπηρία στην καθημερινότητα δεν στηρίχθηκε όσο θα έπρεπε.

Εμείς συνεχίζουμε να παλεύουμε για πολιτικές αξιοπρεπούς διαβίωσης, για ένα πλαίσιο πλήρους ιατρικής κάλυψης, για εκπαίδευση ανοικτή σε όλα τα παιδιά, για προσβασιμότητα στα πάντα, για πάταξη της γραφειοκρατίας, για ουσιαστικές πολιτικές στήριξης της οικογένειας, για φοροαπαλλαγές, για θετικές πολιτικές στην αγορά εργασίας. Γιατί εν δυνάμει άτομα με αναπηρία είμαστε όλοι».

Γ. Παπαηλιού: Η «Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ» πρέπει να συνιστά  καθημερινότητα της κοινωνίας παντού

Ο Γ. Παπαηλιού, βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τονίζει για την «Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία»:

Η «Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ»  δεν πρέπει να περιορίζεται σε μία στιγμιαία υπόμνηση των σχετικών προβλημάτων, μία ημέρα το χρόνο, αλλά πρέπει να συνιστά  καθημερινότητα της κοινωνίας παντού.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναπτύσσεται η προβληματική για τους συμπολίτες μας με «ειδικές ικανότητες», αναδεικνύονται  η ευθύνη της πολιτείας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών και εν τέλει η στρατηγική, ώστε, με πολυεπίπεδες και  πολύμορφες δράσεις, να προωθείται και να ενισχύεται η πλήρης ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.

Αποδέκτες για την εφαρμογή της θεσμικής και οικονομικής  βάσης για  τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους  είναι όλοι, το κεντρικό κράτος, η περιφερειακή και δημοτική αυτοδιοίκηση, οι κοινωνικοί φορείς και το ίδιο  το αναπηρικό κίνημα.

Όλοι, στο πεδίο όπου ο καθένας κινείται, πρέπει να προωθούν εκείνες τις πολιτικές που κατατείνουν στην πλήρη ένταξη και στην ενεργό και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Τα ΑμεΑ διεκδικούν ζωή με πλήρη δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Η δήλωση Αλ. Αυλωνίτη: Η 3η του Δεκέμβρη είναι ημέρα αφιερωμένη  στην κατανόηση και την αλληλεγγύη προς τα άτομα με αναπηρία

Ο αγώνας για πρόσβαση σε μια κοινωνία ίσων δικαιωμάτων  για όλους, όπως στις υποδομές (κλειστούς και ανοιχτούς δημόσιους χώρους), στην εκπαίδευση, στην εργασία, στα μέσα μεταφοράς, στην κοινωνική και στην πολιτιστική ζωή είναι διαρκής και ακατάπαυστος. Ζούμε σε πόλεις που δεν είναι προσβάσιμες, σε δομές που δεν είναι φιλικές για τους ανθρώπους με αναπηρία, εθελοτυφλώντας για τις ανάγκες τους. Ο σεβασμός και η αλληλοεκτίμηση δεν αρκεί, όπως δεν επαρκεί ένα απλό επίδομα αναπηρίας που στην πράξη καλύπτει τα ελάσσονα της καθημερινής επιβίωσής τους.

Ειδικά στην παρούσα περίοδο, μετά από δεκαετή κρίση, μεσούσης της ακραίας ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης και της φτωχοποίησης της κοινωνίας, το δικαίωμα συμμετοχής στη δημόσια ζωή των ατόμων με αναπηρία είναι ακόμα πιο επίκαιρο και αναγκαίο.  Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους, θαυμάζουμε την δύναμη της ψυχής τους και ενώνουμε μαζί τους τη φωνή μας για αξιοπρεπή διαβίωση, ποιότητα ζωής και για συμπερίληψη των ιδιαίτερων ικανοτήτων τους  σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής.

Αλέξανδρος - Χρήστος Αυλωνίτης
Βουλευτής Κέρκυρας
Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο Γ. Ψυχογιός για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Οι δαπάνες στην Ελλάδα για τα Άτομα με Αναπηρία είναι περίπου οι μισές σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης

Όταν μιλάμε γι’ αυτή την Ημέρα και για να μην έχει χαρακτήρα μόνο συμβολικό και να μην ξεχνιέται την επομένη, πρέπει να μιλάμε για πράξεις.

Πράξεις σημαίνει βήματα χειροπιαστά, ουσιαστικά και στρατηγικά που στηρίζουν πραγματικά την ισότητα και την αξιοπρεπή διαβίωση των ΑμεΑ. Στην Ελλάδα περίπου το 15-18% των συνανθρώπων μας αντιμετωπίζουν κάποιο κινητικό, νοητικό, αισθητηριακό, πνευματικό ή ψυχικό πρόβλημα.

Και σίγουρα όταν μιλάμε για πράξεις, μιλάμε για δράσεις και παρεμβάσεις στο πεδίο, που βελτιώνουν τη ζωή των ΑμεΑ και ενισχύουν τα δικαιώματά τους, όπως αρκετές από αυτές που έγιναν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες. Σίγουρα πολύ περισσότερες χρειάζεται να γίνουν.

Παραθέτω, όμως, μερικές από αυτές όχι για να πω ότι έγιναν όλα όσα θέλαμε, αλλά γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι, γιατί υπάρχει άλλος δρόμος και σίγουρα  γιατί δεν είναι όλα επικοινωνία, όπως κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ και σε αυτό το θέμα.

Όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες απέκτησαν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καλύφθηκαν τα περισσότερα αιτήματα παράλληλης στήριξης στην εκπαίδευση, την στιγμή που σήμερα δεν καλύπτεται ούτε το 40%, δρομολογήθηκε η πρόσληψη 5.000 εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, ενσωματώθηκε με το Ν. 4443/2016 η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ίση μεταχείριση των ΑμεΑ στον χώρο εργασίας.

Επιταχύνθηκαν και εξορθολογίστηκαν οι διαδικασίες στα ΚΕΠΑ, χορηγήθηκε 13η σύνταξη κλιμακωτά σε όλους, εγκρίθηκαν εκατοντάδες προγράμματα στους Δήμους μέσα από το «Φιλόδημος» για την καλύτερη προσβασιμότητα και στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία, προστατεύθηκαν αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα από τις περικοπές που ζητούσαν επί μήνες οι δανειστές στις διαπραγματεύσεις.

Σήμερα, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης της Ν.Δ σε αυτό τον πολύ κρίσιμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κοινωνίες συμπερίληψης, οι δαπάνες στην Ελλάδα για τα Άτομα με Αναπηρία είναι περίπου οι μισές σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης (1,1% του ΑΕΠ έναντι 2% του ευρωπαϊκού Μέσου Όρου), ενώ για το 2024 μάλιστα, τα προνοιακά επιδόματα και η στήριξη στους ανθρώπους με αναπηρίες είναι μειωμένα(!).

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ελάφρυνση για τα πολύ αυξημένα έξοδα των ΑμεΑ, το μέτρο του προσωπικού βοηθού έχει σήμερα 1250 δικαιούχους που είναι σταγόνα στον ωκεανό, οι καθυστερήσεις μεταξύ ΟΠΕΚΑ και e-ΕΦΚΑ για την απονομή των επιδομάτων τεράστιες με τους δικαιούχους να μένουν χωρίς κανένα εισόδημα.

Η δε Εθνική Στρατηγική που διαφήμισε τόσο ο κ. Μητσοτάκης είναι ένα σχέδιο χωρίς συγκεκριμένα εργαλεία χρηματοδότησης, στόχευση, πραγματική οριζόντια εφαρμογή και ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα των φορέων υλοποίησης.

Κι επειδή τα δικαιώματα των ΑμεΑ είναι δικαιώματα όλων μας, θα πρέπει πάντα να αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή τους στην πράξη κι όχι μόνο στα κείμενα και να απαιτούμε το κράτος πρόνοιας να υπάρχει και να λειτουργεί, για να εξασφαλίζει τις ανάγκες και την αξιοπρέπεια όλων και, κυρίως, των πιο ευάλωτων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)