to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:15 | 17.11.2021

Πολιτική

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

«Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα για δημοκρατία και δικαιοσύνη. Στους αγώνες για την κατοχύρωση των σύγχρονων κοινωνικών δικαιωμάτων. Στους αγώνες για μια ζωή με Ψωμί, Παιδεία και Ελευθερία!» - Oι δηλώσεις των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Δήλωση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη για την 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου:


«Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ήταν και παραμένει διαχρονικό ορόσημο του αγώνα, της ελπίδας, της αποφασιστικότητας της νέας γενιάς.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά, με τα μηνύματα του Πολυτεχνείου να παραμένουν επίκαιρα, αλλά και παλιούς υμνητές της χούντας να έχουν αναλάβει καίρια πόστα στην κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη, με τον αυταρχισμό και την καταστολή να έχουν σχεδόν εδραιωθεί στην καθημερινότητά μας, έχουμε χρέος να υμνήσουμε τον αγώνα της νεολαίας του ’73. Έχουμε χρέος να τιμήσουμε τους νεκρούς της επταετίας. Έχουμε χρέος να μην αφήσουμε την μνήμη να ξεθωριάσει.

Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα. Το Πολυτεχνείο σηματοδοτεί την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο!».

Ο Γιάννης Σαρακιώτης, Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης για την Έρευνα & Τεχνολογία, για την 48η Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου


Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου αποτέλεσαν την κορυφαία στιγμή του Αγώνα ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών, η οποία έθεσε τη Δημοκρατία σε έναν επταετή κύκλο οπισθοδρόμησης και ανελευθερίας. Ο αγώνας των φοιτητών ήταν αγώνας για Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη και Ελευθερία. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η 17η Νοέμβρη δε συνιστά απλώς έναν επετειακό εορτασμό, αλλά μια ηχηρή υπενθύμιση των θυσιών και των αγώνων του φοιτητικού κινήματος.

Οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου, που με τη στάση έδειξαν πως κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος, ούτε καν αυτός που με άρματα επιτίθεται σε άοπλους πολίτες, συνιστούν φωτεινό παράδειγμα, φάρο ανιδιοτέλειας και θυσίας για τα υψηλά ιδανικά της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.

Α. Μεϊκόπουλος:«Το Πολυτεχνείο δίδαξε ότι ένα καλύτερο αύριο δε χαρίζεται, διεκδικείται»

48 χρόνια από την εξέγερση του Νοέμβρη στο Πολυτεχνείο που διαμόρφωσε τη δημοκρατική συνείδηση και έβαλε τα θεμέλια για τη στερέωση της δημοκρατίας όλα αυτά τα χρόνια. Τον πρώτο λόγο είχαν οι νέοι, οι φοιτητές, που με το σύνθημα «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» διεκδίκησαν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, αξιοπρεπή διαβίωση, ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Το Πολυτεχνείο είναι σύμβολο αυτοθυσίας και αγώνα και ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης που μας θυμίζει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο αλλά και τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Αποτίουμε φόρο τιμής στην ιστορική αυτή ημέρα που ζει μέσα στους καθημερινούς μας αγώνες, τιμούμε τους αγωνιστές του και το πάντα επίκαιρο μήνυμά του ότι με οργανωμένο αγώνα, ενότητα, αλληλεγγύη ακόμα και οι δυσκολότεροι αγώνες κερδίζονται.

Ο ελληνικός λαός έχει περάσει και περνάει δύσκολα. Η πανδημία έφερε μαζί της μια νέα οικονομική, εργασιακή, κοινωνική κρίση με αύξηση των ανισοτήτων, κοινωνικό διχασμό, τον οικονομικό και κοινωνικό θάνατο του μικρομεσαίου, του εμπόρου, του καλλιτέχνη, του αθλητή. Οι νέοι της χώρας κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε μια αγορά εργασίας με απελπιστικά πεπερασμένες δυνατότητες και εξοντωτικούς όρους και συνθήκες, ενώ επίμαχα νομοσχέδια υιοθετούνται χωρίς κοινωνικό διάλογο και οι αντιδράσεις καταστέλλονται με χρήση εκτεταμένης βίας.

Μέσα στη δύσκολη αυτή συγκυρία, υπήρξαν και φωτεινά παραδείγματα της κοινωνίας που αντιστάθηκε ακυρώνοντας την πανεπιστημιακή αστυνομία και στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των διανομέων της efood.

Το Πολυτεχνείο ζει και σήμερα έχουμε ανάγκη τα διδάγματά του και το μήνυμα ελπίδας που εξέπεμψε. Είναι χρέος όλων μας να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία και τη δημοκρατία και να αγωνιζόμαστε ασυμβίβαστα και με θάρρος για έναν κόσμο καλύτερο που δε χαρίζεται, αλλά διεκδικείται.

Ζήτω το Πολυτεχνείο!

Η Χαρά Καφαντάρη βουλευτής Δυτικής Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. και αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, δήλωσε:

Μια σημαντική στιγμή στη σύγχρονη ιστορία μας. 17η Νοέμβρη 1973, η μέρα που πριν 48 χρόνια η Νεολαία και ο λαός, με την εποποιία του Πολυτεχνείου, κορύφωσαν τον αγώνα ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών.

Στις γκρίζες μέρες της επταετούς δικτατορίας το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» ενέπνευσε και συνόψιζε τους αγώνες ενάντια στη δικτατορία. Το, διαχρονικό αυτό, σύνθημα παραμένει και σήμερα επίκαιρο! Ο αγώνας για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» συνεχίζεται γιατί:

Το βιοτικό επίπεδο του λαού μας υποβαθμίζεται και η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και την ενέργεια, σαρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Η παιδεία, έρμαιο πεπαλαιωμένων και ιδεοληπτικών αντιλήψεων υποβαθμίζεται καθημερινά,

Την ίδια στιγμή η Δημοκρατία πλήττεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με παρακολουθήσεις πολιτών και συνδικαλιστών, «εκ παραδρομής» παραβιάσεις του Συντάγματος της χώρας και υποβάθμιση των δημοκρατικών αρχών. Παράλληλα, η κυβέρνηση, με πρόσχημα την πανδημία. τροποποιεί και τον Ποινικό Κώδικα , «περί διασποράς ψευδών ειδήσεων» επιφέροντας χτύπημα στην ελευθερία του Τύπου, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την ελευθερία του λόγου.

Η Χαρά Καφαντάρη συνεχίζει: Όμως, ο λαός μας, η Νεολαία μας εξακολουθεί να αγωνίζεται μέχρι την πλήρη δικαίωση των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου, δικαίωση που θα έρθει με μια δημοκρατική-προοδευτική κυβέρνηση, που ο λαός θα επιβάλει…

Μήνυμα του Σπύρου Λάππα, βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για την 17η Νοεμβρίου

Νοέμβρης του ’73. Απέναντι στον πολιτικό ζόφο που επέβαλε με τη βία η δικτατορία, οι φοιτητές, νέες και νέοι έγιναν σύμβολο αντιδικτατορικής αντίστασης του λαού μας, το σημαντικότερο πολιτικό, και όχι μόνο, γεγονός στην νεότερη ιστορία. Μόνο περηφάνια αισθανόμαστε απέναντι στους αγώνες των φοιτητών, της νεολαίας και των απλών πολιτών.

Ναι, μόνο πατριωτισμός μας κατακλύζει για την «αποκοτιά» των φοιτητών, που εναντιώθηκαν στη χούντα των συνταγματαρχών και έβαλαν την σφραγίδα τους στα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση της.

Ναι, μόνον η μνήμη της εξέγερσης μπορεί να φέρει την εξέγερση των συνειδήσεων απέναντι στην αυταρχική απειλή και την κοινωνική αδικία, απέναντι στη συμβατικότητα και τον κομφορμισμό, στο «φαίνεσθαι» και το «δήθεν.

Ναι, νιώθουμε βαρύτατο το χρέος μας να επιμείνουμε ώσπου «τα όνειρα των εξεγερμένων να λάβουν εκδίκηση».

Ναι, το Πολυτεχνείο μας καλεί και σήμερα να αντισταθούμε σε ό,τι προσβάλλει τη δημοκρατία και περιορίζει την ελευθερία μας, την ισότητα, την αλληλεγγύη.

Ναι, μας καλεί όλους σε κοινούς αγώνες για την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική πρόοδο.

Ναι, το νόημα της εξέγερσης της νεολαίας μας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, το δικαίωμα στη μόρφωση, το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρέπεια είναι επίκαιρα και σημερινά ζητούμενα. Το βασικό σύνθημα της εποχής «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» είναι εγγεγραμμένο και σήμερα στη συλλογική μας συνείδηση και αξιώνει δικαίωση. Οι νεκροί, δολοφονημένοι από το χέρι της Χούντας, είναι πάντα στη θύμησή μας και πυροδοτούν τις παρούσες και μελλοντικές εξεγέρσεις των νέων και του λαού μας για όσα έδωσαν τη ζωή τους. Ήταν οι ήρωες της εποχής τους. Οι σημερινοί ήρωες είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που καθημερινά δίνουν τιτάνια μάχη για την υγεία και τις ζωές των συνανθρώπων μας.

Γ. Μπουρνούς: Αιώνια τιμή κι ευγνωμοσύνη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου

«Χρωστάμε αιώνια τιμή κι ευγνωμοσύνη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Δοξάζουμε ευλαβικά τους νεκρούς του, που "κάηκαν, για να γεμίσουν τα σκοτάδια φως", για να θυμηθούμε τους στίχους του ποιητή.

Χρωστάμε και μια δέσμευση ζωής, ότι συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε τον διαρκή αγώνα, για να ξαναστείλουμε το φασισμό και τα σημερινά υποπροϊόντα του στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

Τον διαρκή αγώνα για μια Ελλάδα με αληθινή δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ίσα δικαιώματα για όλες και όλους, αλληλεγγύη, συμπερίληψη.

Τον διαρκή αγώνα για έναν κόσμο αξιοβίωτο, "στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων", που οι εχθροί της ζωής δεν θα τολμάνε να προσβάλουν τον οικουμενικό πολιτισμό.

Τον αγώνα για να νικήσει η ζωή».

Σωκράτης Βαρδάκης: «Σύμβολο αναλλοίωτο στο χρόνο το Πολυτεχνείο»

Μήνυμα του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Βαρδάκη για την επέτειο του Πολυτεχνείου:

«17 Νοεμβρίου 1973: Η κορυφαία στιγμή του αντιδικτατορικού αγώνα.

Η κορυφαία στιγμή του αγώνα του λαού για Δημοκρατία και Ελευθερία.

Η δικτατορία των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, ήταν η απέλπιδα προσπάθεια να διασωθεί και να συντηρηθεί στην εξουσία ό,τι πιο σκοτεινό και ανελεύθερο υπήρξε στην Ελληνική κοινωνία πριν το 1967.

Οι προοδευτικές δυνάμεις έρχονταν να αλλάξουν το ρου της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας.

Με μπροστάρηδες τους νέους, τους φοιτητές και όλο τον δημοκρατικό κόσμο, γίνονται οι ίδιοι, με τα σώματά τους, ανάχωμα στη Χούντα. Γίνονται θυσία στη Δημοκρατία και στην Ελευθερία. Σύμβολο αναλλοίωτο στο σήμερα.

48 χρόνια μετά, σε μία συγκυρία απίστευτης κρίσης για την κοινωνία, για τους θεσμούς, για τα δικαιώματα, για την ίδια τη ζωή μας, λόγω των πολιτικών μιας αυταρχικής ακραίας νεοφιλελεύθερης δεξιάς κυβέρνησης, διεκδικούμε τα αυτονόητα:

Δημοκρατία, δικαιοσύνη, αξιοπρεπή εργασία!

Να νικήσει η ΖΩΗ!

Δόξα και Τιμή σε όσους αγωνίστηκαν και όσους έχασαν τη ζωή τους για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία».

Νίκος Ηγουμενίδης: Το Πολυτεχνείο αποτελεί και σήμερα μια ζωντανή πηγή ανάτασης, θάρρους και ελπίδας για μια άλλη πορεία της χώρας

«Εν μέσω μιας ανείπωτης υγειονομικής τραγωδίας, το Πολυτεχνείο αποτελεί και σήμερα μια ζωντανή πηγή ανάτασης, θάρρους και ελπίδας για μια άλλη πορεία της χώρας.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά, η Επέτειος του Πολυτεχνείου επαναφέρει τα κρίσιμα διακυβεύματα και τις λέξεις «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Θέτει το ουσιαστικό ζήτημα της πάλης ως προϋπόθεση της αποτελεσματικής νίκης απέναντι στην πανδημία, και βάζει στο προσκήνιο ξανά την επιτακτική ανάγκη υπεράσπισης των συμφερόντων του λαού και της πατρίδας απέναντι στα κεντρικότερα ζητήματα της σύγχρονης Ελλάδας.

Όσο κι αν εξακολουθούν να το πολεμούν, το Πολυτεχνείο παραμένει και σήμερα ζωντανό και επίκαιρο».

Γιώργος Η. Παπαηλιού: Το «Πολυτεχνείο» ζει μέσα από τους αγώνες του «σήμερα»

Στο σύνθημα-μήνυμα της εξέγερσης του «Πολυτεχνείου» κατά της δικτατορίας  «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» αποτυπώνονται  τα προτάγματα  για πολιτική και κοινωνική αλλαγή, ελευθερία, δημοκρατία, παιδεία και ευημερία για όλους.

Σήμερα (και)  στην  Ευρώπη   κυριαρχούν  η οικονομία επί της πολιτικής, ο τεχνοκρατικός δήθεν μονόδρομος, η νεοφιλελεύθερη αντίληψη, η ακραία συντήρηση, ακόμη  και φασιστικές πρακτικές. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε ένα σύστημα με τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες.

Η πανδημία του  κορονοϊού, η οποία, εκτός των άλλων, αλλάζει τις ανθρώπινες σχέσεις και την καθημερινότητα όλων, εργαλειοποιείται από την κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, επιχειρώντας «να σπάσει», με αυταρχικό τρόπο, το αγωνιστικό  πνεύμα όσων αντιδρούν σ΄ αυτές  και επιβάλλοντάς τες με  κατασταλτικά μέσα.

Ταυτόχρονα η πανδημία αναδεικνύει την ανάγκη να ασκηθούν πολιτικές στον αντίποδα της ανάθεσης στην «αγορά» έργων που ανήκουν στο κράτος και της εμπορευματοποίησης των πάντων. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην προάσπιση των δημόσιων αγαθών και της πολιτικής για την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, την ανάταξη του δημόσιου συστήματος υγείας και της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης για όλους  


Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαία  η ενωτική στάση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και η συμπαράταξη των λαϊκών, μεσαίων και κατώτερων, κοινωνικών στρωμάτων, του κόσμου της εργασίας, της μικρομεσαίας δημιουργίας, του πολιτισμού και της νεολαίας, προκειμένου να ανασχεθούν η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα και ο εκφασισμός και εν τέλει να διασφαλιστεί, να εμβαθυνθεί και να επεκταθεί η δημοκρατία, να κατοχυρωθούν η ελευθερία, η αξιοπρέπεια των πολιτών και η κοινωνική ευημερία.

Κατά συνέπεια, και υπό τις σημερινές συνθήκες, το μήνυμα του «Πολυτεχνείου» παραμένει επίκαιρο και ενεργό. Η υλοποίησή του παραμένει ζητούμενο, ώστε να ανακτηθούν, να εμπεδωθούν και να ενισχυθούν τα προτάγματα που εμπεριέχονται σ΄ αυτό.

Το «Πολυτεχνείο» ζει μέσα από τους αγώνες του «σήμερα».

Με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου  ο Βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης έκανε την εξής δήλωση :


Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ο, τι σημαίνουν οι λέξεις " ψωμί", "παιδεία", "ελευθερία".

Το Πολυτεχνείο αποτέλεσε την κορωνίδα της αντιδικτατορικής πάλης και καταλύτης για την αρχή της πτώσης της δικτατορίας.

Η ημέρα της 17ης Νοέμβρη παραμένει εδώ και 48 χρόνια μια ζωντανή επέτειος τιμής και μνήμης, συνυφασμένη πάντα με τα δημοκρατικά αιτήματα της κάθε εποχής.

Σήμερα, μεσούσης της υγειονομικής κρίσης τα επικαιροποιημένα μηνύματα του Πολυτεχνείου ενσωματώνουν τη λαϊκή βούληση στην εμπέδωση και διεύρυνση της δημοκρατίας στη χώρα, στην πρόσβαση των πολιτών σε ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας, στην ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και στην αξιοπρεπή εργασία.

Αυτή η συλλογική μνήμη δεν πρέπει να σβηστεί ποτέ. Τιμούμε όσες και όσους θυσιάστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν άδικα από το αυταρχικό καθεστώς.

Πολυτεχνείο  σημαίνει...... " ψωμί", "παιδεία", "ελευθερία".

Έτσι θα σημαίνει πάντα.

Ν. Γκαρά: «Το Πολυτεχνείο πάντα θα εμπνέει και θα συμβολίζει τον αγώνα για Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη, Δημοκρατία»

48 χρόνια μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και την εξέγερση του δημοκρατικού κόσμου, με μπροστάρισσα τη νεολαία, απέναντι στη χούντα των συνταγματαρχών, το σύνθημα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» παραμένει επίκαιρο.


Εκείνες οι μέρες του Νοέμβρη μας υπενθυμίζουν πως τίποτα δεν χαρίζεται, τίποτα δεν κατακτιέται δίχως πάλη. Μας υπενθυμίζουν τους αγώνες και το αίμα που έχει χύσει ο λαός μας για να υπηρετήσει ιδανικά όπως η Ελευθερία.

Το Πολυτεχνείο μας καλεί και σήμερα να αντισταθούμε σε ό,τι προσβάλλει τη δημοκρατία και περιορίζει την ελευθερία μας, την ισότητα, την αλληλεγγύη.

Εν μέσω μιας ανείπωτης υγειονομικής τραγωδίας, αποτελεί σήμερα μια ζωντανή πηγή ανάτασης, θάρρους και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.

Όσοι ονειρεύονται και σήμερα μια Ελλάδα «βουτηγμένη» στον αυταρχισμό και την καταστολή, να είναι βέβαιοι πως θα αποτύχουν.

Τιμή σε όσους αγωνίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.

Γ. Πούλου: Το Πολυτεχνείο ξαναζεί στους αγώνες του σήμερα!

Αν και πέρασαν 48 χρόνια, τα αιτήματα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένουν ακόμη ενεργά και επίκαιρα!

Το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» οδηγεί και σήμερα τους αγώνες της κοινωνίας μας απέναντι στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και της παιδείας, την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη φτωχοποίηση και την ανεργία,  την απειλή για τη Δημοκρατία.

Η Ελληνική κοινωνία εμπνέεται από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου διεκδικώντας κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία και δημοκρατία!

Όσο ο αγώνας συνεχίζεται, η ιστορική μνήμη δεν ξεθωριάζει και το μήνυμα της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου το 1973 δεν θα ξεχαστεί!

Τρ. Αλεξιάδης: Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα

Και οι αγώνες του σήμερα είναι πολλοί, είτε αφορούν βασικά δημόσια αγαθά όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια και την αντίσταση στην εκποίησή τους από τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, είτε αφορούν - όπως και τότε - την Παιδεία και την αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, είτε την αναγκαιότητα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και τη λήψη περισσότερων μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, είτε στο σπάσιμο της αστυνομοκρατίας και των απαγορεύσεων που έφτασαν πέρυσι πέρα από κάθε συνταγματική νομιμότητα να αφορούν και τις συναθροίσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, είτε, είτε, είτε…  

Και οι αγώνες του σήμερα που είναι πολλοί, μοιάζουν τόσο πολύ με τους παλιούς και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η αγωνιστική παράδοση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με τους αγώνες των φοιτητών, των εργατών και των αγροτών - θυμηθείτε τους Μεγαρείς - ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών, ανήκει σε όσους αγωνίστηκαν τότε, αγωνίζονται τώρα και θα αγωνίζονται αύριο. 

Στο δρόμο του Νοέμβρη λοιπόν, για να τιμήσουμε μαζικά την εξέγερση και όλους αυτούς που πάλεψαν ενάντια στον ολοκληρωτισμό και έδωσαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία.

Με την ακροδεξιά να ξανασηκώνει κεφάλι, με νοσταλγούς της χούντας να έχουν βρει θέση σε κυβερνητικά έδρανα, με τη σκανδαλώδη απόφαση αποφυλάκισης ναζί εγκληματιών, με την ανεξέλεγκτη βία πότε εναντίον της νεολαίας, πότε εναντίον διαμαρτυρόμενων πυροσβεστών, με τη χρήση όπλων από ανεπαρκείς εκπαίδευσης αστυνομικούς που τείνουν να μας ξαναγυρίσουν πίσω στις βάρβαρες ημέρες του ΄80 που παρακρατικά όργανα μέσα στην αστυνομία δολοφόνησαν τους διαδηλωτές Κουμή και  Κανελλοπούλου, με το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΑΣΟΕΕ και τα πανεπιστήμια σε αστυνομικό κλοιό, με την ακύρωση του σχεδιασμού για το Μουσείο Αντιδικτατορικής δράσης στους χώρους του πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ που είχε δρομολογηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τα πολυδιαφημιζόμενα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, η μαζική συμμετοχή στην πορεία είναι η καλύτερη απάντηση.

Το Πολυτεχνείο θα παραμείνει πάντα επίκαιρο, πηγή έμπνευσης για να ακυρώνει ανελεύθερους σχεδιασμούς και όποιες αποτυχημένες απόπειρες να ξαναγραφτεί η ιστορία από τους ανθρώπους που, όπως έγραφε ο Μανώλης Αναγνωστάκης, «με καταλερωμένη τη φωλιά πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου».​

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή την 48η Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δήλωσε:

«Συνήθως, τέτοια ημέρα, τα μηνύματα των πολιτικών χαρακτηρίζονται από δηλώσεις προσήλωσης στις αρχές της Δημοκρατίας και απόδοσης τιμών στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου που αντιστάθηκαν στη δικτατορία και διεκδίκησαν για όλους μας τη Δημοκρατία. Σήμερα, 48 χρόνια μετά, φαίνεται ότι ορισμένοι θεωρούν ότι η μνήμη έχει αδυνατίσει και ότι μπορούν να περιοριστούν οι δημοκρατικές ελευθερίες και τα κεκτημένα δημοκρατικά δικαιώματα των Ελλήνων.

Με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση της ΝΔ ανέστειλε μια σειρά δικαιωμάτων, επέβαλε περιορισμούς στους πολίτες και επιδόθηκε σε μια αδικαιολόγητη επαναφορά ρυθμίσεων και πρακτικών της χούντας που αποσκοπούσαν στον περιορισμό των αντιδράσεων των πολιτών και στον έλεγχο της κοινής γνώμης.

Η σημαντικότερη ίσως διάταξη της χούντας που επανέφερε η κυβέρνηση περιλήφθηκε στην πρόσφατη αναθεώρηση του ποινικού κώδικα, καθώς στο άρθρο 191 με πρόσχημα την αντιμετώπιση της διάδοσης ψευδών ειδήσεων, όπου παρά την ομόθυμη καταδίκη τόσο των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσο και των θεσμικών φορέων (δικαστές, δικηγόροι, ΕΣΗΕΑ, ακαδημαϊκοί, εισαγγελείς, ποινικολόγοι, εγκληματολόγοι, εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων κ.ά.), επέμεινε σε μια διατύπωση αόριστη και δημοκρατικά επικίνδυνη σε βάρος «όποιου δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που μπορούν να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία».

Άκρως ανησυχητική όμως είναι και η πρακτική,  σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί ή απαντηθεί από την κυβέρνηση, που αναπτύσσει η υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού ΕΥΠ, η οποία άρχισε τη συστηματική παρακολούθηση και καταγραφή προσωπικών δεδομένων πολιτών για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες. Ταυτόχρονα, όπως αποκαλύφθηκε η ΕΥΠ παρακολουθεί ακόμα και δημοσιογράφους όταν πραγματοποιούν ρεπορτάζ σε θέματα που «δεν αρέσουν στην κυβέρνηση». Με έωλα επιχειρήματα του κυβερνητικού εκπροσώπου, η κυβέρνηση θεωρεί ότι νομιμοποιείται να ενεργοποιεί την ΕΥΠ για την παρακολούθηση Ελλήνων πολιτών και δημοσιογράφων, πρακτική μάλιστα που επιλέχθηκε πρόσφατα και για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ενεργοποιήθηκαν κλιμάκια της ΕΥΠ για άγνωστους ακόμα λόγους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρεται να έχει στείλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επιθυμεί την τροποποίηση της δομής της υπηρεσίας προβλέποντας μεταξύ άλλων και την παράκαμψη του ΑΣΕΠ ώστε να μην ελέγχεται από ανεξάρτητη επιτροπή ο τρόπος προσλήψεων στην ΕΥΠ.

Έκπληκτοι τέλος πληροφορηθήκαμε την εισαγγελική παραγγελία, η οποία παρακάμπτοντας το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής κάλεσε για ανάκριση και ανωμοτί κατάθεση στο Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Παύλο Πολάκη, κατόπιν μήνυσης που υπέβαλε ο κατηγορούμενος για σειρά κακουργημάτων και ως πρόσφατα φυλακισμένος, αμφιλεγόμενος «δημοσιογράφος», Μένιος Φουρθιώτης. Είναι αλήθεια οι αποκαλύψεις του Παύλου Πολάκη στη Βουλή για την πολυσχιδή δραστηριότητα του Φουρθιώτη που αδιαφανώς και παράνομα εισέπραττε δημόσιο χρήμα, απειλή για το κράτος και τη Δημοκρατία;

Καθώς, λοιπόν οι «εκπτώσεις» σε ζητήματα δημοκρατίας, η έλλειψη διαφάνειας και οι περιορισμοί των δικαιωμάτων των πολιτών διαρκώς αυξάνονται, είναι αναγκαίο συνολικά η κοινωνία και οι φορείς εκπροσώπησής τους, να μην μείνουν στη διατύπωση κοινότυπων μηνυμάτων περί Δημοκρατίας ,αλλά να στείλουν ένα σαφές μήνυμα σε όσους θεωρούν την πανδημία ή όποια άλλη κρίση ευκαιρία να αναστείλουν δημοκρατικές κατακτήσεις, δικαιώματα και ελευθερίες.

Σήμερα, που τιμούμε όλους όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία και τη Δημοκρατία, που θυμόμαστε όλα εκείνα που προκάλεσαν στη χώρα και τους πολίτες της οι εκτροπές από τη Δημοκρατία, δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε ούτε να ανεχτούμε οποιαδήποτε «έκπτωση» στις δημοκρατικές αξίες με οποιαδήποτε δικαιολογία ή αφορμή.

Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει οριστικά τα σχέδια λογοκρισίας και ελέγχου των ειδήσεων, να εγκαταλείψει οριστικά τις πρακτικές παρακολούθησης πολιτών επειδή αντιδρούν ή διαφωνούν με τις πολιτικές της και να εγκαταλείψει κάθε σχέδιο κομματικού ελέγχου της ΕΥΠ.».

Το μήνυμα του Μ. Κάτση για την επέτειο του Πολυτεχνείου:

Έπειτα από 48 χρόνια, το Πολυτεχνείο ζει και συνεχίζει να μας δείχνει το δρόμο του αγώνα. Τα μήνυμά του, όχι μόνο δεν ξεθωριάζει αλλά επανέρχεται διαρκώς και μας θυμίζει, ότι κανένα καθεστώς, όσο άτρωτο κι αν δείχνει, δεν είναι ανίκητο μπροστά σε έναν λαό που διεκδικεί την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη.

Η νεολαία το ’73 εξεγέρθηκε ενάντια στην «κανονικότητα» της βίας, της παρακμής και της μιζέριας, καταφέρνοντας έτσι να φουσκώσει το κύμα της αντίδρασης και της ανατροπής του καθεστώτος.

Όπως τότε έτσι και σήμερα, πρέπει να αγωνιστούμε ώστε η ζωή να νικήσει τον φόβο. Η κοινωνία πλήττεται βαρύτατα από την πανδημία και τις οικονομικές συνέπειες που έχει αυτή προκαλέσει. Το λαϊκό εισόδημα εξανεμίζεται, ενώ η καταστολή και ο αυταρχισμός έχουν επιστρατευτεί για να στηρίξουν τις προωθούμενες αντιλαϊκές πολιτικές. Η κυβέρνηση ούτε θέλει, και ούτε μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Το πολυτεχνείο είναι εδώ για να μας υπενθυμίζει, ότι μέσα από τους δημοκρατικούς αγώνες μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε μια καλύτερη ζωή, με ενισχυμένη Δημοκρατία και Δικαιοσύνη, και κατοχύρωση των σύγχρονων κοινωνικών δικαιωμάτων.

Κ. Αρβανίτης: Με την Αριστερά, στο φως της εξέγερσης του ΄73, για τους αγώνες του τώρα

Σήμερα συμπληρώνονται 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, από τον αγώνα της νεολαίας ενάντια στον αυταρχισμό, τον ολοκληρωτισμό και τον φόβο της Δικτατορίας.

Σήμερα τιμούμε τον αγώνα εκείνων που με αυταπάρνηση και αυτοθυσία δρομολόγησαν την ανατροπή της Χούντας.

Σήμερα όμως, συμπληρώνεται και ένας χρόνος από την απαγόρευση των συναθροίσεων την ημέρα της 17ης Νοεμβρίου από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που άφησε μια νέα, μαύρη κηλίδα στην Ιστορία της μεταπολίτευσης.

Ένας χρόνος από την άγρια καταστολή και την ασύστολη βία των ΜΑΤ εις βάρος όσων συμμετείχαν στην πορεία για να τιμήσουν το Πολυτεχνείο, με πρόσχημα την πανδημία, «για το καλό μας».

Σήμερα μαθαίνουμε πως στόχος της κυβέρνησης είναι ο «ειρηνικός εορτασμός του Πολυτεχνείου». Ακούμε θριαμβευτικές δηλώσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος για μια επέτειο που συστηματικά αποδομούν, υποτιμούν, παραχαράσσουν.

Μοιάζει κακόγουστο αστείο πώς μια κυβέρνηση που επί δυόμιση χρόνια ποντάρει στον αυταρχισμό και την καταστολή, που στεγάζει αρνητές των νεκρών του Πολυτεχνείου, που ποδοπατά τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου,  που σπιλώνει την ιστορική μνήμη και τιμωρεί τη νέα γενιά στερώντας της το όραμα, την πρόσβαση σε ποιοτική δημόσια και δωρεάν υγεία και εκπαίδευση, σε αξιοπρεπή εργασία, αξιώνει να οικειοποιηθεί επιφανειακά τον εορτασμό αυτής της ημέρας και να παραχαράξει την σημασία της.

Να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή. Να μάθουμε στα παιδιά μας τι σημαίνει για την Ελλάδα, για τη Δημοκρατία, την Ισότητα και την Ελευθερία αυτή η μέρα.

Να ριχτούμε με όραμα και πείσμα στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη.

Με την Αριστερά, στο φως της εξέγερσης του ΄73, για τους αγώνες του τώρα.​

Χρ. Γιαννούλης: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ένα διαρκές προσκλητήριο αγώνα

«Ψωμί-παιδεία-δημοκρατία είναι η επικαιροποίηση του συνθήματος ψωμί-παιδεία-ελευθερία της γενιάς του Πολυτεχνείου. Για μία πραγματική Δημοκρατία χωρίς "εκ παραδρομής εκπτώσεις" και αναιτιολόγητες παρακολουθήσεις». Αυτό τόνισε στον ΣΚΑΙ ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Χρήστος Γιαννούλης,

«Στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας έχουμε μία αέναη μάχη μεταξύ ευθύνης και ανευθυνότητας.

Την ώρα που οι υγειονομικοί δίνουν σκληρό αγώνα για να σώσουν ζωές, η κυβέρνηση αδρανεί και δεν σπεύδει να λάβει μέτρα για την αποσυμφόρηση και την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Τι εμποδίζει το υπουργείο Υγείας να εντάξει στο σύστημα εφημεριών της Θεσσαλονίκης και τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία;

Η κυβέρνηση προχώρησε στην αναστολή εργασίας 6000 υγειονομικών χωρίς όμως να φροντίσει για την  αναπλήρωση τους, γεγονός που προκάλεσε ασφυξία στα νοσοκομεία».

Κ. Βέττα: Οι αξίες του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρες από ποτέ

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, δήλωσε:

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι μια από τις πιο ηρωικές στιγμές της Ελληνικής ιστορίας. Μέσα στη χούντα, σε συνθήκες πολιτικής ασφυξίας και ανηλεούς κατατρεγμού, νέες και νέοι, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι, αποφάσισαν ότι πρέπει να εγερθούν και να παλέψουν για την Παιδεία, τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα και, εν τέλει, για την Δημοκρατία.

Το τίμημα της θαρραλέας ανυπακοής τους είναι γνωστό, αλλά η μνήμη τους είναι αιώνια, διαχρονικό σύμβολο του αγώνα για την Ελευθερία.


Σήμερα, 48 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο και οι αξίες του είναι ακόμη επίκαιρες. Το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία - Ελευθερία» που δονούσε τους δρόμους των μεγάλων πόλεων το Νοέμβριο του 1973, βρίσκεται στα χείλη και τις καρδιές αυτών που διεκδικούν και υπερασπίζονται την ισότητα,  τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος πρόνοιας και τη Δικαιοσύνη.

Το Πολυτεχνείο δεν χρειάζεται μνημόσυνα,  ιδιαίτερα από τους αρνητές του, αυτούς που -τότε και σήμερα- είναι οι φανεροί και κρυφοί υμνητές και απολογητές της χούντας και των ακροδεξιών, φασιστικών αντιλήψεων.

Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα.

Δεν θα πάψει ποτέ να φωτίζει τις ψυχές μας.

Τιμή στις αγωνίστριες και τους αγωνιστές του.»

Ν. Φίλης: Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες της νεολαίας και της Αριστεράς για μια ζωή με αξιοπρέπεια

To Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα για μια ζωή με αξιοπρέπεια, υγεία, παιδεία,  προστασία του πλανήτη,  δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Αυτό διατράνωσε σήμερα η πολυπληθής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της νεολαίας του κόμματος που με επικεφαλής τον γραμματέα σ. Δημήτρη Τζανακόπουλο, καταθέσαμε στεφάνια τιμώντας την εξέγερση και τη μνήμη των νεκρών του Νοέμβρη. Οι προσπάθειες αυτόκλητων ιδιοκτητών  των αγώνων του λαού να αστυνομεύσουν το χώρο και να εμποδίσουν τη μεγαλύτερη δύναμη της Αριστεράς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να τιμήσει την εξέγερση έπεσαν στο κενό. Η δύναμη της Δημοκρατίας και η μαζική ορμή της αδογμάτιστης, ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς που δεν ανακόπηκε σε καιρούς πολύ πιο δύσκολους και από αντιπάλους πολύ πιο ισχυρούς, απέτρεψε μικροομάδες  που  καπηλεύονται το Πολυτεχνείο  και οικειοποιούνται τους αγώνες του να φέρουν την εξέγερση στα δικά τους μικρά και ασήμαντα μεγέθη. Η προσπάθειά τους,  να μη σταλεί από το χώρο του Πολυτεχνείου η εικόνα της μαχόμενης ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά η καρικατούρα της συμβιβασμένης και ξεκομμένης από το λαό συστημικής Αριστεράς, απέτυχε. Προς μεγάλη θλίψη βέβαια ισχυρών οικονομικοπολιτικών συμφερόντων και μερίδας των μέσων ενημέρωσης, που πασχίζουν με νύχια και με δόντια να κατασκευάσουν αυτήν ακριβώς την εικόνα για το κόμμα μας. Με τη μαζική του συμμετοχή το απόγευμα στην πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία ο λαός της Αθήνας και όλης της Ελλάδας  θα στείλει μήνυμα Δημοκρατίας και ανατροπής και θα θυμίσει σε όλους πόσο επίκαιρο και ισχυρό  παραμένει το μήνυμα από το λαϊκό ξεσηκωμό του Νοέμβρη του 1973.

Δήλωση της βουλεύτριας Κιλκίς και αν. Τομεάρχισσας Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ειρήνης Αγαθοπούλου, για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου:

Μισό αιώνα σχεδόν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της Χούντας  και το σύνθημα ψωμί, παιδεία, ελευθερία, συμπυκνώνει το διαρκές αίτημα των  σκεπτόμενων ανθρώπων για δικαιοσύνη, ελευθερία, δημοκρατία.


Η 48η επέτειος μνήμης και αγώνα μας βρίσκει για δεύτερη συνεχή χρονιά υπό το κράτος  της πανδημίας, μας βρίσκει υπό το καθεστώς των παρακολουθήσεων των πολιτών από την ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη, μας βρίσκει με μια κυβέρνηση που ολισθαίνει όλο και περισσότερο στον αυταρχισμό, την καταστολή την χρήση των ελεγκτικών μηχανισμών για παρακολουθήσεις πολιτών. Το σύνθημα της εξέγερσης των φοιτητών του 1973, παραμένει διαρκές και επίκαιρο όσο ποτέ.


Σε μια χώρα που τα δικαιώματα περιστέλλονται κι αγνοούνται επιδεικτικά, σε μια χώρα  που η μιντιοκρατία παράγει εικονικές επιτελικές πραγματικότητες, με την δημόσια υγεία, την εργασία, την παιδεία διαρκώς να υποβαθμίζονται για να εφαρμοστεί η επιτελική, αυταρχική, ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ, το αίτημα για περισσότερο ουρανό, ελευθερία, δημοκρατία παραμένει ζωντανό κι αταλάντευτο. Εξάλλου γνωρίζουμε καλά, πως η ελευθερία, η δημοκρατία, η παιδεία είναι στόχος και διαρκής διαδρομή, ατομική και συλλογική συνάμα. Τιμούμε τους  νεκρούς του Πολυτεχνείου, τιμούμε τους αγώνες των φοιτητών το 1973, σημαίνει πως αναγνωρίζουμε την ευθύνη που μας αναλογεί όλους και όλες και τον καθένα και καθεμία ξεχωριστά, γινόμαστε συνεχιστές του, για μια δίκαιη ανθρώπινη ελεύθερη δημοκρατική κοινωνία.


Ο αγώνας συνεχίζεται!

Μήνυμα βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου για την επέτειο του Πολυτεχνείου:

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ένα διαρκές σύμβολο αγώνα για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Το μήνυμά του και όσα πρεσβεύει, στις μέρες μας αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αφού η νέα γενιά και ο λαός μας βιώνουν πρωτόγνωρες συνθήκες μέσα στην πανδημία και την οικονομική κρίση που πλήττει τους νέους και την πλειοψηφία της κοινωνίας μας.

Το εξεγερτικό του πνεύμα, η λάμψη που εκπέμπει είναι η ελπίδα για όσους προσδοκούν μια καλύτερη κοινωνία και αγωνίζονται για να γυρίσει σελίδα ο τόπος μας σε προοδευτική κατεύθυνση.

Γ. Ψυχογιός: Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης. Για τη ζωή, τη δημοκρατία και την κοινωνική χειραφέτηση

17 Νοέμβρη 2021, 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Με τους αγώνες του χτες, για τους αγώνες του σήμερα και τους αγώνες για πάντα!

Για να νικήσει η ζωή, για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία για όλους. Για μια κοινωνία ενεργή με ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη που θα περιφρουρεί και θα βαθαίνει τη δημοκρατία αλλά και πολιτικές για την κοινωνική δικαιοσύνη κι απέναντι στις ανισότητες.

Τέλος, για μια άλλη κοινωνία σαν κι αυτή που οραματίστηκαν οι φοιτητές και το λαϊκό κίνημα του Νοέμβρη, μακριά από το φόβο και τους δυνάστες κάθε είδους, για την κοινωνική απελευθέρωση και την ανθρώπινη χειραφέτηση.

Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)