to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:54 | 12.11.2021

Πολιτική

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ

Σε υψηλούς τόνους κινείται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα 42 εκατ. ευρώ που μοίρασε σε φιλικά ΜΜΕ η κυβέρνηση Μητσοτάκη με πρόσχημα την πανδημία. Η συζήτηση διεξάγεται σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144 παρ.5 εδ. β΄του Κανονισμού της Βουλής - Οι ομιλίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία


«Λίστα Μητσοτάκη, όχι λίστα Πέτσα. Φοβάται τον έλεγχο και την αλήθεια η Νέα Δημοκρατία»

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για την κατάσταση της υγείας του - CNN.gr

Μιλώντας ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη σύσταση εξεταστικής, ο Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «λίστα Μητσοτάκη» τη λίστα Πέτσα. Και αυτό γιατί η προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ από την κυβέρνηση έχει μια διπλή σκοπιμότητα: αφενός να φιλοτεχνήσει ένα πορτρέτο του Κυριάκου Μητσοτάκη που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα, πολλές φορές με φαιδρότητα που δεν έχει προηγούμενο στην πολιτική μας ιστορία: «Μωυσή», «τσιτάχ», «αστερισμός», «Τσώρτσιλ», «Κέννεντι» έχει χαρακτηριστεί από τα καθοδηγούμενα μέσα. Αφετέρου, να παράγονται πληθωρικά “fake news” τα οποία δεν θα ελέγχονται ως προς την αναλήθεια τους, όπως πρόσφατα η ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι ο πρωθυπουργός είναι ο πρώτος που συμμετέχει σε διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη. Η αλήθεια είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας συμμετείχε στην διάσκεψη του Παλέρμο για τη Λιβύη το Νοέμβρη του 2018. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν που είχε αποτύχει να λάβει σχετική πρόσκληση για τις δύο επόμενες συνόδους της λεγόμενης διαδικασίας του Βερολίνου. Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ φοβάται τον έλεγχο, γιατί φοβάται την αλήθεια. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, και η μήνυση που έχουν καταθέσει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου 48 πρόσωπα, δημοσιογράφοι, καθηγητές Πανεπιστημίων, καλλιτέχνες και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για κακουργηματική απιστία για το ίδιο θέμα εδώ και έξη μήνες δεν έχει έρθει για συζήτηση στη Βουλή.

Στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε με συγκεκριμένα παραδείγματα στην πλήρη έλλειψη κριτηρίων και διαφάνειας της διανομής του δημόσιου χρήματος της λίστας Μητσοτάκη-Πέτσα. Χρήματα πήραν μέσα που έκλεισαν ή σάιτ που δεν υπάρχουν. Ενδεικτικά ο ραδιοφωνικός σταθμός Βήμα FM που δεν εξέπεμπε πλέον πρόγραμμα. Συνολικά 239 ιστότοποι που έλαβαν χρήματα δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Online ΜΜΕ το οποίο δημιουργήθηκε το 2016 με σκοπό ακριβώς τη ρύθμιση της.

«Πώς έκριναν», αναρωτήθηκε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «ότι πρέπει να πάρει χρήματα ο κ. Μένιος Φουρθιώτης για δύο ιστοσελίδες, από τις οποίες η μία ανενεργή, και όχι ο κ. Σεραφείμ Κοτρώτσος; Λιγότερο από 1% των χρημάτων πήγαν σε αντιπολιτευτικά μέσα. Για παράδειγμα, η “Εφημερίδα των Συντακτών” έλαβε 30.000 ευρώ για την έντυπη μορφή της και μόλις 10.000 για την ιστοσελίδα της, ενώ φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ με σαφώς μικρότερη απήχηση έλαβαν μεγαλύτερα ποσά. Για παράδειγμα, ο “Φιλελεύθερος” έλαβε 60.000 ευρώ για την εφημερίδα -που λίγο μετά έκλεισε- και 120.000 ευρώ για την ιστοσελίδα liberal.gr. Στην μόνη περίπτωση για την οποία ο κ. Πέτσας έδωσε εξηγήσεις για τη μη χρηματοδότηση, της εφημερίδας Documento, ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι έγινε για πολιτικούς λόγους, «τιμωρήθηκε» επειδή είχε διαφορετική άποψη από την κυβέρνηση!

Στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής καταγγελίες της Διεθνούς Ένωσης δημοσιογράφων «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» και του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, που είναι ο φορέας που συνεργάζεται με το Συμβούλιο της Ευρώπης για θέματα ελευθεροτυπίας.

Η έκθεση της πρώτης με τίτλο: «Επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου» αναφέρει ότι «η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (…) άμεσα ή έμμεσα, θέλει να ελέγξει στενά τη ροή πληροφοριών, στο πλαίσιο των προσπάθειών της να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού και την προσφυγική κρίση». Κατά το δεύτερο, «αντί να βασίζονται στις αρχές της αντικειμενικότητας και της δίκαιης μεταχείρισης, φαίνεται ότι τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθησαν ποια μέσα θα λάβουν την κρατική χρηματοδότηση την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού ήταν στην καλύτερη περίπτωση αυθαίρετα και στη χειρότερη στόχευαν να τιμωρήσουν τα μέσα που μεταδίδουν ειδήσεις που δεν κολακεύουν την κυβέρνηση». Σε ανάλογες δηλώσεις είχε προβεί και η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ Βέρα Γιούροβα, μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέλιου Κούλογλου απηύθυνε ερώτημα στην Επίτροπο σχετικά με την λίστα Πέτσα και την σκανδαλώδη κατανομή των πόρων στα φιλικά προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη ΜΜΕ, κατά την διάρκεια ακρόασης της Επιτρόπου στην Διακομματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα ΜΜΕ, της οποίας είναι μέλος.

Περνώντας στο δεύτερο σκέλος της πρότασης εξεταστικής, για τις δημοσκοπήσεις,  ο Γ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν στρέφεται συλλήβδην κατά των εταιρειών. Θέλει, όμως, να εφαρμόζεται ο νόμος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαδικασία αυτορρύθμισης που προβλέπει ο νόμος του 2007, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, στην οποία συμμετέχουν οι ίδιες οι εταιρείες υποτίθεται ότι διενεργεί τον έλεγχο. Ο νόμος έμεινε κενό γράμμα. Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση ενεργοποίησης αυτής της ρύθμισης. Γι’ αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε, χωρίς αποτέλεσμα, από την Επιτροπή Θεσμών να εξεταστεί μία περίπτωση δημοσκόπησης, η οποία αντέφασκε έντονα με πρόσφατη, τότε, αντίθετη δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου και για την οποία είχαμε και αμφιβολίες για το εάν καν έγινε. Δεν είμαστε οι μόνοι οι οποίοι έχουν πρόβλημα με το κατά πόσο η εταιρεία αυτή λειτουργεί σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες, αλλά και τις τεχνικές, που πρέπει να ακολουθούν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων. Και το ΚΙΝΑΛ έχει διατυπώσει παρόμοιες αμφιβολίες. Και υπήρξε ανοίκεια επίθεση του εκπροσώπου της εταιρείας OPINION POLL, λίγες ημέρες πριν από τον θάνατο της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, που χαρακτήριζε την κριτική της αναληθή, ασυνάρτητη.

«Δυστυχώς, κατέληξε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, φαίνεται ότι δεν είστε μόνο επικίνδυνοι για τον τόπο στα μέτωπα της πανδημίας ή της οικονομίας, είστε επικίνδυνοι και στα θέματα της δημοκρατίας. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα πια να φύγετε!».

Ν. Βούτσης: Αρνείστε με την ψήφο σας τον δημοκρατικό έλεγχο

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα μας, όπως και ο κόσμος, βρίσκεται σε πόλεμο. Η κοινωνία μας υφίσταται έναν πόλεμο ιστορικά πρωτοφανή, με θύματα. Σήμερα πάλι ήταν πενήντα οκτώ συμπολίτες μας νεκροί. Και δεν ξέρουμε πόσους μήνες ακόμα θα κρατήσει αυτός ο πόλεμος.

Καλούμε, λοιπόν, την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας να υπερψηφίσει την πρόταση της Εξεταστικής Επιτροπής, γιατί είναι μία πρόταση η οποία αποτυπώνει απολύτως –και δεν είναι τυχαίο ότι γίνεται δεκτή και από τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης- αυτήν την ιστορική συγκυρία, η οποία στην αρχή νομίζαμε πως θα ήταν ενδεχομένως μερικούς μήνες και με μικρότερες απώλειες, αλλά τώρα φαίνεται ότι είναι ένας πόλεμος από τον οποίο δεν ξέρουμε πώς θα βγούμε. Αποτυπώνει την ευθύνη μας γι’ αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία, για την πανδημία, όπου υπήρξαν τα ειδικά μέτρα, όπου υπήρξαν οι ιστορικά πρωτοφανείς καταστάσεις των «lockdown», των περιοριστικών μέτρων της κοινοβουλευτικής διαδικασίας μέσα από τους περιορισμούς των ΠΝΠ, κλπ, όπου υπήρξαν όλα αυτά που άκουσα προηγουμένως που είπε στο κοινωνικό πεδίο και ο συνάδελφος κ. Παφίλης.

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση διαμορφώθηκε και ασκήθηκε μια στρατηγική από πλευράς της Κυβέρνησης σε σχέση με ένα ζωτικό για την κοινωνία για όλους μας θέμα, την ενημέρωση, την επικοινωνία, την ανταλλαγή απόψεων μπροστά στο άγνωστο που υπήρχε.

Γι’ αυτό φέραμε τότε το ζήτημα στη Θεσμών και Διαφάνειας –αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο Πρόεδρος κ. Τσίπρας- έγκαιρα, ακριβώς διότι είναι ιδιαίτερες αυτές οι συνθήκες. Η άρνησή σας προς ώρας δεν είναι άρνηση για την εξεταστική επιτροπή. Είναι άρνηση για το αν υπήρξε ή δεν υπήρξε αυτός ο πόλεμος και αυτή η ειδική συνθήκη.

Η προσπάθειά σας, η οποία εξελίχθηκε από τη δεύτερη μέρα που κατατέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής η πρόταση για εξεταστική επιτροπή, με non paper και με τα στοιχεία που ακόμα και σήμερα λέτε δύο μήνες -τα ίδια λέτε ακριβώς-, για χρονική διεύρυνση, για μια συζήτηση και προ πανδημίας, θα μπορούσαμε να πούμε και προ κρίσεως και να πούμε και εν γένει για όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή για μία ακαδημαϊκή, αλλά και σκληρή προφανώς πολιτική αντιπαράθεση και συζήτηση, είναι σαφέστατα προσχηματική και αποπροσανατολιστική.

Διότι θέλετε να βγείτε από τον πυρήνα, θέλετε να βγείτε από τη βάσανο και θέλετε να βγείτε και από την ευθύνη συζήτησης του τι μέτρα πήρατε, ποια στρατηγική χαράξαμε μέσα σε καιρό πανδημίας, όπου είχε περισταλεί και έχει περισταλεί ο δημόσιος διάλογος, η δημόσια σφαίρα γενικότερα, η ίδια η επικοινωνία των πολιτών μεταξύ τους, ποια στρατηγική ακολουθήθηκε τότε και τώρα. Διότι ακολουθήσαμε μια στρατηγική, όπως ακούσατε, όπως ειπώθηκε, χειραγώγησης της ενημέρωσης, χειραγώγησης των διαθέσεων της κοινής γνώμης και σας λέω ευθέως και χειραγώγησης του φόβου των πολιτών μέσα στην πανδημία. Ήταν η στρατηγική, στρατηγική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και του συνόλου, βεβαίως του Πρωθυπουργού πρώτα απ’ όλα, η οποία εκφράστηκε με τις λίστες Πέτσα, ας πούμε, και όλα τα υπόλοιπα.

Σας τα τονίσαμε στη Θεσμών και Διαφάνειας ήδη από τον Απρίλη του 2020, όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Δείτε τα Πρακτικά, φέρτε τα Πρακτικά εδώ, να δείτε πώς ετέθησαν όσο πιο καλοπροαίρετα γινόταν τα ερωτήματα, ότι γιατί δεν έκανε το Υπουργείο, με το ισχύον πλαίσιο που υπήρχε και με το μητρώο που υπήρχε και με διακομματικό έλεγχο, αυτή τη στήριξη προς τις επιχειρήσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που κι εκείνες χειμάζονταν σε εκείνη τη φάση λόγω έλλειψης διαφήμισης. Ετέθη το ζήτημα.

Ετέθη το γιατί επιλέξατε μια εταιρεία και μάλιστα φιλικά διακείμενη, η οποία παίρνει και δουλειές από την Κυβέρνηση ενδεχομένως και από το κόμμα, με 3% -προφανώς θα έπαιρνε μια αμοιβή αυτή η εταιρεία, τζάμπα θα έκανε τη δουλειά;- για να κάνετε αυτήν την καμπάνια. Γιατί δεν συμπεριλήφθηκαν όλα αυτά στα κοινωνικά μηνύματα, όπου υπάρχει νομοθεσία, για το ότι θα μπορούσαν όλα αυτά τα «Μένουμε σπίτι» να πάνε μέσω των κοινωνικών μηνυμάτων που είναι υποχρεωμένα τα κανάλια να συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους.

Γιατί παγώσατε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που είχε γίνει από την κυβέρνησή μας και τον Γενάρη του 2020 το παγώσατε για να έρθει ένα άλλο πλαίσιο;  Έτσι είπατε. Και ποτέ θα μορφοποιηθεί αυτό το άλλο πλαίσιο; Έχει περάσει ήδη ενάμισης χρόνος.

Δείτε λοιπόν επ’ αυτών των ερωτημάτων που θέσαμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης τις απαντήσεις του κ. Πέτσα στην οικεία επιτροπή. Δείτε τι έλεγε. Δείτε τι υποσχέθηκε. Δείτε τι ψευδή πράγματα κατατέθηκαν σε σχέση με τη διαφάνεια όλης αυτής της διαδικασίας. Είστε υπόλογοι.

Και είστε υπόλογοι διότι φάνηκε αμέσως ύστερα και σε όλη τη διαδικασία ότι ήταν μια σαφής προσπάθεια με κατεύθυνση ακριβώς η πανδημία να γίνει ευκαιρία, έτσι ώστε να αποκρυβούν, να αποσιωπηθούν οι ευθύνες πιθανόν ή και μεγάλων από κει και ύστερα πολιτικών λαθών της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας και να υπάρξει μια ασπίδα προστασίας απέναντι ακριβώς σε αυτές τις πολιτικές της Κυβέρνησης, να μην μπορεί ο κόσμος που αγωνιούσε, που αγωνιά, που φοβάται, να ακούσει τεκμηριωμένα διασταυρωμένες απόψεις, τις ενστάσεις και τα προγράμματα.

Μήπως θυμάστε ότι τότε είχε κοπεί στη μέση η πρώτη που έγινε συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε συνθήκες μόνο διαδικτυακές -ήμασταν σε lockdown όλοι- για τις προτάσεις για τις προτάσεις για την προστασία από την πανδημία, για τις υγειονομικές προτάσεις;

Θέλετε να τα θυμηθούμε ένα προς ένα τι είχε γίνει τότε και πώς λειτούργησε τελικά αυτή η ασπίδα; Αυτή ήταν η προσπάθειά σας. Αυτό που φέρνουμε λοιπόν μαζί με το σκάνδαλο προφανώς της λειτουργίας της δημοσκοπικής εταιρείας, για την οποία θα αναφερθώ, να εξεταστεί από τη Βουλή. Είναι συγκεκριμένο και είναι συγκεκριμένες οι ευθύνες και προφανώς θα αναζητηθούν οι ευθύνες σε όλα τα επίπεδα, για το πώς ασκήθηκε αυτή η εγκληματική για την ενημέρωση, την επικοινωνία του κόσμου, για τις ανάγκες του κόσμου, πολιτική.

Εμείς από την πλευρά μας καταθέσαμε και καταθέτουμε αυτή την πρόταση ακριβώς για την προστασία της κοινωνίας και ακριβώς για την προστασία της δημοκρατίας.

Είχαμε πει από τότε κι έχει περάσει ενάμισης χρόνος ότι αναφύεται ζήτημα δημοκρατίας στη χώρα, με αυτή την έννοια, μέσα στην πανδημία, όπου εκ των πραγμάτων υπήρχε η περιστολή της δημόσιας σφαίρας, λειτουργούσαμε με ιδιαίτερες κοινοβουλευτικές και νομοθετικές διαδικασίες, εδώ ήμασταν δυόμισι άνθρωποι και εγώ που ερχόμουν τακτικά επειδή μπορώ και ήθελα να έχουμε μια παρουσία, στα κανάλια και ο διάλογος που γινόταν γινόταν μέσα από σπίτια, από το διαδίκτυο. Αυτή ήταν η κατάσταση.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση εσείς ασκήσαμε αυτή τη χειραγωγική πολιτική στο κρίσιμο πεδίο της δημοκρατίας, δηλαδή στο πεδίο της ενημέρωσης, της επικοινωνίας και της διασταύρωσης απόψεων, του να έρθουν σε επαφή με το τι συζητιέται παγκοσμίως, διεθνώς. Πού συζητήθηκε η πρόταση που κατατέθηκε εδώ για να γίνει κοινωνικό αγαθό οι πατέντες των εμβολίων διεθνώς; Και σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα και τις μεγάλες ανισότητες που έχουν ανοίξει.

Πού συζητήθηκε το λάθος που είχε και η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κοντράτα που έκανε με τις εταιρείες κι ύστερα είπαν «κάναμε λάθος». Έρχονταν τα πράγματα εδώ ή στον κοινοβουλευτικό έλεγχο ή σε αλλεπάλληλες συζητήσεις που προκαλούσαν οι πολιτικοί αρχηγοί, η Γεννηματά κατέθετε κάθε φορά ένα σύνολο προτάσεων –φέρετε τις από τα Πρακτικά-, οι οποίες δεν γινόντουσαν δεκτές. Κι έμεινε ο κόσμος απέναντι σε μια σειρά –δεν θα τα χαρακτηρίσω- διαγγελμάτων του Πρωθυπουργού. Πρωτοφανές.

Εκεί προφανώς αναγνωρίζατε ότι υπήρχε πόλεμος, πόλεμος γινόταν. Γι’ αυτό έβγαινα ο Πρωθυπουργός καθ’ υπερβολή και έκανε διαγγέλματα κάθε λίγο και λιγάκι προς τον ελληνικό λαό. Δεν μπαίνω, σας λέω, να κάνω κριτική στο τι έλεγαν ή στο αν βγήκαν αληθινά αυτά τα διαγγέλματα.

Σήμερα λοιπόν δια της αρνήσεώς σας, παραγνωρίζετε αυτή την ιδιαίτερη συνθήκη και αυτό θα σας χρεώσει ιστορικά. Και αν μάλιστα πάτε στην εξεταστική επιτροπή με το λυσάρι το σημερινό που από το πρωί ακούμε «τι έγινε το 2013, το 2015, το 2011, το 2008, το 2007, οι νόμοι Ρουσόπουλου», βεβαίως μπορεί η Βουλή να συζητάει όσους μήνες θέλετε εν γένει για να μην γίνει τίποτα, για να μην αποδοθούν ευθύνες, για να μην βελτιώσει και για να μην αλλάξει τίποτα.

Διότι εδώ σε αυτή την Αίθουσα χθες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να δείξουμε πόσο συνεκτική είναι αυτή η στρατηγική της χειραγώγησης και των αντιδράσεων του κόσμου, με τους περίφημους ποινικούς κώδικες και με τη λεγόμενη αυστηροποίηση, την οριζόντια και επί παντός επιστητού, βλέποντας προς τα μπροστά και τις αντιδράσεις των πολιτών ενδεχομένως που θα υπάρξουν από τις πολιτικές που ασκήσατε, αφαιρείτε και από τους δικαστές το δικαίωμα οι ίδιοι να βλέπουν το εύρος των ποινών, τις ιδιαίτερες συνθήκες για να αποδώσουν δικαιοσύνη.

Το αφαιρέσατε, όπως επίσης βάλατε τη διάταξη για τις ψευδείς ειδήσεις και την ψευδολογία. Σοβαρά; Τι ειπώθηκε μέσα σ’ αυτά τα δύο χρόνια; Πόσα ψέματα αλήθεια ακούστηκαν και πώς πέρναγαν, σαν χωνί κατευθείαν, στο αυτί του αγωνιούντος τους συμπολίτη μας, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα του ελέγχου, η δυνατότητα της διασταύρωσης των απόψεων; Σας το είχα πει κι άλλη φορά. Δεν υπάρχει στην ιστορία της Μεταπολίτευσης -και προηγούμενα ενδεχομένως, πόσω μάλλον τότε που ήταν κλεισμένοι όλοι στα σπίτια τους, που είχαμε λοκντάουν αλλεπάλληλα- δημόσια ΕΡΤ, που να μην είχε  πολιτικές συζητήσεις, μια, δυο, τρεις, το βράδυ. Καθόταν ο κόσμος να ακούσει τις διαφορετικές απόψεις των έγκριτων επιστημόνων, των κομμάτων, των πολιτών. Πόσοι μήνες πέρασαν για να βγουν οι πρώτοι διαμαρτυρόμενοι από επαγγελματικές τάξεις, από ανθρώπους οι οποίοι υφίσταντο ζητήματα και προβλήματα στα δικαιώματα, στις ελευθερίες τους, από μια σειρά γεγονότα, τα οποία συνέβαιναν μέσα σε αυτόν τον πόλεμο;

Άρα λοιπόν τι λέτε; Ότι εμείς από την πλευρά μας έχουμε εχθροπάθεια στους δημοσιογράφους και στη δημοσκοπική εταιρεία; Αυτή, ξέρετε από ποιους θα ελέγχετο; Και θα κλείσω με αυτό, κύριε Πρόεδρε. Αυτός ο νόμος που αναφέρεστε, του κ. Ρουσόπουλου, του 2007 ή του 2008, τι κάνει; Λέει πως υπεύθυνοι για τον έλεγχο και για τη διαμόρφωση τιμωρητικού πλαισίου και ανάδειξη ζητημάτων είναι -εκτός από τις Επιτροπές της Βουλής, Θεσμών και Διαφάνειας κ.λπ., που είναι εκ παραλλήλου, μην το συζητάτε, δεν μπαίνουν ιεραρχικά- είναι μια εταιρεία η οποία συνίσταται από τους ίδιους δημοσκόπους. Περί αυτού πρόκειται. Μάλιστα. Πόσες φορές τα δεκατρία χρόνια έγινε χρήση και πήρε μέτρα αυτή η εταιρεία, όπου έγιναν ενδιάμεσα έξι εκλογές, αν θυμάμαι καλά, και υπήρξαν όλα τα προβλήματα, που από όλες τις πλευρές αναφύησαν εδώ πέρα μέσα, σήμερα, στη συζήτηση; Ξέρετε πόσες φορές παρενέβη; Καμία, μηδέν.

Πήγαμε λοιπόν στη Θεσμών και Διαφάνειας και μας είπανε ότι βεβαίως δεν έχει υπάρξει κανένας έλεγχος ποτέ, αλλά σταματά η συζήτηση. Δεν μπορεί να συζητήσει η Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής -της Βουλής, αν είναι δυνατόν!- για τα πορίσματα και για τον τρόπο που έγινε μια συγκεκριμένη μέτρηση από αυτήν την εταιρεία, ακριβώς διότι υπάρχει μια άλλη εταιρεία και είμαστε αναρμόδιοι. Αυτήν την ανευθυνότητα, που είναι αλαζονεία, και είναι αλαζονεία διότι ξέρατε πια -τώρα πλέον δεν περνάει αυτό- πως όλα αυτά θα καλύπτονταν από πέπλο του ότι δεν θα βγαίνανε στη δημοσιότητα. Αυτή η αλαζονεία οδήγησε τη στρατηγική σας, και για την πανδημία, και για τα θέματα της δημοκρατίας, και για τα ζητήματα που αφορούν τα μέσα ενημέρωσης, εκεί που τα οδήγησε.

Η εξεταστική επιτροπή αυτή θα πρέπει να υπερψηφιστεί από το σύνολο των Βουλευτών ως μια ελάχιστη, προς όλους τους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα αυτούς που έπαθαν ό,τι έπαθαν, απόδειξη ότι το πολιτικό σύστημα είναι τολμηρό και μπορεί και στα δικά του λάθη ή στις δικές του επισημάνσεις να μπορούν να προχωράνε και να βγάζουν πορίσματα.

Ν. Γκαρά: Η εξεταστική Επιτροπή θα αποκαλύψει την κυβερνητική χειραγώγηση των ΜΜΕ και τη σπατάλη δημόσιου χρήματος

Σκληρή επίθεση στη κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νατάσα Γκαρά, κατά την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινή γνώμης, ευτελισμού των θεσμών και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος» από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Η κα Γκαρά κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αντί να ενισχύσει την Υγεία και να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ακρίβειας, επέλεξε να δαπανήσει άνω των 75 εκατομμυρίων από τις διάφορες «λίστες Πέτσα», για να εξαγοράσει θετική προβολή για την ίδια, χρηματοδοτώντας ακόμη και ΜΜΕ που ασκούσαν προπαγάνδα κατά των εμβολίων, με μοναδικό κριτήριο το βαθμό «φιλικότητας» προς την κυβέρνηση.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η ΝΔ δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτά τα «δωράκια» προς τα ΜΜΕ, αλλά απάλλαξε τα κανάλια από την πληρωμή της δόσης για τις άδειες, τους μετόχους από την υποχρέωση να υποβάλλουν πόθεν έσχες, κατάργησε το πλαφόν των 400 εργαζομένων κ.α.

Η κα Γκαρά κατονόμασε τις «λίστες Πέτσα» ως «βασικό εργαλείο ευθείας συναλλαγής κυβέρνησης και ΜΜΕ κατά τη διετία 2019-21», αλλά και «λίστες αδιαφάνειας και διαπλοκής που εξέθεσαν ανεπανόρθωτα τη χώρα μας στο εξωτερικό, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς».

«Όταν οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί υποστηρίζουν πως υπονομεύεται η ελευθεροτυπία και η πολυφωνία, το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να παραμένει άπραγο, ούτε η κοινωνία απροστάτευτη», σημείωσε.

Επιπλέον, υπενθύμισε πως ένα από το πρώτα που έκανε ο κ. Μητσοτάκης ήταν να πάρει υπό την αποκλειστική του εποπτεία τα δημόσια μέσα, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πως ο έλεγχος των ΜΜΕ και η εξαγορά της στήριξης, αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή για την κυβέρνησή του.

Κλείνοντας η κα Γκαρά σημείωσε πως η ελληνική κοινωνία αναζητεί να μάθει που πήγαν όλα αυτά τα εκατομμύρια και με ποια κριτήρια μοιράστηκαν, τονίζοντας πως «σε μια ευνομούμενη πολιτεία με σεβασμό στους θεσμούς και στους κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας, σε μία χώρα που θα υπήρχε σεβασμός στην ελευθεροτυπία και η κυβέρνηση δε θα λειτουργούσε με τη λογική ‘παλατιού’ και αλαζονείας, όπου ο βασιλιάς μένει αλώβητος από την κριτική, δεν θα χρειαζόταν η σημερινή συζήτηση στη Βουλή».

Γ. Ραγκούσης:Χρεοκοπείτε τη χώρα, για ν΄ αγοράζετε δημοφιλία για την κυβέρνησή σας

Κύριε Γεραπετρίτη, ένα μεγάλο «ευχαριστώ», ένα ειλικρινές «ευχαριστώ», γιατί, όχι μόνο δεν αντικρούσατε την πρόταση που έχουμε υποβάλει για τη σύσταση αυτής της εξεταστικής επιτροπής, αλλά με τον πιο θεσμικό τρόπο από πλευράς Κυβέρνησης την επιβεβαιώσατε και τη νομιμοποίησατε και με όσα είπατε, αλλά κυρίως με όσα δεν είπατε. Δεν είναι σχήμα λόγου αυτό που χρησιμοποιώ, κύριε Γεραπετρίτη. Το εξηγώ.

Γιατί σας εγκαλούμε; Γιατί εγκαλείστε ως Κυβέρνηση; Για 3 θέματα, για τρεις λόγους.

Μάλλον, θα το πω καλύτερα: Για δύο συν έναν λόγους.

Πρώτον, ότι πιάσετε και δώσατε σαράντα τόσα εκατομμύρια ευρώ χωρίς κριτήρια, χωρίς κανόνες, παραβιάζοντας κάθε αντικειμενική αρχή ή συλλογιστική που θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ή να υιοθετήσει.

Δεύτερον, σας εγκαλούμε γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία δημοσκοπήσεων -αναφέρθηκε και ο κ. Κάτσης και ο κ. Κατρούγκαλος, αλλά και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προηγουμένως, ο κ. Τσίπρας- πήρε με απευθείας αναθέσεις 270.000 ευρώ, την ώρα που κατά τα άλλα εμφανίζεται ως μια ανεξάρτητη εταιρεία δημοσκοπήσεων και ούτω καθεξής.

Και το «συν ένα» είναι το ζήτημα που θέτουμε: Πού είναι και γιατί δεν έχει έρθει στην Ολομέλεια η δικογραφία που έχουν στείλει οι εισαγγελείς για την ίδια αυτή υπόθεση;

Και ανεβαίνετε και εσείς στο Βήμα και ο κ. Καιρίδης στην αρχή και μιλάτε επί παντός επιστητού εκτός απ’ αυτά.

Πού είναι τα κριτήρια, κύριε Γεραπετρίτη;

Γιατί δεν είπατε μία λέξη; Να πείτε: «Δεν είναι έτσι με το Documento. Δεν το αποκλείσαμε γιατί διαφωνούμε μαζί του».

Να πείτε: «Δεν είναι έτσι με την «Εφημερίδα των Συντακτών». Δεν της δώσαμε λιγότερα απ’ ό,τι δώσαμε στον «Φιλελεύθερο» που όλη μέρα «λιβανίζει» τον κ. Μητσοτάκη».

Είπαμε ενδεικτικά 3-4 παραδείγματα. Το «The FAQ» βρίσκεται έξι χιλιάδες θέσεις πιο ψηλά από το «Economistas», στο οποίο πιάσετε και δώσατε, αν δεν κάνω λάθος, δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Ήρθατε εδώ να πείτε ένα κριτήριο, να πείτε: «Δεν είναι έτσι, να τα κριτήρια. Εμείς πήγαμε και δώσαμε αυτά τα λεφτά του ελληνικού λαού από το υστέρημά του και όχι μόνο…» -και θα πω στο τέλος κάτι γι’ αυτό- «…αλλά τα δώσαμε με αυτούς τους κανόνες. Να τι εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να τι εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, να τι εφαρμόζεται στην Ελλάδα ή πρέπει να εφαρμόζεται, έτσι το πήγαμε». Πού είναι τα κριτήρια αυτά;

Πού είναι οι κανόνες; «Κιχ» δεν είπατε, κύριε Γεραπετρίτη, και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Γιατί νομιμοποιήσατε και επιβεβαιώσατε την πρόταση την οποία έχουμε κάνει ότι, ναι, η Βουλή πρέπει να συγκροτήσει αυτή την εξεταστική επιτροπή.

Ήρθατε εδώ να πείτε ότι δεν δώσατε 270.000 στην Opinion Poll;

Ήρθατε εδώ να πείτε ότι αυτό δεν το κάνατε με απευθείας ανάθεση; Πού είναι ένα στοιχείο, μία πληροφορία -δώστε μας- που στο τέλος-τέλος να μας κάνει και εμάς να ξανασκεφτούμε και να πούμε ότι δεν έπρεπε, το «χοντρύναμε».

Τίποτα, κύριε Γεραπετρίτη. Τίποτα!

Αλλά, αυτό το «τίποτα» είναι η απόλυτη ομολογία πολιτικής ενοχής της Κυβέρνησης για όσα την καταγγέλλουμε και την εγκαλούμε.

Δεν είσαστε, όμως, μόνο εσείς, κύριε Γεραπετρίτη, που μας επιβεβαιώσατε και μας νομιμοποιήσατε.

Είναι κι ένας άλλος συνάδελφός σας.

Είναι δυνατόν να εγκαλείται για τόσο βαριά ηθικής απαξίας ζητήματα ο κ. Πέτσας και να μην έρχεται σήμερα στη Βουλή να πει τη γνώμη του, να υπερασπιστεί τον εαυτό του; Πού είναι ο κ. Πέτσας, κύριε Γεραπετρίτη;

Εσείς, ως συνήγορος, μπορεί να κάνετε πρόβα για το τι θα συναντήσει ο κ. Πέτσας στην πορεία του κ. Πέτσα.

Αλλά, ο κ. Πέτσας δεν αισθάνθηκε σήμερα την ανάγκη να έρθει και να πει ότι «όλη η Ελλάδα μιλάει γι’ αυτό το σκάνδαλο της λίστας Πέτσα, συζητάει εδώ η Βουλή, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας».

Εκτός εάν, κύριε Γεραπετρίτη, ο κ. Πέτσας δεν ήρθε μόνο γιατί με αυτόν τον τρόπο ομολογεί την πολιτική του ενοχή, αλλά δεν ήρθε και για να μας πει και κατ’ επέκταση να πει και στον ελληνικό λαό και κάτι άλλο, στέλνοντας ένα μήνυμα.

Αυτό που σας είπε προηγουμένως ο κ. Κατρούγκαλος, ότι «Δεν είναι «λίστα Πέτσα», μην με κατηγορείτε. Είναι «λίστα Μητσοτάκη».

Να έρθει ο Γεραπετρίτης να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά που με βάζατε να δίνω από δω και από εκεί τα χρήματα του ελληνικού λαού». Μπορεί.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, και η απουσία του κ. Πέτσα είναι η απόλυτη επιβεβαίωση της ορθότητας και της πολιτικής και ηθικής νομιμοποίησης που έχει η πρότασή μας.

Θα αναφέρω δύο-τρία σημεία ακόμη, τα οποία δεν μπορούμε να αφήσουμε αναπάντητα.

Τι να πω τώρα, κύριε Γεραπετρίτη; Όλοι καταλάβαμε. Ένα μόνο παράδειγμα θα πω μόνο, γιατί είναι προσωπικό για εσάς θέμα και δεν έπρεπε να το κάνετε αυτό. Όλοι καταλάβαμε από τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σ’ αυτά.

Έχουν βουίξει τα αυτιά μας απ’ αυτά που σας είπε ο κ. Τσίπρας και όχι μόνο τα δικά μας, όλων των δημοσιογράφων των μέσων ενημέρωσης. Και σας έδωσε τη δυνατότητα να έρθετε εδώ και να τα αντικρούσετε. Όμως, το μόνο που αποφασίσατε να κάνετε ήταν να προσβάλλετε και να επιτεθείτε, αλλά αυτό είναι προσωπικό σας θέμα.

Δεν ελέγχουμε με αυτήν την πρόταση ούτε τους δημοσιογράφους, κύριε Γεραπετρίτη, ούτε τα μέσα ενημέρωσης, ούτε τις εταιρείες ερευνών. Την Κυβέρνηση ελέγχουμε και έχουμε υποχρέωση να ελέγξουμε την Κυβέρνηση.

Και δεν κάνουμε μια εξεταστική επιτροπή για τα μέσα ενημέρωσης ή για την Opinion Poll. Κάνουμε μία εξεταστική επιτροπή σε τελική ανάλυση για τη δημοκρατία την ίδια, για την ελευθερία του Τύπου, για την ανεξαρτησία του Τύπου, για το δημόσιο χρήμα, για τους Έλληνες φορολογούμενους, για την αξιοκρατία, για την αντικειμενικότητα, για τους κανόνες, για τα κριτήρια με βάση τα οποία θα πρέπει να πορεύεται, να πολιτεύεται, να κυβερνάται η χώρα και όχι με αυτό το καθεστώς το αναχρονιστικό, το παλαιοκομματικό στο οποίο ξανά την έχετε βυθίσει, ενθυμούμενοι τα «καλά» της «συγχωρεμένης» της ΕΡΕ και της πάλαι ποτέ Δεξιάς.

Μιλήσατε για απαξιωμένα και προσβεβλημένα μέσα ενημέρωσης από εμάς και προσβεβλημένους δημοσιογράφους.

Αλήθεια, κύριε Γεραπετρίτη;

Ποιος προσβάλει και ποιος απαξιώνει τα μέσα ενημέρωσης;

Ξέρετε ποιος; Αυτός που βγαίνει σε διεθνή κλίμακα μπροστά στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και λέει ότι στην Ολλανδία συνηθίζουν να κάνουν απευθείας ερωτήσεις, εννοώντας ότι στη χώρα του αυτό δεν συμβαίνει.

Αυτό είναι βαρύτατη προσβολή για τους Έλληνες δημοσιογράφους, αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης προχτές.

Είναι βαρύτατη προσβολή να χρηματίζεις μέρος των δημοσιογράφων ή των μέσων ενημέρωσης με «λίστες Πέτσα». Αυτό είναι απαξίωση.

Και ξέρετε, μεγαλύτερη απαξίωση και μεγαλύτερη προσβολή για ποιους είναι, κύριε Γεραπετρίτη;

Δεν είναι για την «Εφημερίδα των Συντακτών», την «Αυγή», το «Documento» και ούτω καθεξής.

Είναι και για τις σοβαρές εφημερίδες και τα μέσα ενημέρωσης της παράταξής σας, που τα τσουβαλιάζετε και που αν ακολουθούσατε κριτήρια και κανόνες, δεν θα ήταν και εκείνα ταξινομημένα στην κατηγορία των μέσων ενημέρωσης του Φουρθιώτη, του «Economistas», του «Φιλελεύθερου».

Και σε τελική ανάλυση, με αυτό το οποίο κάνετε τους απαξιώνετε, τους προσβάλλετε.

2 επισημάνσεις ακόμη για να κλείσω.

Εμείς θέτουμε το θέμα των δημοσκοπήσεων. Εσάς δεν μπορεί κάποια στιγμή να πάει το μυαλό σας, αντί να καταφεύγετε σε αυτή την εύκολη ρητορική ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ τα λέει αυτά διότι δεν τον βολεύουν οι δημοσκοπήσεις», ότι αυτό σε τελική ανάλυση έχει να κάνει με την ίδια την ουσία του πολιτικού κόσμου και όχι μόνο της δημοκρατίας σαν μια γενική έννοια;

Οι δημοσκοπήσεις ως μηχανισμοί χειραγώγησης, κύριε Γεραπετρίτη, δεν είναι μόνο μηχανισμοί χειραγώγησης της κοινής γνώμης σε σχέση με την πρόθεση ψήφου για τα κόμματα. Είναι και σε σχέση με τα πρόσωπα, είναι και σε σχέση με τους Υπουργούς.

Αποκαλύφθηκε ή δεν αποκαλύφθηκε από την «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι ο συνάδελφός σας, ο κ. Γεωργιάδης, για να τον βγάζει μια εταιρεία πρώτο ανάμεσα στους Υπουργούς -όχι ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα σε εσάς- είχε πιάσει και έδινε απευθείας αναθέσεις;

Εσείς, συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, δεν τα έχετε υποστεί;

Ή δεν θα τα υποστείτε όλα αυτά όταν οι ίδιες εταιρείες με τους ίδιους μηχανισμούς μη θεσμικής χρήσης του δημόσιου χρήματος θα βγαίνουν παραμονές των εκλογών και θα λένε «στην τάδε εκλογική περιφέρεια τελευταίος ο Τασούλας, πρώτος ο Πατσούλας», γιατί ακριβώς θα έχει κινηθεί ο ίδιος μηχανισμός;

Άρα, είναι μόνο θέμα προστασίας ενός κόμματος, της αντιπολίτευσης, των μικρών κομμάτων; Είναι συνολικά του πολιτικού κόσμου.

Και κλείνοντας, θα πω το εξής: Υπάρχει κάτι χειρότερο, κατά τη γνώμη μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτή την υπόθεση -όχι μόνο σε αυτή, αλλά μιας και συζητάμε αυτή την υπόθεση- από όλα όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής.

Και αυτό είναι και μια μεγάλη διαφορά όχι μόνο με την Αυστρία του κ. Κουρτς, αλλά συνολικά το μεγάλο πρόβλημα. Και είναι το μεγάλο πρόβλημα, γιατί σε τελική ανάλυση, κύριε Γεραπετρίτη, εσείς θα φύγετε.

Ο ελληνικός λαός θα σας διώξει αργά ή γρήγορα, θα σας διώξει το συντομότερο δυνατό λέμε εμείς. Αυτά, λοιπόν, μπορούν να αποκατασταθούν. Και διαδικασίες μπορούν να μπουν και κανόνες και κριτήρια και διαφάνεια να υπάρξει…

Αυτό, όμως, κύριε Γεραπετρίτη, που δεν μπορεί κανείς εύκολα να διορθώσει και το οποίο κάνετε, είναι ότι αυτά τα εκατομμύρια ευρώ που εσείς κυριολεκτικά κατασπαταλάτε με αυτό το χυδαίο πολιτικάντικο τρόπο, δεν είναι βγαλμένα από πλεονάσματα που μέχρι πρότινος είχε η χώρα, είναι βγαλμένα μέσα από ελλείμματα, είναι βγαλμένα μέσα από χρέος.

Χρεοκοπείτε τη χώρα καθημερινά παίρνοντας αυτά τα δεκάδες εκατομμύρια -και όχι μόνο, αλλά και όλα εκείνα για τα οποία σας έχουμε καταγγείλει, πέντε δισεκατομμύρια σάς τα μέτρησε προηγουμένως ο κ. Τσίπρας και δεν είπατε κιχ γι’ αυτό- και τα κατασπαταλάτε για να αγοράσετε τη δημοφιλία και της Κυβέρνησης και των προσώπων σας.

Και αυτή είναι η μεγαλύτερη ενοχή που έχετε, κύριε Γεραπετρίτη, γιατί χρησιμοποιείτε τα ελλείμματα και το χρέος της χώρας για να εξαγοράζετε τη δημοφιλία της Κυβέρνησης, τη δημοφιλία προσωπικά του Πρωθυπουργού και να βυθίζετε για μια ακόμη φορά τον ελληνικό λαό σε αυτήν την περιδίνηση που κάθε φορά μπαίνει όταν, βεβαίως, η χώρα υπερχρεώνεται.

Μ. Κάτσης: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι Κουρτς επί 40. Η εξεταστική θα αποκαλύψει τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης»

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής τοποθετήθηκε ως ομιλητής ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μάριος Κάτσης, σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και αφορά τις λίστες Πέτσα, περίεργες δημοσκοπήσεις όπως της Opinion Poll και υπόθεση χρηματοδότησης ΜΜΕ στο εξωτερικό μέσω της Enterprise Greece.

Ο Μάριος Κάτσης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι: «Με την πρόταση που καταθέσαμε για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, ήρθε η ώρα να ελεγχθεί επιτέλους στο κοινοβούλιο, αυτό που εδώ και δυο χρόνια είναι στα χείλη κάθε πολίτη αυτής της χώρας, ότι δεν έχει ξαναϋπάρξει κυβέρνηση στον τόπο με τόσο ευνοϊκή μεταχείριση από τα ΜΜΕ. Όπως και ότι κάθε φορά που η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός είναι “στον τοίχο” από τις αποτυχίες της και την ίδια την πραγματικότητα, επιστρατεύει το φοβερό επιχείρημα: Ναι, αλλά στις δημοσκοπήσεις προηγούμαστε».

Συνόψισε, επίσης, το κρίσιμο ερώτημα που καλείται να εξετάσει η επιτροπή: «Aν η κυβέρνηση, δια μέσου των χρημάτων των φορολογούμενων και με την τακτική μαστιγίου και καρότου, χειραγωγεί την κοινή γνώμη και βλάπτει τη δημοκρατία».

Παραλλήλισε τον κ. Μητσοτάκη με τον εγκάρδιο φίλο του, κ. Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος παραιτήθηκε από καγκελάριος της Αυστρίας μετά την καταγγελία ύπαρξης σκανδάλου χειραγώγησης της κοινής γνώμης, και διερευνάται για χρηματοδότηση 1 εκατομμυρίου ευρώ. «Εδώ η κυβέρνηση έχει δώσει πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ με τις λίστες Πέτσα, την καμπάνια του εμβολιασμού, και στην Enterprise Greece που έκανε εξαγωγή την εικόνα του “Πρωθυπουργού-Μωϋσή” σε ξένα έντυπα. Ο κ. Μητσοτάκης είναι Κουρτς επί 40!», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μάριος Κάτσης.

Όσον αφορά τις λίστες Πέτσα, κατήγγειλε τις πρακτικές «μπανανίας», με τις οποίες μοιράστηκαν τα χρήματα των φορολογουμένων, εν μέσω πανδημίας, με ένα τηλέφωνο στην εταιρία μεσιτείας μετά από εισήγηση κάποιου κυβερνητικού βουλευτή. Ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου δημόσιο χρήμα πήραν ανύπαρκτα site, κλειστά ΜΜΕ, site του αγαπημένου της κυβέρνησης Μένιου Φουρθιώτη με μηδαμινή επισκεψιμότητα, ενώ επίσης ΜΜΕ ίδιας αναγνωσιμότητας πήραν τελείως διαφορετικά ποσά, ανάλογα αν είναι υπέρ ή κατά της κυβέρνησης, όπως το συγκρότημα «Liberal»-«Φιλελεύθερος» που πήρε συνολικά 180 χιλιάδες ευρώ και αμέσως μετά έκλεισε την εφημερίδα, έναντι π.χ. 40 χιλιάδων ευρώ που πήρε η «Εφημερίδα των Συντακτών». Επιπλέον, κάποια αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, όπως το «Documento», αποκλείστηκαν εντελώς με το καταφανές ψέμα του κ. Πέτσα ότι αναπαράγει «ψεκασμένες» ειδήσεις, την ίδια στιγμή που αντιθέτως δόθηκαν χρήματα σε ΜΜΕ που μιλούσαν για «τσιπάκια» και συνομωσίες για το εμβόλιο στη Β.Ελλάδα μόνο και μόνο επειδή ήταν του κουμπάρου του Υπουργού κ. Άδωνι Γεωργιάδη! Μόνο το 1% των χρημάτων μοιράστηκαν στα μέσα που ασκούν κριτική στην Κυβέρνηση, γεγονός που καθιστά καταφανή τη χειραγώγηση. Ενώ αναρωτήθηκε αν τα 19,74 εκατομμύρια ευρώ της καμπάνιας εμβολιασμού έπιασαν τόπο με τόσο χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, και πώς μοιράστηκαν αυτά στα ΜΜΕ.

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στο θέμα των δημοσκοπήσεων, εστίασε στην από 31/05/2021 δημοσκόπηση της Opinion Poll, η οποία έβγαλε αντίθετα ευρήματα με τα αντίστοιχα αυτής του Ευρωβαρομέτρου, με διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν 18%, σε μια συγκυρία όπου η Κυβέρνηση βρισκόταν στριμωγμένη από την αλλοπρόσαλλη διαχείριση της πανδημίας. Από τη δημοσίευση της έρευνας δεν προέκυπτε ως όφειλε, ούτε ποιος την είχε παραγγείλει, ούτε εάν επρόκειτο για τακτική κυλιόμενη δημοσκόπηση. «Όλως τυχαίως», μάλιστα, αναπαράχθηκε ακαριαία από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, παρόλο που δεν έγινε για λογαριασμό κάποιου εξ αυτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τότε, κινήθηκε απολύτως θεσμικά, σύμφωνα με το δικαίωμα που δίνει ο «νόμος Ρουσόπουλου», ζητώντας τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ώστε να ενημερωθούν τα μέλη της για όλα τα στοιχεία της δημοσκόπησης. Η ΝΔ, ύστερα από έναν μήνα σιωπής, απέρριψε αδικαιολόγητα το αίτημα. «Γιατί άραγε; Τι ήταν αυτό που είχε να κρύψει;», διερωτήθηκε ο Μάριος Κάτσης.

Στη συνέχεια, αφού τόνισε τις καταγγελίες στελεχών του ΚΙΝΑΛ εναντίον της Opinion Poll για παρέμβαση μέσω των ερευνών της στα εσωτερικά του κόμματος, ο Μάριος Κάτσης θύμισε: «κατήγγειλα δημοσίως πως ο ιδιοκτήτης της Opinion Poll έχει και μια άλλη εταιρεία, την Reposition Strategy, η οποία πήρε με απευθείας ανάθεση από το ΕΔΥΤΕ, που είναι εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έργο 270 χιλιάδων ευρώ για την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη του TRAVEL.GOV.GR», έργο που ελέγχεται για το υπέρογκο τίμημα, τη σκοπιμότητά του, και για το αν ήταν εικονικό. «Για ποιο λόγο, εδώ και τόσο καιρό που το θέμα είναι στη δημοσιότητα, το ΕΔΥΤΕ, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ή ακόμα και η ίδια η Reposition Strategy, δεν έχουν πει κουβέντα;», τόνισε, για να συνεχίσει διερωτώμενος: «Mήπως τελικά η Opinion Poll είναι στο payroll του Μαξίμου και με τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών που δοκιμάζονται σκληρά, φιλοτεχνεί την εικόνα του Πρωθυπουργού και φτιάχνει κλίμα; Κι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μήπως δεν είναι η μοναδική περίπτωση;». Κατά καιρούς δηλώσεις, όπως του αγαπημένου της ΝΔ κ. Καλογρίτσα που είπε ότι έδωσε τη δημοσκοπική GPO στον σημερινό Υπουργό κ. Θεωδωρικάκο να κάνει ό,τι θέλει, ή όπως του πρώην Υπουργού κ. Γιακουμάτου που είπε ότι η ΝΔ χρωστάει στις δημοσκοπικές εταιρίες χρήματα, αποτελούν ισχυρότατες ενδείξεις ότι το πεδίο των δημοσκοπήσεων οφείλει να εξεταστεί διεξοδικά.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μάριος Κάτσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Αν ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ φαντασιώνονται μια Ελλάδα στην οποία δε θα γίνονται ευθείες ερωτήσεις στον Πρωθυπουργό από τους δημοσιογράφους, όπου η τέταρτη εξουσία θα κρατάει λιβανιστήρι αντί για μικρόφωνο, και που το Δημόσιο χρήμα θα είναι μέσο χειραγώγησης της κοινής γνώμης τότε είναι βαθιά νυχτωμένος».

Θ. Ξανθόπουλος: Δόθηκαν εκατ. ευρώ δημόσιο χρήμα σε ΜΜΕ, χωρίς κριτήρια-Τι απέγινε η μηνυτήρια αναφορά για τη λίστα Πέτσα που εκκρεμεί από τις 21 Μαΐου;

«Το θέμα είναι πως διακινήθηκε το δημόσιο χρήμα. Δόθηκαν εκατομμύρια σε ΜΜΕ χωρίς κριτήρια. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως κριτήριο και για αυτό είναι αρμοδιότητα της εθνικής αντιπροσωπείας να το ελέγξει», τόνισε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια, κατά την συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την χειραγώγηση των ΜΜΕ από την κυβέρνηση.

«Από 21 Μαΐου εκκρεμεί στη Βουλή μια μηνυτήρια αναφορά πολιτών, για τις λίστες Πέτσα. Τι απέγινε; Δεν απασχολεί κανέναν η τύχη της;», συμπλήρωσε.

«Υπάρχει επίσης μια δημοσκόπηση εταιρείας για την οποία υποστηρίζουμε ότι διεξήχθη χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις. Δεν βάλουμε γενικά κατά των δημοσκοπήσεων, αλλά κατά της συγκεκριμένης, γιατί υπάρχουν σκιές. Γι αυτό  θέσαμε το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών,  αλλά εσείς, με ευφυολογήματα και τεχνάσματα αρνηθήκατε να συζητήσατε. Τι άλλη λύση είχαμε από αυτή που μας δίνει το Σύνταγμα, να απευθυνθούμε δηλ. στη Βουλή», σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος.

Κατά την ομιλία του, ο βουλευτής επεσήμανε επίσης τα εξής:

-      Ανέφερε ο προηγούμενος ομιλητής  ότι το Documento δεν συνιστά δημοσιογραφία και καλώς δεν συμπεριλαμβάνεται στις λίστες Πέτσα. Μου θύμισε την περίπτωση που όταν ένας φιλοβασιλικός είχε σκοτώσει βενιζελικό , ο Δικαστής που ήταν φιλοβασιλικος, αθώωσε τον φονιά, γιατί δεν αναγνώρισε σαν άνθρωπο το θύμα. Αντιλαμβάνεστε τι ολισθηρό δρόμο ανοίγετε με αυτές τις τοποθετήσεις;

-      Είναι σημαντική μέρα για την συνταγματική τάξη και την κοινοβουλευτική ιστορία. Για πρώτη φορά η αντιπολίτευση μπορεί να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή. Και ενώ είναι κατάκτηση και μέρα θεσμικής ικανοποίησης, η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας φροντίσατε να τη μικρύνετε. Θέλω να σας πω, ότι η πρόταση για την αλλαγή της συγκεκριμένης διάταξης του Συντάγματος  έγινε από τη ΝΔ αλλά αν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που την ψήφισε στη προτείνουσα Βουλή, δεν θα ερχόταν στην αναθεωρητική Βουλή για να γίνει συνταγματική διάταξη.

-      Η πρωτοβουλία μας είναι απολύτως θεσμική. Στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα και οφείλει η Βουλή να τα ερευνήσει.

-      Η πρόταση μας δημιουργεί και πολιτικά δεδομένα. Το γεγονός ότι κατόρθωσε να συσπειρώσει όλη την αντιπολίτευση δείχνει μια δυναμική. Η κυβέρνηση προσπαθεί απλά να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

-       Σας καλούμε να συστρατευθείτε. Από έναν εξωνημένο Τύπο, έναν Τύπο εκτός αποστολής, πληττόμαστε όλοι.​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)