to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:21 | 05.09.2022

Πολιτική

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν μέτρα ενίσχυσης για τους καρδιοπαθείς

«Άμεση ανάγκη λήψης μέτρων οικονομικής στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ασθενείς πάσχοντες από συγγενείς καρδιοπάθειες και μυοκαρδιοπάθειες, σπάνιες καρδιοπάθειες κλπ»


Με πρωτοβουλία του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστα Μάρκου, κατατέθηκε ως κοινοβουλευτική αναφορά η πρόσφατη επιστολή του Πανελληνίου Συνδέσμου Πασχόντων από συγγενείς καρδιοπάθειες με κύριο περιεχόμενο αυτής την ανάγκη λήψης μέτρων οικονομικής στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ασθενείς πάσχοντες από συγγενείς καρδιοπάθειες και μυοκαρδιοπάθειες, σπάνιες καρδιοπάθειες κλπ. Η αναφορά συνυπογράφεται από 20 ακόμα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος είναι ο τελικός αποδέκτης της αναφοράς, κλήθηκε να  επιληφθεί του θέματος και να ενημερώσει το σώμα αναφορικά με τις ενέργειες, στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της συγκεκριμένης ευπαθούς κοινωνικής ομάδας, τα οποία συνοψίζονται στα εξής: (α) αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων στο σύνολό τους, τουλάχιστον στο ύψος του επίσημου πληθωρισμού και αντίστοιχη πρόβλεψη για τα αμέσως επόμενα έτη, (β) αύξηση της αναπηρικής σύνταξης και μη συμψηφισμός αυτής με την επαχθή «προσωπική διαφορά», (γ) αποτελεσματική φορολογική ελάφρυνση με την ουσιαστική αναπροσαρμογή της έκπτωσης φόρου για τους έχοντες ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω, (δ) διεύρυνση των κριτηρίων για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ πρώτης κατοικίας και (ε) κατάργηση του αρ 18 του ν. 4172/2013, ως προς την έκπτωση ποσοστού 10% επί του συνόλου των ιατροφαρμακευτικών δαπανών.

Ο Κώστας Μάρκου τέλος τόνισε σχετικά: «Η ανάγκη να προβεί ο κ. Σταϊκούρας σε ουσιαστικές παρεμβάσεις είναι άμεση. Η διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών πρέπει να λάβει ουσιαστικό περιεχόμενο και αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

 

 ​

                                                                                                    Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

                                                                                                                      Αναφορά

                                                                                                         Προς τoν κ. Υπουργό Οικονομικών

 

Θέμα:«Aνάγκη λήψης μέτρων οικονομικής στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ασθενείς πάσχοντες από συγγενείς καρδιοπάθειες και μυοκαρδιοπάθειες, σπάνιες καρδιοπάθειες κλπ.»

Ο Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει ως Αναφορά την υπ. ΄ αρ.  πρωτ. 30/31.08.2022  Επιστολή του Πανελληνίου Συνδέσμου Πασχόντων από συγγενείς καρδιοπάθειες προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα  με αίτημα την ανάγκη λήψης μέτρων οικονομικής στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ασθενείς πάσχοντες από συγγενείς καρδιοπάθειες και μυοκαρδιοπάθειες, σπάνιες καρδιοπάθειες κλπ.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν κατά κανόνα χρόνιες παθήσεις, οι οποίες επηρεάζουν καθοριστικά την καθημερινότητα των ασθενών, μειώνοντας ενίοτε σημαντικά ακόμη και το προσδόκιμο ζωής των πασχόντων. Η καθημερινότητα των ατόμων, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας είναι δύσκολη και το τελευταίο διάστημα βαίνει επιδεινούμενη. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό παρεμβάσεις για:

(α) αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων στο σύνολό τους, τουλάχιστον στο ύψος του επίσημου πληθωρισμού και αντίστοιχη πρόβλεψη για τα αμέσως επόμενα έτη, (β) αύξηση της αναπηρικής σύνταξης και μη συμψηφισμός αυτής με την επαχθή «προσωπική διαφορά», (γ) αποτελεσματική φορολογική ελάφρυνση με την ουσιαστική αναπροσαρμογή της έκπτωσης φόρους για τους έχοντες ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω, (δ) διεύρυνση των κριτηρίων για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ πρώτης κατοικίας και (ε) κατάργηση του αρ 18 του ν. 4172/2013, ως προς την έκπτωση ποσοστού 10% επί του συνόλου των ιατροφαρμακευτικών δαπανών.

Παρακαλείται ο αρμόδιος Υπουργός να επιληφθεί του θέματος, να ενημερώσει το Σώμα αναφορικά με τις ενέργειές του σχετικά με την ικανοποίηση των ανωτέρω δίκαιων αιτημάτων και να παρέμβει ουσιαστικά και αποτελεσματικά για τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για την ευπαθή αυτή ομάδα Ελλήνων πολιτών.

    Αθήνα, 05.09.2022

 

                                                                                                                                     Οι καταθέτοντες Βουλευτές

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανόλης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού

Τζούφη Μερόπη

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)