to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:34 | 12.05.2021

Πολιτική

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την Παγκόσμια Ημέρα των Νοσηλευτών

Σήμερα 12 Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή - Την θωράκιση του ΕΣΥ ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με αφορμή την ημέρα αυτή


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ προχώρησαν στις παρακάτω δηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών σήμερα 12 Μαΐου: 

Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Θωράκιση του νοσηλευτικού επαγγέλματος

«12 Μαΐου, Ημέρα του Νοσηλευτή, ημέρα στοχασμού, ημέρα που θα πρέπει να σκεφτούμε που είμαστε, που θέλουμε να πάμε, και πως θα σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα ώστε μέσα από τη θωράκιση του νοσηλευτικού επαγγέλματος να θωρακίσουμε συνολικά το σύστημα Υγείας της χώρας μας. Ενάμιση χρόνο στην μάχη με τον αόρατο εχθρό και την κοινωνία σύσσωμη να χειροκροτεί και να αναγνωρίζει τον σπουδαίο ρόλο του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έρχεται  η ώρα του λογαριασμού.

Οι Νοσηλευτές δόθηκαν σε αυτή την μάχη πληρώνοντας οι ίδιοι βαρύ φόρο αίματος, δοκίμασαν τις αντοχές τους χωρίς άδειες ξεκούρασης εισπράττοντας χειροκροτήματα με πολλά χτυπήματα στην πλάτη. Ακούστηκαν πολλά για τον ρόλο τους. Η αλήθεια είναι ότι όλοι όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία, δεν ήταν ήρωες, απλά έκαναν σωστά τη δουλειά τους, όπως την κάνουν τόσα χρόνια και θα συνεχίσουν να την κάνουν και μετά τα φώτα της δημοσιότητας, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες

Το φετινό θέμα εορτασμού από τον ICN (A vision for future healthcare) έρχεται να απαντήσει και στο όραμα και τις αγωνίες της μεγάλης πλειοψηφίας των Νοσηλευτών, που πιστεύουν στην δύναμη τους και έχουν την θέληση να απαιτήσουν την καλύτερη δυνατή υγειονομική περίθαλψη, με όρους και προϋποθέσεις όμως που περνάνε μέσα από την ουσιαστική ενδυνάμωση του Νοσηλευτικού ρόλου και του επαγγέλματος

Άμεσα λοιπόν χρειάζεται ένα σχέδιο δράσης που θα απαντά στις προϋποθέσεις αυτές που θα περιλαμβάνει ενέργειες θωράκισης του Νοσηλευτικού ρόλου στους παρακάτω δύο άξονες.

Επαγγελματική & Θεσμική θωράκιση

·         Μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών για κάλυψη κενών και  αποχωρήσεων

·         Δημιουργία ενιαίου νοσηλευτικού κλάδου

·         Ένταξη στα  ΒΑΕ. Προοπτική εργασίας για 35ωρο

·         Μισθολογικές αυξήσεις και κίνητρα παραμονής στο επάγγελμα

·         Επαναλειτουργία του θεσμικού οργάνου της Νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ),

·         Νέο θεσμικό δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας στην ΕΝΕ,

·         Κρίσεις Προϊσταμένων και Διευθυντών στην Ν.Υ.

Επιστημονική θωράκιση

·         Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ενιαίου χώρου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Νοσηλευτική

·         Αναμόρφωση νοσηλευτικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων

·         Εφαρμογή ενοποιημένων νοσηλευτικών πρωτοκόλλων και οδηγιών εργασίας

·         Συνεχιζόμενη εκπαίδευση

Στη σημερινή συγκυρία, όπου αναδείχτηκε στην πράξη ο ρόλος των ηρώων πίσω από τις μάσκες, ο παραπάνω σχεδιασμός για την επόμενη μέρα που περνά μέσα από την ενδυνάμωση και την αναγνώριση του ρόλου των νοσηλευτών στην πράξη, αποτελεί αναγκαία αλλά και δυνατή συνθήκη για τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι το ελάχιστο χρέος της πολιτείας απέναντι στον Νοσηλευτή και τον Πολίτη»

Α. Ξανθός: Τιμούμε έμπρακτα τους νοσηλευτές συνδιαμορφώνοντας μαζί τους το σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ

«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, η ΝΕ, το Τμήμα και η ΕΠΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οργάνωσαν χθες 11/5 ανοικτή διαδικτυακή εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή νοσηλευτών από όλη τη χώρα και με θέμα «οι θέσεις και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για νοσηλευτές».

Τιμούμε έμπρακτα τους/τις νοσηλευτές/τριες συνδιαμορφώνοντας μαζί τους ένα προοδευτικό σχέδιο ενίσχυσης και ανασυγκρότησης του ΕΣΥ. Παρουσιάζουμε ένα νέο δεσμευτικό κοινωνικό συμβόλαιο με τους υγειονομικούς και το λοιπό προσωπικό, που αναβαθμίζει τις συνθήκες στελέχωσης, εργασίας και αμοιβής στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και ταυτόχρονα εγγυάται την προτεραιότητα  στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας, στην ΠΦΥ και κοινοτική φροντίδα, στη Δημόσια Υγεία και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.  Με σεβασμό στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και των ασθενών».

Σ. Βαρδάκης: Οφείλουμε πολλά παραπάνω στο νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας από το χειροκρότημα και την ευγνωμοσύνη μας

«Κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών. Φέτος, περισσότερο από ποτέ, η μέρα αυτή θυμίζει σε όλους μας την ανεκτίμητη προσφορά του νοσηλευτικού προσωπικού στη δημόσια Υγεία.

Οι συνθήκες της πανδημίας ανέδειξαν τις αδυναμίες του συστήματος Υγείας, που παραμένει όρθιο, αν και λαβωμένο, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων, που με αυταπάρνηση, επιδίδονται αδιάκοπα, μήνες τώρα, σε έναν άνισο αγώνα.

Για τον αλτρουισμό τους, τη φροντίδα για τους ασθενείς τους, τις υπερβάσεις που καλούνται καθημερινά να κάνουν, ζητούμε την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους. Οφείλουμε πολλά παραπάνω στο νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας από το χειροκρότημα και την ευγνωμοσύνη μας».

Αλ. Μεϊκόπουλος: Ένα τεράστιο ευχαριστώ στις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές μας

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών σήμερα. Για δεύτερη χρονιά η πανδημία δοκιμάζει τη νοσηλευτική κοινότητα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία άγνωστη μέχρι πέρυσι απειλή, την νόσο Covid-19.

Οι Νοσηλεύτριες και οι Νοσηλευτές, στη χώρα μας, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της νόσου από την πρώτη στιγμή, ενώθηκαν με το ιατρικό προσωπικό και συστρατεύτηκαν για να δώσουν όλοι μαζί έναν τεράστιο, άνισο αγώνα, ενάντια σε έναν εχθρό που αφαιρεί χιλιάδες ζωές σε όλο τον πλανήτη και μέσα σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας ανέτοιμο. Έδωσαν  και συνεχίζουν να δίνουν  τον καλύτερο εαυτό τους προσφέροντας τις υπηρεσίες τους με αγάπη και σεβασμό στον συνάνθρωπο, επαγγελματισμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

Το επάγγελμά τους είναι λειτούργημα. Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους  με  υπευθυνότητα,  αφοσίωση και αγάπη προς τον συνάνθρωπο παρέχοντας υψηλής ποιότητας φροντίδα, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Βρίσκονται δίπλα του από τη  στιγμή που έρχεται στη ζωή, στις δύσκολες ώρες της ασθένειας μέχρι και την τελευταία του πνοή. Ενημερώνονται διαρκώς κι επιμορφώνονται στις νέες εξελίξεις της Ιατρικής και  της Νοσηλευτικής επιστήμης, για να αντιμετωπίσουν κάθε καινούργια πρόκληση. Οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές είναι οι στυλοβάτες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Χωρίς το νοσηλευτικό προσωπικό η αντίσταση στον ιό θα ήταν, απλά, αδύνατη. Στο Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου οι νοσηλευτές μας δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη. Σε ένα αδικαιολόγητα υποστελεχωμένο Νοσοκομείο καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να επιτελέσουν το καθήκον τους ακολουθώντας εξοντωτικά ωράρια εργασίας και με ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας. Μαζί με το ιατρικό και το βοηθητικό προσωπικό του νοσοκομείου, ενωμένοι, ενάντια σε όλους τους αρνητικούς παράγοντες, δημιούργησαν τις συνθήκες ώστε να παραμερίσουν τις ελλείψεις και τα εμπόδια και να είναι ικανοί να αντεπεξέλθουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

H κυβέρνηση όλο το χρονικό διάστημα της πανδημίας αρκείται σε χειροκροτήματα χωρίς να ενισχύει έμπρακτα το νοσηλευτικό κλάδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση προχώρησε σε μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, αύξησε τη χρηματοδότηση για τα δεδουλευμένα τους και έβαλε τέλος σε περικοπές και καθυστερήσεις. Αύξησε κατά 20% το ωρομίσθιο και κατοχύρωσε το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Η ΝΔ θα πρέπει να απαντήσει στους νοσηλευτές της χώρας αν θα προχωρήσει άμεσα σε μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, ένταξη του νοσηλευτικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, νομοθέτηση ενιαίου Νοσηλευτικού Κλάδου και θεσμική και επιστημονική κατοχύρωση του νοσηλευτικού προσωπικού, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη δεσμευτεί.

Με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας αισθάνομαι  την ανάγκη να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά όλο το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου μας για  τον αγώνα που δίνει καθημερινά με αναρίθμητες προσωπικές θυσίες και προσφέροντας αδιάλειπτα τις υπηρεσίες τους στους πολίτες της περιοχής μας και όχι μόνο. Τα εύσημά μου και στους νοσηλευτές που εργάζονται σε όλες τις Δομές Υγείας του Δήμου μας και τους Περιφερειακούς Δήμους του Νομού μας στην Πρωτοβάθμια φροντίδα και στους τομείς πρόληψης και εμβολιασμού.

Εύχομαι να στέκονται δυνατά στα πόδια τους και υγιείς ώστε να βγαίνουν νικητές στους αγώνες που δίνουν καθημερινά από όλες τις θέσεις τους.

Ν. Ηγουμενίδης: Η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά για την ενίσχυση των νοσοκομείων με μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό

«Στην Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών δεν έχει καμία θέση ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης, αλλά η έμπρακτη αναγνώριση της διαρκούς μάχης που δίνουν οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες της χώρας για την δημόσια υγεία.

Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να μένει στα λόγια και να μην ενισχύει με μόνιμο προσωπικό τα Νοσοκομεία. Επιμένει να σηκώνει τα χέρια απέναντι στα μεγάλα κενά που παρουσιάζουν σήμερα τα Νοσοκομεία σε νοσηλευτικό προσωπικό.
Χαρακτηριστικά είναι όσα συμβαίνουν στο ΠΑΓΝΗ: Ναι μεν οι ΜΕΘ αυξάνονται, αλλά το μόνιμο προσωπικό παραμένει το ίδιο, αφού δεν προκηρύχθηκαν νέες θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού και λοιπού παραϊατρικού προσωπικού για τη στελέχωση των νέων κλινών. Επομένως, αντί να ενισχύεται η προσπάθεια τους οι εργαζόμενοι επιφορτίζονται με περισσότερες ευθύνες.

Η Κυβέρνηση οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσει την επικοινωνιακή πολιτική. Υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας σημαίνει έμπρακτη ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας και αμοιβής όλων των εργαζομένων στο χώρο της υγείας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)