to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:13 | 01.04.2013

Πολιτισμός

Οι «Τσιριτσάντσουλες» για τη σφράγιση του «Δυναμό» (και δεκάδων άλλων θεατρικών χώρων)

Η θεατρική ομάδα για το μαζικό κλείσιμο θεατρικών χώρων της Αθήνας. Σχετική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το θέατρο Ακαδήμεια (Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος) την Τρίτη 2/4 στις 12 το μεσημέρι. Το "Ακαδήμεια" είναι ο πρώτος χώρος που θα σφραγιστεί σύμφωνα με την απόφαση του Δήμου Αθηναίων.


Από το http://www.tsiritsantsoules.gr:

Αγαπητοί φίλοι,

την Τρίτη 19 Μάρτη κάποιος υπάλληλος του Δήμου Αθηναίων θυροκόλλησε στο Δυναμό μια απόφαση σφράγισης του χώρου που φιλοξενεί και τις Τσιριτσάντσουλες εδώ και ενάμιση χρόνο. Την αρχική έκπληξη, απορία και προβληματισμό ακολούθησε μια σειρά τηλεφωνημάτων που μας αποκάλυψε ότι βρισκόμασταν εμπρός σε μια γενικότερη επίθεση του θηρίου της γραφειοκρατίας: 83 χώροι που φιλοξενούν παραστάσεις εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων είχαν ελεγχθεί από τη δημοτική αστυνομία, και 35 απ' αυτούς είχαν εις βάρος τους παρόμοιες αποφάσεις με τη δική μας. Από τότε μέχρι σήμερα ο κατάλογος μεγαλώνει. Καθώς φαίνεται, κάποιες καταγγελίες από μέλη του σωματείου τεχνικών θεάτρου πυροδότησαν μια χιονοστιβάδα ελέγχων νομιμότητας. Με δεδομένο ότι ο νόμος που διέπει τη λειτουργία των χώρων συνάθροισης κοινού έρχεται από το μακρινό 1937, μιλάμε για ένα καφκικό τοπίο, το οποίο αγνοεί φυσικά τη γνωστή σε όλους μας πραγματικότητα των μικρών μη θεατρικών χώρων που φιλοξενούν παραστάσεις στην Αθήνα την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον.



Οι Τσιριτσάντσουλες έχουν εργαστεί σκληρά εδώ και πολλά χρόνια, κι έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους εντός αλλά και εκτός παραδοσιακών θεατρικών χώρων. Έχουμε την άποψη ότι το θέατρο είναι μια τέχνη που θα έπρεπε να έχει λαϊκό προσανατολισμό. Ωστόσο, συνήθως, αποτελεί υπόθεση που αφορά το "θεατρόφιλο" κοινό. Αυτό που έχουμε συστηματικά προσπαθήσει είναι να σπάσουμε τα στεγανά της υψηλής τέχνης και να φέρουμε το θέατρο στις πλατείες, στις γειτονιές, σε χώρους που το εμπόδιο του εισιτηρίου δε θα υπάρχει για κανέναν και όπου ο καθένας θα είναι ελεύθερος να εκφράσει άμεσα την κριτική του. Εδώ και 18 περίπου μήνες συμμετέχουμε στη συνέλευση που διαχειρίζεται το Δυναμό και στον ομώνυμο πολιτιστικό σύλλογο με αυτό το σκεπτικό και τα έχουμε καταφέρει αρκετά καλά.


Σήμερα, η δημοτική γραφειοκρατία έρχεται να ανακόψει την προσπάθειά μας. Εννοείται ότι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε. Το γεγονός ότι οι έλεγχοι στους χώρους που φιλοξενούν παραστάσεις επεκτείνονται και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, απ' ό,τι μαθαίνουμε, είναι ενδεικτικό ότι δεν βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αθώος έλεγχος νομιμότητας που εδράζεται στην ασφάλεια των χώρων, αλλά μια συστηματική προσπάθεια φίμωσης των ενοχλητικών φωνών. Οι θιγόμενοι χώροι, αλλά όχι μόνο αυτοί, προσπαθούν αυτές τις ημέρες να διαμορφώσουν έναν κοινό βηματισμό. Συμμετέχουμε σ' αυτή την προσπάθεια, αν και δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Όπως έχουμε πει επανειλημμένα, εσείς είστε οι μόνοι μας "χορηγοί επικοινωνίας". Θα θέλαμε να μας βοηθήσετε και σ' αυτή την κρίσιμη καμπή. Θα σας κρατάμε ενήμερους για την εξέλιξη των γεγονότων.



Ενημέρωση για τις από κοινού κινήσεις των θιγόμενων χώρων: http://alternativespacesathens.blogspot.gr



Συγκέντρωση έξω από το θέατρο Ακαδήμεια (Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος) την Τρίτη 2/4 στις 12 το μεσημέρι. Το "Ακαδήμεια" είναι ο πρώτος χώρος που θα σφραγιστεί σύμφωνα με την απόφαση του Δήμου Αθηναίων.

tags: θέατρο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)