to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι τρεις μάχες

Με δεδομένη τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση Σαμαρά αντιμετωπίζει άλλη μια αιτία κρίσης.


Προϋπολογισμός, φορολογία ακινήτων και επαναφορά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας συναποτελούν ένα τριπλό σύμπλεγμα ψηφοφοριών στη Βουλή, όπου θα δοκιμαστούν, τις επόμενες εβδομάδες, η αξιοπιστία των κυβερνητικών βουλευτών και η συνοχή της εύθραυστης δικομματικής κυβέρνησης. Η προσπάθεια του Βενιζέλου να μεταβάλει την Κ.Ο. του κόμματός του σε λόχο ευνουχίζει πολιτικά τους βουλευτές και επιδεινώνει τη θέση του ΠΑΣΟΚ, αποκόπτοντάς το οριστικά από οποιαδήποτε άξια λόγου κοινωνική αναφορά.

Με δεδομένη τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση Σαμαρά αντιμετωπίζει άλλη μια αιτία κρίσης. Στην πολιτική χρεωκοπία του Μνημονίου και τη διεθνή αφερεγγυότητά της προστίθεται η δοκιμασία της εσωτερικής συνοχής της. Και οι τρεις παράγοντες αποσταθεροποιούν την κυβέρνηση και ενεργοποιούν μεσοπρόθεσμα σενάρια "νέας κυβέρνησης", τροϊκανής κοπής.

Ο Σαμαράς πηγαίνει μεθαύριο στο Βερολίνο ικέτης στη Μέρκελ, με στόχο να πετύχει την κατανόησή της, ώστε να καμφθούν οι αξιώσεις της τρόικας. Ανάμεσα στον κατάλογο των αξιώσεων περιλαμβάνονται μέτρα για τα οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί και άλλα που καλείται να ψηφίσει. Σ' αυτή την περίπτωση θα υπάρξει και τέταρτη ψηφοφορία, φαρμακερή, στη Βουλή. Ο Σαμαράς ζητεί η πολιτική διαπραγμάτευση για το χρέος να αρχίσει από τώρα, έτοιμος να προσυπογράψει νέο Μνημόνιο. Η πολιτική ρευστότητα όμως δεν του επιτρέπει να εμφανιστεί ως σταθερή πολιτική λύση. Γι' αυτό επιδιώκει να μετατρέψει τη δική του πολιτική δυνάμει αποσταθεροποίηση σε ένταση και συνολική πολιτική αστάθεια. Ποντάρει στην απεγνωσμένη στήριξη της διαπλοκής, η οποία αντιμετωπίζει το διπλό φάσμα της πολιτικής και οικονομικής χρεωκοπίας. Αναζητούνται πρόσωπα και σχήματα - δούρειοι ίπποι...

Η κλιμάκωση της στρατηγικής της έντασης και η διάψευση των διαφόρων μύθων περί ανάκαμψης αποτελούν τον καμβά πάνω στον οποίο θα επιχειρηθεί η λαϊκή οργή να μετατραπεί σε απογοήτευση και τα μνημονιακά κόμματα να στήσουν πολιτικά αναχώματα για την αντιμετώπιση της λαϊκής δυναμικής της Αριστεράς. Οι τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή, τις ερχόμενες εβδομάδες, καθώς και η εξάπλωση των λαϊκών κινητοποιήσεων, που αυτή την περίοδο εστιάζονται στη μάχη για το δημόσιο πανεπιστήμιο, σηματοδοτούν μια νέα περίοδο πολιτικής και κοινωνικής κινητικότητας, ικανής να διαψεύσει τους μύχιους πόθους του κατεστημένου. Η κοινωνική δυναμική εξαναγκάζει σε πολιτικές επανατοποθετήσεις δυνάμεις εγκλωβισμένες στη μνημονιακή κυβερνητική διαχείριση.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)