to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:58 | 28.03.2013

Οικονομία

Οι τράπεζες στην Κύπρο άνοιξαν (δείτε live)

Στις 12:00 μ.μ άνοιξαν τις πόρτες τους οι κυπριακές τράπεζες, οι οποίες παρέμεναν κλειστές από τις 16 Μαρτίου


 Ζωντανή μετάδοση  από το ΡΙΚ

Έξω από τα υποκαταστήματα υπάρχουν αρκετοί πολίτες που αναμένουν την είσοδο τους σε αυτά για να εξυπηρετηθούν.

Δείτε το σύντομο βίντεο του sigmalive:

Σύμφωνα με το διάταγμα του υπουργείου Οικονομικών, το ανώτατο όριο για ανάληψη μετρητών ορίζεται στα 300 ευρώ την ημέρα, ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα, ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα.

Ο ξένος τύπος δείχνει τεράστιο ενδιαφέρον για την Κύπρο εν όψει του ανοίγματος των κυπριακών τραπεζών την Πέμπτη, μετά από «διάλειμμα» μίας και πλέον εβδομάδας: Στις 12 το μεσημέρι, τα υποκαταστήματα άνοιξαν και σχεδόν σε κάθε είσοδο υπάρχει και από μία κάμερα ξένων δικτύων.

Από το πρωί της Πέμπτης, το βρετανικό BBC συνδέεται ανά τακτά διαστήματα με τον ανταποκριτή του στη Λευκωσία, ο οποίος κυκλοφορεί στους δρόμους και συνομιλεί με Κυπρίους. Κάποιες φορές μιλά με καταθέτες που του επαναλαμβάνουν τα γνωστά, άλλες δείχνει παππούδες να παίζουν τάβλι: Η ψυχραιμία που υπάρχει στους κυπριακούς δρόμους δεν πτοεί πάντως τον ανταποκριτή, ο οποίος συνεχίζει να περιμένει το άνοιγμα των τραπεζών.

Στον ιστότοπό του, το BBC έχει πρώτο θέμα το μεσημέρι το άνοιγμα των κυπριακών τραπεζών με τίτλο «σε ετοιμότητα η αστυνομία ενώ οι τράπεζες ανοίγουν». Το κείμενο αναφέρεται εκτενώς στην περίφημη «νυχτερινή» χρηματαποστολή στη Λευκωσία, αλλά επισημαίνει ότι μέχρι και πριν το άνοιγμα δεν υπήρχαν σημάδια για μεγάλες ουρές στις τράπεζες.

Το πρωί, και το αμερικανικό CNN μετέδιδε πλάνα από τις εισόδους των καταστημάτων. Στο site του, ο τίτλος για το σχετικό κομμάτι αναρωτιέται πώς θα υποδεχθούν οι αγορές το άνοιγμα των κυπριακών τραπεζών.

«Η αστυνομία περιπολεί μπροστά από τις κυπριακές τράπεζες» γράφει στο πρώτο θέμα της ιστοσελίδας του το μεσημέρι και το γερμανικό Spiegel, εξηγώντας μάλιστα πως «όλη η Ευρώπη κοιτά με αγωνία στην Κύπρο, όπου στις 12 ανοίγουν οι τράπεζες».

Η οικονομική Handelsblatt, από την πλευρά της, με υπέρτιτλο «φόβος για χάος», μιλά για «μία στιγμή που όλοι Κύπριοι περίμεναν με ανυπομονησία» και αναφέρεται στην αστυνομική επαγρύπνηση υπό την οποία ανοίγουν τα κυπριακά ιδρύματα. 

Το θέμα είναι πρώτη είδηση το μεσημέρι και στην ιστοσελίδα της ισπανικής El Pais: «Οι τράπεζες στην Κύπρο επιτρέπουν ανάληψη μόνο 300 ευρώ την ημέρα», λέγοντας πως τα υποκαταστήματα ανοίγουν με «μεγάλους περιορισμούς».

Πιο χαμηλά στις προτεραιότητές της, αλλά πρώτη είδηση στα διεθνή, η ιστοσελίδα της γαλλικής Monde βάζει την είδηση «Κύπρος: ξανάνοιγμα των τραπεζών και περιορισμός στις αναλήψεις», στο οποίο αναφέρεται επίσης στα μέτρα ασφαλείας.

Λίγο πιο χαμηλά το θέμα στην ιστοσελίδα της ιταλικής Repubblica (η οποία έχει να ασχοληθεί με το μείζον ζήτημα του πολιτικού αδιεξόδου στη Ρώμη), με τίτλο «ένοπλοι φρουροί για το ξανάνοιγμα των τραπεζών».

Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)