to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:48 | 19.03.2016

Πολιτική

Οι τοποθετήσεις στην ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Β΄ Θεσσαλονίκης

Ημερίδα με θέμα "Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Β΄ Θεσσαλονίκης'' διοργάνωσε η Ν.Ε. Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ


"Θεωρούμε ότι η πρόοδος που υπάρχει στις συζητήσεις ανάμεσα στους θεσμούς και την Ελληνική κυβέρνηση θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Οι εμμονές, όμως, του IMF παραμένουν, ωστόσο, μοιάζουν όλοι να έχουν αντιληφθεί την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μέχρι το τέλος Απριλίου", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, ανοίγοντας το πρωί, στο Παλαί ντε Σπορ, τις εργασίες ημερίδας με θέμα "Στρατηγικό Σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Β' Θεσσαλονίκης".

"Η κυβέρνηση προχωρά σε νομοθετικές ρυθμίσεις της ακραίας κρίσης σε μία κοινωνία, που έχει απολέσει την έννοια της κανονικότητας", είπε ο κ. Ρήγας, προσθέτοντας ότι "πορευόμαστε με μοναδικό κριτήριο να επαναφέρουμε τη χώρα σε μία κανονικότητα". Αναλύοντας την κυβερνητική πολιτική για το επόμενο διάστημα σημείωσε ότι "το 2016 σηματοδοτεί ως έτος τη δεύτερη φάση του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης της Αριστεράς για την έξοδο από την κρίση με ανάπτυξη, αναδιανομή και κοινωνική δικαιοσύνη".

Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα σχέδιο με δύο συμπληρωματικές όψεις, η πρώτη εκ των οποίων "αντανακλά την εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους, η οποία περιέχει το αποτύπωμα των απαιτήσεων των εταίρων, αλλά και το αποτύπωμα της δικής μας προσπάθειας και του αγώνα του λαού μας για να διεκδικήσει κοινωνικές πολιτικές και την προστασία των αδυνάτων", ενώ η δεύτερη όψη είναι "οι εσωτερικές μας δεσμεύσεις προς τα κοινωνικά στρώματα που στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να εκπροσωπήσουμε, είναι οι νομοθετικές και πολιτικές παρεμβάσεις που σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζουν το κοινωνικό πρόσημο της πολιτικής μας".
 

Μ. Μπόλαρης: Η Ελλάδα θα παλεύει πάντοτε με ποιότητα και ακριβές τιμές

Την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, προκειμένου ο πρωτογενής τομέας παραγωγής να περάσει στη βιώσιμη ανάπτυξη ανέδειξε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης. "Χρειαζόμαστε να ξαναδούμε τα πράγματα με άλλο μάτι, γιατί βιώνουμε σαν χώρα την κατάρρευση ενός παραγωγικού προτύπου. Να εστιάσουμε στην ποιότητα των προϊόντων, όχι στην ποσότητα, χρειάζεται να ενσωματώσουμε καινοτομίες στο προϊόν και χρειάζεται αυτό το ποιοτικό προϊόν, που ενσωματώνει τις καινοτομίες να το πιστοποιήσουμε", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αν. υπουργός, προσθέτοντας ότι "τα προϊόντα μας επειδή είναι ποιοτικά είναι και ανταγωνιστικά και γι' αυτό δε μπορεί η Ελλάδα ποτέ να παλέψει με ποσότητα και χαμηλές τιμές, αλλά θα παλεύει πάντοτε με ποιότητα και ακριβές τιμές".

"Υπάρχουν άνθρωποι στον πρωτογενή τομέα-- και στο χωράφι και στον αμπελώνα και στον ελαιώνα και στη αγροδιατροφική μονάδα που είναι μπροστά 20 χρόνια μπροστά από την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα, άνθρωποι οι οποίοι διαπρέπουν και διεκδικούν θέση για τα προϊόντα τους στις καλύτερες και ακριβότερες αγορές, είναι λίγοι, είναι όμως αυτοί που πρέπει να τους μιμηθούν οι πολλοί, καθώς έμειναν πολλοί στις λογικές του όλα τα κιλά όλα τα λεφτά οι οποίες κατέστρεψαν τον παραγωγικό μας τομέα", σημείωσε ο κ.Μπόλαρης.
 

Γ. Αμανατίδης: Δημιουργείται cluster αλληλεπίδρασης με επιχειρηματίες- επιστήμονες της Ομογένειας

Πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη ενός συνεργατικού σχηματισμού, μέσα στον οποίο θα ενθαρρύνεται η επιχειρηματική και επιστημονική ώσμωση και προώθηση καινοτόμων δράσεων από την Ελλάδα προς την Ομογένεια και αντίστροφα, προανήγγειλε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Αμανατίδης.

"Θέλουμε δημιουργήσουμε ένα cluster, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα προβολής προς την Ομογένεια των εξωστρεφών καινοτόμων δράσεων, που υλοποιούνται στην Ελλάδα. Έχουμε μία βάση δεδομένων πάρα πολύ μεγάλη, όπως επίσης και θετικές συνέργειες, που μπορούν να γίνουν από την Ομογένεια προς την Ελλάδα", είπε ο κ.Αμανατίδης, διευκρινίζοντας ότι "εμείς μπορούμε να λειτουργήσουμε ως το κανάλι, μέσα από το οποίο θα μεταφέρονται προς τα πίσω οι εμπειρίες των νέων επιστημόνων, που είναι στο εξωτερικό και αντίστροφα". Επισήμανε δε ότι έχουν μπει οι βάσεις, ώστε το σχέδιο να παρουσιαστεί στο επόμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της περιοχής της Θεσσαλονίκης ο υφυπουργός επισήμανε ότι "η κυβέρνηση δε δίνει βάση μόνο στη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και στη δίκαιη, δηλαδή προς όφελος πρώτα απ' όλα των εργαζομένων και εκεί είναι η διαφορά, την οποία έχουμε από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις".

"Το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο αναπτυξιακός νόμος, σταθερό φορολογικό σύστημα, σταθερό πολιτικό περιβάλλον είναι οι προϋποθέσεις, οι οποίες σε οποιαδήποτε περιοχή -συνολικά στη χώρα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη- μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη", είπε ο κ.Αμανατίδης, σημειώνοντας ότι αυτά είναι τα "εργαλεία", τα οποία περιμένουν και οι ομογενείς, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στη χώρα και στην περιοχή.
 

Δ.Μάρδας: Ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για ΑΓΝΟ και βιομηχανία ζάχαρης

Τρεις επενδυτές, προερχόμενοι από τη Ρωσία και την Τουρκία, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, όπως γνωστοποίησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας. "Έχουμε τη βιομηχανία ΑΓΝΟ, η οποία ευτυχώς αποφασίστηκε δικαστικά να πωληθεί στο σύνολό της και όχι τμηματικά. Έχουν εκδηλώσει τρεις επενδυτές ενδιαφέρον για την ΑΓΝΟ, από Τουρκία και Ρωσία", ανέφερε ο κ.Μάρδας, προσθέτοντας ότι παρουσίασε ο ίδιος στην Τουρκία το σχέδιο αξιοποίησης της μονάδας, διευκρινίζοντας ότι "εκεί υπάρχει ένα ακόμη πλεονέκτημα, επειδή οι τουρκικές βιομηχανίες δε μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα τους στην ΕΕ, λόγω περιορισμών, αν επενδύσουν στην ΑΓΝΟ, αυτόματα θα μπορούν να εξάγουν προϊόντα ως κοινοτικά".

Σε ό,τι αφορά τη Βιομηχανία Ζάχαρης είπε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρο "ιδίως από τη ρωσική πλευρά, να έλθουν κάποια κεφάλαια, να ορθοποδήσει και να πατήσει γερά". Ανέφερε ακόμη ότι το υπουργείο Εξωτερικών προωθεί την αξιοποίηση κενών κτιρίων σε δύο βιομηχανικές ζώνες της Θεσσαλονίκης. "Έχουμε κάνει κατάλογο με όλα αυτά τα κτίρια και όπου και αν πηγαίνουμε προτείνουμε σε κάποιους επενδυτές που θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα, αντί να ψάχνουν να δούνε που θα κτίσουν, να εγκατασταθούν σε αυτά τα κτίρια. Ο επενδυτής, πριν έλθει, μπορεί να επικοινωνήσει με την ΕΤΒΑ, να επιλέξει ένα συγκεκριμένο κτίριο και να αρχίσει τη δουλειά του. Αυτό διευκολύνει πάρα πολύ τη διαδικασία της αδειοδότησης", εξήγησε.

Σχετικά με την ανάπτυξη των μεταφορών στην βόρεια Ελλάδα ο υφυπουργός επισήμανε ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αν αναπτυχθεί ανταγωνιστικά και σε σχέση με το λιμάνι του Πειραιά μπορεί να εξασφαλίσει πάρα πολλά χρήματα και πλούτο στη Θεσσαλονίκη. "Με πρωτοβουλία μας διασυνδέθηκε η Θεσσαλονίκη με το λιμάνι της Σμύρνης και έτσι θα έχουμε μία αξιοποίηση, όχι μόνο του χώρου του λιμανιού, αλλά και ενός μέρους της Εγνατίας Οδού που οδηγεί στην Ηγουμενίτσα", είπε, προσθέτοντας ότι "ανοίξαμε τον φάκελο τη σιδηροδρομικής σύνδεσης Κωνσταντινούπολης- Θεσσαλονίκης με υπερταχεία", ενώ "έχουμε συμφωνήσει να διερευνήσουμε τη δυνατότητα ανάπτυξης σιδηροδρομικού δικτύου σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα".
 

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας παρουσίασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Βουλευτής Β Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος. Όπως είπε, πρόκειται για μία πρόταση, η οποία "αναφέρεται και στηρίζεται στην εργασία και στο πραγματικό προϊόν, υποστηρίζει την αναδιανομή πλούτου και εξουσιών, όχι μόνο για κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και για αναπτυξιακούς λόγους, επενδύει στο υψηλής εξειδίκευσης παραγωγικό δυναμικό της Ελλάδας, αντί για την αντιπαραγωγική κατεδάφιση μισθών και εργασιακών σχέσεων, θεωρεί το θεσμικά ανασυγκροτημένο κράτος ως αρωγό της ανασυγκρότησης, μοχλό ανάπτυξης και εγγυητή της ισονομίας για υγιή επιχειρηματικότητα, ενώ προστατεύει το περιβάλλον και διαχειρίζεται αειφορικά τους φυσικούς πόρους ώστε να διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα".

Την ανάγκη το νέο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα να περάσει μέσα από μία κοινωνική συλλογική συζήτηση επισήμανε το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Σκούτας, ενώ τον κεντρικό ρόλο που θα πρέπει να έχει η Θεσσαλονίκη στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ανέδειξε ο γραμματέας της Ν.Ε. Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Ρώσσιος.

Την πρόταση ανάπλασης του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης, έναντι της πρότασης μετεγκατάστασης του έξω από την πόλη παρουσίασε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Αναστάσιος Τζήκας. "Η μετεγκατάσταση αυτή τη στιγμή θα στοίχιζε 230 εκατ. ευρώ, συν τα έργα υποδομής και σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε δεν είναι βιώσιμη πρόταση. Αντίστοιχα η ανάπλαση της έκθεσης- να πέσουν τα περίπτερα, να γίνουν λιγότερα και με αρχιτεκτονικά κριτήρια και το μισό οικόπεδο να γίνει μητροπολιτικό πάρκο, η πρόταση αυτή ξεκινάει από τα 60 εκατ. ευρώ για το εκθεσιακό κέντρο και φτάνει στα 120 εκατ. ευρώ, αν δημιουργηθεί και το πάρκο, χώροι πάρκινγκ. κ.λπ. Σε αυτή την πρόταση ανάπλασης συμφώνησαν όλοι οι φορείς της πόλης", είπε.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, σημειώνοντας ότι "είμαστε μία κυβέρνηση που αποφασίζει από κοινού", καθώς και ότι το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει "το όραμα του Αλέξη Τσίπρα η Ελλάδα να γίνει κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο παραλάβαμε".

 Χαιρετισμούς στην ημερίδα απηύθυναν οι δήμαρχοι Βόλβης και Χαλκηδόνας και εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)