to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:19 | 29.01.2014

Πολιτική

Οι τοποθετήσεις στη Βουλή για το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ (βίντεο)

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο που δρομολογεί το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ - Οι βασικές τοποθετήσεις στη Βουλή


Όλες οι εξελίξεις στο κεντρικό μας θέμα

Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:

 

Ο Δημ. Σρατούλης έκανε λόγο για κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό έγκλημα καθώς το ξεπούλημα μιας στρατηγικής σημασίας υποδομής δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο. Με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, όπως τεκμηριώνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκύψουν σημαντικά προβλήματα στη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας. «Απλώς προσθέτετε μία ακόμη υποχρέωση στην κυβέρνηση της Αριστεράς, να επαναφέρει σε δημόσιο έλεγχο τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ:

Από την πλευρά της, η Ηρώ Διώτη αναφέρθηκε στην τεράστια αξία της περιουσίας του ΑΔΜΗΕ και αναρωτήθηκε ποιος ιδιώτης θα πληρώσει και πόσο για να την πάρει. Τόνισε ότι σε όλη την Ευρώπη, όπου υπήρχαν ιδιωτικοποιήσεις κομβικών δικτύων δεν υπήρξε ωφέλεια για το κοινωνικό σύνολο. «Η αποστέρηση του πληθυσμού από τα βασικά δημόσια αγαθά είναι ακόμη ένας τρόπος αύξησης του πλούτου των λίγων και η Αριστερά δε θα το επιτρέψει» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ:

Η Ν. Βαλαβάνη μίλησε για την ανάγκη κάθε βουλευτής να συμβάλει ώστε να αποτρέψουμε την πώληση του ΑΔΜΗΕ λόγω της στρατηγικής του σημασίας για τη μεταφορά ενέργειας αλλά και την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. «Ακόμα και στη Μέκκα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανήκουν στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και είναι υπό τη διαχείριση του υπουργείο Άμυνας» σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρθηκε εκτενώς και στις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης των δικτύων στη Γερμανία. Υπενθύμισε την μετεκλογική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού για πλήρη δημόσιο έλεγχο των δικτύων και δήλωσε την αμέριστη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ:

O Μανώλης Γλέζος έκανε λόγο για απώλεια της δεδηλωμένης καθώς η κυβέρνηση στηρίζεται σε 50 βουλευτές που «έκλεψε» από τα υπόλοιπα κόμματα μέσω του καλπονοθευτικού νόμου και ξεκαθάρισε ότι οι υποψήφιοι αγοραστές πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μόλις πάρει την εμπιστοσύνη του λαού, θα καταργήσει το νόμο που ψηφίζει σήμερα η κυβέρνηση:

Ο Ν. Συρμανλένιος, μιλώντας για νεοφιλελεύθερο δογματισμό αναφέρθηκε στο παράδειγμα όλων σχεδόν των χωρών της Ευρώπης που έχουν υπό δημόσιο έλεγχο το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η εκποίηση του αποτελεί πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο που προστίθεται στα πολλά που βαρύνουν τις κυβερνήσεις του δικομματισμού.

Ο Δ. Τσουκαλάς υπογράμμισε ότι οι στρατηγικοί τομείς της Οικονομίας δεν πρέπει να πωλούνται, όπως άλλωστε διακήρυσσαν με πάθος και άλλες πτέρυγες της Βουλής τα προηγούμενα χρόνια. «Φαίνεται ότι όπως και στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, έχετε κάποιον στο μυαλό σας για να δώσετε το δίκτυο διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας και τελικά θα παραδώσετε μια χώρα χωρίς εθνικό δημόσιο πλούτο» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

O Δ. Γελαλής αναφέρθηκε εκτενώς στις αρνητικές συνέπειες για την ενεργειακή κατάσταση της χώρας:

Η Μ. Τριανταφύλλου τόνισε ότι οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν από τα έξοδα του ΑΔΜΗΕ και όχι ο «στρατηγικός επενδυτής». Όπως σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας σημαίνει απώλεια της εθνικής κυριαρχίας»:

Εκτενή αναφορά στις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ έκανε και η Θ. Φωτίου σημειώνοντας ότι κακώς το ΠΑΣΟΚ εξανίσταται όταν του θυμίζει κανείς την πλήρη απομάκρυνσή του από τις αξίες της προστασίας των δημόσιων αγαθών και της εθνικής κυριαρχίας:

Ο Ν. Βούτσης  χαρακτήρισε τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις ως το μόνιμο πασπαρτού για την εκμετάλλευση της χώρας την ώρα που η πολιτικά εθελόδουλη κυβέρνησης ξεπουλά όλους τους πυλώνες της ανάπτυξης για να εξευμενίσει τους δανειστές. Την ίδια στιγμή, όπως σημείωσε ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, τα ΜΜΕ της διαπλοκής δεν ασχολούνται με ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα αλλά με τις πιέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία μεγάλου συνασπισμού, μία πρόσκληση για συνενοχή και για διάπραξη ενός ιστορικού ατοπήματος από την πλευρά της Αριστεράς:

Θανάσης Πετράκος

Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη

Ζωή Κωνσταντοπούλου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)