to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:55 | 19.03.2016

Πολιτική

Οι τοποθετήσεις για το προσφυγικό στο συνέδριο «Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα για τη δημοκρατία στην Ευρώπη»

Στο επίκεντρο η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης,


Την ανησυχία τους για τη χτεσινή συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, μιας συμφωνίας που «ανατρέπει το προσφυγικό δίκαιο» εξέφρασαν οι συμμετέχοντες στην ενότητα για το προσφυγικό, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου "Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα για τη δημοκρατία στην Ευρώπη". Το τριήμερο συνέδριο που ολοκληρώνεται αύριο συνδιοργανώνουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ευρωπαϊκή Αριστερά, το Ινστιτούτο "Νίκος Πουλαντζάς" και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτικού Διαλόγου "transform!".

Η πρόεδρος της ευρωομάδας GUE/NGL, Γκάμπι Τσίμερ, χαρακτήρισε τη συμφωνία "παράνομη και απάνθρωπη", που δεν αποτελεί λύση, "ούτε καν προσωρινή". "Η συλλογική αποβολή των προσφύγων απαγορεύεται και θα πρέπει να γίνεται εξέταση των ατομικών αιτημάτων ασύλου, κάτι που δεν θα είναι δυνατόν να γίνει όπως πρέπει". Επίσης, η συμφωνία "ωθεί την Τουρκία βαθύτερα σε ένα απολυταρχικό καθεστώς, νομιμοποιεί την καταστολή της ελευθεροτυπίας και της αντιπολίτευσης. Με τη συμφωνία αυτή η τουρκική κυβέρνηση θα αποφασίζει σχετικά με το δικαίωμα των Κούρδων να φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και νομίζω ότι αυτό αποτελεί μια καταστροφή".

Ως το 2020, εξήγησε η ίδια, η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι 3,6 εκατομμύρια προσφύγων θα φτάσουν στη Γερμανία. "Επομένως ο κόσμος μας θα αλλάξει και εμείς οι ίδιοι θα αλλάξουμε. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί σε μια κοινωνία ανοχής, μια κοινωνία δημοκρατική".

Η κ. Τσίμερ έκανε έκκληση να ενωθούν οι δυνάμεις της Αριστεράς και να υιοθετήσουν μια κοινή στρατηγική. "Δεν θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε μια λύση κατάλληλη για όλες τις περιστάσεις, αλλά πρέπει να φέρουμε επί τάπητος τα κύρια θέματα". Μεταξύ άλλων πρότεινε να σταματήσει κάθε στρατιωτική επέμβαση που στοχεύει στις βάρκες των προσφύγων, αλλά και να δημιουργηθούν νόμιμοι δρόμοι για τους πρόσφυγες. Επίσης, υπογράμμισε ότι πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές ενσωμάτωσης αιτούντων άσυλο και μεταναστών στην εκπαίδευση, την περίθαλψη και τη στέγαση.

Μέσα από τη συμφωνία υπάρχει προσπάθεια να πληγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο, επισήμανε η αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Μαϊτέ Μόλα. "Η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να φροντίσει την επανεγκατάσταση των προσφύγων και την επιστροφή της ειρήνης. Πρέπει μέσα από νόμιμες διαδικασίες οι πρόσφυγες να έρθουν στην Ευρώπη χωρίς να κινδυνεύουν", τόνισε.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, είπε ότι η χτεσινή είναι μια συμφωνία για την οποία "δεν πρέπει να είμαστε χαρούμενοι, αφού ο βασικός στόχος της είναι η αναχαίτιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών". Έθεσε το ερώτημα του πώς θα επιστρέφονται οι πρόσφυγες στην Τουρκία, μια χώρα "που δεν έχει σύστημα ασύλου παρά μόνο για τους Ευρωπαίους πολίτες και προσωρινό σύστημα ασύλου για τους Σύρους, έχει δηλαδή γεωγραφικό προσδιορισμό για το σύστημα ασύλου της, άρα δεν μπορεί να δώσει προστασία στους υπόλοιπους πρόσφυγες".

"Ως άνθρωποι, ως κινήματα και ως Ευρώπη", συνέχισε, "θα πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη για το πώς θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι αποδεκτοί με ασφάλεια, γιατί όπως ξέρουμε τίποτα δεν ανακόπτει στ' αλήθεια τις προσφυγικές ροές".

Η Σάρα Πρεστιάνι, υπεύθυνη για θέματα μετανάστευσης της ιταλικής κοινωνικής συλλογικότητας ARCI, χαρακτήρισε τη συμφωνία "ένα από τα πιο θλιβερά κεφάλαια της ιστορίας των ευρωπαϊκών θεσμών", καθώς "η Ευρώπη θέλησε να αρνηθεί τις θεμελιώδεις αρχές της για να ικανοποιήσει τις ξενοφοβικές κυβερνήσεις και την ισλαμοφοβία". Η Αριστερά, συμπλήρωσε, θα πρέπει να καταγγείλει αυτά που συμβαίνουν. "Θα πρέπει να επαναλάβουμε μία εναλλακτική, τη νόμιμη μετανάστευση και την ασφαλή πρόσβαση".

Η Κέλλυ Βισβίκη από τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε αυτό που ζούμε "μια κρίση υποδοχής, μια κρίση θεσμών, μια κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης". "Αυτή η κρίση έχει προκληθεί από τις πολιτικές που η ίδια η Ευρώπη ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα βρίσκεται σε μια αναδίπλωση μπροστά στο φόβο της ανόδου της ακροδεξιάς". Η χτεσινή συμφωνία "είναι μια σκληρή συμφωνία αλλά είναι και συνέπεια αυτών των πολιτικών". "Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ", κατέληξε, "ακόμα και αν μέσα στην ίδια τη συμφωνία υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και μεταναστών, θα συνεχίσουμε να συντρέχουμε όλους τους ανθρώπους που φτάνουν εδώ και έχουν ανάγκη".

Ο ερευνητής του ουγγρικού Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών, Αττίλα Μελέκ, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα "πολύ θλιβερή μετά τη χτεσινή συμφωνία". Επισήμανε δε ότι η μετανάστευση μπορεί να αυξάνεται παγκοσμίως σε απόλυτους αριθμούς, ωστόσο δεν αυξάνεται σε αναλογία με την αύξηση του υπόλοιπου πληθυσμού. "Χρειαζόμαστε ειρηνευτικό πλάνο και όχι σχέδιο μετανάστευσης", τόνισε.

Η ευρωπαϊκή Αριστερά δεν θα πρέπει να απορρίψει μόνο αυτή τη συμφωνία αλλά και να καταδικάσει την Τουρκία "για τη συνεχή βοήθεια που δίνει προς το Ισλαμικό κράτος, τους βομβαρδισμούς των Κούρδων της Συρίας και τον περιορισμό της ελευθεροτυπίας", τόνισε ο Γιαν Κάβαν από το Τσέχικο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Ο ίδιος ζήτησε να παρασχεθεί στην Ελλάδα "υλικοτεχνική και οικονομική βοήθεια και πιστεύω ότι αυτή η βοήθεια θα πρέπει να περιλαμβάνει και περικοπή του σημερινού της χρέους".

Η Κατερίνα Αναστασίου από το δίκτυο "transform!" σχολίασε ότι "δεν πρόκειται για μια μέρα που γιορτάζουμε ή για μια συμφωνία που πρέπει να εορταστεί. Αυτή η συμφωνία μας αφήνει με πολλά ερωτήματα. Το ίδιο το κείμενο δημιουργεί μια ανησυχία λόγω της αμφισημίας των λέξεων που έχουν επιλεγεί".

Τέλος, η Τέα Βίντοβιτς, από το κροατικό Κέντρο Μελετών για την Ειρήνη, πρότεινε να χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός προσωρινής προστασίας που οι χώρες της ΕΕ δημιούργησαν για τους πρόσφυγες από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. "Ο μηχανισμός αυτός θα ήταν πολύ καλύτερος αν χρησιμοποιούνταν και σήμερα γιατί σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και δίνει μια είδους λύση μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στις χώρες προέλευσης".

Στο συνέδριο είχε προγραμματιστεί να συμμετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ωστόσο δεν παραβρέθηκε λόγω της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2019 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)