to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:00 | 10.04.2017

Οικονομία

Οι θεσμοί γυρίζουν στην Αθήνα μετά τις 23 Απριλίου - Τα βήματα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας

Εξ αποστάσεως θα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων των δανειστών το επόμενο διάστημα καθώς οι επικεφαλής των αποστολών της Κομισιόν, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προγραμματίζεται να γυρίσουν στην Αθήνα μετά τις 23 Απριλίου σύμφωνα με άτομο που είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις


Σχετικά δημοσιεύματα:

 

Εξ αποστάσεως, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, θα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων των δανειστών το επόμενο διάστημα καθώς οι επικεφαλής των αποστολών της Κομισιόν, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προγραμματίζεται να γυρίσουν στην Αθήνα μετά τις 23 Απριλίου σύμφωνα με άτομο που είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Mέχρι τότε οι διαβουλεύσεις θα συνεχίζονται εξ’αποστάσεως αν και οι επικεφαλής των θεσμών έχουν προγραμματίσει διακοπές την Μεγάλη Εβδομάδα καθώς φέτος συμπίπτει το Πάσχα των Καθολικών με εκείνο των Ορθοδόξων.

Οι επικεφαλής θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον που λαμβάνει χώρα μεταξύ 21 και 23 Απριλίου με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) το συντομότερο δυνατόν μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας.

Εν τω μεταξύ η Eurostat θα έχει δημοσιεύσει στις 24 Απριλίου τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας το 2016. Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι το πλεόνασμα ξεπέρασε το 3% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 0,5% του ΑΕΠ πέρυσι. Το επόμενο βήμα μετά την τεχνική συμφωνία (SLA) θα είναι η ψήφιση των νομοσχεδίων που άπτονται της δεύτερης αξιολόγησης από την Βουλή, όπως εκείνο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, και εκείνο για τα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ αλλά και τα αντίμετρα τα οποία θα είναι κοινωνικά στοχευμένα στις οικονομικά ευάλωτες οικογένειες, τους συνταξιούχους, τους νέους εργαζόμενους, τους αγρότες

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα περιλαμβάνουν εξοικονόμηση ύψους 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις για το 2019 και 1% του ΑΕΠ από την μείωση του αφορολόγητου που θα πέσει κάτω από τις 6.000 ευρώ το 2020.

Οι συζητήσεις που γίνονται και θα γίνουν αφορούν επίσης το επικαιροποιημένο μνημόνιο με την ΕΕ (SMoU) και το 3ο πρόγραμμα με το ΔΝΤ (MEFP). Το τελευταίο θα πρέπει να εγκριθεί από το ΔΣ του Ταμείου και να ψηφισθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο (διαβάστε σχετικά τις δηλώσεις του Ν. Βούτση).

Υπενθυμίζεται ότι το επόμενο Eurogroup είναι στις 22 Μαΐου ενώ το ΔΣ της ΕΚΤ συνεδριάζει στις 8 Ιουνίου στο Ταλίν της Εσθονίας και στις 22 Ιουνίου στη Φρανκφούρτη.

Η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα ονομαστικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και άνω των 6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Επομένως, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει λάβει την δόση των 7 δισ. ευρώ περίπου από τον ESM για να μην υπάρξει πρόβλημα με την αποπληρωμή των ομολόγων του Ιουλίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)