to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:25 | 09.12.2012

Πολιτική

Οι θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο συνέδριο του κόμματος

Τις θέσεις της για το 19ο Συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 14 Απριλίου 2013 έδωσε στη δημοσιότητα η ΚΕ του ΚΚΕ.


Το κείμενο των θέσεων συνοδεύεται από το Σχέδιο Προγράμματος του ΚΚΕ και από Σχέδιο Καταστατικού του κόμματος.


Το κείμενο των Θέσεων αποτελείται από τρία μέρη:

Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τον απολογισμό δράσης του ΚΚΕ από το 18ο Συνέδριο και την εκτίμηση της ΚΕ που εκλέχθηκε στο 18ο Συνέδριο. Περιλαμβάνει, επίσης, σε γενικές γραμμές τα πολιτικά καθήκοντα του κόμματος έως το επόμενο 20ό Συνέδριο.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει το Σχέδιο Προγράμματος του ΚΚΕ που αποφασίστηκε στο 15ο Συνέδριο το 1996 και εμπλουτίστηκε με βάση τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις στο 16ο, 17ο και 18ο Συνέδριο του κόμματος.

Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει το σχέδιο Καταστατικού, στο οποίο αξιοποιήθηκε η παλαιότερη και πρόσφατη εμπειρία.


Στον πρόλογο του κειμένου των θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρονται εν τάχει οι ιστορικές ρίζες του κόμματος και υπογραμμίζεται ότι «το ΚΚΕ είναι το οργανωμένο πρωτοπόρο συνειδητό τμήμα της εργατικής τάξης. Παλεύει για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Είναι πιστό στην αρχή του προλεταριακού διεθνισμού. Παλεύει για την ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος ύστερα από την υποχώρηση και την κρίση που γνώρισε, ιδιαίτερα μετά τη νίκη της αντεπανάστασης το 1989 - 1991».

«Το καπιταλιστικό σύστημα στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε άλλη χώρα, δεν πρόκειται να καταρρεύσει από μόνο του, λόγω των αντιθέσεών του. Η μεγάλη όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων θα οδηγήσει σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης, σε συνθήκες μεγάλης όξυνσης της ταξικής πάλης κι ενώ θα έχει ωριμάσει και αναδειχτεί μέσα από τους καθημερινούς αγώνες ένα πανίσχυρο εργατικό κίνημα σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν» επισημαίνεται στον πρόλογο των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια το κείμενο αναφέρει πως «μέσα σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης θα κριθεί, με την κατάλληλη επιλογή των συνθημάτων και όλων των μορφών πάλης, η θέληση, η απόφαση του λαού να σπάσει και να καταργήσει τις αλυσίδες της ταξικής εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο». 

«Προϋποθέτει εργατικό κίνημα, που δεν παγιδεύεται σε παραπλανητικές εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες το αστικό πολιτικό σύστημα αξιοποιεί για να οργανώσει το τσάκισμα του κινήματος, το χτύπημα του ριζοσπαστισμού, της επαναστατικής διάθεσης και θέλησης, για να προλάβει ή να ματαιώσει, για όσο διάστημα μπορεί, την ανατροπή του» επισημαίνεται στο κείμενο.

Το 19ο Συνέδριο θα επεξεργαστεί τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις των πολιτικών καθηκόντων του κόμματος και της ΚΝΕ, που θα ισχύουν έως το 20ό Συνέδριο, ενώ, βασικό του καθήκον είναι η σύγχρονη επεξεργασία του προγράμματος του κόμματος, καθώς και του καταστατικού του.

Ειδικά για το ισχύον ως σήμερα Πρόγραμμα του ΚΚΕ στον Πρόλογο των Θέσεων για το 19ο Συνέδριο σημειώνεται ότι από το 1996 ως σήμερα «κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι, όσον αφορά τις οικονομικές εξελίξεις, τις τάσεις και μεταβολές στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, στην ΕΕ, και τη θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου».

«Το ίδιο αφορά τις εξελίξεις και διεργασίες για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, με κύριο χαρακτηριστικό τη σχετική αποσταθεροποίηση του μεταπολιτευτικού αστικού πολιτικού συστήματος» επισημαίνεται στο κείμενο όπου προστίθεται ότι «είναι σημαντικές οι εξελίξεις στις συνθήκες δουλειάς και ζωής των εργαζομένων, λόγω της οικονομικής κρίσης και της στρατηγικής του κεφαλαίου, με αποτέλεσμα τη γενικευμένη αύξηση της σχετικής και απόλυτης εξαθλίωσης, την εκτόξευση της ανεργίας, του μεταναστευτικού κ.ά.», ενώ τονίζεται ότι «αναπτύχθηκαν σημαντικοί αγώνες, απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις που η απήχησή τους πέρασε τα ελληνικά σύνορα».

«Αναπόσπαστο στοιχείο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος είναι η μεγαλύτερη στροφή προς την αντίδραση, την καταστολή και την κρατική - εργοδοτική βία, την αντικομμουνιστική και αντισοσιαλιστική επίθεση που αφορά ως πρόβλημα τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού» αναφέρεται στο κείμενο ενώ υπογραμμίζεται ότι «η αντικομμουνιστική επίθεση επιδιώκει εναλλακτικά: Την πίεση στο ΚΚΕ, ώστε να ευοδωθούν οι ελπίδες για την αλλοίωση του χαρακτήρα του και τη μετεξέλιξή του σε συνιστώσα της κυβερνώσας αριστεράς ή την απομόνωσή του ή ακόμη να επιτύχει την απαγόρευση της δράσης του, ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά από το λαό, για να αποτραπούν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στο εργατικό και λαϊκό κίνημα».

«Επομένως, προκύπτουν νέα καθήκοντα για το εργατικό κίνημα, τη Λαϊκή Συμμαχία, ζητήματα, δηλαδή, στρατηγικής σημασίας» τονίζεται στον πρόλογο των θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο.

Επίσης το Σχέδιο Προγράμματος του κόμματος «ενσωματώνει τα συμπεράσματα από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και γενικότερα στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, τα συμπεράσματα από την πορεία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, που εγκρίθηκαν στο 18ο Συνέδριο, καθώς και τα στρατηγικής σημασίας συμπεράσματα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για το «Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, Β΄ τόμος (1949 - 1968)».

«Το Σχέδιο Προγράμματος θεμελιώθηκε με στοιχεία και εκτιμήσεις που προκύπτουν από τη μακρόχρονη έρευνα των εξελίξεων στην Ελλάδα και διεθνώς, από τη σκοπιά των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων, δηλαδή με γνώμονα τη μαρξιστική -λενινιστική θεωρία, η οποία αποτελεί την ιδεολογία του ΚΚΕ» αναφέρεται στο κείμενο.

Η ΚΕ καλεί τα μέλη του κόμματος και της ΚΝΕ να μελετήσουν το κείμενο των θέσεων, να συμβάλουν στη βελτίωσή τους με προβληματισμό, προτάσεις και υποδείξεις, «ώστε τα τελικά ντοκουμέντα να αποτελέσουν καρπό συλλογικής διαδικασίας, και να αποκρυσταλλώσουν την πλούσια πείρα που συγκεντρώσαμε τα τελευταία χρόνια».

«Ο προσυνεδριακός διάλογος συμπεριλαμβάνει και τη συζήτηση των Θέσεων με σκοπό τη συγκέντρωση γνωμών και παρατηρήσεων από τους φίλους, οπαδούς του κόμματος, από κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια που - ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες απόψεις - κατανοεί ότι δίχως ισχυρό και με επιστημονικά επεξεργασμένες θέσεις, ΚΚΕ δεν είναι δυνατή η ανάκαμψη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, η αντοχή του μπροστά στις καμπές και στροφές που θα περάσει, δεν είναι δυνατή ούτε η άμυνα στη βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου, πολύ περισσότερο η επιθετική λαϊκή δράση για κοινωνική και πολιτική ανατροπή» επισημαίνεται, τέλος, στον πρόλογο των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο.



Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα παρουσιάσει τις Θέσεις για το 19ο Συνέδριο σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει την Τετάρτη στις 11 το πρωί, στην έδρα της ΚΕ του κόμματος, στον Περισσό.


Πηγή: ΑΜΠΕ
tags: ΚΚΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)