to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:06 | 13.05.2021

Πολιτική

«Οι θέσεις και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους νοσηλευτές»: Τι ειπώθηκε στη διαδικτυακή εκδήλωση

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρα Νοσηλευτών, η ΝΕ, το Τμήμα και η ΕΠΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οργάνωσαν την Τρίτη 11/5 ανοικτή διαδικτυακή εκδήλωση όπου συμμετείχαν νοσηλευτές από όλη τη χώρα με θέμα «Οι θέσεις και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους νοσηλευτές» - Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης


Την εκδήλωση άνοιξε ο Βουλευτής και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πρώην υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός ο οποίος έκανε μια αναδρομή στην κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ και στο διακύβευμα της περιόδου εκείνης στο χώρο της υγείας, όπου αυτό που είχε πρωτεύουσα σημασία για τον πολίτη και την χώρα ήταν η ανάταξη του ΕΣΥ μέσα σε ένα σφιχτό μνημονιακό περιβάλλον καθώς και η δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες.

Ανέφερε την στήριξη και τις ανάσες που δόθηκαν στο σύστημα υγείας μέσα από τις προσλήψεις της περιόδου εκείνης και τόνισε ότι η συνεργασία του με το Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ) ήταν συνεχής υιοθετώντας πολλές από τις προτάσεις που κατατέθηκαν, ενώ πολλές άλλες δυστυχώς δεν κατάφερε η κυβέρνηση να προχωρήσει λόγω της κυβερνητικής αλλαγής. Ακολούθως περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην χώρα σε σχέση με την πανδημία, για να εξάρει το ρόλο των νοσηλευτών αλλά και των άλλων υγειονομικών που στάθηκαν στο ύψος της αποστολής τους μέσα στην υγειονομική τραγωδία που περνά η χώρα.


Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τους Νοσηλευτές ανέπτυξε αναλυτικά σε 6 θεματικούς άξονες ο Νοσηλευτής μέλος του Τμήματος Υγείας, και πρώην Πρόεδρος του ΕΣΑΝ Δημήτρης Τζιάλλας, τονίζοντας πως μέσα από αυτή την πρόταση αναδεικνύεται ο αυτόνομος και επιστημονικός ρόλος της Νοσηλευτικής  για την επόμενη δεκαετία.

1. Στελέχωση (ανάγκη για 15.000 θέσεις Νοσηλευτών σταδικά στην 4ετία, με την μονιμοποίηση με κάθε νόμιμο τρόπο και διακομματική συμφωνία των συμβασιούχων)

2. Μισθολογικά: (μισθολογικές αυξήσεις, ένταξη των Νοσηλευτών στα ΒΑΕ, κίνητρα για αντιστροφή του Brain- drain, επαναφορά ΑΜΕΣΑ των 37,5 ωρών εργασίας με προοπτική το 35ωρο)

3. Δημιουργία Ενιαίου Νοσηλευτικού κλάδου που θα συμπεριλαμβάνει τις σημερινές διακριτές κατηγορίες νοσηλευτών των (ΠΕ-ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Νοσηλευτών (ΔΕ), με βάση την εκπαιδευτική βαθμίδα, τον τίτλο σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα των μερών, ο οποίος δύναται να συμπεριλαμβάνει τους Επισκέπτες Υγείας και Μαίες-τές μετά από διαβούλευση και κατάθεση σχετικής πρότασης του επιμελητηρίου τους

4. Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ΕΝΕ που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τον Εκδημοκρατισμό με εκλογές με απλή αναλογική, την συμμετοχή του συνόλου των νοσηλευτών σε αυτές,  τη Περιφερειακή Συγκρότηση, τα Όργανα Διοίκησης  και την υπαγωγή της στην εποπτεία και τον έλεγχο του υπουργείου Υγείας.

5. Κρίσεις Νοσηλευτικής Υπηρεσίας (Άμεσα και μέσα στο πρώτο 6μηνο συστήνονται και λειτουργούν τα αρμόδια θεσμικά όργανα για τις κρίσεις Νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ)

6. Θεσμικά, Επαγγελματικά & Εκπαιδευτικά ζητήματα (Πολιτική κινήτρων προσέλευσης στο επάγγελμα, επαναλειτουργία του ΕΣΑΝ, διατήρηση της μιας βαθμίδας εκπαίδευσης της Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο με πρόσβαση σε αυτή των κατηγοριών ΤΕ & ΔΕ με όρους και προϋποθέσεις και δυνατότητες αναβάθμισης πτυχίου, αναβάθμιση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των Νοσηλευτών με νέο πλαίσιο ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων, εφαρμογή κανονισμού εσωτερικών μετακινήσεων, λειτουργία των Νοσηλευτικών επιτροπών με νέο θεσμικό πλαίσιο, Νοσηλευτικού ρόλους στην ΠΦΥ ( ΤΟΜΥ, Σχολική Νοσηλευτική κ.α.)  και τέλος,  δημιουργία Υποδιεύθυνσης Μαιευτικής-Γυναικολογίας στην Νοσηλευτική Υπηρεσία στα μεγάλα νοσοκομεία

Ακολούθησεμακρύς διάλογος με έντονο το ενδιαφέρον από τους ομιλητές όπου αναδείχτηκαν προτάσεις, αλλά εκφράστηκαν και παράπονα ότι διαχρονικά η πολιτεία δεν στάθηκε  στο πλάι των Νοσηλευτών, ενώ την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ παρότι δόθηκαν οι ευκαιρίες να λυθούν σοβαρά ζητήματα όπως ο Ενιαίος Νοσηλευτικός κλάδος κ.α., δυστυχώς δεν προχώρησαν όλα στο βαθμό που θα έπρεπε. Όλοι όμως στάθηκαν στο γεγονός ότι η διαβούλευση αυτή έπρεπε να γίνει και είναι αυτή η κατάλληλη συγκυρία να προβληθούν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που άλλωστε είναι το μόνο κόμμα που έχει ολοκληρωμένες προτάσεις για την Υγεία αλλά και την Νοσηλευτική ειδικότερα. Εκφράστηκε συνολικά η βούληση για ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου των Νοσηλευτών στο Σύστημα

Η εκδήλωση που κράτησε 5 περίπου ώρες, έκλεισε με την τοποθέτηση-δέσμευση  του Ανδρέα Ξανθού απέναντι στις προτάσεις που ακούστηκαν, λέγοντας πως όλα αυτά αποτελούν δεσμευτικό κοινωνικό συμβόλαιο με τους υγειονομικούς και το λοιπό προσωπικό,  που αναβαθμίζει τις συνθήκες στελέχωσης, εργασίας και αμοιβής στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Κρίσιμη παράμετρος στο ολο εγχείρημα αποτελεί η πολιτική δέσμευση για χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας μέσα από τον προϋπολογισμό με σύγκλιση μέσα στην 3ετία στο 7% του ΑΕΠ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «…όπως κανείς σε αυτή την χώρα δεν ρωτά που θα βρεθούν τα χρήματα για να αγοραστούν Rafale και φρεγάτες, έτσι δεν πρέπει εμείς πρωτίστως να επιτρέψουμε να τεθεί το θέμα που θα βρεθούν τα λεφτά να επενδύσουμε στο κοινωνικό αγαθό της υγείας..»

Mε συμμάχους μας τους υγειονομικούς και τους πολίτες, με σχέδιο και θέληση θα προχωρήσουμε. Υπάρχουν πράγματα, που πράγματι κοστίζουν και χρειάζεται  προσπάθεια, υπάρχουν όμως και πράγματα που δεν κοστίζουν και δεν έχουμε λόγο να μην στηρίξουμε . Αυτά είναι η αξιοκρατία, η δημοκρατία, η ισονομία, η εντιμότητα και το μήνυμα αυτό θα πρέπει να το δώσουμε προς τα έξω.

«..Σήμερα έγινε η αρχή μιας προσπάθειας που είναι μπροστά μας και θα συνεχιστεί» τόνισε κλείνοντας την εκδήλωση ο Αντώνης Παπάζογλου από την πλευρά της Νομαρχιακής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, χαιρετίζοντας όλους τους Νοσηλευτές της χώρας για τον εορτασμό της μέρας του Νοσηλευτή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)