to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:35 | 20.01.2022

Πολιτισμός

Οι ταινίες του Διαγωνιστικού τμήματος του 34ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Από την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου μέχρι και την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, το 34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου δίνει το καθιερωμένο, ετήσιο ραντεβού του με το σινεφίλ κοινό, διαδικτυακά.


φωτ.: Στιγμιότυπο από την ταινία «Η Βοή του Κόσμου», σκηνοθεσίας Πέτρου Σεβαστίκογλου
_

 

Το 34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα διεξαχθεί online μέσω της πλατφόρμας CINESQUARE, με δωρεάν πρόσβαση σε συνολικά 35 ταινίες και αφιερώματα στον ελληνικό και ευρωπαϊκό κινηματογράφο, αλλά και τα καθιερωμένα βραβεία του φεστιβάλ.

"Με ή χωρίς πανδημία, οι Ευρωπαίοι κινηματογραφιστές από όλη σχεδόν την Ευρώπη (Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Σερβία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Σλοβενία, Βασνία και Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο, Ελλάδα και Κύπρο) συνεχίζουν, όπως δείχνουν οι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος του φετινού 34ου Πανοράματος, να γυρίζουν ταινίες με αγάπη και πάθος, αλλά και με πόνο και μόχθο, και με πρώτη ύλη τα πολλά κοινωνικοπολιτικά και προσωπικά ζητήματα που απασχολούν τους ίδιους και τις κοινωνίες μας: από το προσφυγικό, τις οικολογικές καταστροφές και την παγκοσμιοποίηση, μέχρι τις σχέσεις του ζευγαριού, την αναζήτηση ταυτότητας, την ενηλικίωση, τον γενικότερο εγκλεισμό (και όχι μόνο εκείνον του Covid-19) σε ενός άλλου είδους φυλακή, τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις και τους διάφορους υπαρξιακούς προβληματισμούς.

Νίνος Φένεκ Μικελίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πανοράματος 

Αναλυτικά οι ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος

As Far As I Can Walk (Strahinja Banovic)
Σκηνοθεσία: Stefan Arsenijevic
Σερβία/Γαλλία/Λουξεμβούργο/Βουλγαρία/Λιθουανία – 2021 – έγχρωμη

 

Διάρκεια: 92’

Ο Στραχίνια και η σύζυγός του, η Αμπαμπούο, έφυγαν από τη Γκάνα όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση. Κατάφεραν να φτάσουν στη Γερμανία, αλλά απελάθηκαν πίσω στο Βελιγράδι. Εκεί ο Στραχίνια κάνει ό,τι μπορεί για να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Δουλεύει σκληρά για να εξασφαλίσει άσυλο, δοκιμάζοντας την τύχη του στο ποδόσφαιρο σ’ έναν τοπικό σύλλογο και δουλεύοντας ως εθελοντής στον Ερυθρό Σταυρό. Μόνο που ο δρόμος είναι μακρύς, κι έτσι η Αμπαμπούο, μια παθιασμένη γυναίκα που φιλοδοξεί να γίνει ηθοποιός στο Λονδίνο, νιώθει πως οι επιθυμίες της μένουν ανεκπλήρωτες. Ένα βράδυ φτάνει στα μέρη τους μια νέα ομάδα Σύρων προσφύγων, οι οποίοι βρίσκονται καθοδόν για τη Δυτική Ευρώπη. Ένας από αυτούς είναι ο Αλί, ένας χαρισματικός αριστερός ακτιβιστής. Η Αμπαμπούο τον κοροϊδεύει στην αρχή, αλλά μέσα σ’ ένα βράδυ φεύγει μαζί του από τη χώρα, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση. Ο Στραχίνια ακολουθεί τη διαδρομή των μεταναστών στα Βαλκάνια, αλλά για τους δικούς του μοναδικούς λόγους...

Μια ευφάνταστη κινηματογραφική μεταφορά ενός κλασικού μεσαιωνικού έπους, όπου Αφρικανοί μετανάστες παίρνουν τη θέση των εθνικών ηρώων της Σερβίας. Μια επίκαιρη και συνάμα διαχρονική διασκευή, η οποία εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα, την παράδοση, τη φυλή και την αγάπη.

* Βραβείο Crystal Globe στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι
* Βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου KineNova

Californie
Σκηνοθεσία: Alessandro Cassigoli & Casey Kauffman
Ιταλία – 2021 – έγχρωμη
Διάρκεια: 81’

Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Τζαμίλα και μελετά προσεκτικά τις ριζικές αλλαγές στο σώμα της, στις επιθυμίες και τους στόχους της. Γυρισμένο σε χρονικό διάστημα πέντε ετών, το “Californie” είναι η ποιητική και συναρπαστική απεικόνιση του βαθμού στον οποίο φαινομενικά άσχετες αποφάσεις καθορίζουν το μέλλον ενός ατόμου που βρίσκεται ανάμεσα στο να πετύχει και να υποκύψει στις κακουχίες.

* Δυο υποψηφιότητες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας (Βραβείο Giornate degli Autori και Βραβείο Label Europa Cinemas)

I’m Not In Love
Σκηνοθεσία: Col Spector
Ηνωμένο Βασίλειο – 2021 – έγχρωμη
Διάρκεια: 84’

Αφότου έλαβε ένα τελεσίγραφο γάμου από μια γυναίκα που δεν είναι σίγουρος ότι αγαπά πραγματικά, ο Ρομπ είναι αντιμέτωπος με το χρόνο για να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να σταματήσει να ψάχνει για τη μυθική «Δεσποινίς Τέλεια» και να μάθει να βλέπει τι είναι ακριβώς μπροστά του.

Inventory (Inventura)
Σκηνοθεσία: Darko Sinko
Σλοβενία – 2021 – έγχρωμη
Διάρκεια: 106’

Αφότου κάποιος προσπαθεί να πυροβολήσει έναν μεσήλικα, το θύμα κάνει μια απογραφή φίλων και γνωστών για να ανακαλύψει ποιος μπορεί να αισθάνθηκε αδικημένος από εκείνον.

*Η ταινία κέρδισε 6 βραβεία στο Slovene Film Festival, μεταξύ των οποίων και το Καλύτερης Πρώτης Ταινίας.

Musa
Σκηνοθεσία: Νίκος Νικολόπουλος
Ελλάδα – 2021 – έγχρωμη 
Διάρκεια: 107’

Η ερωτική ιστορία του Σίμου και του Μούσα. Μια κάθοδος στο σκοτάδι με οδηγό τον Σίμο. Ο Μούσα θέλει να φύγει. Στην προσπάθειά του να τον κρατήσει, ο Σίμος ανοιγοκλείνει την πόρτα που χωρίζει το όνειρο από την πραγματικότητα. Θα χάσει τον Μούσα; Τον εαυτό του; Ή τον εαυτό του μέσα στον Μούσα;

* Συμμετοχή στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

My Mother’s Swedish Heart (Svedsko Srce Moje Majke)
Σκηνοθεσία: Adis Bakrač
Βοσνία και Ερζεγοβίνη – 2021 – έγχρωμη
Διάρκεια: 88'

Tο καλοκαίρι του 1993, μια ομάδα Βόσνιων προσφύγων καταφεύγει στη Σουηδία λόγω του πολέμου στη Βοσνία. Ο Σουηδικός Ερυθρός Σταυρός τοποθετεί τους πρόσφυγες σε έναν χώρο για μετανάστες. Ανάμεσά τους και το παντρεμένο ζευγάρι μεσηλίκων Ντερβίς και Αντέμ. Η Ντερβίς γνωρίζει τη Σουηδή Ίνγκριντ και παρά το γλωσσικό εμπόδιο, οι δυο τους γίνονται καλές φίλες. Όμως η Ντερβίς ανακαλύπτει ότι η Ίνγκριντ είναι βαριά άρρωστη...

Ma Nuit (My Night)
Σκηνοθεσία: Antoinette Boulat
Γαλλία/Βέλγιο – 2021 – έγχρωμη
Διάρκεια: 87’

Η Μαριόν αντιμετωπίζει το Παρίσι τη νύχτα με ευάλωτα αισθήματα, που συνδέονται με την απώλεια της αδερφής της, ώσπου διασταυρώνεται με τον Αλέξ. Η συνάντησή τους θα εξελιχθεί στο ρυθμό της περιπλάνησής τους στην πόλη, σαν ένα ταξίδι μέσα στη νύχτα.

*Υποψηφιότητα για Βραβείο Κοινού – Armani Beauty στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

Patchwork
Σκηνοθεσία: Πέτρος Χαραλάμπους
Κύπρος/Ισραήλ/Σλοβενία – 2021 – έγχρωμη 
Διάρκεια: 88’

Για τη Χαρά η οικογένειά της είναι το παν. Μερικές φορές όμως φαντάζεται τον εαυτό της χωρίς αυτούς. Ανίκανη να μιλήσει σε οποιονδήποτε για αυτήν την εσωτερική της μάχη, κουβαλάει μόνη το βάρος της ενοχής και της σύγχυσης. Όταν γνωρίζει την ντροπαλή κόρη του αφεντικού της, αναγκάζεται να αντιμετωπίσει την υπαρξιακή της αγωνία και το οδυνηρό παρελθόν της.

* Συμμετοχή στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

REM Ταχείες Κινήσεις Οφθαλμού
Σκηνοθεσία: Κάρολος Ζωναράς
Ελλάδα – 2021 – έγχρωμη και ασπρόμαυρη
Διάρκεια: 77’

Δύο ζευγάρια διαφορετικής ηλικίας εμπλέκονται μεταξύ τους. Οι νεότεροι αντικρίζουν τα αδιέξοδα των μεγαλύτερων σαν μια ζοφερή πιθανότητα, ενώ οι μεγαλύτεροι «ανανεώνονται» αλλά και βυθίζονται ακόμη πιο βαθιά στα δικά τους αδιέξοδα. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, τα λάθη δεν διορθώνονται και οι σχέσεις καταλήγουν ανθρωποφαγικές.

* Συμμετοχή στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Sisterhood
Σκηνοθεσία: Dina Duma
Βόρεια Μακεδονία/Κόσσοβο/Μαυροβούνιο – 2021 – έγχρωμη
Διάρκεια: 90’

Οι έφηβες Μάγια και Τζάνα είναι αχώριστες και κάνουν τα πάντα μαζί. Η δυναμική Τζάνα παίρνει συνήθως το προβάδισμα και η Μάγια την ακολουθεί. Ένα βράδυ σε ένα πάρτι πιάνουν την Έλενα, το πιο δημοφιλές κορίτσι στο σχολείο, να κάνει σεξ σε βίντεο με τη μακροχρόνια αγάπη της Μάγια. Η Τζάνα πείθει τη Μάγια να δημοσιεύσει το βίντεο και όταν αυτό παίρνει μεγάλες διαστάσεις, η ζωή της Έλενας καταστρέφεται. Μια έντονη σύγκρουση μεταξύ των τριών κοριτσιών προτρέπει την Έλενα να εξαφανιστεί και η Μάγια να θέλει να πάει στην αστυνομία… αλλά δεν είναι αυτό που θέλει η Τζάνα. Η Μάγια γίνεται ο νέος της στόχος και πρέπει να βρει το κουράγιο να ξεφύγει από την τοξική της σχέση και το μυστικό που απειλεί να της καταστρέψει τη ζωή.

* Υποψηφιότητα για Βραβείο East of West στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι

The Inner Cage (Ariaferma)
Σκηνοθεσία: Leonardo di Costanzo
Ιταλία/Ελβετία/Γαλλία – 2021 – έγχρωμη 
Διάρκεια: 117’

Τα τελευταία υπολείμματα μιας φυλακής, οι φρουροί και οι λίγοι κρατούμενοι, περιμένουν να μεταφερθούν, σταδιακά οι κανόνες φαίνεται να έχουν όλο και λιγότερο νόημα και οι άντρες που περιμένουν γίνονται μια νέα εύθραυστη κοινότητα.

Troubled Minds
Σκηνοθεσία: Raitis Abele & Lauris Abele
Λετονία – 2021 – έγχρωμη
Διάρκεια: 108’


Τα αδέρφια Ρόμπερτ και Μάρτιν απέχουν έναν μήνα από τη μεγαλύτερη έκθεση τέχνης τους. Με στόχο να αντλήσει έμπνευση για δημιουργία, ο Μάρτιν κλειδώνεται σε ένα μαύρο κύβο. Μόλις βγει από αυτόν, τα αδέρφια αρχίζουν να βιώνουν άγρια γεγονότα που υπάρχουν στην άκρη του χάους. Η ταινία εξετάζει τη λεπτή γραμμή μεταξύ της δημιουργικότητας του καλλιτέχνη και των ψυχικών προβλημάτων. 

Η Βοή του Κόσμου
Σκηνοθεσία: Πέτρος Σεβαστίκογλου
Ελλάδα – 2021 – έγχρωμη και ασπρόμαυρη
Διάρκεια: 84’

Ελλάδα, Ρωσία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα, Σενεγάλη. Συναντώντας νέους σ’ αυτές τις χώρες νιώσαμε τον παλμό τους να προμηνύει μια βοή και μια έκρηξη. Η πτώση του κομμουνισμού, η κρίση του καπιταλισμού, οι οικολογικές καταστροφές, τα μεταναστευτικά κύματα, η παγκοσμιοποίηση ήταν τα θέματα που ξεπετάγονταν στα ταξίδια μας. Η νέα γενιά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, εκτεθειμένη, αβοήθητη, χωρίς να μπορεί να οραματιστεί ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Αυτή η "Βοή" ήταν η “φωνή” της νέας γενιάς. Τα λόγια, οι εικόνες, οι ήχοι και η μουσική τους συνθέτουν τις νότες μιας οπτικοακουστικής συμφωνίας με τίτλο: “Η ΒΟΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ".

* Συμμετοχή στο 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)