to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:13 | 20.03.2014

πηγή: alterthess.gr

Πολιτισμός

Οι ταινίες της εβδομάδας 20 - 27/3

Ο κριτικός κινηματογράφου Στράτος Κερσανίδης γράφει κάθε εβδομάδα για το alterthess.gr τις νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις κινηματογραφίκές αίθουσες.


GRAND CENTRAL
Σκηνοθεσία
: Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι
Πρωταγωνιστούν: Λεά Σεντού, Ταχάρ Ραχίμ, Ντενίς Μενοσέτ

Όλα συμβαίνουν σε ένα εργοστάσιο που παράγει πυρηνική ενέργεια. Εκεί ο νεαρός Γκαρί θαρρεί πως βρήκε αυτό που ζητούσε. Μια καλοπληρωμένη δουλειά και μια ομάδα ανθρώπων που του δίνει την αίσθηση πως ανήκει κάπου. Δουλεύει με πάθος, συχνά χωρίς να έχει αίσθηση του κινδύνου. Κι έτσι, χωρίς καμία αίσθηση κινδύνου, ερωτεύεται την Καρόλ, η οποία εργάζεται κι αυτή στο εργοστάσιο μαζί με τον μέλλοντα σύζυγό της και φίλο του Γκαρί. Μέσα σε ένα περιβάλλον διαρκούς κινδύνου, οι δυο νέοι ζουν έναν επικίνδυνο έρωτα.

Ένα θαυμάσιο σενάριο και μία θαυμάσια ευρωπαϊκή ταινία. Μέσα από την ερωτική της ιστορία, η οποία κινείται οπτικά σε ένα περιβάλλον εντελώς διαφορετικό από ό,τι η καθημερινή εργασία στο εργοστάσιο, νη Ρεμπέκα Ζλατόφσκι αντιπαραβάλλει το ψυχρό εργοστασιακό περιβάλλον, τον άθλιο καταυλισμό των εργατών με τα φωτεινά χρώματα που συνοδεύουν τις σκηνές με τους δύο ερωτευμένους. Και ενώ φαίνεται πως ο Γκαρί βρίσκει ένα νόημα στη ζωή του, η Καρόλ δε δείχνει να έχει διάθεση να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα. Έτσι αναδύεται ο καταδικασμένος έρωτας σε συνδυασμό με μόλυνσή τους από ραδιενέργεια που μοιάζει σα να τη ν επιδιώκει. Και ενώ μέσα από την ιστορία βλέπουμε έναν καταδικασμένο έρωτα, την ίδια στιγμή ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αδιαφορία και την απόλυτη απουσία κάθε ταξικής συνείδησης από τους ανθρώπους που αποτελούν την εργατική τάξη. Χωρίς ιδανικά παρά μόνον με ενδιαφέρον για την ικανοποίηση εφήμερων αναγκών, οι εργάτες στο «Grand central», είναι έρμαια του ατομισμού και του μηχανισμού χειραγώγησης ενός ολόκληρου κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού οικοδομήματος.

Μια πικρή ματιά στη σύγχρονη κοινωνία και τις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και τις κοινωνικές σχέσεις. Μια ταινία – νυστέρι που διερευνά την παρακμή των ανθρώπων και των κοινωνιών στη Γηραιά Ήπειρο.

BYZANTIUM
Σκηνοθεσία:
 Νιλ Τζόρνταν
Πρωταγωνιστούν: Σάουορς Ρόναν, Τζέμα Άρτερτον, Τζον Λι Μίλερ, Σαμ Ράιλι, Τομ Χόλαντερ, Ντάνιελ Μέις, Κάλεμπ Λάντρι Τζόουνς

Δύο όμορφες και μυστηριώδεις γυναίκες, η Έλινορ και η Κλάρα. Κυνηγημένες φτάνουν σε μια παραθαλάσσια πόλη, όπου η Έλινορ με τη βοήθεια ενός άνδρα, του Νόελ, μετατρέπει το ερειπωμένο ξενοδοχείο που ανήκε στη μητέρα του, σε οίκο ανοχής. Ποιες είναι όμως αυτές οι δύο γυναίκες; Η Έλινορ είναι μόλις 16 ετών αλλά έχει γεννηθεί το 1804! Η δε Κλάρα είναι μητέρα της! Επί πλέον οι δύο γυναίκες τρέφονται με αίμα! Κάπου εδώ οι απορίες λύνονται σχετικά με το τι είναι αυτές οι δύο γυναίκες. Ανακύπτει όμως ένα νέο ερώτημα: ποιοι είναι οξ άνδρες που τις κυνηγούν και γιατί;
Ο Νιλ Τζόρνταν καταπιάνεται με το προσφιλές εσχάτως θέμα των βρικολάκων και δημιουργεί μια ταινία ενδιαφέρουσα και άκρως ατμοσφαιρική. Διαθέτει και αγωνία και μυστήριο αλλά και μαύρο χιούμορ. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: αρκούν αυτά για να γίνει μία καλή ταινία; Και μάλιστα μία ταινία όπως τη θέλουμε από ένα σκηνοθέτη σαν τον Τζόρνταν; Φοβάμαι πως η απάντηση είναι: Όχι.  

Η ΝΟΝΑ
Σκηνοθεσία
: Στέλιος Κούλογλου

Ο δάσκαλός της στην πρώην λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, λέει πως ήταν η πιο έξυπνή του μαθήτρια. Ως νέα; Δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την πολιτική. Όταν έπεφτε το τείχος, είχε πάει για σάουνα. Σήμερα, η γυναίκα αυτή κάνει κουμάντο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ένα ντοκιμαντέρ για την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Αυτό είναι η ταινία η Κούλογλου και μας διδάσκει πολλά.
Η ταινία προβλήθηκε στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

NEED FOR SPEED
Σκηνοθεσία
: Σκοτ Γουό
Πρωταγωνιστούν: Άαρον Πάουλ, Ντακότα Τζόνσον, Μάικλ Κίτον, Ίμογκεν Πουτς, Ντομινίκ Κούπερ, Σερ Μάεχορ, Ράμι Μάλεκ

Ταινία ταχύτητας με αυτοκίνητα που γκαζώνουν μέχρις εσχάτων. Οργισμένοι μπάτσοι εναντίων ανεξέλεγκτων παραβατών, συναγωνίζονται για μια θέση στο πάνθεον της υπεράνθρωπης ταχύτητας, ενώ το ταξίδι μας μέσα από τα πιο γρήγορα αυτοκίνητα του πλανήτη εμπλουτίζεται με ανείπωτη οργή και διάθεση για εκδίκηση.
Βασισμένο σε δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι.

Η ΤΑΙΝΙΑ LEGO
THE LEGO MOVIE
Σκηνοθεσία:
 Φιλ Λόρντ, Κρίστοφερ Μίλερ
Με τις φωνές των: Κρις Πρατ, Γουίλ Φέρελ, Ελίζαμπεθ Μπάνκς, Γουίλ Άρνετ, Νικ Όφερμαν, Άλισον Μπρι, Τσάρλι Ντέι, Λίαμ Νίσον, Μόργκαν Φρίμαν

Παιδικό κινούμενο σχέδιο. Περισσότερο αφελές παρά παιδικό.
Προβάλλεται και σε τρισδιάστατο (3D), καθώς και μεταγλωττισμένο στα ελληνικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)