to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:01 | 17.07.2014

πηγή: alterthess.gr

Πολιτισμός

Οι ταινίες της εβδομάδας 17-24 Ιουλίου

Ο κριτικός κινηματογράφου Στράτος Κερσανίδης γράφει κάθε εβδομάδα για το alterthess.gr τις νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις κινηματογραφίκές αίθουσες.


RAGE
Σκηνοθεσία
: Πάκο Καμπέθας
Πρωταγωνιστούν: Νίκολας Κέιτζ, Μαξ Ράιαν, Ντάνι Γκλόβερ, Ρέιτσελ Νίκολς, Πίτερ Στορμάρε

Ο Πολ Μαγουάιρ, ήταν μέλος της ιρλανδικής μαφίας αλλά έχει πλέον αποσυρθεί και ζει με τη γυναίκα του και τη 16χρονη κόρη του μια ήσυχη ζωή. Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις δύσκολα μπορεί κάποιος να ξεφύγει από το παρελθόν του. Έτσι όταν απάγεται η κόρη του, ο Πολ μαζί με τους παλιούς του συνεργάτες, Κέιν και Ντόχερτι, αρχίζουν να αναζητούν τους ενόχους στη Ρώσικη Μαφία, με την οποία έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς από το παρελθόν. Ο απελπισμένος πατέρας αποφασίζει να εκδικηθεί και η εκδίκηση θα είναι σκληρή. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται.

«Όταν ήμουν 17 χρονών σκότωσα έναν άνθρωπο. Εάν δεν είχα αναγκαστεί να το κάνω ίσως να ήταν διαφορετική η ζωή μου», λέει ο Μαγκουάιρ στο τέλος της ταινίας, όταν όλα πλέον έχει ξεκαθαρίσει. Με τη φράση αυτή, ο σκηνοθέτης της ταινίας «Rage», Πάκο Καμπέθας, αφήνει μια αίσθηση φιλοσοφικής μελαγχολίας, σε ένα φιλμ που σε όλη του τη διάρκεια γίνεται μακελειό. Μια ταινία εκδίκησης, σκληρή, γεμάτη αίματα και πτώματα. Ένας άνδρας αποφασίζει να πάρει το νόμο στα χέρια του, να γίνει τιμωρός, να πάρει εκδίκηση για την απαγωγή της κόρης του.

Ουδεμία πρωτοτυπία. Μια από τα ίδια, σε μια ταινία με ένα θέμα που το έχουμε δει δεκάδες φορές. Κρυμμένο παρελθόν και αυτοδικία, Κι όλα αυτά μέσα από σκηνές δράσης από τις οποίες δε λείπει τίποτε για να χαλάει η συνταγή. Κυνηγητά με αυτοκίνητα, πυροβολισμοί, σκοτωμοί, ξύλο και μια δόση ανδρικής φιλίας και έρωτα. Κι ο Νίκολας Κέιτζ σε ένα ρόλο που θαρρείς και τον έχει «φορέσει» αρνούμενος πεισματικά να αλλάξει ρούχα!

Κι όμως, υπάρχει κάτι που διασώζει την ταινία. Κι αυτό το «κάτι» είναι η ανατροπή που συμβαίνει στο φινάλε. Ομολογώ αναπάντεχη, δεν την περίμενα γι’ αυτό και έβαλα ως τίτλο «Εκδίκηση στο κενό».

Λοιπόν, απολογισμός ταινίας: Σκηνοθεσία προβλέψιμη και απολύτως κλισαρισμένη, υπερβολική βία, διεκπεραιωτικές ερμηνείες και μία πολύ έξυπνη σεναριακή ανατροπή που τη διασώζει την τελευταία στιγμή από το ναυάγιο. Παρ’ ολίγον κακή, παρά ταύτα, μέτρια!   

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ: Η ΑΥΓΗ
DAWN OF THE PLANET OF THE APES
Σκηνοθεσία:
 Ματ Ριβς
Πρωταγωνιστούν: Άντι Σέρκις, Τζέισον Κλάρκ, Γκάρι Όλντμαν, Κέρι Ράσελ, Τόμπι Κεμπελ, Κόντι Σμιτ Μακφί, Ενρίκε Μουρτσιάνο, Κερκ Ασεβέδο,Τζούντι Γκρίρ

Πέρασε μια δεκαετία και μιa ομάδα ανθρώπων που κατάφεραν να επιζήσουν από έναν θανατηφόρο ιό, απειλεί την κοινωνία των Πιθήκων. Οι Πίθηκοι, γενετικά εξελιγμένοι πλέον ως είδος, έχουν επικεφαλής τον Σίζαρ. Άνθρωποι και Πίθηκοι, ενώ αρχικά έδειξαν μία επιθυμία να ζήσουν ειρηνικά, τελικά καταλήγουν στη σύγκρουση για την κυριαρχία στη Γη.

Η πρώτη ταινία «Ο πλανήτης των πιθήκων» που γυρίστηκε το 1968 από τον Φράνκλιν Σάφνερ, είχε για πρωταγωνιστή τον Τσάρλτον Ίστον. Το ριμέικ έγινε το 2001 από τον Τομ Μπάρτον και δεν ήταν ιδιαίτερα πετυχημένο. Το 2011 ξεκίνησε η τριλογία του «Πλανήτη…» με την «Εξέγερση». Σειρά πήρε «Η Αυγή» και αναμένεται τώρα το τρίτο μέρος της, με το οποίο θα γυρίσουμε εκεί από όπου αρχίσαμε. Δηλαδή στην υπόθεση της πρώτης ταινίας του 1968.

Ο ΜΙΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ
AU FIL D'ARIANE
Σκηνοθεσία:
 Ρομπέρ Γκεντιγκιάν
Πρωταγωνιστούν: Μαριάν Ασκαρίντ, Ζεράρ Μεϊλάν, Ζαν Πιέρ Νταρουσέν, Ζακ Μπουντέ, Λόλα Νέιμαρκ, Άντριεν Τζόλιβετ

Τη μέρα των γενεθλίων της η Αριάν, περιμένει τους καλεσμένους της. Τελικά όμως με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες κανείς δεν έρχεται και η γυναίκα μένει με την τούρτα και τα κεράκια αναμμένα να περιμένει. Έτσι η Αριάν αποφασίζει να μπει στο αυτοκίνητό της και να χαθεί μέσα στους δρόμους της Μασσαλίας. Στο δρόμο θα συναντηθεί με ένα νεαρό μοτοσικλετιστή και θα πάει μαζί του σε μια ταβέρνα στην άκρη της θάλασσας. Θα γοητευτεί από τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας, θα συγκινηθεί από ένα συνταξιούχο φύλακα μουσείου, θα ανέβει στη σκηνή ενός μιούζικαλ.

Αυτά τα γενέθλια δε μοιάζουν με τίποτε ότι έχει ζήσει ως τώρα. Δε θα είναι τελικά, καθόλου μοναχικά και θα της μείνουν αξέχαστα.

ΚΙ ΟΜΩΣ ... ΓΙΝΕΤΑΙ
AND SO IT GOES
Σκηνοθεσία:
 Ρομπ Ράινερ
Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Ντάγκλας, Ντάιαν Κίτον

Ο Όρεν Λιτλ είναι ένας αντιπαθητικός μεσίτης, η σύζυγος του οποίου, πέθανε πριν από μερικά χρόνια. Στριμμένος και κακότροπος καθώς είναι δεν τα πάει καθόλου καλά με τους γείτονές τους. Ούτε καν την ευγενική πρόσκληση σε πάρτι της κυρίας Λία δέχτηκε. Μόνη του φίλη είναι η συνάδελφός του, Κλερ. Μια μέρα εμφανίζεται ο εξαφανισμένος ο γιος του Λουκά, και του ζητά να φροντίσει για λίγο την 9χρονη κόρη του και εγγονή του Όρεν, Σάρα, της οποίας την ύπαρξη αγνοούσε! Τελικά τη φροντίδα της μικρής αναλαμβάνει η Λία, συγκινημένη από τη θλίψη της μικρής για την απουσία του πατέρα της. Όμως η Λία εργάζεται και ως τραγουδίστρια, μόνο που κι αυτή υπονομεύει την καριέρα της καθώς συχνά εγκαταλείπει τη σκηνή, όταν μιλά για τον πρώην της σύζυγο. Με την πάροδο του χρόνου, η ανάγκη της Σάρα για την αγάπη και στοργή φέρνει τον Όρεν και τη Λία πιο κοντά και τους επιτρέπει να δουν διαφορετικές πλευρές ο ένας του άλλου. Μαζί, αντιμετωπίζουν τις αστείες, χαρούμενες, δύσκολες και μερικές φορές έντονες στιγμές που έχουν γίνει η νέα τους πραγματικότητα. Και σιγά-σιγά, ο Όρεν αρχίζει να ανοίγει την καρδιά του - στην οικογένειά του, στη Λία, και την ίδια τη Σάρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)