to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:12 | 11.09.2014

πηγή: alterthess.gr

Πολιτισμός

Οι ταινίες της εβδομάδας 11-18/9

Ο κριτικός κινηματογράφου Στράτος Κερσανίδης γράφει κάθε εβδομάδα για το alterthess τις νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις κινηματογραφίκές αίθουσες.


Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΑΡΣΑ
ONE LAST JOKE
Σκηνοθεσία:
 Βασίλη Ραΐση
Πρωταγωνιστούν: Νικόλας Πιπεράς, Μαρίνα Καλογήρου, Ανδρέας Μαριανός, Νίκος Μοναστηριώτης, Μιχάλης Καλιότσος, Γιώτα Αργυροπούλου, Αριστείδης Μπαλτάς, Γιώργος Μπινιάρης

Τέσσερις νεαροί επιστήμονες, οι οποίοι είναι και φίλοι, εργάζονται επάνω σε ένα πείραμα στο πανεπιστήμιο. Ο Ηλίας, η Σοφία, ο Πάυλος κι ο Νίκος, εκτός από την επιστημονική έρευνα, μοιράζονται και ένα χόμπι. Τους αρέσει να κάνουν φάρσες, να τις μαγνητοσκοπούν και να τις ανεβάζουν στο διαδίκτυο. Ως επιστήμονες, άρα οπαδοί της λογικής και του ορθού λόγου, διαλέγουν τα θύματά τους ανάμεσα σε διάφορους τσαρλατάνους, δηλαδή μέντιουμ, αποκρυφιστές, θεραπευτές κλπ. Αυτή τη φορά έχουν διαλέξει για θύμα τους έναν άνδρα ο οποίος υποστηρίζει πως θεραπεύει τον καρκίνο. Ο ψευτο-θεραπευτής διατηρεί ένα κοινόβιο όπου εφαρμόζει τις θεραπευτικές του μεθόδους. Ο Ηλίας αναλαμβάνει να εισχωρήσει στο κοινόβιο με σκοπό να αποκαλύψει την απάτη. Εκεί θα γνωριστεί με τα μέλη της ομάδας ανάμεσα στα οποία είναι και Δώρα, μια όμορφη κοπέλα η οποία πιστεύει φανατικά στο θεραπευτή. Το σχέδιο κινδυνεύει να καταρρεύσει από τη στιγμή που ο Ηλίας εμπλέκεται συναισθηματικά με τη Δώρα, η οποία αρχίζει και τον εμπιστεύεται. Και τότε αρχίζουν να τον κατακλύζουν τα ερωτήματα. Βλέποντας τους ανθρώπους του κοινοβίου, ανάμεσά τους και τη Δώρα, να πιστεύουν στις μεθόδους του θεραπευτή και να βρίσκουν την ηρεμία τους, αναρωτιέται αν θα πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος. Αναρωτιέται αν δικαιούται να βγάλει από τη θεραπευτική αυταπάτη τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι μοιάζουν να έχουν βρει την ψυχικής τους ισορροπία.
Ιδού, λοιπόν, το ηθικό ερώτημα. Δικαιούμαστε να ταράξουμε τους ανθρώπους στο όνομα του ορθολογισμού και της λογικής; Τι θα προσφέρουμε περισσότερο στη ζωή ενός ανθρώπου ο οποίος ζει μέσα στην ηρεμία και τη συμφιλίωση με τον εαυτό του εάν τον τραβήξουμε έξω και τον φέρουμε στον κόσμο της λογικής και της επιστημονικότητας; Προσωπικά, αδυνατώ να απαντήσω αλαφρά τη καρδία. Θα μου πείτε, μήπως είμαι οπαδός του «μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι;». Θα έλεγα πως, όχι, αλλά και πάλι… Τέλος πάντων, σε μια ταινία αναφέρομαι και όχι σε υπαρξιακές αναζητήσεις.

Εάν, όμως, ο Βασίλης Ραΐσης κατάφερε να με οδηγήσει σε τέτοια ερωτήματα, ορθολογιστή άνθρωπο, τότε πέτυχε το σκοπό του.

Η ταινία «Η τελευταία φάρσα», διαθέτει ένα πολύ καλό σενάριο. Πολύ καλοί διάλογοι, αξιοπρόσεκτες ερμηνείες και μια σκηνοθεσία η οποία, χωρίς να διαθέτει κάτι το ξεχωριστό, δεν προδίδει ούτε το σενάριο ούτε τις προθέσεις του ίδιου του σκηνοθέτη. Πάνω απ’ όλα είναι μια ταινία που ο θετής χαίρεται να τη βλέπει, κάτι που εκτιμήθηκε και από το κοινό του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που τη βράβευσε.

Στην ταινία εμφανίζεται - το ρόλο του καθηγητή ο οποίος παρακολουθεί το πείραμα των νεαρών επιστημόνων-  ο Αριστείδης Μπαλτάς, ομότιμος καθηγητής στο ΕΜΠ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, αρθρογράφος στην Κυριακάτικη Αυγή και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ
THE FINAL PAYOFF
Σκηνοθεσία:
 Αλέξανδρου Λεονταρίτη
Πρωταγωνιστούν: Γρηγόρης Τερζάκης, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Γιώργος Γιαννόπουλος, Ελένη Φιλίνη, Χρήστος Θεοφιλάτος, Μαρίνα Τσιγονάκη, Βαγγέλης Μουρίκης

Ένας πρώην μποξέρ, ο Γρηγόρης, δουλεύει για λογαριασμός του Μάρκου, ενός ανθρώπου του υποκόσμου. Δουλειά του είναι να μαζεύει. μαζί με το συνεργάτη του, Χρήστο. τα χρωστούμενα για λογαριασμό του αφεντικού του. Μέσα σε αυτόν τον κόσμο της απάτης, της παρακμής και της βίας, θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί μια νεαρή ηθοποιό, τη Νεφέλη. Ένα μυστικό που ο Γρηγόρης κουβαλά από το παρελθόν, θα τον κάνει να έρθει στη μεγάλη ρήξη και τη σύγκρουση.

Ο Γρηγόρης Λεονταρίτης, σκηνοθετεί ένα σύγχρονο φιλμ νουάρ με φόντο την Αθήνα της κρίσης. Πρόκειται για μία σύγχρονη περιπέτεια που εμπνέεται από τη σημερινή ελληνική επικαιρότητα, την τοκογλυφία και την οικονομική κρίση, με έντονα κοινωνικά στοιχεία κι επιρροές ταινιών δράσης αστυνομικού χαρακτήρα.

«Όταν κάθισα να δουλέψω το σενάριο, είχα στο μυαλό μου μία ιστορία ενός ανθρώπου ο οποίος ζει στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης, βιώνει καθημερινά μία αβέβαιη κατάσταση για το μέλλον, ενώ πιέζεται καθημερινά από διάφορες καταστάσεις μέσα από τις οποίες καλείται να πάρει στη συνέχεια δύσκολες αποφάσεις. Είναι μία κατάσταση με την οποία θεωρώ ότι έχει ταυτιστεί πολύς κόσμος το τελευταίο διάστημα ειδικά στην Ελλάδα, η οποία έχει ζοριστεί αρκετά οικονομικά και βιώνει πιο έντονα όλο αυτό το κοινωνικό φαινόμενο», λέει ο σκηνοθέτης. Και συμπληρώνει:  «(…) μία από τις πιο βασικές ιδέες που ήθελα να δώσω μέσα από την ταινία είναι πως όταν θέλει κάποιος κάτι πραγματικά, ακόμα και αν οι συνθήκες και οι καταστάσεις είναι πολύ δύσκολες, μπορεί με την επιμονή και τη θέληση του να αλλάξει τα πράγματα».

ΞΟΡΚΙΣΕ ΤΟ ΚΑΚΟ
DELIVER US FROM EVIL
Σκηνοθεσία:
 Σκοτ Ντέρικσον
Πρωταγωνιστούν: Έρικ Μπάνα, Έντγκαρ Ραμίρεζ, Ολίβια Μουν

Μια σειρά από άγρια και ανεξήγητα εγκλήματα που συμβάινουν στη Νέα Υόρκη, φέρνουν τον επιθεωρητή Ραλφ Σάρτσι, να συνεργάζεται με έναν ιερέα –εξορκιστή για να καταπολεμήσουν το Κακό που τρομοκρατεί τους κατοίκους της αμερικανικής μεγαλούπολης.  Μια θαυμάσια ταινία τρόμου, γεμάτη αγωνία και ανατροπές στην οποία ο σκηνοθέτης καταφέρνει εντέχνως να δημιουργήσει μια αίσθηση αληθοφάνειας στα όσα μη ρεαλιστικά συμβαίνουν. Λέγεται πως το σενάριο είναι βασισμένο σε αληθινά περιστατικά.

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ
VIVIR ES FACIL CON LOS OJOS CERRADOS
Σκηνοθεσία: 
Νταβίντ Τρουέμπα
Πρωταγωνιστούν: Χαβιέ Κάμαρα, Ναταλία Ντε Μολίνα, Φραντσέσκο Κολομέρ

Ο Αντόνιο, καθηγητής αγγλικών στην Αλμπασέτ της Ισπανίας, χρησιμοποιεί τα τραγούδια των Μπιτλς για να διδάξει τους μαθητές του. Βρισκόμαστε στο 1966, όταν ο Τζον Λένον έρχεται στην Αλμέρια για να γυρίσει την ταινία «Πως κέρδισα τον πόλεμο». Τότε ο Αντόνιο αποφασίζει να πάει να τον Λένον. Στο ταξίδι συναντά τον Μπελέν και τον Χουάνχο και ταξιδεύουν όλοι μαζί. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο Αντόνιο θα ανοιχτεί στους δύο συνταξιδιώτες του και θα τους βοηθήσει να ανακαλύψουν τους εαυτούς τους.

ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΩΝΑ
INTO THE STORM
Σκηνοθεσία:
 Στίβεν Κουέιλ
Πρωταγωνιστούν: Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, Σάρα Γουέιν Κάλις, Ματ Γουόλς, Αλίσια, Ντέμπναμ-Κάρεϊ, Άρλεν Εσκαρπέτα, Μαξ Ντίκον, Νέιθαν Κρες, Τζέρεμι Σάμπτερ, Κάιλι Ντέιβις, Τζον Ριπ, Σκοτ Λόρενς

Η πόλη Σίλβεστρον πλήττεται από συνεχείς σφοδρούς ανεμοστρόβιλους. Ενώ οι προβλέψεις των ειδικών μιλούν για ένταση του φαινόμενου, οι κάτοικοι της πόλης αναζητούν ασφαλή καταφύγια. Μια ταινία στην οποία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις που δημιουργούνται μπροστά στον κοινό κίνδυνο και το πνεύμα της αμαδικότητας.
Χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης, λέει: «αυτό που πραγματικά σε βάζει στην εμπειρία του κυκλώνα είναι οι ίδιοι οι χαρακτήρες. Βιώνουμε την καταιγίδα και τους ανεμοστρόβιλους μέσα από την οπτική των πρωταγωνιστών και δημιουργείται συναισθηματική ταύτιση. Έτσι, η εμπειρία της τρομακτικής καταιγίδας παίρνει ακόμα πιο αληθινή μορφή...»

ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΠΟΛΗ: Η ΚΥΡΙΑ ΘΕΛΕΙ ΦΟΝΟ
SIN CITY: A DAME TO KILL FOR
Σκηνοθεσία:
 Φρανκ Μίλερ, Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ
Πρωταγωνιστούν: Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, Μπρους Γουίλις, Τζούνο Τεμπλ, Εύα Γκριν, Τζέσικα Άλμπα, Μίκι Ρουρκ, Ροζάριο Ντόσον, Τζος Μπρόλιν, Ρέι Λιότα, Στέισι Κιτς, Πάουερς Μπουθ, Τζέιμι Κινγκ, Τζέρεμι Πίβεν, Τζέιμι Τσανγκ, Λέιντι Γκάγκα

Σε μια πόλη που δεν υπάρχει δικαιοσύνη, Άνθρωποι σε απόγνωση αναζητούν εκδίκηση και αδίστακτοι δολοφόνοι διασταυρώνονται στο διάσημο κλαμπ Πέκος.

Όταν ξεκίνησε η «σειρά» της Αμαρτωλή; Πόλης τον Απρίλιο του 2005, έγινε αμέσως τεράστια εμπορική επιτυχία διεθνώς. Ισχυρές γυναίκες, ελαττωματικοί ήρωες, άθλιοι κακοποιοί  - όλοι συνέβαλλαν στην άμεση απαίτηση του κοινού για σίκουελ. Όπερ και εγένετο!
Από το εικονογραφημένο μυθιστόρημα του Φρανκ Μίλλερ «Η Κυρία Θέλει Φόνο».

Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΡΤΣΙΜΠΑΛΝΤΟ ΝΤΕ ΛΑ ΚΡΟΥΖ
ENSAYO DE UN CRIMEN
Σκηνοθεσία
: Λουίς Μπουνιουέλ
Πρωταγωνιστούν: Ερνέστο Αλόνσο, Μιροσλάβα Στερν, Ρίτα Μακέδο, Αριάνα Βέλτερ

Ταινία του 1955, με το μεγάλο ισπανό σκηνοθέτη να γυρίζει την ταινία στο Μεξικό. Ο ήρωάς του Αρτσιμπάλντο ντε λα Κρουζ, είναι ένας κατά συρροή δολοφόνος, ο οποίος όμως δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα! Απλώς, επειδή νιώθει ενοχές από ένα περιστατικό των παιδικών του χρόνων, έχει μια επιθυμία να σκοτώνει, χωρίς όμως να το πραγματοποιήσει ποτέ. Βασισμένη στο μυθιστόρημα του μεξικανού, Ουμπέρτο Ουσίλι, «Δοκιμή για ένα φόνο», όπως είναι και ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας. Μεγάλη ταινία από έναν ιδιοφυή σκηνοθέτη.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)