to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:02 | 18.07.2013

Πολιτισμός

Οι ταινίες της εβδομάδας

Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη


Ταινίες με δράση και δράμα που διαθέτουν ονόματα πρωτοκλασάτων ηθοποιών, ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, γαλλική κωμωδία, τρισδιάστατο κινούμενο σχέδιο, κλασσική επανέκδοση παρελθοντικού αριστουργήματος και ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στους νέους που προσπαθούν να κατανοήσουν τη σκληρή μοίρα που τους επιφυλάσσει το μέλλον συνθέτουν το κινηματογραφικό πάζλ της εβδομάδας.

«Ένα καλοκαίρι»

YOUTUBE/SEVENFILMSGREECE

Ο Τζεφ Νίκολς υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία σε αυτό το δράμα, με τον Μάθιου Μακόναχι, τη - βραβευμένη με Όσκαρ -  Ρις Γουίδερσπουν και τους Τάι Σέρινταν, Τζέικομπ Λόφλαντ, Σαμ Σέπαρντ και Μάικλ Σάνον, το οποίο συμμετείχε επίσημα στο διαγωνιστικό τμήμα του 65ου Φεστιβάλ Καννών 2012. Σε μια εξερεύνησή τους, δύο έφηβοι ανακαλύπτουν έναν άνδρα, ο οποίος  κρύβεται από τον νόμο, και αναπτύσσουν μαζί του μία σχέση φιλίας. Όμως, δε γνωρίζουν ότι είναι καταζητούμενος.



«Μια πράσινη ιστορία»

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το βιογραφικό δράμα του Νίκα Αγιασβίλι - με τους Εντ Ο’  Ρος, Μάλκολμ Μακντάουελ, Σάνον Ελίζαμπεθ, Λούις Μάντιλορ, Αναμπέλα Σιόρα, Τζορτζ Φιν, Ρότζερ Μπαρτ και  Μπίλι Ζέιν – μιλάει για το αμερικάνικο όνειρο και, πάνω από όλα, για το ελληνικό δαιμόνιο. Η ταινία αφηγείται τη ζωή ενός έλληνα μετανάστη από την Κρήτη, του Βαν Βλαχάκη, ο οποίος, με την ευρηματικότητα, τη διορατικότητα και, κυρίως, με την οικολογική ανησυχία και την ευαισθησία του για το περιβάλλον, κατόρθωσε να ιδρύσει τη μεγαλύτερη εταιρεία οικολογικών απορρυπαντικών στην Αμερική.

Ο Βαν Βλαχάκης σημειώνει για την αποδοχή της πρότασης να γίνει η ζωή του ταινία: «Συμφώνησα, με την ελπίδα να κάνω τους ανθρώπους να σκέφτονται διαφορετικά για τους μετανάστες και για αυτά που μπορούν να προσφέρουν σε μια χώρα, αλλά και να σκεφτούν το περιβάλλον, το οποίο μπορεί να προστατευτεί με τη βοήθεια της οικονομίας. Οι άνθρωποι θα εξοικονομήσουν χρήματα. Αν επενδύσεις χρήματα στην ηλιακή ενέργεια, θα αποζημιωθείς. Καμία τραπεζική επένδυση δεν το κάνει αυτό. Έπειτα, είναι και θέμα υγείας. Με τόσα περιστατικά καρκίνου και άλλα προβλήματα υγείας, καταλαβαίνεις ότι δεν προσέχουμε τι γίνεται γύρω μας…
Όταν κλείνω τα μάτια μου, ονειρεύομαι τα νιάτα μου. Και όταν ονειρεύομαι τα νιάτα μου, αναρωτιέμαι για τον θάνατο. Και όταν αναρωτιέμαι για τον θάνατο, σκέφτομαι τη ζωή μου και διερωτώμαι αν έχω κάνει όλα όσα μπορούσα».



«Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια»

Αφιερωμένη στους αμήχανους γονείς και, κυρίως, στους νέους που προσπαθούν να κατανοήσουν τη σκληρή μοίρα που τους επιφυλάσσει το μέλλον, η κινηματογραφική όπερα – μπαλέτο του Αστέρη Κούτουλα, με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και τη χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλα, είναι εμπνευσμένη από την τραγωδία του Ευριπίδη, «Μήδεια», στην οποία η ηρωίδα σκοτώνει τα παιδιά της.

Ο χορός - ερμηνεία της Μουσικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρούπολης - και η Μαρία Κουσουνή στον ρόλο της Μήδειας δεσπόζουν στα πλάνα, σε μια μείξη κλασικού μπαλέτου και σύγχρονου χορού, συνυφασμένη με εικόνες από εξεγερμένους, κουκουλοφόρους νεαρούς και ανεξέλεγκτους βαριά οπλισμένους  αστυνομικούς, μορφές από έναν αμείλικτο κόσμο που έχει σφετεριστεί την καθημερινή πραγματικότητα
Ο σκηνοθέτης εξηγεί για την ταινία: «Η Μήδεια σκοτώνει τα παιδιά της. Η Μήδεια κοιτάει μόνο τον εαυτό της. Ήταν το σήμερα, που κίνησε το ενδιαφέρον μου. Κείμενο, μουσική και χορός, ενωμένα σε μια ταινία, η οποία δε μου άφησε καμία άλλη διέξοδο, παρά εκείνη στον ζόφο μιας κοινωνίας που καθημερινά σκοτώνει τα παιδιά της. Μέσα στην οποία σκοτώνουμε τα παιδιά μας».

«Red 2»

YOUTUBE/MOVIETRAILERSGR

Η γνωστή ομάδα επιστρέφει με μία εντελώς διαφορετική κωμική συνέχεια, σκηνοθετημένη από τον Ντιν Πάρισοτ και με ένα εντυπωσιακό καστ που αποτελείται από τον Μπρους Γουίλις, τους -  βραβευμένους με Όσκαρ  - Άντονι Χόπκινς, Έλεν Μίρεν και Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, τον  - δύο φορές υποψήφιο για Όσκαρ  - Τζον Μάλκοβιτς και τους Μέρι Λουίζ Πάρκερ, Μπιουν Χουν Λι, Μπράιαν Κοξ και Νιλ Μακντόνα.
Αυτή τη φορά, ο μυστικός πράκτορα της CIA, Φράνκ Μόουζες, είναι ένας ευτυχισμένος συνταξιούχος, που απολαμβάνει την ηρεμία δίπλα στη γυναίκα της ζωής του. Εκείνη, όμως, νοσταλγεί την περιπέτεια και τα έντονα συναισθήματα πάθους, που τους  προκαλούσε ο κίνδυνος. Έτσι, φροντίζει να δημιουργήσει και πάλι τις ιδανικές συνθήκες, μόνο που η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.



«Χτυποκάρδια στο γραφείο»

Μεταφέροντάς μας στο 1958, η γαλλική κωμωδία του Ρεγκί Ρουανσάρ απέσπασε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο και στο 14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας και ήταν υποψήφια για 5 βραβεία Σεζάρ.
Με τους Ρομέν Ντιρί, Ντέμπορα Φρανσουά και Μπερενίς Μπεζό, μια 20άχρονη, που δεν αντέχει τη ζωή της στο χωριό, φεύγει, για να αναζητήσει την τύχη της. Η συνέντευξή της για μια θέση γραμματέως της ανοίγει έναν νέο απρόσμενο δρόμο, αφού το υποψήφιο αφεντικό της εντυπωσιάζεται από την εκπληκτική της ταχύτητα στη δακτυλογράφηση και θέλει να την προπονήσει για μεγάλους διαγωνισμούς. Και, κάπου εκεί, έρχεται και η αγάπη να περιπλέξει τα πράγματα.



«Turbo»

YOUTUBE/DREAMWORKSANIMATION

Οι δημιουργοί των ταινιών «Μαδαγασκάρη», «Kung Fu Panda» και «Οι Κρουντς» επιστρέφουν με μία τρισδιάστατη κωμωδία κινουμένων σχεδίων, σε σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Σόρεν και με τις φωνές των Ράιαν Ρέινολντς, Πολ Τζαμάτι και Μάγια Ρούντολφ.
Και ποιος είναι ο Τούρμπο; Ένα μικρό σαλιγκάρι, που έχει εμμονή με την ταχύτητα και ονειρεύεται να γίνει το γρηγορότερο στον κόσμο. Μάλιστα, ένα περίεργο ατύχημα το βοηθά να κυνηγήσει στην κυριολεξία το όνειρο του.



«Κλέφτης ποδηλάτων»

Το ασπρόμαυρο ιταλικό αριστούργημα του 1948, σε σενάριο, σκηνοθεσία και παραγωγή του πατέρα του ιταλικού νεορεαλισμού, Βιτόριο Ντε Σίκα, κέρδισε το ειδικό βραβείο Όσκαρ για καλύτερη ξένη ταινία, 7 χρόνια πριν καθιερωθεί αυτή η κατηγορία, θεωρείται μία από τις κορυφαίες ταινίες όλων των εποχών και παραμένει στην πρώτη δεκάδα σε εκατοντάδες σινεφίλ λίστες παγκοσμίως.

Βασισμένη  στην ομώνυμη νουβέλα του Λουίτζι Μπαρτολίνι και με ερασιτέχνες ηθοποιούς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, μεταξύ των οποίων οι Λαμπέρτο Μαγκιοράνι, Ένζο Σταϊόλα, Λιανέλα Καρέλ, Βιττόριο Αντονούτσι, Τζίνο Σαλταμερέντα και ο 16άχρονος τότε και μετέπειτα σκηνοθέτης Σέρτζιο Λεόνε, η δραματική ταινία καταγράφει την Ιταλία, μετά τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, μέσα από την ιστορία ενός άνεργου, ο οποίος, μετά από μεγάλη προσπάθεια, βρίσκει μια δουλειά. Όμως, για κακή του τύχη, απαιτεί ποδήλατο. Τα καταφέρνει να βρει, αλλά κάποιος του το κλέβει την πρώτη του μέρα στη δουλειά. Μαζί με τον νεαρό γιο του, ξεκινούν μια μανιώδη αναζήτηση για να βρουν τον κλέφτη, παίρνοντας πολλά μαθήματα από τη ζωή.

Πηγή: Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)