to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:44 | 28.03.2013

πηγή: https://left.gr/94

Πολιτισμός

Οι ταινίες της εβδομάδας

Κριτική των ταινιών που βγαίνουν στις αίθουσες σήμερα, Πέμπτη 28/3, από τον Στράτο Κερσανίδη


Χιονάτη

Blancanieves

Σκηνοθεσία: Πάμπλο Μπεργκέρ

Πρωταγωνιστούν: Μαριμπέλ Βερντού, Άντζελα Μολίνα, ΜακΑρένα Γκαρσία, Ντάνιελ Γκιμένεθ Κάσο, Πέρε Πονσέ

Το πασίγνωστο παραμύθι των αδελφών Γκριμ μεταφερμένο στη Σεβίλλη το 1920. Η Σεβίλλη του 1920 είναι το σκηνικό αυτής της ταινίας η οποία είναι βασισμένη στο γνωστό παραμύθι των αδελφών Γκριμ. Η έγκυος γυναίκα ενός διάσημου ταυρομάχου, βλέπει τον άντρα της να τραυματίζεται βαριά κατά τη διάρκεια μιας ταυρομαχίας. Σοκαρισμένη γεννά πρόωρα ένα κοριτσάκι και πεθαίνει στη γέννα ενώ ο άνδρας της μένει ανάπηρος. Το κοριτσάκι μεγαλώνει με τη γιαγιά του ενώ μια σατανική νοσοκόμα παντρεύεται τον πλούσιο ταυρομάχο. Όταν πεθαίνει η γιαγιά το κοριτσάκι πηγαίνει να ζήσει στο σπίτι του πατέρα του. Εκεί όμως κάνει πλέον κουμλάντο η μητριά της η οποία της φέρεται άσχημα και τη χρησιμοποιεί ως υπηρτέτρια, ενώ κρατά τον άνδρα της κλεισμένο σε ένα δωμάτιο. Κοπέλα πια η Χιονάτη καταφέρνει να φύγει και της προσφέρουν καταφύγιο έξι νάνοι-ταυρομάχοι! Η κοπέλα σύντομα γίνεται διάσημη ταυρομάχος.

Μια γοητευτική ασπρόμαυρη βουβή ταινία, φόρος τιμής στη χρυσή εποχή του κινηματογράφου. Ο σκηνοθέτης οικοδομεί μια εξαιρετική ταινία, ένα παραμυθένιο δράμα, νοσταλγικό και πρωτότυπο. Είναι πράγματι εντυπωσιακά τα σκηνικά και τα κουστούμια, τα οποία όμως δεν ξεφεύγουν στην υπερβολή. Η αφήγηση κρατιέται από τον εξαιρετικό σκηνοθετικό ρυθμό, η έλλειψη ήχου όχι μόνο δεν ενοχλεί αλλά σύντομα «πείθει» για τη μη αναγκαιότητα του. Άλλωστε η δύναμη της εικόνας, η οποία συνοδεύεται από την υπέροχη μουσική του Αλφόνσδο νε Βιλαλόνγκα, είναι τέτοια που παρασύρει το θεατή στη δίνη των όσων συμβαίνουν. Η ταινία τιμήθηκε με 10 βραβεία Γκόγια και, πιστέψτε με, τα αξίζει και με το παραπάνω!  

Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους 

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Βούλγαρη

Πρωταγωνιστούν: Μαρία Γεωργιάδου, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Θέμις Μπαζάκα, Δημήτρης Πιατάς, Κώστας Γανωτής, Αλέξης Χαρίσης

Η Ηλέκτρα, 32 χρονών, ζει στην Αθήνα της κρίσης αλλά βιώνει και τη δική της προσωπική κρίση. Ερωτευμένη με έναν πολιτικό κρατούμενο, με σπουδές στο Λονδίνο που δεν έχουν αντίκρισμα, με γονείς από τη γενιά του Πολυτεχνείου που ακόμα περιμένουν να ενωθεί η αριστερά, η Ηλέκτρα προσπαθεί να ισορροπήσει.

Μια σύγχρονη ιστορία στην Ελλάδα της κρίσης. Με μεστή και στρωτή σκηνοθεσία καταγράφει τα όσα ο καθένας μας βλέπει και αντιλαμβάνεται καθημερινά, με τρόπο τρυφερό, κάποιες φορές με θυμό, αλλά και με λεπτό χιούμορ. Ταυτόχρονα προσεγγίζει και τις αντιφάσεις των ηρώων της, οι οποίοι κάποιες φορές προβληματισμένοι, κάποιες άλλες απογοητευμένοι παραμένουν αθεράπευτα αισιόδοξοι μαχητές έχοντας απέναντί τους ένα απάνθρωπο σύστημα. Η αφήγηση κυλάει, οι διάλογοι είναι άριστα δουλεμένοι και η διεύθυνση των ηθοποιών εξαιρετική. Τίποτε εξεζητημένο, τίποτε περιττό, σε μια ταινία με άποψη ισορροπημένη χωρίς κραυγές.

Stoker

Σκηνοθεσία: Τσαν Γουκ Παρκ

Πρωταγωνιστούν: Μία Βασικόβσκα, Μάθιου Γκουντ, Ντέρμοτ Μαλρόνεϊ, Τζάκι Γουίβερ, Νικόλ Κίντμαν

Όταν σκοτώνεται ο πατέρας της σε δυστύχημα η Ίντια συγκατοικεί με τον άγνωστό της θείο Τσάρλι και την προβληματική μητέρα της. Ο θείος Τσάρλι, αρκετά μυστηριώδης και με ύποπτα κίνητρα, δεν προκαλεί φόβο στην Ίντια, αντίθετα τον ερωτεύεται με πάθος. Ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ χωρίς τη βία που χαρακτήριζε της προηγούμενες ταινίες του νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη, που εγκωμιάστηκε από την κριτική.

Broken City

Σκηνοθεσία: Άλεν Χιουζ

Πρωταγωνιστούν: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Ράσελ Κρόου, Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, Μπάρι Πέππερ, Κάιλ Τσάντλερ, Νάταλι Μαρτίνεζ, Τζέφρι Ράιτ

Μια εξαθλιωμένη πόλη, ένας διεφθαρμένος δήμαρχος και ένα πρώην αστυνομικός, ο Μπίλι Τάγκαρτ, Ανάμεσά τους η μοιραία γυναίκα, η σύζυγος του δημάρχου που ο Τάγκαρτ προσελήφθη να την παρακολουθεί. Ενδιαφέρον φιλμ νουάρ.

Welcome to the show - Η μουσική κληρονομιά του Παύλου Σιδηρόπουλου

Σκηνοθεσία: Αλέξης Πόνσε και Κώστας Πλιάκος

Μουσικό ντοκιμαντέρ για την εμβληματική μορφή του Παύλου Σιδηρόπουλου, με πολύ σημαντικό αρχειακό υλικό. Ο Σιδηρόπουλος υπήρξε πρωτοπόρος για την εποχή του, ανήσυχο πνεύμα που πειραματίστηκε όχι μόνο σε ό,τι αφορά στη μουσική και στη σύνθεση, αλλά και στην ηθοποιία, στην ποίηση και στη συγγραφή. Συνεργάτες του, αλλά και καλλιτέχνες, μιλούν τη μουσική του και για το πως και πόσο επηρέασε τις νέες γενιές μουσικών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)