to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:20 | 26.12.2013

Πολιτισμός

Οι ταινίες που προβάλλονται από τα Χριστούγεννα στις αίθουσες

Από τον Στράτο Κερσανίδη


Ο κριτικός κινηματογράφου Στράτος Κερσανίδης γράφει κάθε εβδομάδα για το alterthess.gr τις νέες ταινίες που κάνουν  πρεμιέρα στις κινηματογραφίκές αίθουσες.

O ΛΥΚΟΣ ΤΗΣ WALL STREET 

THE WOLF OF WALL STREET

Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορτσέζε

Πρωταγωνιστούν: Λεονάρντο Ντικάπριο, Τζόνα Χιλ, Μάθιου Μακόναχι, Τζον Φαβρό, Κάιλ Τσάντλερ, Ζαν Ντιζαρντέν, Πι Τζέι Μπερν, Κένεθ Τσόι, Ρομπ Ράινερ, Σπάικ Τζονζ

Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η νέα ταινία του Σκορσέζε, αφηγείται μια ιστορία η οποία καταδεικνύει τη σαπίλα του καπιταλισμού και μπαίνει στην καρδιά του πυρήνα που γέννησε την οικονομική κρίση. Η ταινία είναι μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος που έγραψε ο Τζόρνταν Μπέλφορτ και αναφέρεται στην ίδια του τη ζωή. Είναι δε μια ιστορία οικονομικής διαφθοράς στη Γουόλ Στριτ, στην οποία εμπλέκονται τράπεζες, κερδοσκόποι και μαφία η εμπλοκή στην οποία στοίχησε στον Μπέλφορτ 20μηνη φυλάκιση. Πρωταγωνιστής ενός από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα στη Γουόλ Στριτ, καταδικάστηκε για απάτες, ξέπλυμα χρήματος και κατάχρηση από τους πελάτες του ενός ποσού που υπερέβαινε τα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Βέβαια, επειδή ζούμε σε καθεστώς ελευθερίας, ο κομπιναδόρος συγγραφέας του βιβλίου άρα και πρωταγωνιστικός χαρακτήρας της ταινίας, κυκλοφορεί ανάμεσά μας και μάλιστα μέσω της ιστοσελίδας που διαθέτει στο διαδίκτυο, παρέχει επιχειρηματικές συμβουλές, ήτοι συμβουλές κερδοσκοπίας καθότι πάνω απ’ όλα οι δημοκρατικές ελευθερίες… της αγοράς! 

Κάπως έτσι, λοιπόν, χάρις στη δράση κάποιων Μπέλφορτ οι οποίοι επένδυσαν στις χρηματιστηριακές «φούσκες» αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, υπονομεύτηκε η οικονομία και οδηγηθήκαμε στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Τώρα εάν το κοινωνικό και οικονομικό σύστημα χρησιμοποιεί άλλες δικαιολογίες για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αυτό είναι «άλλου παπά ευαγγέλιο». Γιατί εάν παραδεχτεί από μόνο του τις αντιφάσεις και τη σαπίλα επάνω στην οποία έχει οικοδομηθεί, τότε θα ενοχοποιηθεί ολόκληρο το ιδεολόγημα του νεοφιλελευθερισμού. Και ο καπιταλισμός-καζίνο ο οποίος μας έχει καθίσει στο σβέρκο θα πρέπει να παραδεχτεί πως αποτελεί εάν λάθος κάτι που δε συμφέρει, όπως είναι φυσικό, την παγκόσμια οικονομική τάξη.

Ο Μάρτιν Σκορσέζε, λοιπόν, κάνει εικόνες το βιβλίο του Μπέλφορτ και αυτό σημαίνει πως ο απλός θεατής μπορεί εύκολα να αντιληφθεί που βρίσκονται οι αιτίες της κρίσης και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι.

Στην ταινία παρακολουθούμε μερικές, ίσως σοκαριστικές σκηνές, ακολασίας με ναρκωτικά και σεξ, οι οποίες μάλιστα ενόχλησαν κάποιους στις ΗΠΑ. Μάλιστα μια 75χρονη ηθοποιός, η Χόουπ Χόλιντεϊ, η οποία είδε την ταινία όταν προβλήθηκε για τα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, έγραψε: «Σήμερα ήταν βασανιστικά στην Ακαδημία, τρεις ώρες βασανιστηρίων, οι ίδιες ανοησίες ξανά και ξανά. Πολλοί από εμάς δεν μείναμε για τη συζήτηση. Τη μίσησα». Ο ίδιος ο Σκορσέζε πάντως έχει πει για την ταινία: «Δεν ξέρω αν θα θεωρήσουν όλοι ότι είναι του γούστου τους – δεν νομίζω ότι θα είναι. Δεν είναι φτιαγμένη για 14χρονα».

Πάντως, παρά τις όποιες αντιδράσεις, ο μέγας αμερικανός σκηνοθέτης χτίζει έναν συναρπαστικό κόσμο που τον «απλώνει» σε 180 ολόκληρα λεπτά κινηματογραφικής απόλαυσης. Κι επειδή είναι μάστορας, κατορθώνει να χαλιναγωγήσει το χρόνο έτσι ώστε να μην κουράζει το θεατή αλλά αντίθετα να τον κρατά προσηλωμένο στα όσα συμβαίνουν επί της οθόνης. Και τέλος, το δράμα γίνεται μάθημα οικονομίας, πληροφορία, γνώση. Αυτό είναι το μεγαλείο του σινεμά, κάτι που υπάρχει σε όλες τις ταινίες του Μάρτιν Σκορσέζε, να μιλάει για πολύ σοβαρά χωρίς να απολέσει ούτε στιγμή την απόλαυση που προσφέρει η παρακολούθηση μια κινηματογραφικής ταινίας. 

Μια πλούσια παραγωγή την οποία σκηνοθέτης εκμεταλλεύεται χωρίς –πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά- να πέσει θύμα της. Κι αυτό επειδή δεν ελέγχεται από την παραγωγή αλλά η παραγωγή χρησιμοποιείται από αυτόν. Με αυτόν το συνδυασμό κερδισμένος βγαίνει ο θεατής ο οποίος απολαμβάνει την κινηματογραφική του έξοδο και ταυτόχρονα λαμβάνει και τροφή για σκέψη.

Στην πέμπτη κατά σειρά συνεργασία του με το Σκορσέζε, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο «λάμπει» με την ερμηνεία του. Η παρουσία του είναι πληθωρική, κρατά σχεδόν όλο το βάρος της ταινίας στην πλάτη του και τα καταφέρνει περίφημα, αποδεικνύοντας πως έπαψε προ πολλού να είναι εκείνο το όμορφο και γλυκό αγόρι που ξέραμε, αλλά έχουμε να κάνουμε με έναν ηθοποιό ώριμο και με τεράστιες υποκριτικές ικανότητες.

JUSTIN BIEBER'S BELIEVE

Σκηνοθεσία: Tζον Μ. Τσου 

Πρωταγωνιστούν: Τζάστιν Μπίμπερ, Σκούτερ Μπράουν, Άσερ Ρέιμοντ, Τζον Μ. Τσου, Τζέρεμι Μπίμπερ, Πάτι Μαλέτ, Ράιαν Γκουντ, Μάικ Πόσνερ, Ρόντνει Τζέρκινς

Ένα τυχαίο βίντεο στο YouTube έγινε η αιτία για να τον ανακαλύψουν. Σήμερα κατατάσσεται, ανάμεσα στους σημαντικότερους, αλλά και πιο επιδραστικούς, καλλιτέχνες των ημερών μας, σαρώνοντας τις πρωτιές διεθνώς και προκαλώντας φρενίτιδα ενθουσιασμού στους εκατομμύρια πιστούς θαυμαστές του.

Η ταινία ακολουθεί τον Τζάστιν Μπίμπερ, το νεαρό τραγουδιστή από τον Καναδά, στην παγκόσμια περιοδεία του με τίτλο «Beleive». Στιγμιότυπα από τη σκηνική του παρουσία, προσωπικές στιγμές, συνεντεύξεις από άτομα που βρίσκονται κοντά του, συνθέτουν το παζλ αυτού του μουσικού ντοκιμαντέρ. Εντυπωσιακό οπτικό υλικό μιας από τις πιο εκρηκτικές περιοδείες και αποκλειστική πρόσβαση στους θεατές της ταινίες στις πιο ιδιαίτερες στιγμές της προετοιμασίας της. Κι ακόμη στην ταινία μπορούμε να δούμε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του Τζάστιν Μπίμπερ, όταν σβήνουν τα φώτα και το μουσικό φαινόμενο μετατρέπεται σε αγόρι της διπλανής πόρτας.

Ο σκηνοθέτης σημειώνει: «(…)Ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτή την ταινία με την προοπτική του να αποτυπώσουμε μια συναυλία σε βίντεο, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Η σκέψη ήταν να δημιουργήσουμε μια οπτική εμπειρία στη ζωντανή του εμφάνιση, ώστε οι θαυμαστές του που δεν είχαν τη δυνατότητα να τον δουν ζωντανά στη σκηνή να μπορέσουν να δουν το βίντεο και να πάρουν μια αίσθηση της εμπειρίας. Όμως όσο περισσότερο χρόνο πέρναγα μαζί του, τόσο περισσότερες αλήθειες έφταναν στον φακό μου. Αλήθειες που οι εξωτερικοί παρατηρητές δεν είχαν την ευκαιρία να δουν. Έτσι η ταινία πήρε τελικά μια άλλη τροπή εντελώς διαφορετική από αυτή της απλής καταγραφής μιας συναυλίας.

Αντίκρισα έναν νεαρό άνδρα ο οποίος έμαθε να απολαμβάνει τους καρπούς της δουλειάς και του ταλέντου του. Έναν άνδρα ο οποίος γνώριζε το μέγεθος της αυτοκρατορίας του και δεν το έκρυψε ούτε για μια στιγμή. Και αυτό ήταν συναρπαστικό. Έτσι αναπόφευκτα, σκέφτηκα ότι θα ήταν κρίμα να μην καταγράψω το επόμενο κεφάλαιο της ζωής του μουσικού φαινομένου που ακούει στο όνομα Μπίμπερ! Το μεταβατικό στάδιο συνέβαινε μπροστά μου. Εκείνος εξελισσόταν από αγόρι σε άνδρα, σε καλλιτέχνη και ποπ σταρ, γνωρίζοντας ότι οι επιλογές του σήμερα αναμένεται να καθορίσουν άπαξ την περαιτέρω σταδιοδρομία του. Και μαζί του εξελισσόταν και η ταινία που κατέγραφε τα ευαίσθητα αυτά δεδομένα (…)».

Η ΚΡΥΦΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΟΥΟΛΤΕΡ ΜΙΤΙ

THE SECRET LIFE OF WALTER MITTY

Σκηνοθεσία: Μπεν Στίλερ

Πρωταγωνιστούν: Μπεν Στίλερ, Κρίστεν Γουίγκ, Σον Πεν, Άνταμ Σκοτ, Κάθριν Χαν, Σίρλεϊ Μακλέιν, Πάτον Όσβαλτ

Ο Γουόλτερ Μίτι είνει διευθυντής σε ένα φωτογραφικό περιοδικό. Αυτό που τον χαρακτηρίζει πάντως είναι πως ζει διαρκώς βυθισμένος μέσα στα όνειρά του. Όταν ένα αρνητικό φιλμ χάνεται, ο Γουόλτερ θα αναγκαστεί να μπει σε μια αληθινή περιπέτεια που ξεπερνά ακόμη και τα όνειρά του.

Ευχάριστη κωμωδία με τον Μπεν Στίλερ να κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με εκείνον του σκηνοθέτη. Η ταινία αποτελεί ριμείκ της ομώνυμης ταινίας του 1947 που είχε σκηνοθετήσει ο Νόρμαν Ζ. ΜακΛέοντ, με πρωταγωνιστή τον Ντάνι Κέι. Οι κακές γλώσσες λένε, πως η ταινία του Στίλερ απέχει παρασάγγας από την αντίστοιχη του Μακ Λέοντ, σε βάρος του Στίλερ, βεβαίως, βεβαίως…

47 RONIN

Σκηνοθεσία: Καρλ Έρικ Ρινς

Πρωταγωνιστούν: Κιάνου Ριβς, Ρίνκο Κικούτσι, Χιρογιούκι Σανάντα, Ταντανόμπου Ασάνο, Κο Σιμπασάκι

Μια από τις διαχρονικότερες ιστορίες – θρύλους αυτοθυσίας κι εκδίκησης της Ιαπωνικής παράδοσης του 18ου αιώνα, εκείνη των 47 Ronin, των 47, δηλαδή, σαμουράι που στερούνται τον αρχηγό τους. Μία ομάδα εξόριστων Σαμουράι επιδιώκουν να αποκαταστήσουν την τιμή τους και να εκδικηθούν τον προδότη που ευθύνεται για τον θάνατο του Δασκάλου τους. Ο Κάι είναι ο συμπολεμιστής τους, που θα τον αμφισβητήσουν, ειδικά όταν ερωτευτεί την Μίκα, την κόρη του αφέντη τους. Η ταινία ακολουθεί την αποστολή των Ronin που θα δοκιμάσουν το κουράγιο τους, το θάρρος τους, την ψυχή τους, αλλά και την μεταξύ τους εμπιστοσύνη σε μια προσπάθεια ανάκτησης της χαμένης τους γης και κατάκτησης της αιωνιότητας. Μια επική περιπέτεια, στην οποία εμπλέκονται και διάφορα υπερφυσικά όντα, γεμάτη δράση και ένταση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)