to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι σύροι πρόσφυγες ζητούν δέσμευση για άσυλο, στέγη και τροφή - Συγκέντρωση συμπαράστασης το Σάββατο στο Σύνταγμα

Το Σάββατο στις 2:30 το μεσημέρι, οι Σύροι και η Συνέλευση Αλληλεγγύης καλούν σε συγκέντρωση συμπαράστασης στο Σύνταγμα.


Τη διαμόρφωση νέου πλαισίου αιτημάτων συζητούν οι Σύροι ύστερα από 23 ημέρες καθιστική διαμαρτυρία, καθώς η κυβέρνηση επιμένει ότι είναι αδύνατη με τους τωρινούς συσχετισμούς η ενεργοποίηση των μηχανισμών της ΕΕ που επιτρέπουν την ελεύθερη μετακίνηση των θυμάτων ενόπλων συρράξεων στο εσωτερικό, χωρίς να απαιτείται άσυλο.

 

Αντιπροσωπεία των Σύρων αναμένεται να συναντηθεί σήμερα Παρασκευή με τη γενική γραμματεία του υπουργείου Εσωτερικών, για να ζητήσει τη δέσμευσή της κυβέρνησης για παροχή ασύλου σε όλους, με ταχύρρυθμη διαδικασία (εξέταση πολύ περισσότερων από δέκα αιτήματα την ημέρα, όπως υπόσχεται προς το παρόν η κυβέρνηση), και με ταχεία έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων εντός 15 ημερών, όπως προβλέπει υπουργική απόφαση που εκδόθηκε πρόσφατα. Ο κατάλογος των Σύρων που επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο αναμένεται να ξεπεράσει τα 650 άτομα. Ανάμεσά τους, ασθενείς, παιδιά και γυναίκες, που αναμένεται να προηγηθούν στη διαδικασία.

Στα αιτήματα των Σύρων περιλαμβάνεται επίσης η εξασφάλιση στέγης και τροφής για όλους όσοι μένουν στην Ελλάδα. Η εξασφάλιση ενός στοιχειώδους βιοτικού επιπέδου που αποτελεί διεθνή υποχρέωση της Ελλάδας, όπως επιβεβαιώνει και η χτεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που καταδικάζει τη χώρα μας για εξευτελιστική και απάνθρωπη μεταχείριση, μεταξύ άλλων επειδή αφήνει όσους ζητούν άσυλο σε κατάσταση ακραίας εξαθλίωσης.

«Μένουμε στο Σύνταγμα»

«Θα μείνουμε στο Σύνταγμα μέχρι να πάρουμε θετική απάντηση από την κυβέρνηση σε όλα μας τα αιτήματα και μέχρι ένας σημαντικός αριθμός από μας να πάρει τα απαραίτητα έγγραφα», δηλώνουν οι Σύροι και ζητούν την υποστήριξη και αλληλεγγύη των Ελλήνων.

Μέχρι στιγμής, οι Σύροι έχουν καταφέρει να κάνουν την ύπαρξή τους και τα προβλήματά τους γνωστά στην ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη, να ενεργοποιήσουν τον κεντρικό και τον αυτοδιοικητικό κρατικό μηχανισμό και να πλαισιωθούν από ένα κίνημα αλληλέγγυων που τους υποστήριξε τόσο υλικά όσο και πολιτικά. Σε πρακτικό επίπεδο, έχουν καταφέρει να εκδοθεί υπουργική απόφαση που δίνει σε σύντομο διάστημα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες (το ζήτημα βρισκόταν σε αδικαιολόγητη εκκρεμότητα για καιρό), να βρεθούν έστω και λίγα καταλύματα σε δομές, και να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για ταχύρρυθμη απονομή ασύλου.

- Σήμερα το πρωί στις 9 έχει προγραμματιστεί συνάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου και Θ. Δρίτσα με το γγ του υπ. Εσωτερικών Άγγ. Συρίγο για το θέμα των Σύρων.

- Το Σάββατο στις 2:30 το μεσημέρι, οι Σύροι και η Συνέλευση Αλληλεγγύης καλούν σε συγκέντρωση συμπαράστασης στο Σύνταγμα. 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)