to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:21 | 08.03.2018

Διεθνή

Δεκάδες κρούσματα ασφυξίας μετά από βομβαρδισμούς του Άσαντ στην Ανατολική Γούτα

Φόβοι για χημικό πόλεμο - Εγκλωβισμένοι παραμένουν οι άμαχοι, ενώ η περιοχή είναι κομμένη στα δύο - «Αναβλήθηκε» η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας που προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί σήμερα


Δεκάδες κρούσματα ασφυξίας αναφέρθηκαν έπειτα από αεροπορικές επιδρομές του συριακού καθεστώτος και των ρώσων συμμάχων του εναντίον της Ανατολικής Γούτα, προπυργίου των ανταρτών, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ενώ το ιατρικό προσωπικό κάνει λόγο για ενδεχόμενη χημική επίθεση.

Αργά μέσα στην περασμένη νύκτα, τουλάχιστον 60 άνθρωποι παρουσίασαν αναπνευστικές δυσκολίες στις τοποθεσίες Σάκμπα και Χαμουρίγια έπειτα από αεροπορικά πλήγματα, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία του καθεστώτος και από εκείνη της Ρωσίας, συμμάχου της Δαμασκού που είχε διαψεύσει στο παρελθόν ότι διεξάγει πλήγματα στην Ανατολική Γούτα.

(Ανάρτηση στο Twitter από τη Συροαμερικανική Ιατρική Εταιρεία -SAMS)

Γιατροί σε ιατρικό ίδρυμα του ανταρτικού θυλάκου διαβεβαίωσαν από την πλευρά τους ότι περιέθαλψαν τουλάχιστον 29 ασθενείς που παρουσίαζαν συμπτώματα έκθεσης σε αέριο χλώριο, σύμφωνα με τη Συροαμερικανική Ιατρική Εταιρεία (SAMS), μια μη κυβερνητική οργάνωση που υποστηρίζει ιατρικά κέντρα στη Συρία.

«Εξαιτίας μιας επίθεσης με χλώριο στην Ανατολική Γούτα, ασθενείς παρουσιάζουν σοβαρές αναπνευστικές δυσκολίες», ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ η SAMS από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη τοποθεσία Χαμουρίγια, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε δεκάδες ανθρώπους, γυναίκες και παιδιά, να βγαίνουν από τα υπόγεια όπου είχαν καταφύγει για να γλιτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές και να εγκαθίστανται σε μια στέγη με την ελπίδα ότι θα μπορούν εκεί να αναπνέουν καλύτερα.

Οι γονείς έγδυσαν τα παιδιά, που έβηχαν αδιάκοπα, για να τα πλύνουν με άφθονο νερό προσπαθώντας να εξαλείψουν ενδεχόμενη παρουσία τοξικού αερίου στο σώμα τους.

Παρόμοια κρούσματα ασφυξίας έχουν ήδη αναφερθεί δύο φορές τις τελευταίες ημέρες στον ανταρτικό θύλακο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Το συριακό καθεστώς, το οποίο έχει επανειλημμένα αρνηθεί πως χρησιμοποιεί χημικά όπλα, κατηγορήθηκε τις τελευταίες ημέρες για επιθέσεις με αέριο χλώριο.

Οι κατηγορίες αυτές, «μη ρεαλιστικές» σύμφωνα με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, έχουν προκαλέσει σάλο στη διεθνή σκηνή, με την Ουάσινγκτον και το Παρίσι να απειλούν με πλήγματα στη Συρία.

(Νοσηλευτές βοηθάνε ένα παιδί που έχει τραυματιστεί στην Ανατ. Γούτα- φωτ. Anadolu Agency/Getty Images, από τον Γκάρντιαν)

Μπλόκο στην ανθρωπιστική βοήθεια

Παράλληλα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε πως «αναβλήθηκε» η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας που προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί σήμερα στην Ανατολική Γούτα. «Η σημερινή αυτοκινητοπομπή αναβλήθηκε», δήλωσε η Ίνγκι Σέντκι, εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ. Η κατάσταση που «εξελίσσεται επί του πεδίου (...) δεν μας επιτρέπει να διεξαγάγουμε την επιχείρηση», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασαν την Δευτέρα στην Ανατολική Γούτα για πρώτη φορά μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, από τους φονικότερους του πολέμου αυτού, αλλά η κυβέρνηση απέσπασε από τις οχηματοπομπέτ ποσότητες φαρμάκων και συνέχισε τις από αέρος και χερσαίες επιθέσεις.

Σε ανακοίνωσή του ο ρωσικός στρατός αναφέρει ότι χρησιμοποίησε drones για να καταγράψει την πορεία της οχηματοπομπής και να απωθήσει με επιτυχία τις προκλήσεις των ανταρτών, όπως τις χαρακτήρισε.

"Καταφέραμε να απομακρύνουμε 13 άμαχους, περιλαμβανομένων πέντε παιδιών, με το κομβόι που επέστρεψε. Ήμαστε έτοιμοι να απομακρύνουμε επίσης περίπου άλλους 1.000 ασθενείς και τραυματίες, αλλά οι αντάρτες δεν μας έδωσαν την ευκαιρία", ανέφερε ο στρατός.

Το καθεστώς Άσαντ κατηγορείται ότι εξασκεί συστηματικά και ηθελημένα πολιτική άρνησης πρόσβασης σε ιατρική βοήθεια και βομβαρδισμών νοσοκομείων στην Ανατ. Γούτα - φωτ. Ammar Suleiman/AFP/Getty Images

Κομμένη στα δύο η Ανατολική Γούτα

Το καθεστώς Άσαντ στο μεταξύ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς που έχουν μέχρι στιγμής κοστίσει τη ζω΄λη σε τουλάχιστον 860 ανθρώπους, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις προελαύνουν με ταχείς ρυθμούς στις αγροτικές περιοχές του πολιορκούμενου θύλακα. Η Μόσχα λέει πως «μερικοί αντάρτες θέλουν να βγουν από τη Γούτα». «Οι αντάρτες θα υπερασπιστούν το έδαφός τους και δεν διαπραγματεύονται την πρόταση της Ρωσίας για απόσυρση», δηλώνει ηγέτης τους

Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις έχουν επί της ουσίας κόψει στα δύο τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα της ανατολικής Γούτας, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Παρατηρητήριο τόνισε ότι οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν φέρει εντός πεδίου βολής τη λωρίδα εδάφους που συνδέει το βόρειο με το νότιο τμήμα του θύλακα, κόβοντας ουσιαστικά στα δύο την πυκνοκατοικημένη περιοχή στις πύλες της Δαμασκού.

Ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής της ΜΚΟ, συμπλήρωσε ότι «οι καθεστωτικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον περισσότερο από το 50% του θύλακα», σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις κινούνται προς την μεγάλη πόλη της Ντούμας και τις δυτικές κοινότητες της περιοχής, αφού κατέλαβαν περιοχές στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά.

[Στο βίντεο της Διεθνής Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), που μπήκε στη Γούτα τη Δευτέρα 5/3/2018, ένα πιτσιρίκι λέει: "Ζούμε πολύ φοβισμένοι εδώ"]

«Θα υπερασπιστούμε την Ανατ. Γούτα, δεν αποχωρούμε»

Οι σύροι αντάρτες στην Ανατολική Γούτα θα υπερασπιστούν το έδαφός της και δεν διαπραγματεύονται την πρόταση της Ρωσίας για απόσυρση των δυνάμεών τους, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του στρατού μιας από τις ομάδες των ανταρτών στην περιοχή.

"Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις γι αυτό το ζήτημα. Οι οργανώσεις στη Γούτα και οι μαχητές τους και ο λαός της παραμένουν στα εδάφη τους και θα τα υπερασπιστούν", δήλωσε σε γραπτό του μήνυμα ο Χάμζα Μπιρντάρ στο Reuters.

Η Ρωσία, ο ισχυρότερος σύμμαχος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, έχει προτείνει να παραχωρήσει στους αντάρτες ασφαλές πέρασμα από την Ανατολική Γούτα, σε περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό μαζί με τις οικογένειές τους και τον προσωπικό τους εξοπλισμό.

Ωστόσο, η Μόσχα ανακοίνωσε πως «μερικοί αντάρτες» στην Ανατολική Γούτα είναι έτοιμοι να φύγουν με τις οικογένειές τους.  Συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι μερικοί αντάρτες, που κρύβονται στην Ανατολική Γούτα, είναι έτοιμοι να δεχθούν την προσφορά της Ρωσίας να εγκαταλείψουν τον ανταρτοκρατούμενο θύλακο με τις οικογένειές τους, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

ΟΗΕ: Καμιά ηθική ή νομική βάση δεν έχει ο βομβαρδισμός αμάχων για να εκδιωχθούν οι αντάρτες

Η επίθεση που διεξάγει η κυβέρνηση της Συρίας στον πολιορκημένο ανταρτοκρατούμενο θύλακο της Ανατολικής Γούτα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το γεγονός ότι στοχεύει εκεί λίγες εκατοντάδες μαχητές, δήλωσε σε σημερινή ομιλία του ο αρμόδιος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν.

«Πρόσφατες προσπάθειες να δικαιολογηθούν βίαιες επιθέσεις, που πραγματοποιούνται αδιακρίτως σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων, με την επίκληση της ανάγκης να αντιμετωπισθούν λίγες εκατοντάδες μαχητές --όπως συμβαίνει στην Ανατολική Γούτα-- δεν μπορεί να υποστηριχθούν νομικά και ηθικά», δήλωσε ο αλ-Χουσέιν στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Επίσης όταν είσαι έτοιμος να σκοτώσεις με τέτοια ευκολία τον ίδιο τον λαό σου, το να πεις ψέματα είναι κι αυτό εύκολο. Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης της Συρίας ότι λαμβάνει κάθε μέτρο για να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό είναι ειλικρινά γελοίοι».

Συνάντηση Πούτιν-Ροχανί-Ερντογάν

Εξάλλου το πρακτορείο TASS μετέδωσε, επικαλούμενο το Κρεμλίνο, πως οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, του Ιράν Χασάν Ροχανί και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν για συνομιλίες τον Απρίλιο, όπως είχε άλλωστε γίνει γνωστό και τις προηγούμενες μέρες από την τουρκική πλευρά.

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν συνεργάζονται στενά στο θέμα της Συρίας και είναι πιθανό η κατάσταση εκεί να είναι ένα από τα κύρια θέματα των συνομιλιών τους.

Η Γαλλία και η Βρετανία ζήτησαν χθες να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσει την αποτυχημένη προσπάθεια εγκαθίδρυσης προσωρινής εκεχειρίας στη Συρία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνεδρίαση θα γίνει σήμερα Τετάρτη.

* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)