to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι συνταξιούχοι δεν έχουν κοντή μνήμη

Οι καταστροφικές πολιτικές του 2010-2014 οδήγησαν στην εξουθένωση των συνταξιούχων, οι όποιοι είδαν να καταργείται η 13η και 14η σύνταξη και να μειώνονται δραματικά οι μηνιαίες συντάξεις τους, με απώλειες έως 35%.


Στο ίδιο μήκος κύματος συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάργηση της 13ης σύνταξης που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019, με σκοπό να ξεκινήσει η αποκατάσταση των αδικιών προς τους συνταξιούχους. Μια 13η σύνταξη, την οποία η  ΝΔ είχε ψηφίσει και προεκλογικά είχε δεσμευτεί να τη διατηρήσει. Τελικά το κυβερνών κόμμα όχι μόνο την κατάργησε, αλλά έδωσε αυτά τα χρήματα, σχεδόν 1 δισ. ευρώ, για να χρηματοδοτήσει την τρύπα που δημιουργεί από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Βεβαίως, η κυβέρνηση δεν έμεινε εδώ. Συνέχισε τον εμπαιγμό των συνταξιούχων και για τα οφειλόμενα αναδρομικά, εξαιτίας των αντισυνταγματικών νόμων 4051/2012 και 4093/2012 (νόμος Βρούτση) της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Τη στιγμή, μάλιστα, που κυβερνητικά στελέχη προέτρεπαν τους συνταξιούχους να μην ασκούν προσφυγές, με το ν. 4714/2020, απέκλεισε όλους όσους δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια έως τον Ιούλιο του 2020, από τη διεκδίκηση καταβολής των αναδρομικών σε επικουρικές συντάξεις και δώρα.

Αντίστοιχα, για τις εκκρεμείς συντάξεις, ακούσαμε τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να μιλά για ρεκόρ μείωσης. Επίσης, τον ακούσαμε να υπόσχεται πως μέχρι το τέλος του περασμένου Αυγούστου θα είχαν εκδοθεί όλες οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις που υπολείπονται. Έγινε κάτι τέτοιο; Προφανώς όχι. Ο κ. Χατζηδάκης όχι μόνο δεν συμπεριέλαβε στους υπολογισμούς του 124.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, αλλά αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 80.000 κύριες συντάξεις και επιπλέον 55.000 εφάπαξ.

Μάλιστα, με τη λειτουργία των «συντάξεων εμπιστοσύνης» και των «fast track συντάξεων», περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται από αυτά που δήθεν επιλύονται. Ήδη, με το νέο σύστημα έκδοσης συντάξεων καταγράφονται σοβαρές αστοχίες, που ταλαιπωρούν ακόμα περισσότερο τους συνταξιούχους. Σε πολλές περιπτώσεις εκδίδονται συντάξεις με μικρότερες παροχές από αυτές που δικαιούνται οι συνταξιούχοι. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει πως έλυσε το ζήτημα των εκκρεμοτήτων και ο Υπουργός λέει ότι θα συνεχίσει και ας βγαίνουν λάθος συντάξεις!

Όμως και η αύξηση των συντάξεων από 1/1/2023 που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, προβλέπεται σε νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συγκεκριμένα στον 4475/2017. Ουσιαστικά, λοιπόν, πρόκειται για αυξήσεις που είχαν ήδη δρομολογηθεί και που σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τις επικοινωνεί ως δικές της!

Πρόσφατα από το βήμα της ΔΕΘ, αλλά και στη συνάντηση που είχε με τους προέδρους ομοσπονδιών και ενώσεων συνταξιούχων, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως αποτελεί εθνική προτεραιότητα η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για τους συνταξιούχους. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι δίκαιη και σωστή η απόδοση των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, η αναλογική επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019, η αύξηση του αφορολογήτου στις 10.000 ευρώ και η κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.

Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι την κυβέρνηση δεν την απασχολεί πως η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων βλέπει το εισόδημά της καθημερινά να καταρρέει, υπό το βάρος της ακρίβειας και του πληθωρισμού που ανέρχεται στο 12,1%. Αδιαφορεί για το γεγονός ότι υποφέρει, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις που προκαλούν απόγνωση και ασφυξία. Οι συνταξιούχοι δεν θα συγχωρήσουν την κοροϊδία και θα αποδείξουν στην κυβέρνηση ότι δεν έχουν κοντή μνήμη.

* O Διονύσης Καλαματιανός είναι βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)