to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι συμπτώσεις του κυρίου Βορίδη

Ορισμένες από τις υποθέσεις που έχει διαχειριστεί ως δικηγόρος, αλλά και ως υπουργός των κυβερνήσεων Παπαδήμου και Σαμαρά, δημιουργούν αρνητικούς συνειρμούς


Στο όνομα της «διαφάνειας» κινείται ο αρχηγός της Ν.Δ. σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη, με αφορμή τις πιέσεις Παπαγγελόπουλου προς την καταγγέλλουσα εισαγγελέα Γ. Τσατάνη, η οποία έθεσε στο αρχείο την υπόθεση Α. Βγενόπουλου, προκαλώντας τις αντιδράσεις της κυπριακής Δικαιοσύνης.

Για τον ίδιο λόγο, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να αντικαταστήσει στην ομώνυμη επιτροπή της Βουλής τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη με τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Παπαδήμου και Σαμαρά, Μάκη Βορίδη. Αυτό, μάλιστα, έγινε τρεις ημέρες πριν κυκλοφορήσει το «Βήμα της Κυριακής» με τα αποσπάσματα της αναφοράς Τσατάνη.

Είναι δεδομένο ότι ο Μάκης Βορίδης, όπως άλλωστε και ο Β. Μεϊμαράκης, είναι νομικός και μάλιστα εξαιρετικά ενεργός. Πελάτες του μεταξύ άλλων επιφανείς επιχειρηματίες, κατασκευαστές, εφοπλιστές κ.λπ., ενώ από τη φοίτηση στο Κολέγιο προφανώς έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με παλιούς συμμαθητές του, φαινόμενο εξαιρετικά συχνό μεταξύ των αποφοίτων αυτού του σχολείου.

Αφήνοντας στην άκρη τις πολιτικές διαδρομές του σκληρού αυτού δεξιού πολιτικού, έχει νόημα να θυμηθούμε μερικές συμπτώσεις που προφανώς δημιουργούν αρνητικούς συνειρμούς για τη συγκεκριμένη επιλογή του προέδρου της Ν.Δ. να τον τοποθετήσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ειδικά τώρα.

■ Ο Μ. Βορίδης ως μέλος του ΛΑΟΣ τοποθετήθηκε επί κυβερνήσεως Παπαδήμου υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (11/2011-5/2012). Ηταν ο υπουργός που κατόπιν διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε τελικά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Αττικό Μετρό και της Siemens για την εγκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης (12/3/2012). Λίγους μήνες αργότερα οριστικοποιήθηκε και ο «περίφημος» διακανονισμός της κυβέρνησης με τη γερμανικών συμφερόντων εταιρεία που προκάλεσε σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις.

■ Ο ίδιος ως υπουργός Υποδομών ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του νέου νόμου (Ν. 4012/2012) για τις μεταβιβάσεις σημάτων, όπου αρκούσε πλέον ένας τυπικός έλεγχος για τη μεταβίβαση.

Χάρη στον νέο αυτό νόμο, πραγματοποιήθηκε χωρίς εμπόδια η μεταβίβαση των επτά σημάτων του Ομίλου Κυριακίδη [στενού συνεργάτη του Λ. Λαυρεντιάδη (Proton Bank)], μεταξύ αυτών και της εφημερίδας «Espresso» αρχικά σε μια νεοσύστατη παρένθετη κυπριακή εταιρεία αντί του ποσού των 1.000 ευρώ (η πραγματική αξία ήταν γύρω στα 55 εκατ. ευρώ) και αμέσως μετά στην εταιρεία Δημοκρατικός Τύπος Α.Ε. με εκδότη τον Ιωάννη Ν. Φιλιππάκη που ήδη εξέδιδε την εφημερίδα «Δημοκρατία» με «φερόμενο» τίμημα 540.000 ευρώ.

Ο κ. Βορίδης ήταν δικηγόρος της «Espresso», ενώ ο στενός του συνεργάτης, δικηγόρος Εμμανουήλ Μαργωμένος ήταν ένα από τα πέντε μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας Δημοκρατικός Τύπος, Ειδησεογραφική Εκδοτική Εμπορική Εταιρεία Α.Ε. (που εξασφάλισε τα σήματα του Κυριακίδη).

■ Στη θητεία του ως υπουργού Υγείας ασχολήθηκε με τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η Siemens (μετά τη συμφωνία του 2012), ανάμεσα στις οποίες ήταν να διαθέσει το συνολικό οφειλόμενο ποσό των 90 εκατ. ευρώ και στον χώρο της Υγείας παρέχοντας ιατρικό εξοπλισμό. Αυτό θα γινόταν σε συνεννόηση με την Επιτροπή Εποπτείας στην οποία όμως η γερμανική εταιρεία είχε δικαίωμα βέτο!

Ζητήθηκαν εξηγήσεις

Τον Αύγουστο του 2014 ο Μάκης Βορίδης φέρεται να υπογράφει έγγραφο, το οποίο προέβλεπε ότι η Siemens θα έδινε δικής της κατασκευής εξοπλισμό σε 16 νοσοκομεία. Το έγγραφο, με ημερομηνία 12/8/2014, δεν δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, διέρρευσε από ανταγωνιστή της γερμανικής εταιρείας, ενώ ζητήθηκαν τότε και εξηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

■ Μια άλλη υπόθεση στην οποία φέρεται να έπαιξε ρόλο ο Μ. Βορίδης ως υπουργός Υγείας (6/2014-1/2015) ήταν η εκχώρηση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» έπειτα από πλειστηριασμό στην εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε. Η ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε. ήταν επίσης μια νεοσύστατη εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Πειραιώς, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελούσε εξάλλου τον βασικό πιστωτή του νοσηλευτικού ιδρύματος, με δάνεια ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ. Αφού λοιπόν η Τράπεζα προχώρησε σε κατάσχεση του κτιρίου και προκάλεσε η ίδια τον πλειστηριασμό, εξαγόρασε ολόκληρο το νοσοκομείο, με ελάχιστο τίμημα και απαλλαγμένο μάλιστα από χρέη.

Ο υπουργός Μάκης Βορίδης είχε φροντίσει νωρίτερα να περάσει τροπολογία (9/2014) σε νομοσχέδιο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, η οποία προέβλεπε ότι, σε περίπτωση αναγκαστικού πλειστηριασμού στοιχείων ενεργητικού ιδιωτικής νοσηλευτικής μονάδας ή ιδιωτικής κλινικής, ανεξάρτητα από τη νομική της μορφή, μεταβιβάζεται μαζί με τα ανωτέρω αυτοδικαίως στον πλειοδότη και η διοικητική άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικής κλινικής (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Σκάνδαλο Energa

■ Ο Μ. Βορίδης την εποχή που ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. ήταν ταυτόχρονα και συνήγορος υπεράσπισης βασικού κατηγορουμένου για το σκάνδαλο των Energa και Hellas Power, εταιρειών που φέρονται να έχουν καταχραστεί 270 εκατ. ευρώ σε βάρος του Δημοσίου.

Μάλιστα, όπως είχε τότε αναρωτηθεί διαμαρτυρόμενος ο αρχηγός του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης («Πρώτο Θέμα», 14/5/2014) «Ενα κορυφαίο στέλεχος ενός κυβερνητικού κόμματος μπορεί να είναι ο συνήγορος υπεράσπισης σε κάποιους που έχουν καταχραστεί 270 εκατομμύρια;».

Σύμφωνα δε με την «Καθημερινή», μόνο το ένα τρίτο του ποσού των «κλεμμένων» προσφέρθηκαν να επιστρέψουν στο Δημόσιο οι κατηγορούμενοι, δηλαδή 103 εκατ. ευρώ («Η Καθημερινή», 17/1/2015). Δυστυχώς, όπως και πολλές άλλες υποθέσεις, και αυτή η δίκη καθυστερεί και διεξάγεται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, ειδικά μετά την αποχή των δικηγόρων και την άρνηση να δίνεται άδεια ακόμα και σε τόσο σοβαρές υποθέσεις βλάβης του ελληνικού Δημοσίου.

■ Ο Μ. Βορίδης είχε αναλάβει την υπεράσπιση των κατηγορουμένων της Energa και της Hellas Power από κοινού με τον ποινικολόγο Μ. Δημητρακόπουλο (πρώην συνεργάτη και συνέταιρο του Τάκη Μπαλτάκου), ο οποίος συμπτωματικά είναι και συνήγορος του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Θυμίζουμε ακόμα ότι μάρτυρας υπεράσπισης του ενός από τους δύο επιχειρηματίες και συγκεκριμένα του Α. Φλώρου ήταν και ο εκδότης Στ. Ψυχάρης. Στην πρώτη δίκη που έγινε το 2014 και πήρε αναβολή επ’ αόριστον, δεν παραστάθηκε καν εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου.

Ολες αυτές οι συμπτώσεις μπορεί να είναι τυχαίες, μπορεί να είναι νόμιμες, αλλά δεν παύουν να δείχνουν έλλειψη... τακτ για την πρόσφατη αυτή επιλογή του προέδρου της Ν.Δ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)