to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι συμπολίτες μου με τα ρουφηγμένα μάγουλα

Εχω πια κλείσει πάνω από δύο χρόνια που συναντώ καθημερινά ανθρώπους της διπλανής πόρτας σε μεγάλη ανάγκη. Η απελπισία ήταν από την αρχή η κυρίαρχη αίσθηση αυτών των συναντήσεων. Βλέμματα με απόγνωση, τεράστιο άγχος, βιωμένο και συνεχές αδιέξοδο.


Μάθαμε, όλοι και όλες εμείς που δουλεύουμε στο πεδίο της ανθρωπιστικής κρίσης, να αντέχουμε δημιουργικά την απελπισία εφευρίσκοντας λύσεις, δίνοντας κουράγιο και απλώνοντας ένα χέρι που επιβάλλεται να φαίνεται και να είναι σταθερό και σίγουρο. Δεν ήταν καθόλου εύκολο.

Χωρίς να θέλω να χαλάσω την ευφορία των τελευταίων ημερών, την οποία όλοι και όλες νοιώθουμε, ελπίζουμε, προσδοκούμε και δουλεύουμε γι αυτήν, είμαι αναγκασμένη να επισημάνω ότι η απόλυτη φτώχεια εξακολουθεί και θα εξακολουθεί να είναι παρούσα. Και με έναν τρόπο ακόμα πιο βίαιο και επώδυνο. Οι συνέπειες των πολιτικών τους είναι αδύνατον να αρθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Πόσω μάλλον που η απελπισία δεν αποτυπώνεται πια μόνο στο βλέμμα αλλά στο ίδιο το σώμα. Οι άνθρωποι που συναντώ το τελευταίο διάστημα είναι εμφανώς αδυνατισμένοι. Και είναι αυτά τα ρουφηγμένα μάγουλα στα πρόσωπά τους που στοιχειώνουν το μυαλό και την ψυχή. Είναι το κλάμα που τόσο συχνά πια ακούς στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Είναι η εκφρασμένη αγωνία των εκατοντάδων εθελοντών γιατρών οι οποίοι ισχυρίζονται, και δικαίως, ότι οι επιπτώσεις της ανθρωπιστικής κρίσης στην υγεία των ανθρώπων θα φανούν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ως «αλληλεγγύη για όλους» θεωρήσαμε σκόπιμο και βοηθητικό να αποτυπώσουμε αυτή την εικόνα και σε αριθμούς. Συγκεντρώσαμε τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη μείωση των εισοδημάτων, την απώλεια θέσεων εργασίας, τη φτωχοποίηση, την αύξηση του κόστους διαβίωσης και την υπερφορολόγηση, τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και τις συνακόλουθες επιπτώσεις τους στον πληθυσμό, και τα συμπεριλάβαμε στην καινούργια αγγλόφωνη, αρχικά, έκθεσή μας, με τίτλο «Building hope against fear and devastation»: Χτίζοντας την ελπίδα ενάντια στο φόβο και την ερήμωση.

Θα αναρωτηθεί κανείς, πού ακριβώς βρίσκεται η ελπίδα μέσα σε όλα αυτά τα ζοφερά στοιχεία; Μα στο δεύτερο, και μεγαλύτερο, μέρος της έκδοσης, το οποίο περιγράφει τον πολύχρωμο, επίμονο και αποτελεσματικό κόσμο των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης που οι καθημερινοί άνθρωποι στις γειτονιές και στις πόλεις της χώρας έχουν δημιουργήσει. Βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το δίκτυο που γρήγορα απλώθηκε σε όλη τη χώρα, το οποίο πέρα από την υλική και ηθική στήριξη χιλιάδων ανθρώπων, δημιούργησε και ένα μοναδικό πρότυπο οργάνωσης, λειτουργίας, αντίστασης και διεκδίκησης.

Με την έκδοση αυτή επιχειρούμε να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινότητα για εκείνα τα φοβερά που έχουν γίνει στη χώρα μας αλλά, κυρίως, για τις γεμάτες ελπίδα και αποφασιστικότητα πρακτικές στις οποίες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εμπλακεί.

Ας διαδώσουμε την ελπίδα στην σκοτεινή μας ήπειρο! Θα κάνει καλό τόσο στην απομακρυσμένη γωνιά στην οποία ζούμε όσο και σε όλους εκείνους που στρέφουν με προσμονή τα μάτια τους πάνω μας.

H Μυρτώ Μπολώτα Mπολώτα συμμετέχει στο «Αλληλεγγύη για όλους»

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)