to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:36 | 13.02.2018

Πολιτική

Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας μεταξύ των στόχων του υπουργείου Εργασίας για το 2018

Καθορίζονται οι στρατηγικοί στόχοι του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για το 2018, σύμφωνα με απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, η οποία δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια».


Συγκεκριμένα, οι στρατηγικοί στόχοι του υπουργείου είναι οι εξής:

- Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τον Αύγουστο του 2018 και η παρακολούθηση για την εφαρμογή των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα.

- Η ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και κάθε μορφής παραβατικότητας στους χώρους εργασίας.

- Η ανάπτυξη ενεργητικών πολιτικών για την ένταξη στην αγορά εργασίας και την προώθηση σταθερών, ποιοτικών και πλήρους απασχόλησης θέσεων εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

- Η παρακολούθηση και υποστήριξη της λειτουργίας του ενιαίου οργανωτικού μοντέλου του ασφαλιστικού συστήματος (ΕΦΚΑ) για την πιο γρήγορη, πιο αποτελεσματική και φιλική προς τους ασφαλισμένους παροχή υπηρεσιών.

- Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου, με την εφαρμογή των στρατηγικών στόχων του πιλοτικού προγράμματος «Ανάκτηση των Ακινήτων του Κέντρου της Αθήνας-Αξιοποίηση με όρους Κοινωνικής Ανταπόδοσης» του ΥΠ.Ε.Κ.Α.Α. Σταδιακή ολοκλήρωση των ανακοινωθέντων κύκλων προσκλήσεων/αξιοποίησης ως πιλοτικού έργου στα όρια του δήμου Αθηναίων και σταδιακή επέκταση του προγράμματος σε αστικά κέντρα της Επικράτειας.

- Η καθιέρωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ένταξης για όλες τις κατηγορίες των πολιτών που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού, ιδιαίτερα των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων.

- Η αυστηροποίηση των διαδικασιών συμφιλίωσης και διαμεσολάβησης για την αντιμετώπιση προβλημάτων εργοδοτικών αυθαιρεσιών στο χώρο της εργασίας.

- Η ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων προσαρμογής των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στην αλλαγή και στις επιπτώσεις της κρίσης με προγράμματα επιχειρησιακής αναδιάρθρωσης, καινοτομίας και επιμόρφωσης των εργαζομένων.

- Η ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΕΣσυτΥΑΕ), βάσει των προτεραιοτήτων της Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

- Η ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία προς όφελος του πολίτη.

- Η ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά.

- Η καθιέρωση συστημάτων διοικητικού εκσυγχρονισμού και μεθόδων στρατηγικού σχεδιασμού σε όλα τα πεδία αρμοδιότητας του υπουργείου για την αξιοποίηση των υποδομών που διαθέτει αυτό και οι εποπτευόμενοι φορείς του, προς όφελος των πολιτών.

- Η συστηματική παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών, συμβουλών και πληροφόρησης, για εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και προνοιακά ζητήματα.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι ανωτέρω στρατηγικοί στόχοι του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για το 2018, αφορούν:

Στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία, στη Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στη Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στα Αυτοτελή Τμήματα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, Νομοθετικής Πρωτοβουλίας, Εσωτερικού Ελέγχου, Πολιτικού Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ).

Στη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων.

Στην Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Στην Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά.

Στην Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στην Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, (Τομέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

Στην Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας.

Στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Κάθε στρατηγικός στόχος θα εξειδικευθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)