to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:50 | 21.03.2017

Οικονομία

Στις Βρυξέλλες έως την Πέμπτη το οικονομικό επιτελείο

"Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα σημείωσε προόδους. Όλοι οι φορείς υπογράμμισαν ότι πρέπει να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις που έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές και την οικονομική ανάκαμψη"


Τριήμερο εντατικών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες για να γεφυρωθούν οι διαφορές στα ανοιχτά ζητήματα, κυρίως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, με στόχο τη συνολική συμφωνία προς τα τέλη Απριλίου, αποφάσισε χθες το Eurogroup. Από το αποτέλεσμα της «πολιτικής», όπως χαρακτηρίστηκε και από τον Γ. Ντάισελμπλουμ, τριήμερης συζήτησης, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης. Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί έθεσαν ως στόχο την ολοκλήρωση πρώτα της αξιολόγησης, ει δυνατόν μέχρι τις 7 Απριλίου (Eurogroup), και αμέσως μετά μια «συνολική συμφωνία», που θα περιλαμβάνει και τη «δημοσιονομική πορεία» μετά το 2018, δηλαδή πλεονάσματα και χρέος. Ο Ευκλ. Τσακαλώτος, που μετέχει των τριήμερων συζητήσεων μαζί με τον Γ. Χουλιαράκη και την Έφη Αχτσιόγλου, διευκρίνισε ότι στόχος είναι η συνολική συμφωνία να κριθεί στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, 18-23 Απριλίου.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ελληνικές κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες εκτίμησαν, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogorup της Δυετέρας, ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και των ελληνικών αρχών στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα θα ολοκληρωθούν ως την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στις διαπραγματεύσεις θεωρούν ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία και ότι έχει γίνει τεράστια δουλειά σε πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που είναι κύρια στρατηγική της κυβέρνησης για να διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια, καθώς και στο κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπό συζήτηση βρίσκονται τα δημοσιονομικά περιθώρια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ έχει επιτευχθεί πρόοδος σχετικά με τη συγκεκριμενοποίηση των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων.

Όσον αφορά τα εργασιακά, κυβερνητικοί παράγοντες εκτίμησαν ότι παρά τις μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ, υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Οι ίδιοι παράγοντες υπενθύμισαν ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ και ότι το Μνημόνιο είναι σαφές όσον αφορά το θέμα της αγοράς εργασίας, αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει στον τομέα αυτό βάσει των ευρωπαϊκών πρακτικών. Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι υπενθύμισαν ότι έχει κληθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αποφανθεί ποιές είναι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα σε αυτό το θέμα και ως εκ τούτου υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει διαφωνία με όλους τους θεσμούς.

Όσον αφορά την προνομοθέτηση μέτρων, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ ( 1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των εσόδων και 1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των δαπανών). "Το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε πάει σε αυτή τη συζήτηση", ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Τέλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κυβερνητικοί παράγοντες υπογράμμισαν ότι και οι τέσσερις θεσμοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. "Ειδικά το ΔΝΤ έδειξε ότι θέλει να διαπραγματευτεί με καλή πίστη", ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι θα ήταν κρίμα αν διακινδυνέψει και πάλι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Στην ταχεία σύναψη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στοχεύουν οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup, στην οποία υπογραμμίζεται ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup:

Οι θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για τις εξελίξεις σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος

Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί συνεχίζουν να στοχεύουν στην ταχεία σύναψη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement), βάσει της κοινής αντίληψης που κατέληξαν τον περασμένο μήνα.

Θα έχουν εντατικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες, με επίκεντρο τα κύρια εκκρεμή ζητήματα. Οι διαβουλεύσεις θα περιλαμβάνουν την πιο φιλική προς την ανάπτυξη εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα (το 2018 και μετά) και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και κατ’ επέκταση, για τη λήψη περαιτέρω χρηματοδοτικής ενίσχυσης που είναι διαθέσιμη μέσα από το πρόγραμμα.


Το ΔΝΤ για το αποτέλεσμα του Eurogroup

«Ενώ υπήρξε κάποια πρόοδος στην τελευταία αποστολή, παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα . Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες σε επίπεδο επικεφαλής των αποστολών, τις επόμενες ημέρες» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το αποτέλεσμα του Eurogroup. «Είναι πολύ νωρίς να γίνουν εικασίες για το ενδεχόμενο συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στην παρούσα φάση» υπογραμμίζει το ΔΝΤ.

Κοινή συνέντευξη Τύπου Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ 

"Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα σημείωσε προόδους. Όλοι οι φορείς υπογράμμισαν ότι πρέπει να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις που έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές και την οικονομική ανάκαμψη"

Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ συμφώνησαν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup, ότι έχει σημειωθεί πολλή πρόοδος σχετικά με τις ελληνικές διαπραγματεύσεις και ότι οι συζητήσεις πρέπει να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες στις Βρυξέλλες.

Παραδέχθηκαν ότι ζητήματα-κλειδιά όπως το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά παραμένουν ανοικτά και εκεί πρέπει να επικεντρωθούν οι συζητήσεις.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου, σημειώνοντας πάντως πως δεν είναι εγγυημένο ότι θα έχει γίνει όλη η πρόοδος μέχρι τότε, όμως υπάρχει ισχυρή βούληση για να γίνει αυτό το ταχύτερο δυνατό.

Ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε την ανάγκη να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις καθώς έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές και την οικονομική ανάκαμψη.

«Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα σημείωσε προόδους. Όλοι οι φορείς υπογράμμισαν ότι πρέπει να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις που έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές και την οικονομική ανάκαμψη. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να υπάρξουν συγκεκριμένες ταχύτατες διαδικασίες» είπε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η αξιολόγηση θα καταλήξει τις επόμενες εβδομάδες και διαβεβαίωσε ότι «όλοι είμαστε δεσμευμένοι στην αναζήτηση λύσεων. Αν επιταχύνουμε θα μπορέσουμε να κλειδώσουμε την αξιολόγηση».

Υπενθύμισε ότι «η επιτυχία του προγράμματος είναι προς το μέγιστο συμφέρον όλων».

«Πρέπει να διαλύσουμε την αβεβαιότητα που πηγάζει από την εκκρεμότητα» επεσήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση ενώ τόνισε ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε σύγκριση με το τελευταίο Eurogroup.

Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ακόμη ότι επειδή η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και την εμπιστοσύνη, πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις.

(πηγή: Αυγή)

Συνεχής ενημέρωση από τις Βρυξέλλες:

_________________________________________________________________________

Σε αναζήτηση αμοιβαίου συμβιβασμού κυβέρνηση και θεσμοί

Τη δυνατότητα περαιτέρω γεφύρωσης της απόστασης που τους χωρίζει θα αναζητήσουν στο σημερινό Eurogroup ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί. Ο αμοιβαίος συμβιβασμός, εφόσον επιτευχθεί, εκτιμάται ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.

Το οικονομικό επιτελείο προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση με στόχο να διαπιστωθεί σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευση, κάτι που θα ανακοινωθεί, γεγονός που θα ανάψει με τη σειρά του το «πράσινο φως» για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Με επόμενο «σταθμό», τη διαπίστωση τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup της Μάλτας την 7η Απριλίου, πιστεύει η ελληνική πλευρά.

Έχει ήδη, άλλωστε, καλυφθεί μέρος της απόστασης που χώριζε τις δύο πλευρές: έχουν, έτσι, συγκλίνει στο μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού, στα δημοσιονομικά μεγέθη για το 2018 και στον προγραμματισμό του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Αντιθέτως, σε εκκρεμότητα παραμένουν τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις), καθώς γνωστή είναι η στάση στα θέματα αυτά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε εκκρεμότητα και το αφορολόγητο, τα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών, η προσωπική διαφορά στις συντάξεις, και τα ενεργειακά. Διαφωνίες που πρέπει να παραπεμφθούν στην πολιτική διαπραγμάτευση, δεν είναι λίγοι αυτοί που το ζητούν, πλέον. (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το σημερινό Eurogroup αναμένεται να προχωρήσει σε μια ανακοίνωση που θα υπογραμμίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, υπονοώντας το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία» και τον δημοσιογράφο, Ηλία Μπενέκο, ερωτώμενος για το τι προσδοκά η κυβέρνηση από το Eurogroup της Δευτέρας ανέφερε:

Επιδίωξή μας είναι να γεφυρωθούν όσες διαφορές απομένουν στα ζητήματα της τεχνικής συμφωνίας και του δημοσιονομικού για το 2019 ώστε στο EG της Δευτέρας να αναγνωριστεί η πρόοδος που έχει συντελεστεί. Αυτή είναι και η προϋπόθεση ώστε αμέσως μετά να ανοίξει και η συζήτηση για τον προσδιορισμό των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος για την περίοδο από το 2019 και μετά. Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι ακριβώς αυτή η συνολική συμφωνία να επιτευχθεί εντός Απριλίου ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. Νομίζω ότι είναι εύλογο να περιμένουμε σύντομα θετικές εξελίξεις.

Η «μάχη» για τα αντίμετρα

Ρεπορτάζ:    - ΑΥΓΗ

Με εκκρεμότητες σε πολιτικά ζητήματα αλλά και σύγκλιση σε άλλα ανοιχτά θέματα των προηγούμενων ημερών συναντώνται αύριο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να τεθεί στο τραπέζι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Η τηλεδιάσκεψη σε κορυφαίο επίπεδο μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών την περασμένη Παρασκευή δεν έβγαλε “λευκό καπνό”, ωστόσο οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν παράξει κάποια αποτελέσματα, με τον στόχο της ελληνικής πλευράς να παραμένει η ολοκλήρωση της συμφωνίας στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, με την προσθήκη των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους αλλά και τη θέσπιση των στόχων για τα πλεονάσματα των επόμενων ετών. Ωστόσο, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας στην “Αυγή”, ανέφερε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, “θα πρέπει το ΔΝΤ να διαπραγματευτεί σοβαρά”, εξηγώντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει αλλάξει κάποια από τις καίριες θέσεις του, κυρίως σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Εντούτοις, το ίδιο στέλεχος εκτίμησε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η διαπραγμάτευση του 2%

Πολύς λόγος έχει γίνει σχετικά με το μείγμα και το ύψος μέτρων και αντίμετρων. Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης ανέφεραν στην «Α» ότι υπάρχει πιθανότητα το συνολικό πακέτο εκάστου να «πέσει» από το 2% που ζητά το ΔΝΤ, στο 1,8% του ΑΕΠ, εξηγώντας ότι «αυτό το 0,2% θα δώσει ανάσα στο σκέλος των περικοπών στις συντάξεις». Ακόμη, κυβερνητικό στέλεχος ήταν ξεκάθαρο ως προς το ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν εφόσον πιάνονται οι στόχοι πλεονάσματος για το 2019. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος ο μηχανισμός που καταρτίζουν από κοινού κυβέρνηση και θεσμοί θα προβλέψει το καλοκαίρι του 2018 το πού θα κινηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019. Εφόσον ο στόχος είναι 3,5% επί παραδείγματι, και φαίνεται πιθανό να πιαστεί, τότε εφαρμόζονται όλα μαζί.

Πακέτο 400 εκατ. για εύρεση εργασίας

Από εκεί και πέρα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια «μάχη» για το ποια αντίμετρα θα επικρατήσουν, με το ΔΝΤ να επιθυμεί να έχει τον τελικό λόγο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί να υπάρξει ένα πακέτο γύρω στα 400 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αφορά ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Με απλά λόγια, τα παραπάνω χρήματα θα κατευθυνθούν στην αγορά εργασίας προκειμένου να ανοίξουν νέες θέσεις.

Έργα ανάπτυξης 350 εκατ.

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως έχει συμφωνηθεί και ένα πακέτο 350 εκατ. ευρώ που αφορά αναπτυξιακά αντίμετρα. Πρόκειται για κεφάλαια, θα αφορούν αγρότες, εξοικονόμηση ενέργειας σε ελληνικές επιχειρήσεις, στήριξη στοχευμένων περιφερειακών υποδομών, όπως διάνοιξη δρόμων στην περιφέρεια και ύδρευση, αλλά και περαιτέρω ενίσχυση του αναπτυξιακού νόμου.

Ελάφρυνση για μικρομεσαίους από συρρίκνωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Από τη φορολογική σκοπιά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ ή αλλαγή του συντελεστή στην ενέργεια ή στα τρόφιμα. Την ίδια ώρα, γίνεται «παζάρι» για αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές του φόρου εισοδήματος, με ταυτόχρονη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, «με στόχο να υπάρξει ελάφρυνση στα μικρότερα και μεσαία εισοδήματα αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους», όπως ανέφερε στην «Α» αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας. Ως εκ τούτου, αναμένεται μείωση του κατώτατου συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 22%, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές και στους υπόλοιπους (29%, 37% και 45%). Αναφορικά με την εισφορά αλληλεγγύης, οι συντελεστές ξεκινούν από 2,2% για πάνω από 12.000 ευρώ εισόδημα μέχρι 10% για εισόδημα πάνω από 220.000 ευρώ και αναμένεται να υποστούν μείωση στο πεδίο που άπτονται μικρότερων και μεσαίων εισοδημάτων.

ΕΝΦΙΑ

Ακόμη, εκκρεμότητες υπάρχουν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, με την κυβέρνηση να κάνει πρόταση για μείωση της τάξης του 30% και το ΔΝΤ να είναι τελείως αρνητικό. Από την πλευρά της, η Κομισιόν φέρεται να έχει κάνει μια πρόταση για μείωση της τάξης του 10%. Όμως, το αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι «Απομένει μόνο ένα μικρό ζήτημα: Το πόσο θα είναι ο ΕΝΦΙΑ στο συνολικό πακέτο. Κανένας, όμως, δεν θεωρεί πως αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα ‘κολλήσει’ τη διαπραγμάτευση».

Μείωση συμμετοχής στα φάρμακα

Στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών, δημιουργείται πρόγραμμα με ετήσιο προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, το οποίο θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2018 σε δημόσιους και δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, και θα περιλαμβάνει τη δωρεάν συμμετοχή χιλιάδων παιδιών. Ακόμη, προκρίνεται η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα από τους συνταξιούχους και μια μικρή μείωση των εισφορών του ΕΦΚΑ.

Προβλήματα σε εργασιακά και ασφαλιστικό

Μεγάλες αποστάσεις διατηρούνται στο ασφαλιστικό, όπου οι δανειστές επιμένουν σε εφάπαξ εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ από τις συντάξεις το 2020 και η κυβέρνηση επιδιώκει σταδιακή εφαρμογή των περικοπών, κάνοντας λόγο για πενταετία (2020-2024). Στα εργασιακά, το ΔΝΤ δεν δέχεται επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επιμένοντας παράλληλα σε αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, θέσπιση της ανταπεργίας των εργοδοτών και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με την κυβέρνηση να είναι αντίθετη σε όλα τα ζητήματα. Πάντως, κυβερνητικά στελέχη ανέμεναν αλλαγή στάσης του Ταμείου στο Eurogoup της Δευτέρας.

Το "αγκάθι" της ενέργειας

Ένα «αγκάθι» υπάρχει και στην ενέργεια. Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, «Η όποια καθυστέρηση σε αυτό το θέμα οφείλεται κυρίως στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, την οποία θέλουμε να μελετήσουμε και να συζητήσουμε, καθώς αφορά στις σχέσεις Ελλάδας και Ε.Ε. Είναι θέμα το οποίο θα συζητούσαμε ούτως ή άλλως ακόμη και εάν δεν ήμασταν σε Μνημόνιο». Την ίδια ώρα, αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας είπε ότι οι δανειστές ζητούν πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει περισσότερο χρόνο, με χαρακτηριστική την αποστροφή του συγκεκριμένου στελέχους ότι «εφαρμόζεται μια πολιτική με στόχο να τα δούμε όλα έως το τέλος του έτους». Το ίδιο στέλεχος πρόσθεσε ότι «επιχειρούμε να βρούμε ένα πλαίσιο συμφωνίας στο MoU, δυο - τρεις παραγράφους, έως τη Δευτέρα».

Συμβατά με την Αριστερά τα αντίμετρα

Προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι τα ΜΜΕ τείνουν να εκμηδενίζουν τη σημασία των αντίμετρων που αρχίζουν να επιτυγχάνονται στη διαπραγμάτευση.

Αυτό έχει να κάνει κυρίως με όσα αντίμετρα αφορούν την κοινωνική πολιτική, τα αναπτυξιακά μέτρα και τις ενεργές πολιτικές στήριξης της απασχόλησης, που δεν μεταφράζονται εύκολα σε μετρήσιμο όφελος στην τσέπη των πολιτών. Φαίνεται δε ότι, σε κάποιο βαθμό, την αξία τέτοιων μέτρων δεν αντιλαμβάνονται και ορισμένοι βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτό και την Παρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τα αντίμετρα με έντονο τρόπο, με αφορμή την απαξιωτική τοποθέτηση του Βασίλη Λεβέντη. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε, μιλώντας σε κυβερνητική σύσκεψη, σύμφωνα με πηγές της “Α”, ότι απέχει πολύ από την αριστερή ιδεολογία η αντίληψη υπέρ τού να επικρατήσει η επιδοματική λογική σε μια κοινωνική ομάδα αντί να ενισχύονται τα συλλογικά εργαλεία άσκησης κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία τού να κερδηθεί η μάχη που θα δοθεί στην κοινωνία και να αναγνωριστεί η αξία της αύξησης των κοινωνικών δαπανών και των συλλογικών υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)